Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Αλλάζουν οι τιμές στα φάρμακα

Σε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τον τομέα του φαρμάκου, με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προχωρά η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων και προχωρά σε αλλαγές στην τιμολόγηση.

Σε ανακοινώσεις που έγιναν από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Υγείας Μ. Ξενογιανακοπούλου, Οικονομίας Λ. Κατσέλη και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και τα τρία υπουργεία αναλαμβάνουν δράσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2010 με εμφανή αποτελέσματα στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου
, τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα επτά δισεκ. ευρώ και με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε ασυδοσία λόγω της κατάργηση της λίστας, και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.

Η υπουργός ανέφερε ότι προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία με επαναφορά, επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος, που θα εποπτεύεται και θα διασυνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων που θα αφορά στη μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κοινή επιστημονική επιτροπή μελετά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να απέλθουν.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη
ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι μέσω του συγκεκριμένου υπουργείου προωθούνται άμεσα 5 μέτρα:

-πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470) για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες,

-συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μας (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997) και οι νέες τιμές του θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο 2010 και υπολογίζεται ότι θα είναι το Φεβρουάριο.

-Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και των πρωτοτύπων, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Όπως σχολίασε η υπουργός, η τιμή που έχουν σήμερα είναι ένας από τους λόγους για την χαμηλή διείσδυσή τους στην αγορά που φτάνει μόνο στο 15%.

-Για τα 89 ακριβά φάρμακα θα υπάρξει μείωση τιμής από 1 Ιανουαρίου 2010 και το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

-Μέσω του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία και στα ιατρεία, και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου, με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία και με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια του κλάδου.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος
, από την πλευρά του, τόνισε ότι το «σύστημα είναι άρρωστο» και ανέφερε ότι, από τα στοιχεία του υπουργείου, η δαπάνη -κατά προσέγγιση- των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός του Οίκου του Ναύτη, σε ότι αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία φτάνει στα 4,5 δισεκ. Ευρώ, και με μια προσέγγιση για τα νοσήλια, που πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι με έγκριση από το φαρμακείο, φτάνει στα πέντε δισεκ. ευρώ, και όπως είπε, «ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο ΙΚΑ».

Πρόσθεσε ότι η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εμπεριστατωμένη λύση στον τομέα του φαρμάκου δεν είναι αποδεκτή, και σημείωσε ότι για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από 1ης Μαΐου 2010, ξεκινάει η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί, τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.

Από τη δράση αυτή προϋπολογίζεται συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ μόνο για το ΙΚΑ, ενώ στο σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα μετάσχει εκτός από το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, δηλαδή το σύστημα αυτό θα αφορά στο 70% των ασφαλισμένων. Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή διαπιστώθηκε αξεπέραστο νομικό πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων ταμείων. αποφασίστηκε με έναρξη την ίδια ημερομηνία να εφαρμοστεί ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτά τα ταμεία αλλά αυτό θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

Τέλος ο υπουργός είπε ότι θα προωθηθεί και εγκύκλιος που θα αφορά στην τιμή και τον τρόπο προμήθειας του ακριβού φάρμακου.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: