Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΞΟΦΛΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την οριστική διαγραφή από τη μαύρη λίστα του Τειρεσία όλων όσοι έχουν καταχωριστεί σε αυτήν από την 1η Ιανουαρίου 2008 και έχουν αποπληρώσει ή θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους από ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για «αμνηστία» που δίδεται σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που έχουν εξοφλήσει ή θα εξοφλήσουν...
το χρέος τους και προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, δίνοντας περίοδο χάριτος δύο χρόνων για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων και εξόφλησή του με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών.
Οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν ανάσα στην αγορά, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, επιχειρηματιών αλλά και φυσικών προσώπων δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες διότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Τειρεσία, παρά το γεγονός ότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους. Υπολογίζεται ότι στον Τειρεσία είναι καταχωρισμένοι περισσότεροι από 400.000. Έλληνες.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει για τον Τειρεσία γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις εγγραφές δυσμενών δεδομένων που έχουν καταχωριστεί από την 1η Ιανουαρίου 2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί είτε θα εξοφληθούν σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η «αμνηστία» θα οδηγήσει και σε άρση του μέτρου της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η πιθανότητα αθέτησης μελλοντικών υποχρεώσεων για εκείνους που έχουν εξοφλήσει και άρα εμπίπτουν στην «αμνηστία» είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι για εκείνους που έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Αλλαγές στις ποινές
Όσον αφορά την αναθεώρηση του συστήματος του Τειρεσία και τις αλλαγές στις ποινές που ισχύουν σήμερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
● Αύξηση του χρόνου αναγγελίας στον Τειρεσία για σφραγισμένες επιταγές ή ακάλυπτες συναλλαγματικές από 8 σε 30 ημέρες.
● Ο χρόνος παραμονής δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του Τειρεσία για επιταγές και ακάλυπτες συναλλαγματικές μειώνεται από 3 σε 2 χρόνια.
● Για καταγγελίες συμβάσεων πιστωτικών καρτών, δανείων καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και χορηγήσεων μέσω παροχής δικαιώματος υπερανάληψης από τρεχούμενο λογαριασμό ο χρόνος παραμονής δυσμενών στοιχείων στο μητρώο μειώνεται από 3 χρόνια σε 2 χρόνια.
● Για διαταγές πληρωμής ο χρόνος παραμονής στο μητρώο μειώνεται από 4 σε 3 χρόνια.
● Ο χρόνος παραμονής δυσμενών στοιχείων για προγράμματα πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
● Για κατασχέσεις και επιταγές του Ν.Δ. 1923 ο χρόνος παραμονής στη μαύρη λίστα μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
● Ορίζεται ως ανώτατος χρόνος διατήρησης στο αρχείο μη εξοφλημένων οφειλών του Τειρεσία τα 10 χρόνια, από 15 χρόνια που είναι σήμερα.
● Για διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών από 5 χρόνια ο χρόνος παραμονής μειώνεται σε 4 χρόνια.
● Δεν θα καταχωρίζονται στη μαύρη λίστα όσων οι συνολικές όφειλες δεν υπερβαίνουν το ποσό 1.000 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα.
● Δεν θα διατηρούνται στη μαύρη λίστα τα στοιχεία όσων έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους και αυτές δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Σήμερα το πόσο που ισχύει είναι τα 1.000 ευρώ.
Επίσης οι τράπεζες που έχουν διαβιβάσει στον Τειρεσία δυσμενή αρχεία, υποχρεούνται όταν εξοφλούνται οι οφειλές να τον ενημερώνουν μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη.
Δίδεται επίσης η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσφεύγει με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζεται στο αρχείο του Τειρεσία το δυσμενές δεδομένο της οφειλής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο επί της οφειλής, όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση της οφειλή και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα.
Τέλος, όσον αφορά τα καρνέ επιταγών, ρύθμιση προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό είναι εγγυημένη από φερέγγυο τρίτο πρόσωπο κατά την αξιολόγηση της τράπεζας.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: