Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη ή Παρασκευή το νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο

Εν όψει PSI και νέου δανείου

Από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς
Από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το βράδυ της Πέμπτης ή διαφορετικά την Παρασκευή θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, εν όψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μάλιστα, προανήγγειλε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο.

Πάντως, ο χρόνος για την ολοκλήρωση του PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα έχει εξαντληθεί. Μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχει επέλθει η συμφωνία με την τρόικα. Την ερχόμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας αυτής στη Βουλή, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει η διαπραγμάτευση μόνο με τη δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αν συμβεί αυτό, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα που θα εξειδικεύουν τη συμφωνία.

«Περιμένουμε η πλειοψηφία που έχει στηρίξει την κυβέρνηση να εκφρασθεί και στη δανειακή σύμβαση» είπε ο κ. Καψής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως η Σύνοδος Κορυφής ζητεί από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ όταν ρωτήθηκε για τυχόν αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της εμπλοκής του κ. Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα: «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου κλείσει το πακέτο για τη χρηματοδότηση της χώρας και τη νέα δανειακή συμφωνία».

Στόχος είναι η συμφωνία των τριών κομμάτων να κλείσει μέχρι την Παρασκευή, ώστε το νέο μνημόνιο να τεθεί προς συζήτηση στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λ.Παπαδήμος αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις επαφές του στις Βρυξέλλες, αλλά και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αναφορικά με το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: