Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα του Εμπολα ....


Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα του Εμπολα  

    
 Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα ανήλθε σε 4.922 από τα 10.141 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οκτώ χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Οι...
τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στη Δυτική Αφρική είναι η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε και εκεί έχουν σημειωθεί οι περισσότεροι θάνατοι--4.912--σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ.
Ο Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι από τις οκτώ περιφέρειες της Λιβερίας και της Γουινέας που συνορεύουν με την Ακτή του Ελεφαντοστού, μόνο δύο δεν έχουν αναφέρει ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. 
Κρούσματα έχουν καταγραφεί και στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, όπου ο ΠΟΥ κήρυξε πρόσφατα το τέλος της επιδημίας, αλλά και στην Ισπανία, τις ΗΠΑ και ένα στο Μαλί. Πρόκειται για ένα 2χρονο κοριτσάκι που, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, έχασε τη μάχη. 

Εν τω μεταξύ, σε υποχρεωτική καραντίνα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν οι αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την εφαρμογή του ίδιου μέτρου.

Read more...

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής ...


Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής (26 Οκτωβρίου). 
Έτσι, στις 04:00 οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν...

μια ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 03:00.

Read more...

Μπροστά 8,5 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ...




Σημαντικό προβάδισμα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας Οκτωβρίου της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών», καταγράφοντας της διαφορά με τη ΝΔ στις 8,5 μονάδες (35,5%-27%). 
Ακολουθούν το...

Ποτάμι (10,5%), το ΚΚΕ (6,5%), το ΚΚΕ (6,5%), το ΠΑΣΟΚ (6%), η Χρυσή Αυγή (6%), οι ΑΝ.ΕΛ (3%) και η ΔΗΜ.ΑΡ (1%). 
Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία είναι το εύρημα που αφορά στην παράσταση νίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 66% (64% το Σεπτέμβριο) έναντι 22% της ΝΔ.
 
Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με 44% και ακολουθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης με 42%, ο Αντώνης Σαμαράς με 40%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 31%, ο Φώτης Κουβέλης με 28%, ο Πάνος Καμμένος με 24%, ο Βαγγέλης Βενιζέλος με 24% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9%.
 
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία «κεφάλι» διατηρεί ο Αντώνης Σαμαράς με 41% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30%, ενώ το 30% απαντά «κανένας από τους δύο».

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: Ορμητικά ποτάμια οι δρόμοι στο Ίλιον...


ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: Ορμητικά ποτάμια οι δρόμοι στο Ίλιον 
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Ίλιον, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, κατέγραψαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Δείτε το...
βίντεο( από S.Kiknas), ΕΔΩ...

Read more...

Οι δρόμοι που πριν μπαζωθούν ήταν ποτάμια...



Δείτε τους χάρτες...
Με κάθε δυνατή βροχή κομβικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου μετατρέπονται σε ποτάμια. Πέραν της έλλειψης υποδομών, ένας βασικός λόγος είναι ότι κάποτε οι δρόμοι αυτοί ήταν πράγματι ποτάμια.
Ένα παλιότερο ...
άρθρο του Δημήτρη Λάππα στην “Καθημερινή” μας ξεναγεί σε μια Αθήνα που σήμερα κυλά υπόγεια, αλλά έρχεται στο φως με την πρώτη νεροποντή.
Μπαζώθηκαν 800 χιλιόμετρα ρεμάτων
«Η καταιγίδα ήταν τόσο έντονη, που φούσκωσε το ποτάμι. Η γέφυρα παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα η Αθήνα να κοπεί στα δύο». Η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σπέρνοντας τον φόβο στους κατοίκους της πόλης. Πότε και που συνέβη αυτό; Tο 1852, στην Αθήνα. Ποιο ήταν το ποτάμι που φούσκωσε; Η σημερινή οδός Σταδίου.[...]
Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται και σήμερα νερά, με υδραυλικά συστήματα, ενώ γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι. Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα, μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%. Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές, ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά – πυκνά σημειώνονται στο λεκανοπέδιο, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αλλά είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας και της στρεβλής ανάπτυξης που ακολουθήσαμε.
Και οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δομημένες επιφάνειες στην Αθήνα κάλυπταν το 25% του λεκανοπεδίου. Μετά το 1975, το 75% καλύφθηκε από δομημένες επιφάνειες και δρόμους δίκτυα, ενώ οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν, μόλις, στο 4%.[...]
Τα ρέματα, χθες και σήμερα
Στα τέλη του 19ου αιώνα, διέσχιζαν το λεκανοπέδιο, 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια. Το 1999, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος των 70 (κάτω, δηλαδή και από το 10%) και σήμερα, δεν υπερβαίνουν τα 50. Που χάθηκαν; 
Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1893  
Μπαζώθηκαν και καταπατήθηκαν. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί περίπου 550 χιλιόμετρα ρέματα και χείμαρροι. Κι αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα οικιστικά όνειρα των κατοίκων της Αθήνας, με τις γνωστές συνέπειες που και σήμερα (για πολλοστή φορά) βιώσαμε. Ο Ιλισός, ήταν το μεγαλύτερο ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα. Ξεκινούσε από τον Υμηττό, για να καταλήξει στην θάλασσα. Παλιά ήταν ανοικτό.
Σήμερα, κυλάει εξ ολοκλήρου υπογείως, κάτω από τη Μιχαλακοπούλου, περνάει από την Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο), συνεχίζει στην Καλλιρρόης, για να καταλήξει μετά την Καλλιθέα στην θάλασσα.
Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό, ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα Μικρά Μυστήρια, τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα Ελευσίνια, όσο και με Διονυσιακές τελετουργίες. Από το ιερό, αυτό, ποτάμι το μόνο που απομένει σήμερα εμφανές είναι η στεγνή και χορταριασμένη κοίτη του, δίπλα στην οποία είναι χτισμένη η Αγία Φωτεινή του Ιλισού.
Στον Ιλισό χυνόταν ο Ηριδανός που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό και κατέβαινε από το Κολωνάκι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, ανακαλύφθηκε η αρχαία κοίτη του. Ο ποταμός συνεχίζει στις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού, στην Αρχαία Αγορά και καταλήγει στον Κεραμεικό.
Την κοίτη του Ηριδανού συνάντησε το Μετρό και στο Μοναστηράκι, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους υπεύθυνους, καθώς το ποτάμι φούσκωσε κάποιες φορές επικίνδυνα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ακόμα και σήμερα, ο υπόγειος ποταμός κατεβάζει 20-30 κυβικά νερού την ώρα, ενώ τις βροχερές μέρες το νερό υπερδιπλασιάζεται και από τα νερά του πλημμυρίζει η Ποικίλη Στοά και η Αρχαία Αγορά.
Από το Λυκαβηττό ξεκινούσε και ο Βοϊδοπνίχτης που χωριζόταν, με ένα μέρος του να περνάει από την οδό Δημοκρίτου και την οδό Ακαδημίας προς το Αρσάκειο. Από τα Τουρκοβούνια ξεκινούσε ο Κυκλόβορος, ένας από τους μεγαλύτερους χειμάρρους της Αθήνας, που έφθανε στο Πεδίον του Άρεως και διαμέσου της οδού Μάρνη κατέληγε στην πλατεία Βάθης.
Το Παγκράτι και τον Βύρωνα διέσχιζαν ο Αλασσώνας και το ρέμα «Πήδημα της Γριάς» αντίστοιχα. Στο Φάληρο χύνονταν ο Βουρλοπόταμος (ή Ξηροτάγαρος) και το ρέμα της Πικροδάφνης. Το ρέμα του Ποδονίφτη κυλάει κάθετα τους δήμους Χαλανδρίου, Ψυχικού, Φιλοθέης και Ν. Ιωνίας, διασχίζει υπόγεια τη Λεωφόρο Κηφισίας καταλήγοντας στον Κηφισό.
Οι πανεπιστημιακές μελέτες συγκρίνουν την σημερινή τσιμεντούπολη με τις παλαιότερες διαμορφώσεις της, όπου γεωργικές εκτάσεις, χωράφια και ποτάμια διέσχιζαν τη γη. Η εικόνα των πανάρχαιων ποταμών που πότιζαν την Αθήνα και απορροφούσαν τα νερά της βροχής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 
 Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1988
Έτσι, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, λόγω των επιχωματώσεων και των αλλοπρόσαλλων οικιστικών σχεδίων, τα υπόγεια ποτάμια «φουσκώνουν» και πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές υπενθυμίζοντάς μας την μακραίωνη ύπαρξή τους και χλευάζοντας τις όποιες (εκ μέρους μας) προσπάθειες εξαφάνισής τους.

topontiki.gr

Read more...

Ματιές στο παρελθόν...


 
 Οι θεομηνίες στην Αττική που έφεραν δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές...
Πριν από είκοσι χρόνια, στις 21 Οκτωβρίου 1994, ο Ποδονίφτης ξεχειλίζει και στο πέρασμα του στέλνει στον θάνατο 17 ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες. Ηταν μια...
από τις χειρότερες καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως δεν ήταν και οι μοναδικές.


Στη φωτογραφία το κτίριο του ΚΚΕ στον Περισσό μετά την πλημμύρα του Οκτώβρη του 1994.
Σύμφωνα με το Βήμα, πάνω από 500 οικογένειες έμειναν άστεγες, 400 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 4.000 πλημμύρισαν κατά τη δυνατή βροχόπτωση στις 18 Νοεμβρίου 1889, που έμεινε γνωστή ως «η βροχή του Αγίου Φιλίππου». Πάλι Νοέμβρη (14 του μηνός), το 1895, μια δωδεκάωρη ισχυρή καταιγίδα πλημμύρισε την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ ο Κηφισός ανέβαινε επικίνδυνα. Τότε έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα στην Αθήνα και 40 στον Πειραιά, αρκετοί δρόμοι (χωματόδρομοι ως επί το πλείστον τότε) καταστράφηκαν, πλημμύρισαν σπίτια, δεκάδες άλλα έπεσαν ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία.
Οκτώ θύματα και 127 κατεστραμμένα σπίτια άφησε πίσω της μια καταιγίδα που στον Πειραιά έμοιαζε σαν να ήταν θύελλα στις 23 Νοεμβρίου 1925. Εννέα χρόνια αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 1934, έξι άνθρωποι χάθηκαν από την πεντάωρη βροχόπτωση με το ύψος του νερού στο Νέο Φάληρο να φτάνει το ένα μέτρο και τα δύο στο Μοσχάτο, ενώ προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στις περιοχές της Κυψέλης, της Νέας Ιωνίας και της Νέας Φιλαδέλφειας.
Οι μεγάλες καταστροφές του 1961 και του 1977
5-6 Νοεμβρίου 1961, η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική τα τελευταία 60 χρόνια. Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 έμειναν άστεγοι, ενώ πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια. Οι επιπτώσεις τής επί δέκα ώρες χαλαζόπτωσης συγκρίθηκαν τότε με εκείνες ενός τυφώνα. Ο Κηφισός φούσκωσε ενώ το ύψος του νερού στην Πειραιώς έφτασε τα 2 μέτρα.
   Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα

Μια ακόμη καταστροφική καταιγίδα έπληξε την Αθήνα Νοέμβριο πάλι (2 του μηνός) το 1977. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα δυνατής βροχής οι περιοχές του Αιγάλεω και του Μοσχάτου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37, πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια και παρασύρθηκαν 172 οχήματα.
to-vima-1977
  Όταν «ξύπνησε» ο Ποδονίφτης
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η δυνατή βροχόπτωση έχει αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Ποδονίφτη. Το τραγικό αποτέλεσμα στις 21-22 Οκτωβρίου 1994 ήταν να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ πολλές συνοικίες (κυρίως Νέα Ιωνία, Περισσός, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια) μετατράπηκαν σε λίμνες. Σημαντικές ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς λάσπη από το μανιασμένο ρέμα κατέστρεψε μέρος των αρχείων του κόμματος στο υπόγειο του κτιρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις του «902» και της Τυποεκδοτικής. Από τη θεομηνία καταστράφηκαν ακόμη εκατοντάδες αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
Η Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 πάντως εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο με τις φονικές πλημμύρες στην Αθήνα, όπως η 14η Νοεμβρίου 1896 όταν κατεγράφησαν 61 θύματα, η 26η Οκτωβρίου 1930 με τους 2 νεκρούς, η 17η Οκτωβρίου 1933 με ένα θύμα, η 2α Δεκεμβρίου 1933 με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, η 5η Νοεμβρίου 1936 με 2 νεκρούς, η 29η Οκτωβρίου 1938 με έναν, όπως και η 27η Οκτωβρίου 1980, ενώ στις 5 Οκτωβρίου 1989 καταγράφηκαν 7 θύματα και στις 15 Ιανουαρίου 1991 ένας νεκρός.
"Ημερησία"

Read more...

Αμφίπολη: Παρουσία τυμβωρύχων δείχνει η κεφαλή της Σφίγγας...


 Αμφίπολη: Παρουσία τυμβωρύχων δείχνει η κεφαλή της Σφίγγας 
Πέτρος Θέμελης: «Αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι το μνημείο είναι συλημένο».
 Αναζητούσαν χρυσό και μέταλλα...
Την παρουσία τυμβωρύχων, που αναζητούσαν χρυσό και μέταλλα, στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης φαίνεται να επιβεβαιώνει η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας, η οποία βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε αρκετή απόσταση από τον κορμό του γλυπτού στην είσοδο του μνημείου. 
Την Παρασκευή η ανασκαφή συνεχίστηκε, καθώς...

ο καιρός επέτρεψε στα μέλη της ανασκαφικής ομάδας να πιάσουν και πάλι δουλειά. Η σκαπάνη έφερε στο φως νέα θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών και, μαζί με τα ευρήματα των προηγούμενων ημερών, η αποκατάσταση των γλυπτών είναι δυνατή. 
«Αποτελεί αναμφισβήτητα μία ακόμη -την πιο πρόσφατη- απόδειξη ότι το μνημείο είναι συλημένο» δηλώνει στα Νέα ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, αναφερόμενος στη μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας.
 
«Απόδειξη που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες: τις τρύπες στους τοίχους, τη σπασμένη πόρτα και τη φθορά στο ψηφιδωτό, καθώς πολλές φορές οι τυμβωρύχοι πίστευαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις δικαίως, ότι θα βρουν θησαυρούς κάτω από τα ψηφιδωτά δάπεδα» προσθέτει.
 
«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η πρώτη γενιά τυμβωρύχων κυνηγά το χρυσάφι. Δεν της περνά από το μυαλό να αναζητήσει οτιδήποτε άλλο. Από το μνημείο της Αμφίπολης όμως έχουν περάσει και φτωχοί μεταλλοκυνηγοί που εμφανίζονται στον χριστιανικό Μεσαίωνα, δηλαδή κάπου στον 8ο-9ο αι. Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν μέταλλο για να φτιάξουν κυρίως αγροτικά εργαλεία σε μια εποχή που οι εμπορικοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Έκαναν δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν σήμερα κάποιοι Τσιγγάνοι. Απλώς η πρώτη γενιά τυμβωρύχων έχει ως κίνητρο την απληστία. Θέλει το χρυσάφι. Και μπορεί να έδρασε και μόλις μια γενιά μετά από εκείνους που έφτιαξαν τον τάφο και γνώριζαν καλά το πολύτιμο περιεχόμενο του» υποστηρίζει ο κ. Θέμελης, σημειώνοντας:
 
«Οι δεύτεροι κινήθηκαν από ανάγκη. Απέσπασαν τα κεφάλια των Σφιγγών, τα οποία ήταν ένθετα, για να πάρουν το μέταλλο των συνδέσμων. Το ίδιο έκαναν και με τα χέρια των Καρυατίδων. Όλες αυτές οι καταστροφές πάντως, και ειδικά η σπασμένη μαρμάρινη πόρτα, δεν μπορεί να αποδίδεται σε σεισμούς και σε οβίδες, όπως έχω ακούσει να λέγεται».
 
Μέχρι πού έφτασαν όμως οι τυμβωρύχοι; Υπάρχει ελπίδα η ερευνητική ομάδα που ανασκάπτει σήμερα το ταφικό μνημείο να βρει κάτι πολύτιμο ή μήπως η σπασμένη πόρτα και κατόπιν το κομμένο κεφάλι της Σφίγγας δεν αφήνουν περιθώρια;
 
«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, διότι δεν ξέρουμε αν ο τρίτος θάλαμος, ο οποίος τώρα ανασκάπτεται, είναι και ο τελευταίος. Δεν γνωρίζουμε πού τελειώνει αυτό το μνημείο, ούτε πόσες φάσεις είχε» απαντά ο κ. Θέμελης, ο οποίος διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσο το νέο εύρημα είναι από το ίδιο μάρμαρο που είναι κατασκευασμένες οι Σφίγγες -κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη στην επίσημη ανακοίνωση μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την ώρα που άλλη ερευνήτρια με περγαμηνές στη γλυπτική επισημαίνει ότι «το κεφάλι της Σφίγγας χρειάζεται προσοχή και δυσκολεύει τα πράγματα, διότι δεν είναι συνηθισμένες οι Σφίγγες με πόλο την συγκεκριμένη εποχή».
 
«Το μόνο σταθερό σημείο χρονολόγησης που έχει αποκαλυφθεί ως τώρα ότι είναι το ψηφιδωτό με την Αρπαγή της Περσεφόνης, το οποίο προέρχεται σαφέστατα τόσο τεχνοτροπικά όσο και εικονογραφικά από το περιβάλλον της Πέλλας και δεν υπάρχει περίπτωση να είναι δημιουργία του 2ου ή του 1ου αι. π.Χ.» καταλήγει ο κ. Θέμελης.

BHMA

Read more...

Kύριε Ντινόπουλε αργήσατε να ξυπνήσετε..


 
Να σας φτιάξω καφεδάκι?
 Αργήσατε πολύ (ΒΙΝΤΕΟ)...
Το πρωί του Σαββάτου στο Ϊλιον έφτασε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος συνοδεία αξιωματικών της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την κατάσταση μετά την καταστροφική νεροποντή. Κάτοικοι της περιοχής αποδοκίμασαν τον υπουργό ενώ δεν έλειψαν και τα άκρως...
ειρωνικά σχόλια.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αποδοκιμασίες των αγανακτισμένων κατοίκων του Περιστερίου που επλήγη από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, γνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και την Παρασκευή το βράδυ την ώρα που μιλούσε ζωντανά στο δελτίο του ΣΚΑΪ. 
topontiki.gr

Read more...

Προσοχή στην επιλογή των δόσεων Τι να προσέξετε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία


Τι να προσέξετε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία
Aυτή η εικόνα δεν είναι απαραίτητη, καθώς η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνει ηλεκτρονικά   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Όλοι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν σχεδιάζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, θα μπορούν με απλές διαδικασίες να βάλουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των δόσεων, καθώς αυτές δεν θα είναι άτοκες.

Η ρύθμιση δίνει πολλές εναλλακτικές. Από εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων έως 72 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων κατά 30% ή 100 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων 20%.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββατοκύριακου, ενδιαμέσως υπάρχουν επιλογές 24 μηνιαίων δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων 80%, 36 δόσεων με διαγραφή 70%, 48 δόσεων με 60% μείωση προσαυξήσεων ή 60 δόσεων με σβήσιμο των μισών προσαυξήσεων (50%).

Τι συμφέρει: Ιδού ένα παράδειγμα. Φορολογούμενος χρωστά 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 7.000 αποτελούν την αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 προσαυξήσεις.

Αν επιλέξει τις 100 δόσεις, σβήνει το 20% των προσαυξήσεων, επομένως τα 10.000 ευρώ περιορίζονται σε 9.400 και η μηνιαία δόση θεωρητικά είναι 94 ευρώ.

Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθεί και η ετήσια προσαύξηση 4,56%. Κάπως έτσι η μηναία δόση αυξάνεται στα 113,17 ευρώ και ύστερα από οκτώ χρόνια και τρεις μήνες για τα 9.400 ευρώ θα έχει πληρώσει 11.317.

Το θα συμβεί αν ο ίδιος φορολογούμενος, αντί για 100 δόσεις, επιλέξει 48. Στα 3.000 ευρώ των προσαυξήσεων η μείωση είναι 60% (1.800 ευρώ), επομένως τα 10.000 της συνολικής οφειλής περιορίζονται σε 8.200.

Για τέσσερα χρόνια, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει 187,21 ευρώ τον μήνα. Στο τέλος για τα 8.200 ευρώ θα έχει πληρώσει 8.986.

Συμπερασματικά, αν κάποιος φορολογούμενος για συνολική οφειλή 10.000 ευρώ (τα 3.000 είναι προσαυξήσεις) επιλέξει τις 100 δόσεις, θα πληρώσει στο τέλος 11.317, ενώ αν επιλέξει τις 48 θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του με 8.986 ευρώ.

Οι λιγότερες δόσεις συμφέρουν περισσότερο, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης της μηνιαίας -υψηλότερης- δόσης.

Εκτός από τις δόσεις, τις προσαυξήσεις και το επιτόκιο, όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να έχουν επίσης υπόψη ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να διατηρήσουν τη ρύθμιση είναι να τελούν φορολογικά ενήμεροι στη διάρκειά της.

Επίσης, ακόμα και εντός ρύθμισης, οι συμψηφισμοί με επιστροφές φόρων θα συνεχιστούν. Οι συμψηφισμοί θα γίνονται αυτόματα αλλά στο τμήμα που αφορά το 1/7 του ποσού της ρυθμισμένης οφειλής που απομένει για εξόφληση.

Αν δεν καταβληθεί μία δόση στην ώρα της, ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση και είναι αυτόματα εκτεθειμένος σε κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων. Το πιο σημαντικό είναι να μη χαθεί κάποια από τις πρώτες έξι δόσεις. Μετά το εξάμηνο, ο φορολογούμενος δεν χάνει τη ρύθμιση αν δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση ανά έτος για διάστημα έως δύο μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τρέχει έξτρα μηνιαία προσαύξηση 2%.

Πάντως, αν κάποιος φορολογούμενος χάσει τη ρύθμιση για λόγους ανωτέρας βίας, μπορεί να εξηγήσει τους λόγους αυτούς στον προϊστάμενο της Εφορίας του και να ξαναμπεί -μόνο για μία φορά- στη ρύθμιση σε διάστημα δύο μηνών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαδικασία-«μαμούθ» Από τον Ιανουάριο η αξιολόγηση 127.000 δασκάλων και καθηγητών


Από τον Ιανουάριο η αξιολόγηση 127.000 δασκάλων και καθηγητών

Αθήνα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των δημόσιων σχολείων.

Όπως αναφέρεται στο Έθνος του Σαββάτου, πρόκειται για μια διαδικασία «μαμούθ» με δεδομένο ότι αφορά έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, που φτάνει κοντά στα 127.000 άτομα και η οποία είχε... παγώσει για πάνω από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις αρχές της νέας χρονιάς θα «χτυπήσει το κουδούνι» και για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, καθώς έως το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προτελευταία φάση της αξιολόγησης, η οποία αφορά τους διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας, τους προϊσταμένους σχολείων πρωτοβάθμιας και τους προϊσταμένους τμημάτων (ειδικής αγωγής, αγωγής υγείας κ.ά.).

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της ζήτησε από τους διευθυντές σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους «να μην μετατραπούν σε αξιολογητές των συνάδελφών τους» και κατά συνέπεια να απόσχουν από την εξ αποστάσεως επιμόρφωση, τον ορισμό ομάδων εργασίας, τον προγραμματισμό δράσης ή τα σχέδια δράσης, τις διαδικασίες αξιολόγησής τους, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους και γενικότερα από όλες τις διαδικασίες αυτο-αξιολόγησης σχολικής μονάδας και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύσκεψη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Σαμαράς: Άμεσα οι πόροι στους δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία


Σαμαράς: Άμεσα οι πόροι στους δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια (φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC)  

Αθήνα
Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική.
25 φωτογραφίες

O κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι θα αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες.

«Συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Και επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» συνέχισε, επισημαίνοντας πως αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι ζημιές και η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής από την δείχνουν για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Χρειάζεται  ενίσχυση σε υποδομές και σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς και μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των πληγέντων» καταλήγει.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά του Τέρενς Κουίκ τονίζουν: «Όταν η ανικανότητα πρόληψης της κρατικής μηχανής κουκουλώνεται από έκτακτες και εκ των υστέρων, επικοινωνιακές πρωθυπουργικές συσκέψεις, τότε τα καταστροφικά αποτελέσματα μιάς προαναγγελθείσης κακοκαιρίας έχουν ταυτοποιημένους υπεύθυνους.

» Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσης με το δικό της μέρισμα ευθύνης, ας σκεφθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πόσο την αδρανοποιεί από την μνημονιακή αποδυνάμωσή της».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι κυβέρνηση και ΟΤΑ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, που χρόνια πλήττονται από τέτοιες συνθήκες.

«Η αποζημίωση εκείνων που υπέστησαν καταστροφές πρέπει να γίνει άμεσα» καταλήγει.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι καταστροφές έπληξαν ακόμα μια φορά τις λαϊκές συνοικίες, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που έφερε η καπιταλιστική κρίση.

Ζητά έκτακτη ενίσχυση των οικογενειών, καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών, «πάγωμα» των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...