Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

«Γρήγορα ναι, λίγα όχι»…


«Γρήγορα ναι, λίγα όχι»…

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με αίτημα για αυξήσεις πάνω από 3% φέτος αναμένεται να προσέλθει η ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η εκκίνηση των οποίων δεν βλέπει λόγους να γίνει πριν εκπνεύσει η χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ υπολογίζει σε 1,5% την αύξηση που θα πρέπει να δοθεί στις αποδοχές με βάση τον πληθωρισμό, σε επίσης 1,5% την ενίσχυση που αντιστοιχεί στην άνοδο της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ενώ διεκδικεί και ένα πρόσθετο ποσοστό στην λογική της σταδιακής σύγκλισης των αποδοχών προς εκείνες των εργαζομένων στις ευρωπαϊκές χώρες

Η Συνομοσπονδία θα απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στο μήνυμα για πολύ χαμηλές αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα έστειλε η χτεσινή κίνηση του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις προκειμένου μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει υπογραφεί η νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος κάνει λόγο για συνθήκες έκτακτης ανάγκης, επώδυνο 2009 και ακόμη πιο δύσκολο 2010, αναφέρει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν ωριμότητα και συνυπευθυνότητα ( βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=51747&category_id=34 το σχετικό ρεπορτάζ που ανάρτησε χτες το protothema gr. )

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έλαβαν φέτος αύξηση 5,5%, ενώ αν οι εργοδότες ακολουθήσουν την πορεία των αυξήσεων στο δημόσιο θα προτείνουν αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 1,5-2%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για εργαζόμενο με αποδοχές 800 ευρώ το μήνα που έλαβε φέτος 44 ευρώ αύξηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα το 2010 θα λάβει αύξηση από 12-16 ευρώ το μήνα.

Πάντως η ΓΣΕΕ απέστειλε ήδη απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του ΣΕΒ, όπου προειδοποιεί ότι η επίσπευση της έναρξης των διαπραγματεύσεων θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις.

«Η πρόσκληση του ΣΕΒ για διαπραγμάτευση, συνιστά ένα γεγονός εξαιρετικά περίεργο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος - Για πρώτη φορά εμφανίζονται ως επισπεύδοντες για την Σύμβαση οι Εργοδότες και με κάποιες αιχμές και σχόλια, που πρέπει να βάζουν όλους τους εργαζόμενους σε ανησυχίες, καθώς συνδέουν το θέμα της Σύμβασης με την συνολική απασχόληση. Εμείς όταν εκπνεύσει η Σύμβαση στο τέλος του χρόνου είμαστε έτοιμοι για γρήγορες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, και σε καμιά περίπτωση βέβαια σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε υποβάθμιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Γρήγορα Ναι. Λίγα Οχι”
protothema.gr

Read more...

Απίστευτο! "Χάθηκαν" 444 φάκελοι ασθενών από το Λαϊκό Νοσοκομείο...


...και βρέθηκαν στα συρτάρια ιδιωτικής κλινικής!

Από την Σμαράγδα Κοκκόρη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο με την "απώλεια", πριν από μερικές ημέρες, 444 φακέλων ασθενών οι οποίοι ...βρέθηκαν αργότερα στα συρτάρια ιδιωτικής κλινικής!
Η απώλεια των φακέλων προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα ο οποίος διέταξε έρευνα με την βοήθεια της αστυνομίας. Οι φάκελοι είχαν "χαθεί" από την Αιματολογική Κλινική όπου υπηρετούσε ο καθηγητής Γ. Πάγκαλης και ο οποίος πριν από λίγο καιρό συνταξιοδοτήθηκε. Η έρευνα του εισαγγελέα τελικά αποκάλυψε ότι οι φάκελοι είχαν "μεταφερθεί" από τον καθηγητή στους χώρους ιδιωτικής κλινικής και τους οποίους κατέσχεσε - ο ίδιος ο καθηγητής έδωσε την εξήγηση ότι τους πήρε μαζί τους για να διατηρήσει την επαφή με τους ασθενείς του!!!
Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται βέβαια είναι πολλά και ...

για τους αρμόδιους του Λαϊκού Νοσοκομείου (από τη διοίκηση μέχρι τους υπαλλήλους) το οποίο αποδεικνύεται ...ξέφραγο αμπέλι, όταν τόσο εύκολα μπορούν να "εξαφανιστούν" 444 φάκελοι ασθενών.
Για την υπόθεση έχει επέμβει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος ξεκίνησε σχετική έρευνα.
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες ασθενών οι οποίοι αναζήτησαν τους φακέλους τους, αλλά δεν τους βρήκαν και προσέφυγαν στον εισαγγελέα. Το Press-gr αποκαλύπτει δύο από τις καταγγελίες αυτές που πολύ παραστατικά περιγράφουν την κατάσταση που αντιμετώπισαν όταν πήγαν στο Λαϊκό οι πολίτες. Διαβάστε (κάντε κλικ επάνω στα έγγραφα για να μεγαλώσουν) τα σχετικά ντοκουμέντα...







Read more...

Διαφωνία Παπουτσή για το "πάγωμα" των μισθών

Την απόλυτη διαφωνία του με το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι μισθοί του Δημοσίου στο όριο των 2.000 ευρώ, όπως ευρύτατα κυκλοφόρησε ως συγκλίνουσες πληροφορίες και δημοσιεύτηκε σε όλο τον Τύπο, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στη Βουλή επί του απολογισμού και ισολογισμού του οικονομικού έτους 2007.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι «2.000 ευρώ παίρνουν φτωχά και μεσαία στρώματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα αυτό, γιατί δεν θα πληρώσουν και πάλι αυτοί το βάρος της κρίσης».

Στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, που έσπευσαν για διευκρινίσεις, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, που να αναφέρει το ποσό αυτό, ούτε έχει εξαγγελθεί εισοδηματική πολιτική» και ότι εξέφρασε την προσωπική του θέση. Ταυτόχρονα, όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Τρισέ, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν εξέλεξε τον κ. Τρισέ» κι ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει, γιατί με τις δηλώσεις του υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, παρενέβη στη συζήτηση σημειώνοντας ότι «οι διαρροές που γίνονται από κυβερνητικές πηγές και μιλούν πλέον για "πάγωμα" μισθών, αποτελούν την αφετηρία της αντίστροφης μέτρησης για την πλήρη κατάρρευση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Από χθες, πέφτουν με ταχύτατο ρυθμό τα προεκλογικά προσωπεία του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτήριζαν κοινωνικά ανάλγητο τον Κώστα Καραμανλή όταν μιλούσε για πάγωμα των πολύ υψηλών μισθών και υπόσχονταν στον καθένα, ό,τι επιθυμούσε για να του υφαρπάξουν την ψήφο. Σήμερα έρχονται με μία φοροεπιδρομή να φορολογήσουν όποιον αναπνέει κι όποιον κινείται», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη δικά του παρέμβαση, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τόνισε πως «καλό θα ήταν να μας πει η κυβέρνηση της ΝΔ πώς δεν εισπράχθηκαν φόροι και εισφορές 12 δισ ευρώ, που ήταν η υστέρηση εσόδων», προσθέτοντας ότι πέραν της έκτακτης εισφοράς η μόνη πρόσθετη φορολογία είναι της τάξης των 2 δισ ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για «γενικευμένη, από χθες, επίθεση και αντιλαϊκή θύελλα που θα εκφραστεί μέσα από τον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί».

«Είναι μεγάλα συμφέροντα, όσοι παίρνουν μεικτά 2.000 ευρώ;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης και πρόσθεσε: «Πληρώνουμε συσσωρευμένα λάθη των τελευταίων δεκαετιών».
nooz.gr

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Ραγκούση - Ιερωνύμου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Πέμπτη (19/11) ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών αποτελεί συνέχεια της επιστολής, που είχε αποστείλει ο κ. Ιερώνυμος στον υπουργό, για τα θέματα πρόσληψης υπαλλήλων στην Αρχιεπισκοπή και των κρατικών αυτοκινήτων.

Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις και ύστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Ραγκούσης δεν θα αποστείλει απαντητική επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του υπουργού. Δεν δόθηκαν, ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
nooz.gr

Read more...

Αλλάζουν οι τιμές στα φάρμακα

Σε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τον τομέα του φαρμάκου, με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προχωρά η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων και προχωρά σε αλλαγές στην τιμολόγηση.

Σε ανακοινώσεις που έγιναν από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Υγείας Μ. Ξενογιανακοπούλου, Οικονομίας Λ. Κατσέλη και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και τα τρία υπουργεία αναλαμβάνουν δράσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2010 με εμφανή αποτελέσματα στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου
, τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα επτά δισεκ. ευρώ και με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε ασυδοσία λόγω της κατάργηση της λίστας, και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.

Η υπουργός ανέφερε ότι προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία με επαναφορά, επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος, που θα εποπτεύεται και θα διασυνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων που θα αφορά στη μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κοινή επιστημονική επιτροπή μελετά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να απέλθουν.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη
ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι μέσω του συγκεκριμένου υπουργείου προωθούνται άμεσα 5 μέτρα:

-πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470) για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες,

-συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μας (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997) και οι νέες τιμές του θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο 2010 και υπολογίζεται ότι θα είναι το Φεβρουάριο.

-Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και των πρωτοτύπων, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Όπως σχολίασε η υπουργός, η τιμή που έχουν σήμερα είναι ένας από τους λόγους για την χαμηλή διείσδυσή τους στην αγορά που φτάνει μόνο στο 15%.

-Για τα 89 ακριβά φάρμακα θα υπάρξει μείωση τιμής από 1 Ιανουαρίου 2010 και το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

-Μέσω του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία και στα ιατρεία, και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου, με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία και με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια του κλάδου.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος
, από την πλευρά του, τόνισε ότι το «σύστημα είναι άρρωστο» και ανέφερε ότι, από τα στοιχεία του υπουργείου, η δαπάνη -κατά προσέγγιση- των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός του Οίκου του Ναύτη, σε ότι αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία φτάνει στα 4,5 δισεκ. Ευρώ, και με μια προσέγγιση για τα νοσήλια, που πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι με έγκριση από το φαρμακείο, φτάνει στα πέντε δισεκ. ευρώ, και όπως είπε, «ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο ΙΚΑ».

Πρόσθεσε ότι η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εμπεριστατωμένη λύση στον τομέα του φαρμάκου δεν είναι αποδεκτή, και σημείωσε ότι για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από 1ης Μαΐου 2010, ξεκινάει η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί, τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.

Από τη δράση αυτή προϋπολογίζεται συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ μόνο για το ΙΚΑ, ενώ στο σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα μετάσχει εκτός από το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, δηλαδή το σύστημα αυτό θα αφορά στο 70% των ασφαλισμένων. Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή διαπιστώθηκε αξεπέραστο νομικό πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων ταμείων. αποφασίστηκε με έναρξη την ίδια ημερομηνία να εφαρμοστεί ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτά τα ταμεία αλλά αυτό θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

Τέλος ο υπουργός είπε ότι θα προωθηθεί και εγκύκλιος που θα αφορά στην τιμή και τον τρόπο προμήθειας του ακριβού φάρμακου.

nooz.gr

Read more...

Προκήρυξη αποποίησης ευθυνών του «Επαναστατικού Αγώνα»


Η νέα προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», που δημοσιεύει την Πέμπτη η εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ξεκαθαρίζει, ότι δεν βρίσκεται πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και αποιείται κάθε ευθύνης άλλων ορφανών χτυπημάτων. Υποστηρίζει ακόμη, ότι δεν έχει καμία σχέση με τους «ληστές με τα μαύρα», ενώ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Στην προκήρυξη μεταξύ άλλων η οργάνωση ξεκαθαρίζει ότι...


«κάθε απόπειρα του Κράτους να μας χρεώσει ενέργειες άσχετες με εμάς, "ορφανές" ή όχι, σχετίζεται με τα ευρύτερα Κρατικά κατασταλτικά σχέδια». Στην προκήρυξή του ο «Επαναστατικός Αγώνας» διαχωρίζει τη δράση του από άλλες οργανώσεις, επικαλούμενη ιδεολογικές διαφορές, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους επικηρυγμένους «ληστές με τα μαύρα» και εξαπολύει επίθεση σε πολιτικούς και κυρίως στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εν τω μεταξύ, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, η 22χρονη που συνελήφθη ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μετά την ταυτοποίηση αποτύπωμά της σε κηροπήγιο που βρέθηκε στο σπίτι του Χαλανδρίου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς το πειστήριο του εγκλήματος, το κηροπήγιο δηλαδή στο οποίο βρέθηκε δαχτυλικό της αποτύπωμα, δεν υπάρχει ούτε στην έκθεση με τα κατασχεθέντα από τη γιάφκα. Η 22χρονη αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και δέχθηκε να δώσει δείγμα DNA. Η απελευθέρωση της 22χρονης έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και μικροεπεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και φίλων της κατηγορουμένης....

nonews-news.


Read more...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΚΟΡΗ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και όπως μας ενημέρωσαν ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών πηγαίνει ολοταχώς για κουκούλωμα. Σήμερα το πρωί τελωνειακοί εντόπισαν ένα μεγάλο κοντέϊνερ το οποίο είχε οικιακές συσκευές δηλωμένες για 50.000 ευρώ. Μετά από αυστηρότατο έλεγχο των τελωνειακών αρχών η αξία των συσκευών που υπήρχαν μέσα διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μας, το κοντέϊνερ ανήκει...
σε πολύ γνωστή κόρη πρώην υπουργού και στον σύζυγό της. Μεγαλο-εκδότης προσπαθεί να παρέμβει για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο και να μην κυκλοφορήσει το όνομα της κόρης της πρώην γαλάζιας υπουργού. Το ζήτημα είναι τεράστιο. Το fimotro έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις πληροφορίες. Εάν γίνει... αβαβά από παντού θα το βγάλουμε πρώτοι εμείς με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Έχει ζουμί η υπόθεση..
/fimotro


Read more...

"ΑΓΡΟΤΙΚΟ" ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ!...


"Στενάζουν" οι γιατροί στο... Κολωνάκι όπως αποκαλύπτουν και οι φορολογικές τους δηλώσεις που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προκειμένου να τους συνδράμει με... φορολογικές απαλλαγές! Ουτε λίγο, ούτε πολύ τα 150 ιατρεία που λειτουργούν στο Κολωνάκι δηλώνουν ετήσια καθαρά εισοδήματα από 10.000 ως 30.000 ευρώ! Συγκεκριμένα τα 30 δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, άλλα 30 άτομα... δηλώνουν από 10.000 - 20.000 ευρώ και επίσης 30 άτομα δηλώνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 20.000 - 30.000 ευρώ! Με αφορμή αυτά τα στοιχεία που ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως "φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών εισοδημάτων" και πρόσθεσε ότι " υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει". "Η κυβέρνηση στοχεύει στην εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος", υπογράμμισε. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τους ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα γίνει ειδική συζήτηση πώς θα φορολογούνται αυτές οι επαγγελματικές ομάδες. Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, είπε ότι βασική διαφοροποίηση του κρατικού προϋπολογισμού 2010 αφορά το σκέλος των δαπανών. Φέτος, ο προϋπολογισμός θα διανεμηθεί σε CD, διότι δεν εκτυπώθηκε για λόγους κόστους και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχουν καταχωρήσεις στις εφημερίδες (εξοικονόμηση ενός εκατομμυρίου ευρώ).

fimotro

Read more...

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μισθούς, συντάξεις και προσλήψεις στον πάγο βάζει η κυβέρνηση το 2010, καταφεύγοντας σε σκληρά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να αποφύγει η χώρα τη σκληρή τιμωρία των αγορών, που απειλούν με δυσβάστακτη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Παράλληλα, στέλνει ισχυρό...
σήμα στις Βρυξέλλες, που είχαν εκδηλώσει με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα τη δυσαρέσκειά τους, όχι μόνο γιατί θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν λόγω αναθεώρησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τα ανεπαρκή, όπως έκριναν, μέτρα του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα ότι σκοπεύει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται αύριο στη Βουλή προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών σε σύγκριση με το προσχέδιο, της τάξεως των 720 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στο 9,1% του ΑΕΠ. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τις εξής παρεμβάσεις:
1Δεν θα δοθεί καμία αύξηση μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Πρόκειται για πάγωμα στις αποδοχές περίπου 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου (στρατιωτικών, δικαστικών, γιατρών, εκπαιδευτικών, αλλά και υπαλλήλων υπουργείων) όπως υπολογίζει η ΑΔΕΔΥ, σε σύνολο 900.000
(500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 400.000 συνταξιούχοι). Οι υπόλοιποι θα πάρουν αυξήσεις 1,5%, δηλαδή οριακά πάνω από τον πληθωρισμό. Να σημειωθεί ότι και το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε παγώσει τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με αμοιβές άνω των 1.500 ευρώ, ενώ στους χαμηλόμισθους είχε δώσει ένα εφάπαξ ποσό 500 ευρώ.
Έτσι, σ΄ αυτούς τους 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους επιβάλλεται ένα διετές πάγωμα μισθών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε συνταχθεί με πρόβλεψη να δοθούν αυξήσεις 1,5% σε όλους, κάτι που οδηγούσε σε πρόσθετη δαπάνη 1 δισ ευρώ. Αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέκριναν την Ελλάδα ότι δεν συναισθάνεται το μέγεθος του προβλήματός της, καθώς- όπως υποστήριξαν- σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μικρότερο πρόβλημα επεβλήθη πάγωμα μισθών. 2Δεν θα γίνει καμία νέα πρόσληψη στο Δημόσιο το 2010, εκτός από τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι το 2009, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έγιναν 30.000 νέες προσλήψεις, μαζί με τους συμβασιούχους και τους stagiers, ενώ είχαν αποχωρήσει μόνο 14.000. Από πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινιζόταν, πάντως, χθες ότι το πάγωμα δεν αφορά προσλήψεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω ΑΣΕΠ.
3Επιβάλλονται περαιτέρω περικοπές σε υπερωρίες, επιδόματα, εκτός έδρας και κάθε είδους καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες.

fimotro

Read more...

ΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΞΟΦΛΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την οριστική διαγραφή από τη μαύρη λίστα του Τειρεσία όλων όσοι έχουν καταχωριστεί σε αυτήν από την 1η Ιανουαρίου 2008 και έχουν αποπληρώσει ή θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους από ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για «αμνηστία» που δίδεται σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που έχουν εξοφλήσει ή θα εξοφλήσουν...
το χρέος τους και προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, δίνοντας περίοδο χάριτος δύο χρόνων για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων και εξόφλησή του με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών.
Οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν ανάσα στην αγορά, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, επιχειρηματιών αλλά και φυσικών προσώπων δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες διότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Τειρεσία, παρά το γεγονός ότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους. Υπολογίζεται ότι στον Τειρεσία είναι καταχωρισμένοι περισσότεροι από 400.000. Έλληνες.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει για τον Τειρεσία γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις εγγραφές δυσμενών δεδομένων που έχουν καταχωριστεί από την 1η Ιανουαρίου 2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί είτε θα εξοφληθούν σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η «αμνηστία» θα οδηγήσει και σε άρση του μέτρου της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η πιθανότητα αθέτησης μελλοντικών υποχρεώσεων για εκείνους που έχουν εξοφλήσει και άρα εμπίπτουν στην «αμνηστία» είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι για εκείνους που έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Αλλαγές στις ποινές
Όσον αφορά την αναθεώρηση του συστήματος του Τειρεσία και τις αλλαγές στις ποινές που ισχύουν σήμερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
● Αύξηση του χρόνου αναγγελίας στον Τειρεσία για σφραγισμένες επιταγές ή ακάλυπτες συναλλαγματικές από 8 σε 30 ημέρες.
● Ο χρόνος παραμονής δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του Τειρεσία για επιταγές και ακάλυπτες συναλλαγματικές μειώνεται από 3 σε 2 χρόνια.
● Για καταγγελίες συμβάσεων πιστωτικών καρτών, δανείων καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και χορηγήσεων μέσω παροχής δικαιώματος υπερανάληψης από τρεχούμενο λογαριασμό ο χρόνος παραμονής δυσμενών στοιχείων στο μητρώο μειώνεται από 3 χρόνια σε 2 χρόνια.
● Για διαταγές πληρωμής ο χρόνος παραμονής στο μητρώο μειώνεται από 4 σε 3 χρόνια.
● Ο χρόνος παραμονής δυσμενών στοιχείων για προγράμματα πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
● Για κατασχέσεις και επιταγές του Ν.Δ. 1923 ο χρόνος παραμονής στη μαύρη λίστα μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
● Ορίζεται ως ανώτατος χρόνος διατήρησης στο αρχείο μη εξοφλημένων οφειλών του Τειρεσία τα 10 χρόνια, από 15 χρόνια που είναι σήμερα.
● Για διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών από 5 χρόνια ο χρόνος παραμονής μειώνεται σε 4 χρόνια.
● Δεν θα καταχωρίζονται στη μαύρη λίστα όσων οι συνολικές όφειλες δεν υπερβαίνουν το ποσό 1.000 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα.
● Δεν θα διατηρούνται στη μαύρη λίστα τα στοιχεία όσων έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους και αυτές δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Σήμερα το πόσο που ισχύει είναι τα 1.000 ευρώ.
Επίσης οι τράπεζες που έχουν διαβιβάσει στον Τειρεσία δυσμενή αρχεία, υποχρεούνται όταν εξοφλούνται οι οφειλές να τον ενημερώνουν μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη.
Δίδεται επίσης η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσφεύγει με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζεται στο αρχείο του Τειρεσία το δυσμενές δεδομένο της οφειλής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο επί της οφειλής, όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση της οφειλή και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα.
Τέλος, όσον αφορά τα καρνέ επιταγών, ρύθμιση προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό είναι εγγυημένη από φερέγγυο τρίτο πρόσωπο κατά την αξιολόγηση της τράπεζας.

fimotro

Read more...

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σκηνικό σύγκρουσης για τις αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα το νέο έτος προοιωνίζεται η χθεσινή πρόσκληση σε διάλογο, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010 το συντομότερο δυνατόν, που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος προς τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην...
οικονομία αποτελούν πρόκληση ευθύνης για τους κοινωνικούς εταίρους».
Άμεση ήταν η απάντηση της ΓΣΕΕ, στην οποία τονιζόταν ότι η επίσπευση της διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το αναγκαίο για την εθνική οικονομία κλίμα, αλλά αντίθετα προκαλεί προβλήματα πυροδοτώντας πιθανές κοινωνικές εντάσεις. «Γρήγορα ναι, ψίχουλα όχι» ήταν η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.
Στο κείμενο της επιστολής του προς ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζει: «Το 2009 ήταν μια επώδυνη χρονιά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, η ιδιωτική οικονομία δέχτηκε και δέχεται σκληρά πλήγματα, η δημόσια έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Το 2010 προαλείφεται ακόμη πιο δυσοίωνο για όλους. Η ύφεση θα συνεχισθεί, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνουν δυσβάσταχτα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με χρηματοδοτική στενότητα και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι δυνάμεις της εργασίας- εργοδότες και εργαζόμενοι- καλούνται αυτονόητα να εισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης. Το πρώτο και σημαντικό εργαλείο κοινής μας ευθύνης είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε άμεσα τον διάλογο για μία νέα ΕΓΣΣΕ που θα ισχύσει για το εθνικά κρίσιμο έτος 2010. Μία ρεαλιστική και υπεύθυνη συμφωνία που θα ανακοινωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, συνεπάγεται τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή:
● Θα επιτρέψει στους κοινωνικούς εταίρους να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας με κοινές αποφάσεις μέτρων- ανάχωμα στην αύξησή της.
● Θα καταδείξει την ωριμότητα και την συνυπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, αποτυπώνοντας τη βούλησή τους να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης.
● Θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα καλύτερου και ασφαλέστερου οικονομικού σχεδιασμού για το 2010, με ευεργετικές συνέπειες για την απασχόληση.
● Θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει την εθνική αξιοπιστία έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας και των διεθνών χρηματαγορών, περιορίζοντας τον κίνδυνο της περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας και της αύξησης του κόστους δανεισμού μας- που είναι ήδη δυσβάστακτο».



Read more...

ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ 400.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Χωρίς αυξήσεις θα μείνουν για δεύτερο συνεχόμενο έτος περίπου 400.000 υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί σε επιπλέον περικοπές κρατικών δαπανών, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σύμφωνα με την... απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, δεν θα δοθεί αύξηση σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Το δημοσιονομικό όφελος δεν είναι και τόσο σημαντικό, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά πως δίνει το «κατάλληλο μήνυμα» στην Κομισιόν ότι είναι αποφασισμένη να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως υπολογίζονται σε 400.000 άτομα, σε σύνολο 900.000 ατόμων. Είναι κυρίως στρατιωτικοί, δικαστικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί (με 25 έτη υπηρεσίας) και υπάλληλοι υπουργείων. Οι αποδοχές των υπαλλήλων θα πιεσθούν περαιτέρω από το «μαχαίρι» σε υπερωρίες, επιδόματα, εκτός έδρας κ.ά. Όσοι έχουν μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 2.000 ευρώ, θα λάβουν αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό, της τάξεως του 1,5%. Υπεθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «παγώσει», για το 2009, τις αυξήσεις σε όσους λαμβάνουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. Η μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο είναι «οδηγός» για τον ιδιωτικό τομέα και τα συνδικάτα ανησυχούν ότι οι αυξήσεις στη νέα συλλογική σύμβαση θα είναι σημαντικά «ψαλιδισμένες» σε σχέση με την τελευταία εθνική συλλογική σύμβαση. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απεύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010. Στόχος του ΣΕΒ είναι η νέα σύμβαση να συμφωνηθεί και να ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα.

/fimotro.

Read more...