Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σκηνικό σύγκρουσης για τις αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα το νέο έτος προοιωνίζεται η χθεσινή πρόσκληση σε διάλογο, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010 το συντομότερο δυνατόν, που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος προς τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην...
οικονομία αποτελούν πρόκληση ευθύνης για τους κοινωνικούς εταίρους».
Άμεση ήταν η απάντηση της ΓΣΕΕ, στην οποία τονιζόταν ότι η επίσπευση της διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το αναγκαίο για την εθνική οικονομία κλίμα, αλλά αντίθετα προκαλεί προβλήματα πυροδοτώντας πιθανές κοινωνικές εντάσεις. «Γρήγορα ναι, ψίχουλα όχι» ήταν η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.
Στο κείμενο της επιστολής του προς ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζει: «Το 2009 ήταν μια επώδυνη χρονιά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, η ιδιωτική οικονομία δέχτηκε και δέχεται σκληρά πλήγματα, η δημόσια έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Το 2010 προαλείφεται ακόμη πιο δυσοίωνο για όλους. Η ύφεση θα συνεχισθεί, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνουν δυσβάσταχτα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με χρηματοδοτική στενότητα και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι δυνάμεις της εργασίας- εργοδότες και εργαζόμενοι- καλούνται αυτονόητα να εισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης. Το πρώτο και σημαντικό εργαλείο κοινής μας ευθύνης είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε άμεσα τον διάλογο για μία νέα ΕΓΣΣΕ που θα ισχύσει για το εθνικά κρίσιμο έτος 2010. Μία ρεαλιστική και υπεύθυνη συμφωνία που θα ανακοινωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, συνεπάγεται τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή:
● Θα επιτρέψει στους κοινωνικούς εταίρους να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας με κοινές αποφάσεις μέτρων- ανάχωμα στην αύξησή της.
● Θα καταδείξει την ωριμότητα και την συνυπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, αποτυπώνοντας τη βούλησή τους να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης.
● Θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα καλύτερου και ασφαλέστερου οικονομικού σχεδιασμού για το 2010, με ευεργετικές συνέπειες για την απασχόληση.
● Θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει την εθνική αξιοπιστία έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας και των διεθνών χρηματαγορών, περιορίζοντας τον κίνδυνο της περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας και της αύξησης του κόστους δανεισμού μας- που είναι ήδη δυσβάστακτο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: