Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Στρος - Καν: Έπεισα τους Ευρωπαίους για το σχέδιο βοήθειας

nooz.gr
Στόχος του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι να τη βοηθήσουμε ώστε να μην χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

"Έπεισα τους Ευρωπαίους ότι αυτή η τεράστια προσπάθεια ήταν απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες", δήλωσε ο Στρος-Καν, αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια που συμφωνήθηκε την Κυριακή από τις χώρες της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο βοήθειας έχει στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα "να μην μπορεί να πληρώσει τον επόμενο μήνα τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της", σύμφωνα με τον Στρος-Καν. "Το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 32 φορές το ποσό με το οποίο η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ, ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό", δήλωσε ο Στρος-Καν, χαιρετίζοντας αυτή την "απίστευτη προσπάθεια αλληλεγγύης".

"Όλος ο κόσμος συμμετείχε. Αρχικά η ζώνη του ευρώ, όπου, για παράδειγμα, η Πορτογαλία θα δανείσει στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο δανείζεται η ίδια", εξήγησε.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επεσήμανε επίσης ότι η συνδρομή του ήταν αποφασιστικής σημασίας για την απεμπλοκή της κατάστασης την προηγούμενη εβδομάδα. "Η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν, στις 28 Απριλίου, έπεισα τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας ότι δεν απειλείται μόνο η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά και η ίδια η ύπαρξή του καθώς και η οικονομία της Γερμανίας", διαβεβαίωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: