Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

«Γρήγορα ναι, λίγα όχι»…


«Γρήγορα ναι, λίγα όχι»…

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με αίτημα για αυξήσεις πάνω από 3% φέτος αναμένεται να προσέλθει η ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η εκκίνηση των οποίων δεν βλέπει λόγους να γίνει πριν εκπνεύσει η χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ υπολογίζει σε 1,5% την αύξηση που θα πρέπει να δοθεί στις αποδοχές με βάση τον πληθωρισμό, σε επίσης 1,5% την ενίσχυση που αντιστοιχεί στην άνοδο της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ενώ διεκδικεί και ένα πρόσθετο ποσοστό στην λογική της σταδιακής σύγκλισης των αποδοχών προς εκείνες των εργαζομένων στις ευρωπαϊκές χώρες

Η Συνομοσπονδία θα απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στο μήνυμα για πολύ χαμηλές αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα έστειλε η χτεσινή κίνηση του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις προκειμένου μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει υπογραφεί η νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος κάνει λόγο για συνθήκες έκτακτης ανάγκης, επώδυνο 2009 και ακόμη πιο δύσκολο 2010, αναφέρει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν ωριμότητα και συνυπευθυνότητα ( βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=51747&category_id=34 το σχετικό ρεπορτάζ που ανάρτησε χτες το protothema gr. )

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έλαβαν φέτος αύξηση 5,5%, ενώ αν οι εργοδότες ακολουθήσουν την πορεία των αυξήσεων στο δημόσιο θα προτείνουν αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 1,5-2%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για εργαζόμενο με αποδοχές 800 ευρώ το μήνα που έλαβε φέτος 44 ευρώ αύξηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα το 2010 θα λάβει αύξηση από 12-16 ευρώ το μήνα.

Πάντως η ΓΣΕΕ απέστειλε ήδη απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του ΣΕΒ, όπου προειδοποιεί ότι η επίσπευση της έναρξης των διαπραγματεύσεων θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις.

«Η πρόσκληση του ΣΕΒ για διαπραγμάτευση, συνιστά ένα γεγονός εξαιρετικά περίεργο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος - Για πρώτη φορά εμφανίζονται ως επισπεύδοντες για την Σύμβαση οι Εργοδότες και με κάποιες αιχμές και σχόλια, που πρέπει να βάζουν όλους τους εργαζόμενους σε ανησυχίες, καθώς συνδέουν το θέμα της Σύμβασης με την συνολική απασχόληση. Εμείς όταν εκπνεύσει η Σύμβαση στο τέλος του χρόνου είμαστε έτοιμοι για γρήγορες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, και σε καμιά περίπτωση βέβαια σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε υποβάθμιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Γρήγορα Ναι. Λίγα Οχι”
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: