Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Σύσκεψη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Σαμαράς: Άμεσα οι πόροι στους δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία


Σαμαράς: Άμεσα οι πόροι στους δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια (φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC)  

Αθήνα
Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική.
25 φωτογραφίες

O κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι θα αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες.

«Συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Και επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» συνέχισε, επισημαίνοντας πως αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι ζημιές και η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής από την δείχνουν για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Χρειάζεται  ενίσχυση σε υποδομές και σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς και μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των πληγέντων» καταλήγει.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά του Τέρενς Κουίκ τονίζουν: «Όταν η ανικανότητα πρόληψης της κρατικής μηχανής κουκουλώνεται από έκτακτες και εκ των υστέρων, επικοινωνιακές πρωθυπουργικές συσκέψεις, τότε τα καταστροφικά αποτελέσματα μιάς προαναγγελθείσης κακοκαιρίας έχουν ταυτοποιημένους υπεύθυνους.

» Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσης με το δικό της μέρισμα ευθύνης, ας σκεφθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πόσο την αδρανοποιεί από την μνημονιακή αποδυνάμωσή της».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι κυβέρνηση και ΟΤΑ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, που χρόνια πλήττονται από τέτοιες συνθήκες.

«Η αποζημίωση εκείνων που υπέστησαν καταστροφές πρέπει να γίνει άμεσα» καταλήγει.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι καταστροφές έπληξαν ακόμα μια φορά τις λαϊκές συνοικίες, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που έφερε η καπιταλιστική κρίση.

Ζητά έκτακτη ενίσχυση των οικογενειών, καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών, «πάγωμα» των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: