Η συμφωνία Βενιζέλου- Λοβέρδου ήρθε στη χειρότερη στιγμή για τον Γιώργο Παπανδρέου, δύο μέρες πριν από μια κρίσιμη κοινοβουλευτική ομάδα, με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ να πηγαίνει οριστικά στη βουλή και το Νίκο Παπανδρέου να βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής. Τον αιφνιδίασε κιόλας. Αν και το ντήλ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων είχε κλείσει μια βδομάδα νωρίτερα, ο Γιώργος είχε άγνοια του πράγματος και έφυγε αμέριμνος για το Ισραήλ να κάνει τον ειρηνοποιό…
Η πρώτη αντίδραση της Ιπποκράτους απεκάλυπτε την αμηχανία του παπανδρεϊκού στρατοπέδου. Η διαρροή, ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου δεν έλεγε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο, πάρα ότι δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή αρχηγού άμεσα, την Πέμπτη. Ο Γιώργος θέλει χρόνο να δει πως θα αντιδράσει και αν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί, να έρθει σε συμφωνία με τη νέα ηγετική ομάδα.
Στην ψυχοσύνθεση και στην αντίληψη του Γιώργου για το κόμμα θα ταίριαζε να σηκώσει το γάντι, και να είναι υποψήφιος ο ίδιος απέναντι στο νέο ισχυρό δίδυμο, ή να στηρίξει κάποιον από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, όπως π.χ. τη Λούκα Κατσέλη που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της, ή τον Χρ. Παπουτσή που είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Εδώ όμως υπάρχει ένα αγκάθι, που είναι η ψηφοφορία στη βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει διάχυση ευθυνών και γι’ αυτό θα προτείνει έρευνα για την τελευταία δεκαετία, η ΝΔ όμως αντιτάσσει ότι μόνο για την περίοδο Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Για να έχει ήσυχο το κεφάλι του ο Γιώργος η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει και γι’ αυτό είναι κρίσιμοι οι βουλευτές που ελέγχουν ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος. Αν η πρόταση όμως καταψηφιστεί, τότε το θέμα περνάει στη δικαιοδοσία της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στείλει μόνο τους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενους.
Τα ανοικτά θέματα για το Γιώργο είναι πολλά, από το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και το τι διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ ως το lifestyle της οικογένειας ως λιγότερο γνωστά, όμως αρκούντως επικίνδυνα θέματα όπως τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να επιδιώξει να διαπραγματευτεί με το νέο ισχυρό δίδυμο την κάλυψη της θητείας του και το προσωπικό του μέλλον, έστω και σαν επικεφαλής της σοσιαλιστικής διεθνούς. Το κατά πόσον αυτό θα είναι εφικτό θα φανεί στην πορεία.
Η προετοιμασία πάντως που γινόταν το τελευταίο διάστημα από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν πήγαινε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά σε ρήξη με τους αντιπάλους του. Ο ίδιος ο Γιώργος είχε κάνει στροφή σε αντιμνημονιακή γραμμή και τα στελέχη του ετοιμάζονταν να κάνουν σημαία τις κοινές μετοχές στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να εμφανιστούν υπέρμαχοι των συμφερόντων του λαού έναντι της κεφαλαιοκρατίας και να εκθέσουν το Βαγγέλη Βενιζέλο. Το αν θα συνεχίσουν έτσι, ή θα κάνουν εκ νέου στροφή σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, θα φανεί στην πορεία…
Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου