Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Έκκληση από αντιμνημονιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τον λαό και την πατρίδα.

Η Αντιμνημονιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ καλεί τους φίλους τα μελή και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σταθούν αρωγοί τούτες τις δύσκολες ώρες με όποιον τρόπο μπορούν στον άνεργο και στον άστεγο που έχει ανάγκη, στον απεργό αγωνιστή, στο γείτονα μας στον συνάνθρωπο μας που παλεύει σε όλα τα μέτωπα του μνημονίου και χτυπιέται από την Βαρβαρότητα.

Αυτός πρέπει να παραμένει ο πρώτος μας στόχος ώστε να περάσουμε όλοι μαζί τον χειμώνα και η κοινωνία να γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτι της, ότι το ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς, είμαστε το 99% και είμαστε παντού.

Η Επιτροπή καλεί τους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν μονιασμένοι και να μην πολωθούν, διαιρεθούν ή «χτυπηθούν», μεταξύ τους για κανένα μνημονιακό υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αφορά αυτή η μάχη.

Η σοβαρότητα όλων μας και η τραγικότητα των στιγμών δεν μας αφήνει χρόνο να αναζητήσουμε ποιος «ΠΑΣΟΚοφέρνει» ανάμεσα σε Δεξιούς Παπανδρεϊκούς ή Βενιζελικούς, σε ευελφαλείς, φιλελεύθερους, μεταρρυθμιστές, ή σε άλλους νεοφιλελεύθερους μνημονιακούς υποψηφίους. Είμαστε και παραμένουμε πολύ καλύτεροι από αυτό. Είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και αριστεροί.

Για την επιτροπή ότι γίνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι απλός ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣΜΟΣ που ουδεμία σχέση έχει με την παράταξη την ελληνική κοινωνία ή την βάση του ΠΑΣΟΚ. Και χωρίς αυτά είναι και ΑΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣΜΟΣ.

Η παράταξη που γνωρίζουμε εμείς μιλά σε συνέδρια σε ολομέλειες και σε ανοιχτές διαδικασίες, στις πλατείες, στο δρόμο και στις κάλπες. Σας περιμένουμε.

Σύντροφοι: Μπροστά στην θεομηνία του μνημονίου χρειάζεται Αγώνας αγώνας και πάλι αγώνας ! Του κόσμου το στενό γεφύρι θα το περάσουμε μαζί θα ‘ναι η καρδιά μας παραθύρι τα λόγια μας παλιό κρασί.

Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει ας κατέβει να περπατήσει μαζί μας।

http://papaioannou


Read more...

«Η Ελλάδα είναι αποικία» είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Φάρατζ!









«Η Ελλάδα είναι αποικία» είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Φάρατζ!
Μετωπική σύγκρουση με του –γερμανικής καταγωγής- νέου προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και του ιδιόρρυθμου ευρωσκεπτικιστή αρχηγού του βρετανικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ σημειώθηκε την Τετάρτη με αφορμή την πρόταση περί επιτροπείας στη χώρα μας.

Ο Φάρατζ συνέκρινε το γερμανικό σχέδιο να διοριστεί ειδικός επίτροπος για τον προϋπολογισμό στη χώρα μας με την τοποθέτηση στην Αθήνα ενός «γκαουλάιτερ». «Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι πια τίποτε άλλο από μια αποικία» πρόσθεσε μάλιστα.

Η αναφορά περί «γκαουλάιτερ», οι οποίοι ήταν κυβερνήτες των κατακτημένων περιοχών επί ναζιστικού καθεστώτος , προκάλεσε αμέσως την αγανάκτηση των γερμανών ευρωβουλευτών και την έκρηξη του Μάρτιν Σουλτς.

«Αυτοί που διαδίδουν τον εθνικισμό σε αυτόν τον οίκο είναι αυτοί που τοποθετούν σημαίες στην έδρα τους για να επιδείξουν τον εθνικισμό τους και στους οποίους όπως γνωρίζω ανήκετε», ανταπάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος απείλησε να διώξει τον Φάρατζ από την αίθουσα αν δεν ανακαλέσει.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Ράινχαρντ Μπίτικοφερ κατηγόρησε τον Φάρατζ για διάδοση «του μίσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του μίσους ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς» και του ζήτησε να αποσύρει τις δηλώσεις του.

Αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη, ο Νάιτζελ Φάρατζ αποχώρησε από την αίθουσα της Ευρωβουλής.

Σημειώνεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Μόντι ως «μαριονέτες»!
http://newpost.gr

Read more...

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αίγυπτο

Συμπλοκές μέσα στο γήπεδο

Εκατοντάδες οπαδοί συνέρευσαν μέσα στο γήπεδο μετά τον αγώνα
Εκατοντάδες οπαδοί συνέρευσαν μέσα στο γήπεδο μετά τον αγώνα (Φωτογραφία: Reuters )


Κάιρο, Αίγυπτος
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1.000 τραυματίστηκαν στην Αίγυπτο σε επεισόδια που ακολούθησαν το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ.

Οι πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μιλούν για 73 νεκρούς, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.

Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για πέντε νεκρούς, αλλά ο αριθμός τους αναθεωρήθηκε δραματικά προς τα πάνω από το υπουργείο Υγείας.

Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μασρί και Αλ-Αχλί που έληξε 3-1, μία σπάνια νίκη για την Αλ-Μασρί, την οποία οι οπαδοί προσπάθησαν να γιορτάσουν με έντονο τρόπο.

Οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια, αλλά οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια.

Κάποιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να φτιάξουν ένα διάδρομο, για να προστατέψουν ποδοσφαιριστές, αλλά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το πλήθος. Παίκτης κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα στο γήπεδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι τραυματίες, που είναι εκατοντάδες, έχουν χτυπηθεί από μαχαίρι.

Όπως αναφέρει το Associated Press κάποιοι από τους νεκρούς είναι άνδρες των σωμάτων ασφάλειας, που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα επεισόδια.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση των φονικών επεισοδίων στο Πορτ Σάιντ, σημειώθηκαν επεισόδια σε γήπεδο στο Κάιρο, ενώ ακυρώθηκε ένα άλλο παιχνίδι.

Με νεότερη απόφαση ακυρώθηκαν επ' αόριστο οι αγώνες της Πρώτης Εθνικής ποδοσφαίρου, ενώ το Κοινοβούλιο θα συνέλθει εκτάκτως την Πέμπτη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγός Ταντάουι, αποφάσισε να σταλούν στρατιωτικά ελικόπτερα στο Πορτ Σάιντ για να μεταφέρουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία τους τραυματίες.

Πολιτική διάσταση στην απίστευτη τραγωδία στο Πορτ Σάιντ έδωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που πλειοψηφούν στο νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας.

«Τα γεγονότα ήταν σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα από τους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος» δήλωσε ο βουλευτής Έσαμ αλ Έριαν σε ανακοίνωσή του που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κόμματος της Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επιπλέον, ο Αλμπάντρι Φαργάλι, μέλος του κοινοβουλίου από το Πορτ Σαΐντ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι επέτρεψαν να συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν λέγοντας ότι έχουν ακόμη δεσμούς με το καθεστώς του Μουμπάρακ. «Ο ηγέτης του καθεστώτος έχει πέσει, όμως οι άνδρες του εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους», κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος πολυτελείας για τα επιβατικά ΙΧ

Υπό την απειλή παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο




Αθήνα
Στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται στα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα - με εργοστασιακή αξία πάνω από 20.000 ευρώ για τα καινούργια και άνω των 16.000 ευρώ για τα μεταχειρισμένα - αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου σήμερα στη Βουλή, ο οποίος επικαλέστηκε την απειλή παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα αυτό, αλλά και τα πενιχρά έσοδα του δημοσίου από το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο υπουργός είπε ότι «προς αποφυγή έναρξης διαδικασίας παράβασης κατά της Ελλάδας, έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου διάταξης για την κατάργηση της επιβολής του φόρου πολυτελείας στα επιβατικά αυτοκίνητα».

Σημειώνεται ότι οι συντελεστές του φόρου πολυτελείας κυμαίνονται από 10% έως και 40% ανάλογα με την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης είπε ο κ. Οικονόμου, προωθεί καθεστώς ευνοϊκότερης φορολόγησης για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί έχει επιβάλει φορολογία για τα αυτοκίνητα αυτά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Υπάρχει καθημερινός αγώνας να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά» λέει το ΥΠΑΝ

Έγγραφο του Ξυνίδη στη Βουλή

Ο Σωκράτης Ξυνίδης
Ο Σωκράτης Ξυνίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στις μεταβολές του συντελεστή ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τις μεταβολές των τιμών λιανικής το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Βασικός παράγοντας των μεταβολών στις τιμές λιανικής χαρακτηρίζεται στο έγγραφο και «η αύξηση των διεθνών τιμών όλων των πρώτων υλών αλλά και των εγχώριων τιμών παραγωγού, οι οποίες επηρεάζουν αυξητικά τη λιανική τιμή σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 υπήρξε μεταβολή 9% στους χυμούς, 7% στα αναψυκτικά, 11% στον καφέ, 6% στο γάλα, 2% στις φακές, 20% στα ρεβίθια, 9% στις μπίρες και 35% στη ζάχαρη.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή των διεθνών τιμών πρώτων υλών από τον Απρίλιο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2011 έχουν ως εξής: στη ζάχαρη μεταβολή 38,46%, στον καφέ 40,35%, στο ρύζι 19,71%, στο σιτάρι 43,87%, στο ηλιέλαιο 35,49%, στο αργό πετρέλαιο 28,42% και στα λιπάσματα 32,40%.

«Αναλογιζόμενοι και τη σύγκριση των μεταβολών των τιμών της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο κόστος των προϊόντων έχει απορροφηθεί από τους εγχώριους παράγοντες (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς, λιανέμποροι), γεγονός που άλλωστε αποτυπώνεται και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους», αναφέρει.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα που έχει ζητήσει «να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης ώστε να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που έχουν πληγεί από τα άδικα κυβερνητικά μέτρα» και έχει επισημάνει ότι «το υπουργείο δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται έντονα στο θέμα των υψηλών ανατιμήσεων».

«Υπάρχει μεγάλος καθημερινός αγώνας και συνεχείς επαφές με τους παράγοντες της αγοράς προκειμένου παρά τις συνεχείς επιβαρύνσεις με φόρους και αυξήσεις ΦΠΑ, με πρωτόγνωρες διεθνείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και σε αυξήσεις πρώτων υλών και του κόστους της ενέργειας να κρατηθούν οι τιμές και ο δείκτης καταναλωτή σε επίπεδα διαχειρίσιμα και πολύ πιο κάτω από τις επιβαρύνσεις και τις διεθνείς ανατιμήσεις προϊόντων και πρώτων υλών που οι τιμές τους καθορίζονται χρηματιστηριακά», επισημαίνει ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει τέλος ότι σε επόμενη φάση λειτουργίας του το Παρατηρητήριο Τιμών προβλέπεται να προβαίνει στη συλλογή και παρακολούθηση και των τιμών χονδρικής από βιομηχανίες για τυποποιημένα τρόφιμα, ποτά και βιομηχανικά προϊόντα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο 94% το ποσοστό αυτάρκειας της Ελλάδας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα

Δεν θα πεινάσουμε ακόμη και αν πάμε στη δραχμή»
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%. (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με τη χαρακτηριστική -και μάλλον υπερβολική- φράση «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, αντέκρουσε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι οι αγρότες στη χώρας μας είναι «άχρηστοι» και δεν παράγουν, τονίζοντας μάλιστα, ότι «είναι τρομοκρατία να κυκλοφορούν άσχετοι τέτοιες φήμες, αλλά και αδικία για τους ανθρώπους που κοπιάζουν στα χωράφια».

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, «δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων», αφού, όπως τόνισε, αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.

Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).

Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.

Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία

Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 - με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%.

Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού.

Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006 (-16%).

Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων.

Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική.

Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).

Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά - με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα (-33,9%) και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΥΤΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ


Από το : Πρώτο Θέμα
Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 11, σε συνέχεια των διαδοχικών τηλεφωνικών συνομιλιών που...
είχαν, νωρίτερα το απόγευμα, οι δύο άνδρες και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πυρετός διαβουλεύσεων που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με φόντο την κούρσα της διαδοχής, κλιμακώθηκε το απόγευμα, ένα εικοσιτετράωρο μετά την δημόσια δήλωση του υπουργού Υγείας ότι θα συμπορευθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την προεδρία του κόμματος, καθώς μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες Παπανδρέου, Βενιζέλου και Λοβέρδου, καθώς και της συνάντησης των δύο υπουργών με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επί των τελευταίων εσωκομματικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συζητήσεις αφορούν τα θέματα που θα συζητηθούν και στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Οι εξελίξεις τρέχουν και με βάση άλλες πληροφορίες είναι πλέον ανοικτό και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί, αργότερα την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί, και ακόμη μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Read more...

Σε δημοσκοπική ομηρία το ΠΑΣΟΚ...



Νέο κολπάκι. Δεν το παρουσιάζουν 4ο κόμμα, αλλά σε απόσταση αναπνοής και στα όρια του στατιστικού λάθους (από 0,5 εώς 1,5% ) από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.
Το...

κρατούν σε αναμονή. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, για να μπορούν να παίξουν οι δημοσκόποι κι αυτοί που τους πληρώνουν, τα παιχνίδια τους.
Η πιο φρέσκια δημοσκόπηση και στο κλίμα που σας περιγράψαμε, είναι εκείνη της PULSE για το "Ποντίκι" , του κυρίου Δελατόλλα. Όπου, η "εκτίμηση πρόθεσης ψήφου" παρουσιάζει τα κόμματα με την ακόλουθη σειρά:

Ν.Δ. 19,0%
ΠΑΣΟΚ 9,5%
ΚΚΕ 9,0%
ΣΥΡΙΖΑ 8,5%
Δημοκρατική Αριστερά 8,0%
ΛΑΟΣ 4,0%
Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%
Δημοκρατική Συμμαχία 2,0%
Άρμα Πολιτών 2,0%



Read more...

Πέμπτη ή Παρασκευή το νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο

Εν όψει PSI και νέου δανείου

Από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς
Από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το βράδυ της Πέμπτης ή διαφορετικά την Παρασκευή θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, εν όψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μάλιστα, προανήγγειλε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο.

Πάντως, ο χρόνος για την ολοκλήρωση του PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα έχει εξαντληθεί. Μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχει επέλθει η συμφωνία με την τρόικα. Την ερχόμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας αυτής στη Βουλή, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει η διαπραγμάτευση μόνο με τη δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αν συμβεί αυτό, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα που θα εξειδικεύουν τη συμφωνία.

«Περιμένουμε η πλειοψηφία που έχει στηρίξει την κυβέρνηση να εκφρασθεί και στη δανειακή σύμβαση» είπε ο κ. Καψής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως η Σύνοδος Κορυφής ζητεί από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ όταν ρωτήθηκε για τυχόν αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της εμπλοκής του κ. Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα: «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου κλείσει το πακέτο για τη χρηματοδότηση της χώρας και τη νέα δανειακή συμφωνία».

Στόχος είναι η συμφωνία των τριών κομμάτων να κλείσει μέχρι την Παρασκευή, ώστε το νέο μνημόνιο να τεθεί προς συζήτηση στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λ.Παπαδήμος αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις επαφές του στις Βρυξέλλες, αλλά και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αναφορικά με το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άκαρπη η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις επικουρικές συντάξεις

Διαφωνία στο θέμα των μειώσεων


Δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σε νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις
Δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σε νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της διακομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα.

Το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχουν συμφωνήσει στην πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ), και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων.

Η διαφωνία παραμένει στο θέμα των μειώσεων, όπου η ΝΔ δεν αποδέχεται καμία επιπλέον περικοπή στις επικουρικές, καθώς, όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει ήδη μειώσεις τους τελευταίους μήνες και δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 15% και μεγαλύτερες στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με τις ευλογίες της...





Ανακουφισμένη από την αναπάντεχη συμμαχία Βενιζέλου-Λοβέρδου εμφανίζεται η Υπ.Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου η οποία κι εργάστηκε αρκετά προς την... επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας τον τελευταίο καιρό.

Θυμίζω ότι ήταν εκείνη...



...που έσπευσε να αποθεώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενώ ήταν εκείνη που πρότεινε την εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση "έκτακτων εξελίξεων", πρόταση που εξυπηρετούσε απόλυτα τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών.

Η συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει να απευθύνεται και στο ακροατήριο του Κέντρου τάζοντας μεταρρυθμιστικούς λαγούς κι εκσυγχρονιστικά πετραχήλια σε εκδηλώσεις όπως αυτές της Παλιάς Βουλής.
parapolitiki.com



Read more...

Τετ α τετ Λοβέρδου- Φλωρίδη









Τετ α τετ Λοβέρδου- Φλωρίδη
Άρχισε να προσεγγίζει από τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν φύγει κατά το παρελθόν;

Μάλλον, όπως επιβεβαιώνει η σημερινή φωτογραφία που τράβηξε άνθρωπος τουFimotro. Ο Α. Λοβέρδος πριν από λίγο στο "Ίδρυμα Θεοχαράκη" μαζί με τον... Γ. Φλωρίδη.

Ψήνεται επιστροφή; Έτσι φαίνεται...


Πηγή: fimotro।blogspot.com
http://newpost.gr

Read more...

Αιχμές Παναγιωτακόπουλου για το deal Βενιζέλου - Λοβέρδου...



«Τα τελευταία δύο χρόνια «καταφέραμε» να διαλύσουμε κάθε έννοια κοινωνικής συμμαχίας που με κόπο είχαμε χτίσει το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γ.Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως ... «καταφέραμε να οδηγήσουμε έναν εκλεγμένο Πρωθυπουργό στην παραίτηση και κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας οδηγηθήκαμε στην Κυβέρνηση που μας επέβαλαν οι δανειστές, βαφτίζοντας «κατάλληλο» έναν άνθρωπο που καμία σχέση δεν έχει με την πολιτική και παράλληλα οδηγηθήκαμε σε μια συνεργασία με την ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη».

Επίσης, συνέχισε εξηγώντας πως «σήμερα δυστυχώς, προσπαθώντας ο καθένας να αποτινάξει τις ευθύνες που τον βαραίνουν, προσπαθώντας να διασφαλίσει το δικό του ρόλο την επόμενη ημέρα, με δηλώσεις, τακτικισμούς και απίστευτο λαϊκισμό, οδηγείτε και την παράταξη στη διάλυση και την απαξία», προσθέτοντας ότι «δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας συνασπισμός προσώπων, που αγωνιούν για το προσωπικό τους μέλλον».

Όσον αφορά στο τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως: «Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης και υπέρβαση της στενής ατομικής λογικής του καθένα», ενώ κατέληξε: «Κρίνεστε από τη στάση σας, κρίνεστε από τα έργα σας, κρίνεστε από το λαό».



Read more...

Μας στέλνουν «γραμμή» στη Β’ Εθνική της Ευρώπης!









Μας στέλνουν «γραμμή» στη Β’ Εθνική της Ευρώπης!
Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν οι πιεστικές αιτιάσεις των δανειστών, κυρίως των Γερμανών, για δραστική περικοπή του εργατικού κόστους προκειμένου να ενισχυθεί (έτσι μας λένε ) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η επιμονή μάλιστα των γερμανών, σαν να μην υπάρχουν άλλοι ρυθμιστές της ανταγωνιστικότητας παρά μόνον η εξομοίωση του μισθολογικού-εργατικού κόστους, δεν είναι τυχαία. Οι άνθρωποι σχεδιάζουν μεθοδικά την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, κτίζοντας βάσεις και υποδομές σε νευραλγικούς τομείς όπου εύλογα επιδιώκουν χαμηλότερα κόστη λειτουργίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Μην ξεχνάμε, πως ελέγχουν ήδη το 40% του ΟΤΕ, πως έχουν δηλωμένες βλέψεις στον χώρο της ενέργειας (βλέπε ΔΕΗ), σημαντικά συμφέροντα στον τουρισμό, τις μεταφορές και όπως όλα δείχνουν στις τράπεζες. Κατά συνέπεια το εργατικό κόστος θα πρέπει να συμπιεσθεί (sic!), με γερμανούς πολιτικούς, αναλυτές και δημοσιογράφους να φέρνουν όλο και συχνότερα ως παράδειγμα την Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Πολωνία.

Πέραν των «ειδικών ζωνών» οι Γερμανοί θέλουν και μισθούς… Βουλγαρίας και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται μεθοδικά εδώ και καιρό. Από αυτή την άποψη δεν θα πρέπει να παραξενεύουν κανέναν οι ενέργειες τους εδώ και μήνες.

Το Βερολίνο καθιστά εδώ και καιρό σαφώς και χωρίς περιστροφές, το πώς εννοεί την προοπτική αυτή, με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας να αναφέρει ως άμεση προτεραιότητα της Πρωτοβουλίας για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα τη δημιουργία ειδικών ζωνών, όπου θα εφαρμόζονται ειδικά νομικά ή διοικητικά πλαίσια. Ξεκάθαρες οι βουλές, οι οποίες δεν δικαιολογούν τον πανηγυρικό τόνο που έδωσε η Αθήνα στην επίσκεψη 100 και πλέον επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου του 2011. Χαμηλό εργατικό κόστος, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και ειδικό ορολογικό, νομικό καθεστώς είναι το... τετράπτυχο που προωθούν οι Γερμανοί.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως για πρώτη φορά στο υψηλό εργατικό κόστος, που καθιστά μη ανταγωνιστική την Ελλάδα (έναντι χωρών της ανατολικής Ευρώπης), είχε αναφερθεί ο Martin Knapp στους «Financial Times». Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνέντευξή του στους «Financial Times» σημείωνε πως «...στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 150 γερμανικές επιχειρήσεις, όμως όλες ασχολούνται με την πώληση προϊόντων που παράγονται αλλού και αυτό είναι το πρόβλημα».

Έκτοτε επανέρχονται όλο και συχνότερα στην ίδια επισήμανση με ορισμένους να βλέπουν και «ελληνικό δάκτυλο» στην καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος. Αποτελεί κοινό μυστικό στην επιχειρηματική πιάτσα, πως αρκετά συμφέροντα θα διευκολύνονταν τα μάλα από την δραστική περικοπή του εργατικού κόστους. Αυτό δικαιολογεί την διάχυτη αίσθηση πως κάποιες από τις προτάσεις των δανειστών έχουν έλληνα/ες εμπνευστή/ες.

Απαιτούν μισθούς Πολωνίας


Η Ελλάδα έχει χάσει τη μάχη προσέλκυσης επενδύσεων από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, που είναι τώρα μέλη της Ε.Ε, λένε σε κάθε ευκαιρία οι γερμανοί. Ευέλικτη, με χαμηλές αποδοχές, εκ περιτροπής εργασία με μισθούς... Ουγγαρίας ή και Πολωνίας, θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για τις επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά. Όμως για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσει ειδικό νομικό πλαίσιο (στα όργανα της Ε.Ε.) που αυτόματα θα παρέχει ανάλογο δικαίωμα για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους.

Είναι πλέον προφανές, πως η Γερμανία εφαρμόζει σταδιακά και μεθοδικά τα σχέδια της. Τμήματα του σχεδιασμού αυτού διαρρέει συνεχώς, σε μία προσπάθεια ψυχολογικού ελέγχου (του οικονομικού πολέμου) που διεξάγεται και διαχείρισης των αντιστάσεων, που θα μπορούσαν να προβληθούν. Στο πλαίσιο αυτής της «χειρουργικής» τακτικής εντάσσονται προφανώς και οι τελευταίες δηλώσεις και αντιδηλώσεις για τον διορισμό Επόπτη, Επιτρόπου (δηλαδή γκαουλάιτερ, όπως τους ονόμαζαν οι γερμανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο).

Είναι λοιπόν επόμενο με πρόσχημα το PSI +, οι πιέσεις να γίνουν ασφυκτικές τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου τύπου Παντελή Καψή, που την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποιούσε πως… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΎΓΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

«Να ανοίξει εδώ και τώρα η υπόθεση της VODAFONE»









«Να ανοίξει εδώ και τώρα η υπόθεση της VODAFONE»
Την πρότασή του να ξανανοίξει η υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών, με το να επιτραπεί στην ΑΔΑΕ να επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία Vodafone, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κακλαμάνης, ζήτησε κατ' αρχήν από τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να στείλει στις εισαγγελικές αρχές τα στοιχεία που διαθέτει για το καρτέλ του γάλακτος («υπάρχουν αποφάσεις πολυεθνικών καρτέλ που λυμαίνονται αυτή τη χώρα, αλλά μπουκώνουν με διαφημίσεις όλα τα ΜΜΕ και γι' αυτό και τα πλείστα εξ αυτών δεν λένε λέξη για τη ληστεία που γίνεται κάθε μέρα στον Έλληνα καταναλωτή» ανέφερε χαρακτηριστικά) για να υπενθυμίσει στη συνέχεια τροπολογία που είχε καταθέσει για το «μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών», με την οποία «λύνονται τα χέρια της ΑΔΑΕ»:

«Είναι ντροπή 6 χρόνια να γελά η Vodafone πίσω απ' τις πλάτες μας (.) Το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει, πως η ΑΔΑΕ δεν συνεδρίασε δημόσια, άρα το πρόστιμο στη Vodafone πρέπει να ακυρωθεί. Η ΑΔΑΕ ζητά να της λύσουμε τα χέρια: Να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν ελεύθερα, εάν θα επιμείνουν στο πρόστιμο που επέβαλαν στη Vodafone» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Ο γενικός διευθυντής της Vodafone, όταν ''αυτοκτόνησε'' ο μηχανικός της που φαίνεται πως είχε αντιληφθεί το σκάνδαλο, έσπευσε να κατεβάσει τον λεβιέ και να εξαφανίσει τα στοιχεία. Αιδώς Αργείοι!».

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε σε νομοσχέδιο που εισάγεται την Πέμπτη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Αν θέλει η κυβέρνηση να λυθούν τα χέρια της ΑΔΑΕ και του ΣτΕ, η τροπολογία ψηφίζεται σε μια μέρα. Όπου στο ΣτΕ προσφεύγουν εναντίον όλων των αποφάσεων των ανεξαρτήτων αρχών» επέμεινε ο κ। Κακλαμάνης.
http://newpost.gr

Read more...

Νέο πακέτο βοήθειας μόνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα, διαμηνύει ο Σόιμπλε

Τελεσίγραφο από το Βερολίνο


Πολλοί βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα ΜέρκελΔδιαφωνούν με τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα
Πολλοί βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα ΜέρκελΔδιαφωνούν με τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα (Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
«Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο όταν δεν έχουμε να κάνουμε με βαρέλι δίχως πάτο», δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και τόνισε ότι «πριν εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει», ενώ επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι κατέστησαν σαφές στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο ότι για το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει πάντως, ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση», ενώ αρνείται ότι πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Γερμανός φορολογούμενος.

«Βελτίωση συνεργασίας» ζητά το Βερολίνο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στ.Ζάιμπερτ την Τετάρτη, ζητώντας βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη προ της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο.

Η βελτίωση «θα γίνει μέσω πνεύματος συνεργασίας και κοινού σκοπού με την ελληνική πλευρά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να επιταχυνθούν και αυτό θα συζητηθεί «σε όλα τα επίπεδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των εκθέσεων της τρόικας, προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε και οι αναφορές της καγκελαρίας γίνονται την ίδια ώρα που στις τάξεις του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού επικρατεί έντονη δυσφορία για το νέο πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, τουλάχιστον 40 βουλευτές διαφωνούν με τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έκτακτη είδηση: Συνάντηση Βενιζέλου - Λοβέρδου - Χρυσοχοΐδη τώρα









Έκτακτη είδηση: Συνάντηση Βενιζέλου - Λοβέρδου - Χρυσοχοΐδη τώρα
Πυρετός εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Μετά την συμπόρευση-ανατροπή του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την ηγεσία, επιχειρείται προσέγγιση με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έτσι ώστε να υπάρξει κοινή πλεύση. Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση των τριών ανδρών στο υπουργείο Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες ασκούνται ισχυρές πιέσεις προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ώστε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν
ότι από το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Λοβέρδος αναζητούσε δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Ανάπτυξης, και σήμερα Τετάρτη ήταν πολύ πιθανή μία συνάντηση των δύο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με άγνωστα όμως αποτελέσματα για την κούρσα διαδοχής.

O κ. Χρυσοχοΐδης πάντως, δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του.

«Αρχιτέκτονας» της στρατηγικής του «ενός υποψηφίου» εμφανίζεται να είναι ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος στο νέο εσωκομματικό καμβά είναι στρατευμένος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Ρέππας δε θέλει να υπάρξει άλλος «διεκδικητής του θρόνου», και για αυτό δεν θα επιθυμούσε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή ή του Χάρη Καστανίδη.

Στις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Τετάρτης.
http://newpost.gr
Read more...

Σημεία σύγκλισης στα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ-εργοδότες την Πέμπτη

Υπό την αμείωτη πίεση της τρόικας


Από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ από την οποία κατώτερος, 13ος και 14ος μισθός είχαν βγει αλώβητοι...
Από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ από την οποία κατώτερος, 13ος και 14ος μισθός είχαν βγει αλώβητοι... (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, κατά τη δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με διευρυμένη ατζέντα αυτή τη φορά, που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί στα γραφεία του ΣΕΒ, και ενώ οι πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και οδυνηρές ανατροπές για τους εργαζόμενους παραμένουν έντονες.

«Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας» επιμένει ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Επιμένει, λοιπόν, να θέτει θέμα «περιορισμών στον κατώτατο μισθό», έστω για μία προσωρινή περίοδο, και «πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό».

Διευκρινίζει πάντως πως όλα είναι ακόμη ανοιχτά αλλά με τις δηλώσεις τους αυτές προϊδεάζει για τις πιέσεις που θα ασκηθούν εκ νέου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την οποία η τρόικα θα συναντηθεί εκ νέου την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Τονίζοντας την κρισιμότητας της κατάστασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλου αναφέρει στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ότι «μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρεται στην ανάγκη «να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις».

Κατά την προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης τού μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού καθώς και του 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%.

Παράλληλα, όμως, αποδέχθηκαν μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη βάση, τα επιστημονικά ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ ανέλαβαν να μελετήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν την επιστημονική βάση, στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Στο μεταξύ, χθες, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους στον κοινωνικό διάλογο, πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών.

Η ΕΣΕΕ εισηγείται την υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση, και επικαλείται το παράδειγμα της «πρόσφατης τριμερούς κοινωνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πορτογαλικής κυβέρνησης».

Η ΕΣΕΕ και οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), έχουν προτείνει εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για 3 χρόνια, ενώ κατά των αυτόματων αυξήσεων (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα), που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές, έχει τοποθετηθεί και ο ΣΕΒ.

Η ΓΣΕΕ εμμένει σταθερά στη θέση ότι μόνο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να αποτελεί αντικείμενο του διαλόγου και έχει χαράξει «κόκκινη γραμμή» σε οποιοδήποτε θέμα άπτεται της ΕΓΣΣΕ.

Στο μεταξύ, αύριο (Πέμπτη) ή την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ληφθεί -σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- οι οριστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έντονες αντιδράσεις στην επιμονή της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού

«Θα επιτείνει την ύφεση»

Οι δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ έδειξαν πως η τρόικα δεν κάνει πίσω από τη θέση της για μείωση του κατώτατου μισθού
Οι δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ έδειξαν πως η τρόικα δεν κάνει πίσω από τη θέση της για μείωση του κατώτατου μισθού (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Την αντίθεσή τους στη επιμονή της τρόικας για παρέμβαση στα εργασιακά, έπειτα και από τις νέες αναφορές του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, εκφράζουν οι βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Κοινή βάση των επικρίσεων είναι ότι η μείωση του κατώτατου μισθού θα γυρίσει «μπούμερανγκ» επιτείνοντας την ύφεση, με τα κόμματα της Αριστεράς να συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τη συμφωνία της στο αίτημα των δανειστών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε την κατηγορηματική του αντίθεση στη μείωση του κατώτατου μισθού: «Με βάση το σεβασμό στην πορεία μου, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ιδιαίτερα σε σχέση με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας».

«Δεν πιστεύω ότι μια μείωση του κατώτερου μισθού θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, θεωρώ ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα διευρύνει ύφεση και ανεργία και δημιουργεί έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό» είπε ο βουλευτής.

Ανάλογη και η στάση του Ν.Σαλαγιάννη του ΠΑΣΟΚ, που προειδοποίησε στο BHMA FM: «Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσω την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά παρόμοιες οριζόντιες περικοπές».

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση» συνέχισε, λέγοντας πως «αν εκτιμήσουμε ότι τα μέτρα που μας
προτείνονται, αντί να στηρίξουν την έξοδο της χώρας από το λούκι που μπήκε, την ωθούν βαθύτερα και άρα αντί να πάμε σε μια έξοδο, θα οδηγηθούμε σε χειρότερα αδιέξοδα, τότε αυτά τα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «αποφασισμένο έγκλημα και έτοιμους εκβιασμούς: «Η θέση της τρόικας αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος τους είναι η ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό ορέγονται χρόνια οι βιομήχανοι, αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η ΕΕ».

«Κάθε εργαζόμενος, κάθε κλάδος, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του στην οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει ήδη συμφωνία της κυβέρνησης για το θέμα: «Η διαμόρφωση του πακέτου βρίσκεται προ των πυλών και στα "χοντρά" έχουν συμφωνήσει η τρόικα εξωτερικού με την τρόικα εσωτερικού», ανέφερε μιλώντρας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Πρακτικά θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, απομένει να κλειδώσει ο τρόπος μείωσης τους, έχουν πει "ναι" η τρικομματική συγκυβέρνηση στην τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.

Στον υφεσιακό χαρακτήρα της μείωσης του κατώτατου μισθού, πέραν της σημασίας της καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, στέκεται και η Δημοκρατική Αριστερά: «Η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» ανέφερε σε σχετικό σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας πως «καμία παραγωγικότητα και καμία ανταγωνιστικότητα δεν υπηρετείται με τη συμπίεση των μισθών, την απομείωση της αμοιβής εργασίας και την εξαθλίωση των μισθωτών».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης υποστήριξε: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας. Αν υπάρχει δουλειά, τότε ο μισθός προσδιορίζεται στην αγορά από την προσφορά και τη ζήτηση».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σχολίασε σχετικά σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη: «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει τουλάχιστον τα βασικά για την επιβίωσή
του. Δικαιούνται, όμως και οι άνεργοι να έχουν ελπίδα να βρουν δουλειά, για αυτό
οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να περιμένουν καθόλου».

«Εμείς έχουμε εξηγήσει γιατί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χώρας» συμπλήρωσε, λέγοντας πως «αυτό όμως δεν φτάνει, η χώρα πρέπει να ισοφαρίσει έσοδα- έξοδα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι η βασική αιτία της αποτυχίας του Μνημονίου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προσαγωγές στο ΑΤ Εξαρχείων μετά την κατάληψη αστέγων στη Σόλωνος

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ένταση προκλήθηκε στο καφενείο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όταν περίπου 40 άτομα έσπασαν την πόρτα του καφενείου και κατέλαβαν τον χώρο ζητώντας να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα για τους άστεγους. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας 15 άτομα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, στο σημείο πήγαν εκπρόσωποι του Δήμου, που προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τους καταληψίες, οι οποίοι, όμως, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου υπέβαλαν μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Μετά τη μήνυση, μετέβη στο σημείο διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία έχει παραταχθεί μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο και εμποδίζει την είσοδο και την έξοδο ατόμων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το δίλημμα του Γιώργου που έμαθε τελευταίος τον «αρραβώνα»









Το δίλημμα του Γιώργου που έμαθε τελευταίος τον «αρραβώνα»
Η συμφωνία Βενιζέλου- Λοβέρδου ήρθε στη χειρότερη στιγμή για τον Γιώργο Παπανδρέου, δύο μέρες πριν από μια κρίσιμη κοινοβουλευτική ομάδα, με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ να πηγαίνει οριστικά στη βουλή και το Νίκο Παπανδρέου να βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής. Τον αιφνιδίασε κιόλας. Αν και το ντήλ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων είχε κλείσει μια βδομάδα νωρίτερα, ο Γιώργος είχε άγνοια του πράγματος και έφυγε αμέριμνος για το Ισραήλ να κάνει τον ειρηνοποιό…

Η πρώτη αντίδραση της Ιπποκράτους απεκάλυπτε την αμηχανία του παπανδρεϊκού στρατοπέδου. Η διαρροή, ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου δεν έλεγε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο, πάρα ότι δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή αρχηγού άμεσα, την Πέμπτη. Ο Γιώργος θέλει χρόνο να δει πως θα αντιδράσει και αν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί, να έρθει σε συμφωνία με τη νέα ηγετική ομάδα.

Στην ψυχοσύνθεση και στην αντίληψη του Γιώργου για το κόμμα θα ταίριαζε να σηκώσει το γάντι, και να είναι υποψήφιος ο ίδιος απέναντι στο νέο ισχυρό δίδυμο, ή να στηρίξει κάποιον από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, όπως π.χ. τη Λούκα Κατσέλη που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της, ή τον Χρ. Παπουτσή που είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Εδώ όμως υπάρχει ένα αγκάθι, που είναι η ψηφοφορία στη βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει διάχυση ευθυνών και γι’ αυτό θα προτείνει έρευνα για την τελευταία δεκαετία, η ΝΔ όμως αντιτάσσει ότι μόνο για την περίοδο Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Για να έχει ήσυχο το κεφάλι του ο Γιώργος η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει και γι’ αυτό είναι κρίσιμοι οι βουλευτές που ελέγχουν ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος. Αν η πρόταση όμως καταψηφιστεί, τότε το θέμα περνάει στη δικαιοδοσία της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στείλει μόνο τους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενους.

Τα ανοικτά θέματα για το Γιώργο είναι πολλά, από το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και το τι διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ ως το lifestyle της οικογένειας ως λιγότερο γνωστά, όμως αρκούντως επικίνδυνα θέματα όπως τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να επιδιώξει να διαπραγματευτεί με το νέο ισχυρό δίδυμο την κάλυψη της θητείας του και το προσωπικό του μέλλον, έστω και σαν επικεφαλής της σοσιαλιστικής διεθνούς. Το κατά πόσον αυτό θα είναι εφικτό θα φανεί στην πορεία.

Η προετοιμασία πάντως που γινόταν το τελευταίο διάστημα από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν πήγαινε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά σε ρήξη με τους αντιπάλους του. Ο ίδιος ο Γιώργος είχε κάνει στροφή σε αντιμνημονιακή γραμμή και τα στελέχη του ετοιμάζονταν να κάνουν σημαία τις κοινές μετοχές στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να εμφανιστούν υπέρμαχοι των συμφερόντων του λαού έναντι της κεφαλαιοκρατίας και να εκθέσουν το Βαγγέλη Βενιζέλο. Το αν θα συνεχίσουν έτσι, ή θα κάνουν εκ νέου στροφή σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, θα φανεί στην πορεία…



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Γύρω - γύρω βενιζελικοί και στη μέση ο Ανδρέας









Γύρω - γύρω βενιζελικοί και στη μέση ο Ανδρέας
Όπως τραβάει το μέλι τις μύγες, έτσι τράβηξε σήμερα γύρω του ο Ανδρέας Λοβέρδος τους βενιζελικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο εντευκτήριο της Βουλής.

Στην φωτογραφία τον βλέπουμε να συνομιλεί με μεγάλη οικειότητα με τους Γερανίδη, Σαλαγιάννη, Θεοδώρα Τζάκρη, Σούλα Μερεντίτη, αλλά και την Μιλένα Αποστολάκη που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό «μαντρί».

Κάποιοι εκ των βενιζελικών, δεν εκφραζόντουσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Α. Λοβέρδο ως και χθες το μεσημέρι.

Περασμένα, ξεχασμένα…
http://newpost.gr

Read more...

Με το ν/σ για τα ναρκωτικά συνδέει την παραμονή του στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ

Προς το παρόν, δεν αποχωρεί

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Καρατζαφέρη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Καρατζαφέρη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δεν θα αποχωρήσει τελικά ο ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά αυτό θα γίνει εάν και εφόσον έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, υπό τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη με τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το κόμμα.

Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του κόμματος, συμμετείχαν εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή τους Μ. Βορίδη, Γ. Γεωργίου, Α. Γεωργιάδη και Αστ. Ροντούλη, ο γραμματέας της ΚΟ του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλ. Χρυσανθακόπουλος.

Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Καρατζαφέρης, ο ΛΑΟΣ δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, παρόλο που θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή -δηλαδή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών- δεν συνάδει με την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Αιτιολόγησε την στάση του λέγοντας ότι παραμένει γιατί είναι κρίσιμη η κατάσταση και το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ, όπως είπε, υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, να μην έρθει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, τελικά ήρθε, και θεωρεί ότι δεν μπορεί τέτοιες ώρες που η χώρα δίνει τη μεγάλη μάχη να έχουμε τέτοια νομοσχέδια, ειδικά από τη στιγμή που έχει προηγηθεί συμφωνία.

Στελέχη του ΛΑΟΣ που μίλησαν στο ΑΜΠΕ τόνισαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θεωρεί πως «αυτή την ώρα πρέπει να προτάσσονται όσα ενώνουν την κυβέρνηση και όχι όσα μπορούν να την διχάσουν».

Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε ότι αν τελικά έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, αν μπει στην ολομέλεια αυτό σημαίνει αυτόματη αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την συμφωνία των υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ο ίδιος θέλει μια ασφαλή ηγεσία στο συγκυβερνών κόμμα ότι δεν τον ενδιαφέρει πως θα βρει το ΠΑΣΟΚ τη νέα του ηγεσία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μέσα στον χιονιά, έκοψαν σε 60 σπίτια το ρεύμα για το χαράτσι!

Απίστευτη καταγγελία για χωριό στις Σέρρες


Πρωτοφανής αναλγησία από την ΔΕΗ και τον πολιτικό της προϊστάμενο, υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς μεσούντος του πολικού κρύου που πλήττει όλη την χώρα και ακόμη περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα, κόπηκε το ρεύμα σε εξάντα περίπου σπίτια στο Νεοχώρι Σερρών, στο οποίο σήμερα η θερμοκρασία βρίσκεται 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν!

Η αιτία; Η μη πληρωμή του Τέλους Δομημένης Επιφάνειας, του γνωστού χαρατσιού στα ακίνητα που πληρώνεται με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η απίστευτη αυτή καταγγελία έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινότητας του Νεοχωρίου κ. Κομνίνη στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1, "Μπήκαν στις αυλές μας και έκοψαν το ρεύμα, ακιόμη και σε οικογένειες που έχουν πέντε παιδιά" κατήγγειλε ο πρόεδρος του Νεοχωρίου, σοκάροντας την κοινή γνώμη.

Το protothema.gr επικοινώνησε με αρμόδια πηγή της ΔΕΗ, η οποία τα ρίχνει στον ...εργολάβο! "Από την προηγούμενη Πέμπτη", αναφέρεται χαρακτηριστικά, "έχουν αναρτηθεί οδηγίες στις διευθύνσεις των περιφερειών στη Βόρεια Ελλάδα κατά τις οποίες δεν πρέπει να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε καμία κατοικία, όσο διαρκούν οι δυσεμενείς καιρικές συνθήκες. Ο ιδιώτες εργολάβος, προφανώς εκ παραδρομής, προχώρησε με το συνεργείο του σε διακοπή, ενδεχομένως νομίζοντας ότι πρόκειται για ...καταστήματα"

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές επανασύνδεσης, ωστόσο ακόμη και άμεση να είναι η αποκατάσταση, το ζήτημα είναι ότι 60 οικογένειες πεέρασαν ή περνούν δραματικές στιγμές μέσα στον χιονιά σε ένα ακριτικό χωριό της πατρίδας μας.

Όλα αυτά όταν, όπως μετέδωσε από το πρωί το protothema।gr, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση, η είσπραξη του χαρατσιού για τα ακίνητα περνά, για όσους δεν το καταβάλλουν μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην Εφορία και, πλέον, οι ιδιοκτήτες απειλούνται ακόμη και με κατασχέσεις.
protothema.gr
Read more...

Ο Παπουτσής και το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» απέναντι στον Βενιζέλο









Ο Παπουτσής και το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» απέναντι στον Βενιζέλο
Κοντεύει μήνας τώρα που οι Παπανδρεϊκοί και το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», αντελήφθησαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί και άρχισαν να ψάχνονται.

Οι υποψηφιότητες που είχαν δημοσιοποιηθεί- Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, προέρχονταν όλες από την άλλη πλευρά της εσωκομματικής όχθης.

Είχαν εκδηλωθεί βεβαίως οι προθέσεις της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, αλλά ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εξακολουθούσε να ψάχνεται.

Από χθες, όταν έγινε γνωστή η συμφωνία Βενιζέλου- Λοβέρδου, το «ψάξιμο» εντός ωρών μετατράπηκε σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις.

Το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», αυτό που εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με την πολιτική που ακολουθήθηκε για το Μνημόνιο, που συχνά λοιδορήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του είδους «όποιος μιλάει για ανάπτυξη έχει μεταφυσικές ανησυχίες», αναζητεί τον εκπρόσωπό του. Είναι λογικό.

Ο Βενιζέλος δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσει μόνος του την Προεδρία. Προφανώς το γνωρίζει και ο ίδιος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για συνάντηση Λούκας- Καστανίδη- Παπουτσή.
Η πληροφορία αυτή, με την έννοια ότι συναντήθηκαν για να συμπτύξουν μέτωπο και κάποιος να διεκδικήσει την Προεδρία, δεν ευσταθεί. Συναντήθηκαν μαζί και με πολλούς άλλους, με θέμα την προετοιμασία του Γ. Παπανδρέου για την συνεδρίαση της ΚΟ που γίνεται αύριο.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, η Λούκα είχε συναντήσεις με βουλευτές.

Ο Καστανίδης εκτιμά ότι Βενιζέλος και Λοβέρδος συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθείται σήμερα. Και ο Παπουτσής…

Ο Παπουτσής δέχεται πλέον ισχυρότατες πιέσεις για να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Βενιζέλο. Ο ίδιος, προσφάτως είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο. Από χθες όμως, όταν και άρχισαν να πληθαίνουν οι παραινέσεις, στενοί του συνεργάτες τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που το σκέφτεται σοβαρά.

Και αν υπάρξουν (οι απαιτούμενες από το καταστατικό) εκατό υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου υπέρ της υποψηφιότητάς του, δύσκολα θα αρνηθεί.

Για να γνωρίζετε: Οι 100 υπογραφές, πείτε ότι υπάρχουν κιόλας…
http://newpost.gr

Read more...

Συνελήφθη διευθύνων σύμβουλος ΔΕΚΟ για χρέη στο Δημόσιο

Οφειλές 84 εκατ. ευρώ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
O διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος συνελήφθη για χρέη του ΟΔΙΕ προς το Δημόσιο.

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται επικεφαλής ΔΕΚΟ για οφειλές στο Δημόσιο.

Το συνολικό ποσό φτάνει τα 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο ευρώ αφορά μη καταβολή ΦΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπουρλότο στην ελληνική οικονομία βάζει τo ΔΝΤ

Εκθεση κόλαφος…


«Άκυρες» προτάσεις που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την ελληνική οικονομία προτείνουν στην κυβέρνηση τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από το οποίο είχε ζητήσει τον Οκτώβριο η κυβέρνηση, την παροχή τεχνικής βοήθειας εν όψει της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σε μια έκθεση-μαμούθ που ξεπερνά τις 100 σελίδες οι τεχνοκράτες υπάλληλοι του Δ.Ν.Τ. εισηγούνται, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό του ΦΠΑ αλλά και του φόρου σε καταθέσεις-ομόλογα και σε ενοίκια. Ειδικότερα το ΔΝΤ προτείνει:

- Μετάταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%. Στην έκθεση των τεχνοκρατών του Δ.Ν.Τ. προτείνεται «κατάργηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% στον οποίο υπάγονται μόνο ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρων. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 360 εκατ. ευρώ.

- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% - 21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες (πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%). Αυτό συνεπάγεται αύξηση πχ από 13% σε 19% ή 21% στον συντελεστή ΦΠΑ που βαρύνει τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη κλπ.

- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου πχ από 5% ή 9% σε 13% και από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

- Αύξηση του ελαχίστου ορίου ετησίων ακαθαρίστων εσόδων που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξης των επιχειρήσεων σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ για τις πωλήσεις αγαθών και τις 5.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών στις 25.000 ευρώ και για τις δύο περιπτώσεις. Έτσι ανοίγει «παράθυρο» ένταξης των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι παραγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

- Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.

- Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.

- Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

- Εκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών και διασαφήνιση της φύσης των συναλλαγών που υπόκεινται σ΄ αυτά.

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.

- Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, χωρίς μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.

- Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου!

- Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων. Αργότερα, μείωση του συντελεστή του φόρου αυτού στο 20%.

- Αντικατάσταση φόρου συναλλαγών επί μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο με έναν φόρο κερδών από κεφάλαιο.

- Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.

- Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των Ομόρρυθμων Εταιρειών από το 20% στο 25%.

- Αύξηση φόρου βάσει κόρων για την εσωτερική ναυσιπλοϊα.

- Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες (εφόσον όμως το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας).

- Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

- Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.

- Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Όπως υποστηρίζεται, «η έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων δημιουργεί στρεβλώσεις καθώς προκαλεί υπερεπένδυση στα ακίνητα»!

- Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

- Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.

- Αυτόματη αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο।
.protothema.gr

Read more...

Νέα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συμφωνία συμπόρευσης Βενιζέλου-Λοβέρδου

Αλλάζει το σκηνικό στην Ιπποκράτους

Mπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος
Mπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αλλαγή σκηνικού έφερε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος. Ο Γ.Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη από το Ισραήλ και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο, εν όψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Επίσης, ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου με τον Μιχ.Χρυσοχοΐδη. «Παρούσα» στην κούρσα της διαδοχής δηλώνει και η Λ.Κατσέλη, εάν ο Γ.Παπανδρέου δεν θέσει υποψηφιότητα.

«Σήμερα υπάρχει μία ανακούφιση ότι αυτό το καταπονημένο και καταπτοημένο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανό, καταρχήν, και μετά να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων. Άρα είναι και ανακούφιση κι ένα στοιχείο αισιοδοξίας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Ν.Σαλαγιάννης, σχολιάζοντας τη συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου.

Ο κ. Σαλαγιάννης έκανε λόγο για «κίνηση μεγάλης πολιτικής ευθύνης», σημειώνοντας την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής και υποστηρίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια να ενοποιηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, να συσπειρωθεί το καταπονημένο και καταπτοημένο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τον πυρήνα της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση και για την εσωτερική του σταθεροποίηση, αλλά και για τη σταθεροποίηση της ίδιας της κυβέρνησης, στη φάση που παίζει η χώρα το τελευταίο της χαρτί πριν τη χρεοκοπία».

Ο κ. Σαλαγιάννης εκτίμησε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες «θα αποκτήσει δυναμική αυτή η προσπάθεια ενότητας της παράταξής μας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, η συμφωνία των κ. Λοβέρδου και Βενιζέλου επιτεύχθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έπειτα από προσπάθειες του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή. Θετικές ήταν κατά πληροφορίες οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γ. Ραγκούση φέρεται να είπε: «Άκουσα και επιφυλάσσομαι».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη από το Ισραήλ και είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εν όψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Πάντως, έχει καταστήσει σαφές μέσω του εκπροσώπου Τύπου Παν. Μπεγλiτη, ότι «ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής του χρονοδιαγράμματος και επιτάχυνση των διαδικασιών για ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη δηλώνει «παρούσα» στην κούρσα της διαδοχής, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει τη στήριξη του «προεδρικού» μπλοκ εάν δεν θα υποψήφιος ο Γ.Παπανδρέου. Σε δηλώσεις της στα Νέα, ανέφερε ότι η συμφωνία Λοβέρδου-Βενιζέλου ήταν «αναμενόμενη», αλλά «δεν αλλάζει τις δικές της αποφάσεις, όποιες και αν είναι αυτές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι «νεόπτωχοι» της Ευρώπης αριθμούν πλέον 115 εκατομμύρια

Η Γηραιά Ήπειρος του αποκλεισμού

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Mε τίτλο «Η φτώχεια παγιδεύει τη μεσαία τάξη της Ευρώπης», η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει ένα ρεπορτάζ στους Ευρωπαίους που ζουν δύσκολα με χαμηλούς μισθούς ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με έναν 75χρονο Έλληνα, ο οποίος παίρνει σύνταξη 550 ευρώ, από τα οποία τα 150 ευρώ δαπανώνται στα φάρμακα.

Ακολουθεί ο Ισπανός Μανουέλ Χ. -μακροχρόνια άνεργος- που δεν δικαιούται πλέον επίδομα και ζει σε νοικιασμένο σπίτι. Τροφή και ρούχα εξασφαλίζει από ΜΚΟ.

Υπάρχουν επίσης ο Ρομπέρτο και η Μαριλίσα Μαδέρα από τον Ισημερινό, οι οποίοι έχασαν το διαμέρισμα που είχαν αγοράσει στη Μαδρίτη. Με τέσσερα παιδιά και ένα χρέος 100.000 ευρώ, αδυνατούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πρόκειται για μερικά ενδεικτικά παραδείγματα των νεόπτωχων: άλλοτε ήταν η μεσαία τάξη της Ευρώπης, άνθρωποι που πρέπει να διαλέξουν αν θα φάνε ή θα πληρώσουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το 2009 υπήρχαν στις 27 χώρες 115 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (23,1% του πληθυσμού).

Επιπλέον 100 με 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν επίσης, καθώς δύο μήνες ανεργίας και ένα δάνειο που δεν μπορεί να πληρωθεί μπορούν να βυθίσουν οποιονδήποτε στα χρέη και τον αποκλεισμό.

Το 2007, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν 85 εκατομμύρια άνθρωποι (17% του πληθυσμού). Στην κατάλογο περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στη Βρετανία, όπου η φτώχεια των παιδιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η χώρα κατατάσσεται 22η μεταξύ των 27, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος John Rowntree.

Το Λονδίνο είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας στη Βρετανία.

«Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία, δεν έχει αυξηθεί τόσο η έκταση της φτώχειας όσο η δριμύτητά της και η συγκέντρωσή της σε συγκεκριμένες ομάδες» επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Πολ Μαρί-Κλόσε.

«Από την κρίση έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι. Στην Ισλανδία το φαινόμενο είναι δραματικό».

Τα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Βουλγαρία (46,2%) και στη Ρουμανία (43,1%) τα ποσοστά της φτώχειας είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Ολλανδία (15,1%) και η Σουηδία (15,9%).

Η ειρωνία του πράγματος: το 2010 ήταν το Ευρωπαϊκό Ετος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο «έκλεινε» η Στρατηγική της Λισαβώνας: πρέπει να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα εν όψει και της νέας Στρατηγικής με ορίζοντα το 2020.

Όμως η κρίση διέλυσε τις καλές προθέσεις. Και ο βασικός στόχος της Στρατηγικής 2020, να περιοριστεί αυτή τη δεκαετία ο αριθμός των φτωχών σε 20 εκατομμύρια μοιάζει πλέον με κενό γράμμα...

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξεκινά η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων

Διεξάγεται μόνο στα ΚΕΠ


Η απογραφή διεξάγεται στα ΚΕΠ (φωτ.αρχείου)
Η απογραφή διεξάγεται στα ΚΕΠ (φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τέλος σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων» ευελπιστεί να βάλει το υπουργείο Υγείας μέσω της απογραφής των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και της δημιουργίας ενιαίου μητρώου που αρχίζουν την Τετάρτη.

Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, και πρόσθεσε ότι μεγάλη είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία.

Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα λάμβαναν παράνομα επίδομα είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι «οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν».

«Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου»», είπε ο υπουργός.

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όσων το επώνυμο ξεκινά:
  • από Α έως Ι, θα απογραφούν από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012
  • από Κ έως Ο, θα απογραφούν από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012
  • από Π έως Ω, θα απογραφούν από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012
Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα, είπε ο υφυπουργός.

«Με τη διαδικασία που ακολουθούμε, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η Πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, θα μειωθούν, και αυτό όχι γιατί θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ' έξω αυτούς που δεν θα δικαιούνται», επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.

Ποιοι θα απογραφούν

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν
ένα είτε περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που
ακολουθεί:
  1. Βαριάς Αναπηρίας
  2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης
  3. Εγκεφαλικής Παράλυσης
  4. Κώφωσης
  5. Κίνησης
  6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
  7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ασφαλισμένων Δημοσίου
  8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης
  9. Τυφλότητας
  10. Νόσου του Χάνσεν
  11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
  12. Ομογενών
  13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ
  14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Απέναντι στον διάδοχο γιο, ο διάδοχος... (σω)γαµπρός


Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Λήμμα: Σώγαμπρος στο ΠαΣοΚ, το οποίο ουδέποτε ηγάπησε, πολύ συχνά βρήκε αχώνευτο και ορισμένες φορές περιφρόνησε (αλλά και καβάλα στο οποίο έκανε μια συναρπαστική, διάβολε, πολιτική διαδρομή!), ο Κώστας Σημίτης, δύο και τρεις φορές αποπεμφθείς υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου, αναδειχθείς σε ηγέτη με την ψήφο φόβου των συντρόφων του μη και χάσουν την εξουσία, δύο φορές ψηφισμένος από τον λαό πρωθυπουργός, είχε, έχει και θα έχει κάθε δικαίωμα να...
γράφει και να δημοσιεύει.
Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται... άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία.
Αν μεταφερθούμε πίσω στο χρόνο για 4 χρόνια και κάτι μήνες περίπου διαπιστώνουμε ότι ο ηττηθείς (σω)γαμπρός δεδικαίωται.
Ήταν η μάχη του άρχοντα του σημιτικού δακτυλιδιού ή η μητέρα των μαχών του διάδοχου γιου απέναντι στον... (σω)γαµπρό του κινήματος.
Η ιστορία γνωστή όπως και κάποια κατατοπιστικά κείμενα παραμένουν στη μνήμη μας και στο αρχείο μας ως υποβοηθητικές πηγές για την ορθή κρίση μας.
Ένα χαρακτηριστικό από αυτά τα κείμενα ντοκουμέντα είναι και αυτό που ακολουθεί:
ΣΣ: Δημοσιεύτηκε στη ΓΑΛΕΡΑ
http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=909
Από δω και πέρα αρχίζει η πολιτική κριτική.
ΔΕΝ έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ονόματα αλλά με τις πολιτικές συμπεριφορές.
Νάσος

Ο Ε. Βενιζέλος δεν είναι κανά ορφανό τής πολιτικής. Έχει πίσω του τη δική του –έστω και εξ αγχιστείας– πανίσχυρη οικόγενεια.
Γεννηµένος την πρωτοχρονιά του 1957, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο... µποναµά για την πολιτική ζωή τού τόπου και ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός, τόσο πολύ ώστε δεν διστάζει να αυτοχαρακτηρίζεται ως «µελλοντικός ηγέτης». Και από το ύψος αυτό να προσφέρει ελεήµονα τη συγχώρεσή του προς το απολωλός πρόβατο που τον φραπέδιασε.
Ο «µελλοντικός ηγέτης» ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδροµία ως «σφοδρός πολέµιος τότε του ΠΑΣΟΚ», αρχικώς ως συνδικαλιζόµενος φοιτητής –ήταν ό ένας από τους δύο εκπροσώπους τής φοιτητικής παράταξης της ΕΚ-ΝΔ τού Γεωργίου Μαύρου στη διοίκηση της ΕΦΕΕ– και αργότερα, το 1976, ως ο «πληθωρικός νεολαίος» τής «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας», κόµµατος που είχαν συστήσει οι Γ. Α. Μαγκάκης και Δ. Τσάτσος που είναι και ο µέντοράς του στο συνταγµατικό δίκαιο –και από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Η σχέση του µε το ΠΑΣΟΚ προέκυψε µετά την παραποµπή τού Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, όταν ο Δ. Τσάτσος τον συνέστησε ως «κελεπούρι» στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αντώνη Λιβάνη, για την οµάδα νοµικής υποστήριξης του Ανδρέα. Και είναι αλήθεια ότι µε τις γνώσεις και την ευγλωττία του κυριάρχησε σε αυτή την οµάδα και απέσπασε τον θαυµασµό, αλλά και την ευγνωµοσύνη τού ιδρυτή τού «Κινήµατος».
Είναι κλασική περίπτωση χαλκέντερου και εργασιοµανούς, µε υψηλό δείκτη ευφυΐας και εκπληκτικό αµάλγαµα µεθοδικότητας και παρορµητισµού. Ο εξ απαλών ονύχων υπέρµετρος αυτοθαυµασµός και οι φιλοδοξίες του, συχνά τον οδηγούν σε εκδήλωση προκλητικού ύφους. Οι δε επιδιώξεις του υπονοµεύονται από το ασυγκράτητο του χαρακτήρα του.
Ως επιστήµονας είναι πράγµατι αυτοδηµιούργητος. Έκτιζε µε πείσµα τη δική του σταδιοδροµία την ίδια περίοδο κατά την οποία ο πατέρας του –δικηγόρος τής Θεσσαλονίκης– τερµάτιζε άδοξα τη δική του, έχοντας διαγραφεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο για «ατιµωτικά αδικήµατα» οικονοµικής φύσεως. Πράγµα που δεν ξέχασε ποτέ του ο Ευάγγελος. Διό και, όπως αποκάλυψε παλιότερα στο «Ποντίκι» ο Κώστας Παπαϊωάννου, µια από τις πρώτες πράξεις τού κ. Βενιζέλου, όταν έγινε υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν να φροντίσει για την αποκατάσταση του πατέρα του.
Τα γραφόµενα σε διάφορες ιστοσελίδες –που δηµοσιεύθηκαν και στην «Καθηµερινή»– ότι είχε άλλο, δυσώνυµο επώνυµο και ότι το άλλαξε, είτε ο πατέρας του είτε ο ίδιος, τα έχει κατηγορηµατικά διαψεύσει, επικαλούµενος τα µητρώα τής περιοχής Καρυστίας, από όπου κατάγεται και όπου το επώνυµο Βενιζέλος δεν είναι ασυνήθιστο.
Ενώ όµως σαν επιστήµονας χρωστά την προβολή του στην πραγµατικά εξαιρετική κατάρτισή του, ως πολιτικός δεν είναι τόσο αυτοδηµιούργητος όσο θέλει να εµφανίζεται. Μπορεί ο Γιώργιος Παπανδρέου να διεκδικεί να παραµείνει στην ηγεσία τού ΠΑΣΟΚ κληρονοµικώ δικαιώµατι, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι κανένα πολιτικό... ορφανό. Έχει κι αυτός την κληρονοµιά του. Όχι εξ αίµατος, αλλά εξ αγχιστείας. Η σύζυγός του Βασιλική ή Λία είναι κόρη τού Απόστολου Μπακατσέλου, της γνωστής Οικογενείας που κυριαρχεί στην οικονοµική και πολιτική ζωή τής Θεσσαλονίκης και γενικότερα του βορρά και αδελφή τού προέδρου του Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δηµήτρη Μπακατσέλου, που είναι το µεγάλο αφεντικό τής Μεταλλουργίας «Πυραµίς». (Έχουµε πείρα εµείς... και στα πολιτικά µαγειρέµατα).
Βέβαια, όλο το συµπεθεριό του ανήκει πολιτικά στη Νέα Δηµοκρατία –γι’ αυτό και θα βρείτε Μπακατσέλο επικεφαλής τής ΔΕΘ, του Μεγάρου Μουσικής κλπ. Αλλά δεν αφήνει αβοήθητο τον γαµπρό του, αφού δεν παύει να είναι ένα καλό και «βαρύ χαρτί», στο οποίο η οικογένεια, µε τις πολυσχιδείς δραστηριότητες, εξακολουθεί να επενδύει, παρά την κρίση στις σχέσεις τού Ευάγγελου µε την Λία.
Ανάµεσα στους σηµαντικότερους συγγενείς του είναι ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, συνεταίρος µε τον ΔΟΛ (Λαµπράκης-Ψυχάρης) και τον «Πήγασο» (Μπόµπολας) στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» που εκδίδει την µόνη, πια, ισχυρή εφηµερίδα στη Θεσσαλονίκη, τον «Αγγελιοφόρο», το περιοδικό Close UP και έχει στην ιδιοκτησία της τον «Φίλιππο», το µεγαλύτερο τυπογραφείο των Βαλκανίων, στο Κιλκίς. Είναι ο ίδιος που είχε ιδρύσει και την τράπεζα «Εγνατία» και δεν κρύβει τις στενές του σχέσεις µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η µητέρα όλων των εταιρειών
Το Διοικητικό Συµβούλιο της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος»:

Πρόεδρος
Χρήστος Λαµπράκης
Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Μπόµπολας
Διευθύνων Σύµβουλος
Αλέξανδρος Μπακατσέλος
Αν. Διευθύνων Σύµβουλος
Νικόλαος Μπακατσέλος
Μέλη
Δαµιανός Χατζηκόκκινος
Παναγιώτης Χρυσικάκης
Φώτιος Μπόµπολας
Αλέξιος Σκαναβής
Γεώργιος Μπακατσέλος
Μέτοχοι
Δηµοσιογραφικός Οργανισµός
Λαµπράκη Α.Ε.: 33,33%,
Πήγασος Εκδοτική
και Εκτυπωτική Α.Ε.: 33,33%
Δελφίνι ΑΕ: 33,33%


Read more...