Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Νέο κύμα παραιτήσεων από το Δημόσιο

Απάνθρωπο ασφαλιστικό, με 40 χρόνια δουλειάς


protothema.gr
Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και σπεύδουν από την Παρασκευή να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μήπως και γλιτώσουν την εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών – ανδρών που αρχίζει από το 2011 , τη μείωση της σύνταξης που θα επιφέρει το νέο σύστημα και τις λοιπές περικοπές.

Κατά 85% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο δημόσιο το μήνα Απρίλιο ( 980 τον Απρίλιο του 2010 έναντι 540 τον Απρίλιο του 2009) ενώ κατά 25,5% είχαν αυξηθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ενδεικτικά 60 παραιτήθηκαν από το νοσοκομείο Σωτηρία, 16 από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 7 από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου. Αν «φουσκώσει» το κύμα της μαζικής φυγής είναι αμφίβολο αν θα «πιαστεί» ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του μέσου όρου των πραγματικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια έως το 2015 και δεν αποκλείεται η “Τρόικα” να επανέλθει στην πρότασή της για αύξηση των γενικών ορίων στα 67 έτη.

Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη και να εγκριθεί στην τελική του μορφή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νέο σύστημα συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί από το 2018 ενώ καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Βάσει των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης που υιοθετούνται για να πάρει κανείς μια αξιοπρεπή σύνταξη απαιτούνται πλέον 40 χρόνια δουλειάς. Επίσης καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις πριν από τα 60 έτη και θεσπίζονται πέναλτι και αντικίνητρα ώστε να καταστεί ασύμφορη οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου από το ασφαλιστικό σύστημα νωρίτερα από το 60ο έτος .

Η μεγάλη ανατροπή όμως ήρθε με την επίσπευση της εφαρμογής της εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το μέτρο θα ξεκινήσει το 2013 και θα γίνουν σεβαστά τα θεμελιωμένα και ώριμα δικαιώματα. Έτσι, όσες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως το τέλος του 2010 θα επιβαρυνθούν με 5 έως 15 χρόνια δουλειάς επιπλέον χωρίς μεταβατικές περιόδους αφού η προσαρμογή απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια .

Επίσης η περικοπή των συντάξεων πάνω από 1400 ευρώ με τη επιβολή φόρου τύπου ΛΑΦΚΑ θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2010. Η παρακράτηση θα κυμαίνεται από 5-10% αναλόγως του ύψους της σύνταξης.

Στις πλέον χαρακτηριστικές των ανακοινώσεων Παπακωνσταντίνου και η δημιουργία μηχανισμού που θα συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής των ασφαλισμένων, το οποίο όσο ανεβαίνει, προφανώς θα αυξάνεται και ο εργασιακός βίος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: