Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μισθούς, συντάξεις και προσλήψεις στον πάγο βάζει η κυβέρνηση το 2010, καταφεύγοντας σε σκληρά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να αποφύγει η χώρα τη σκληρή τιμωρία των αγορών, που απειλούν με δυσβάστακτη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Παράλληλα, στέλνει ισχυρό...
σήμα στις Βρυξέλλες, που είχαν εκδηλώσει με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα τη δυσαρέσκειά τους, όχι μόνο γιατί θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν λόγω αναθεώρησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τα ανεπαρκή, όπως έκριναν, μέτρα του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα ότι σκοπεύει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται αύριο στη Βουλή προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών σε σύγκριση με το προσχέδιο, της τάξεως των 720 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στο 9,1% του ΑΕΠ. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τις εξής παρεμβάσεις:
1Δεν θα δοθεί καμία αύξηση μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Πρόκειται για πάγωμα στις αποδοχές περίπου 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου (στρατιωτικών, δικαστικών, γιατρών, εκπαιδευτικών, αλλά και υπαλλήλων υπουργείων) όπως υπολογίζει η ΑΔΕΔΥ, σε σύνολο 900.000
(500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 400.000 συνταξιούχοι). Οι υπόλοιποι θα πάρουν αυξήσεις 1,5%, δηλαδή οριακά πάνω από τον πληθωρισμό. Να σημειωθεί ότι και το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε παγώσει τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με αμοιβές άνω των 1.500 ευρώ, ενώ στους χαμηλόμισθους είχε δώσει ένα εφάπαξ ποσό 500 ευρώ.
Έτσι, σ΄ αυτούς τους 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους επιβάλλεται ένα διετές πάγωμα μισθών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε συνταχθεί με πρόβλεψη να δοθούν αυξήσεις 1,5% σε όλους, κάτι που οδηγούσε σε πρόσθετη δαπάνη 1 δισ ευρώ. Αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέκριναν την Ελλάδα ότι δεν συναισθάνεται το μέγεθος του προβλήματός της, καθώς- όπως υποστήριξαν- σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μικρότερο πρόβλημα επεβλήθη πάγωμα μισθών. 2Δεν θα γίνει καμία νέα πρόσληψη στο Δημόσιο το 2010, εκτός από τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι το 2009, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έγιναν 30.000 νέες προσλήψεις, μαζί με τους συμβασιούχους και τους stagiers, ενώ είχαν αποχωρήσει μόνο 14.000. Από πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινιζόταν, πάντως, χθες ότι το πάγωμα δεν αφορά προσλήψεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω ΑΣΕΠ.
3Επιβάλλονται περαιτέρω περικοπές σε υπερωρίες, επιδόματα, εκτός έδρας και κάθε είδους καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: