Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Δεν μας ενδιαφέρει να κρατικοποίησουμε τις τράπεζες» λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Εξετάζονται μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια


«Και το PSI θα έρθει στη Βουλή» λέει ο υπουργός Οικονομικών
«Και το PSI θα έρθει στη Βουλή» λέει ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το ενδεχόμενο η επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να γίνει μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων εξετάζει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο να τονίζει πως σκοπός δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά η μεγιστοποίηση της απόδοσης υπέρ του Δημοσίου.

Το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει επίσης να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά τους μικροεπενδυτές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα, ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρει πως η αντιμετώπισή τους στο PSI θα γίνει «δίκαια και ξεχωριστά».

Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, ο Ευ.Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί η λύση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων στη διαδικασία τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης.

«Τώρα διεξάγεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση επί τη βάση των νέων δεδομένων. Ποιά είναι αυτά; Πρώτον η εμπειρία της Πορτογαλίας που έκανε εξυγίανση τραπεζών και ψήφισε σχετικό νόμο και δεύτερον το γεγονός ότι μιλάμε για ένα PSI το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό» ανέφερε σχετικά.

Η περικοπή στην ονομαστική τιμή των ομολόγων 50%, υποστήριξε, επιφέρει περικοπή παρούσης αξίας μετοχών των τραπεζών που υπερβαίνει το 70%. «Εν όψει του μεγέθους της παρέμβασης που πρέπει να γίνει υπάρχει μία συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνει» η επανακεφαλαιοποίηση υπογράμμισε.

«Δεν μας ενδιαφέρει να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες, σεβόμαστε και τις ιδιωτικές διοικήσεις, θέλουμε όμως να έχουμε ανταλλάγματα από την απόδοση. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση υπέρ του Δημοσίου» τόνισε.

«Υπάρχουν στην νομοθεσία και άλλα εργαλεία όπως τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, δεν είναι μόνο μετοχές οι τρόποι συμμετοχής» είπε χαρακτηριστικά. «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου πλήρως και των τραπεζών, δεν θα γίνει τίποτα που δεν θα το ψηφίσει η Βουλή» είπε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στη Βουλή οι όροι του PSI


Όσον αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι οι όροι του να έχουν κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Ευ.Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για μέριμνα ώστε να μετριαστούν οι απώλειες μικροεπενδυτών από την διαδικασία του κουρέματος, διευκρινίζοντας πως θα αντιμετωπιστούν «δίκαια και ξεχωριστά», δεδομένου ότι άλλα ομόλογα του Δημοσίου αγοράστηκαν στην πρωτογενή αγορά με ονομαστική αξία, άλλα στην δευτερογενή, ενώ έγιναν και μικροκινήσεις εύκολου κέρδους. «Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά και όλα θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωριστά» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Και το PSI θα έρθει στη Βουλή», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος ταυτόχρονα εξειδίκευσε τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα οποία είτε προηγούνται της συμφωνίας, είτε πρέπει να γίνουν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Εξήγησε πως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και απομένει τον Ιούνιο να εξειδικευθούν οι στόχοι του 2013 και 2014, η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, το ζήτημα της διάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το θέμα της χρηματοοικονομικής πολιτικής και των τραπεζών.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα «άλλα πρέπει να γίνουν μέχρι την 13 Φεβρουαρίου, άλλα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και κάποια άλλα, όχι τόσο κρίσιμα, μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: