Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Νόμος το "πάγωμα" μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Κατά την σημερινή διαδικασία, υπερψηφίστηκε επίσης από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς οι σχετικές συμφωνίες να περνούν από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης και η ρύθμιση για αποζημίωση των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής με ομόλογα του Δημοσίου και για αναβολή για τον Οκτώβριο, της είσπραξης του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ευρύτερης αποδοχής έτυχε τροπολογία με την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθίσταται αρμόδιο και υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού - την οποία καταψήφισαν μονάχα τα κόμματα της Αριστεράς.

Την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία με την οποία παγώνουν οι αυξήσεις μέσω διαιτησίας, προκάλεσε με αίτημά του το ΚΚΕ. Υπέρ της ρύθμισης, ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς, ενώ εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Απέναντι στις βολές περί «κατάργησης της διαιτησίας», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η τροπολογία, «κατά κανέναν τρόπο δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βεβαίως τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά λέει πως, όταν η χώρα είναι σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει απ’ αυτές».

«Το 1,2% των αυξήσεων θα καταβαραθρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;», ρώτησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ), εκτιμώντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής αυξήσεων, σε αντιστάθμισμα για τους έμμεσους φόρους και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλαν.

«Το νομοθέτημα μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου», σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Εδώ αποφασίζουμε, διατάσσουμε και απαγορεύουμε να υπάρχουν αυξήσεις για την εργατική τάξη, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 6%. Πόση είναι η διαφορά των απαγορεύσεων;».

«Δεν έχουμε πειστεί για την τροπολογία αναφορικά με τον ΟΜΕΔ», σημείωσε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Δεν καταργείτε τοις πράγμασι την διαιτητική διαδικασία, όταν νομοθετείτε για το πώς θα βγαίνουν οι διαιτητικές αποφάσεις; Ας πούμε καλύτερα, ότι καταργείται η διαδικασία», σημείωσε ο κος Πλεύρης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «Δημοκρατία χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει και με την τροπολογία, πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία».

Αντιπαράθεση και για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής

Άλλη τροπολογία που προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης, υπήρξε αυτή που δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών, να αποζημιώσει τους απολυμένους της παλιάς «Ολυμπιακής», με ομόλογα του Δημοσίου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην ομιλία του πως για την κυβέρνηση, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής υπήρξε «σκάνδαλο», μία από τις πτυχές του οποίου υπήρξε και ο διακανονισμός με τους εργαζόμενους. «Έχουμε όμως, έναν νόμο του κράτους, τον οποίον εμείς θα τηρήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει υπάρξει εκταμίευση 62 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους της τέως Ολυμπιακής. «Με βάση αυτά, έχουν εξοφληθεί από τον συνολικό αριθμό, περί τους 800 εργαζόμενους και προχωρήσαμε στη συνέχεια σε διακανονισμό: Το 2011 θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ μετρητά για να κλείσουν εκκρεμότητες με όσους έχουν να λαμβάνουν χαμηλά χρηματικά ποσά, ενώ το 2012 και το 2013, θα δοθούν κάθε χρόνο ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ, λήξης τέλους 2012 και 2013 αντίστοιχα, με επιτόκιο 1%, κυρίως για όσους έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά».

«Αν δεν δεσμευθείτε γραπτώς, σημαίνει πως δεν το εννοείτε, είτε πως λέτε τη μισή αλήθεια. Δεν θα σας στηρίξουμε λοιπόν», ανέφερε ο Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ), ενώ ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) αναρωτήθηκε γιατί η Βουλή θα πρέπει να ψηφίζει μια ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό, αντί για ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης μιας σαφούς δέσμευσης.

«Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητά σας, αλλά μεθαύριο μπορείτε να πείτε πως οι περιστάσεις άλλαξαν»,συμπλήρωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης.

«Η τροπολογία δίνει στον υπουργό το δικαίωμα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εργαζόμενους», επέμεινε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

Ζήτημα συνταγματικότητας για την παράκαμψη του Ελεγκτικού

Θέμα συνταγματικότητας για την τροπολογία που αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έθεσαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε κατ’ αρχήν, πως η τροπολογία αποσκοπεί να δώσει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, την δυνατότητα αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων, που η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έδινε - όπως επί παραδείγματι, στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες.

Από κει και πέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως ο νόμος που επιβάλλει τον προσυμβατικό έλεγχο, συμφωνιών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνει τις συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

Την θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών, απέκρουσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος και αναρωτήθηκε για την πραγματική αιτία της ρύθμισης.

«Το Σύνταγμα το βλέπουν όλες οι κυβερνήσεις κατά το δοκούν. Από τη μια το κάνετε σημαία και από την άλλη το κουρελιάζετε», σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αστειότητες» και «δικαιολογίες του υπουργού», υπενθυμίζοντας πως και ο σύλλογος των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει καταγγείλει τη ρύθμιση.

«Αν δεχόμασταν την λογική αυτή, τότε θα έπρεπε να θέσουμε σε αμφισβήτηση όλες τις αποκρατικοποιήσεις από το 2002 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων καμία δεν πήγε στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ανταπάντησε ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης.

Τέλος, σημειώνεται και η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ενάντια στη ρύθμιση με την οποία αναβάλλεται για τον Οκτώβριο, η είσπραξη του τηλεοπτικού φόρου για τις διαφημίσεις. «Όταν πρόκειται για φόρους που λεηλατούν εισοδήματα εργαζομένων τους εισπράττετε αμέσως. Εδώ απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κινηθήκατε για να εισπράξετε το φόρο που έπρεπε να καταβάλλεται μηνιαίως (σ.σ. ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Μαΐου). Μήπως οδηγούμεθα στην αναβολή - κι από κει τελικά, στην κατάργηση;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον φόρο τον επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε κάτι το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως. Το μόνο που κάνουμε, είναι η μετάθεση της είσπραξης του φόρου», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.


Read more...

"Το άνοιγμα επαγγελμάτων δεν είναι θέμα Μνημονίου"

nooz.gr
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων "δεν είναι θέμα του Μνημονίου", αλλά "η κυβέρνηση θεωρεί ότι βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για φτηνότερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Έφερε ως πρώτο παράδειγμα ανοίγματος κλειστού επαγγέλματος τις μεταφορές και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και κατόπιν μαζί με τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να υπάρξει συνεργασία με τα υπουργεία στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τέτοια επαγγέλματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι "μπορεί το Μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως, αυτά τα οποία κάνουμε, δεν είναι λόγω Μνημονίου. Οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε, είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση "εφόσον το λέει το Μνημόνιο, αυτό κάνουμε".

Ο κ. Παπανδρέου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, αναφέροντας πως η χώρα μέσα στην χρονιά την οποία χαρακτήρισε "από τις πιο δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών" - βρέθηκε σε οριακό σημείο, απομονωμένη, με τεράστιο χρέος και έλλειψη αξιοπιστίας σε όλους τους τομείς.

Τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σκόπευαν στο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κληρονόμησε και πρόσθεσε ότι "τώρα συνεχίζουμε το έργο μας, έργο μόνιμων αλλαγών και ανατροπών". Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και με τις θυσίες του ελληνικού λαού να σώσει τη χώρα, επιτυγχάνοντας αυτό που πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θεωρούσαν ακατόρθωτο και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό δίνει χρόνο στη χώρα, της επιτρέπει να ξεκινήσει από άλλη αφετηρία καθώς οι δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν απέδειξαν ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απλώς ψεύδεται, διαφεύγει των ευθυνών της, αλλά ότι μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι και όχι φυγόπονοι".

"Δύσκολο αλλά δημιουργικό το 2011"

Σε ότι αφορά το 2011 ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, τόνισε όμως ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δημιουργική με τη κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στο κοινωνικό της πρόγραμμα με στοχευμένες πολιτικές και καινούργια θεώρηση γύρω από την κοινωνική πρόνοια, αλλά και στην ανάπτυξη με την διαμόρφωση του απαραίτητου επενδυτικού κλίματος, μέσω ενός σχεδίου που θα αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο και θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και βιώσιμη.

"Ανακτούμε την ανεξαρτησία μας ως χώρα"

Αναφερόμενος στις τομές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "επανάσταση του αυτονόητου που έλειπε από τη χώρα" και υπογράμμισε ότι "οι θυσίες που γίνονται σήμερα και που στο παρελθόν δεν είχαν ανάλογο αντίκρισμα, σήμερα πιάνουν τόπο. Ανακτούμε και πάλι, και αυτό ήταν και μέριμνά μας από το 1974 ως Κίνημα, την ανεξαρτησία μας ως χώρα". "Εμείς είμαστε εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς επιτηρήσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας για την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να μάθουν ενδελεχώς και πέραν της "γενικής αίσθησης της υπάρχουσας κρίσης" ποιά είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ΔΕΘ υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη που θα ασχοληθεί όχι μόνο με τα θέματα της Βορείου Ελλάδος αλλά και με την ατζέντα που θα έχει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην ΔΕΘ είπε ότι "η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς τις "φανφάρες" που βλέπαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις" - για να δούμε τις τοπικές συνθήκες, να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει η Βόρεια Ελλάδα, και να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας σ' αυτή την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη της χώρας".

Τέλος, σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη με την συμμετοχή του κ. Θανάση Τσούρα, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και άλλων στελεχών του Κινήματος.

Read more...

Τους επιστράτευσαν για να κάνουν …γενική συνέλευση!

Συνεχίζουν την απεργία οι φορτηγατζήδες

protothema.gr
Στη γενική συνέλευση των σωματείων ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων μεταφέρεται αύριο το πρωί η απόφαση για την πορεία της απεργίας των αυτοκινητιστών.

Τα προεδρεία των ομοσπονδιών έκριναν ότι η σοβαρότητα του θέματος είναι μεγάλη για να αποφασιστεί η τύχη των κινητοποιήσεων από τα πρωτοβάθμια όργανα και έτσι νομοτελειακά το μπαλάκι μεταφέρεται στην συγκέντρωση της Παρασκευής που υπολογίζεται να λάβουν μέρος έως και 1.500 μέλη.

Είχε προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι μαραθώνια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, παρουσία του υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη και του Γενικού Γραμματέα κ. Χάρη Τσιόκα, από την οποία διαφάνηκε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και από τις δύο πλευρές χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις.

Επί πέντε ώρες η συζήτηση επικεντρώθηκε στα άρθρα του νομοσχεδίου και σε πιθανές βελτιώσεις τους, με το υπουργείο να επικαλείται τις δεσμεύσεις του μνημονίου για να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό σημείο τριβής είναι η αναγνώριση της αξίας των υφιστάμενων αδειών χρήσης, οι οποίες απομειώνονται κλιμακωτά από το 2011 και μηδενίζονται το 2013.

Οι συνδικαλιστές ζητούν να αποζημιωθούν για τις παλιές άδειες για τις οποίες έχουν καταβάλλει ολόκληρες περιουσίες αλλά η κυβέρνηση δεν έχει να τους δώσει πολλά.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελο Φαλάρη, γενικό γραμματέα βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, ο κ. Ρέππας δεσμεύτηκε μόνο στο κομμάτι που αφορά το αίτημα για φορολογικές ελαφρύνσεις του κλάδου (ΦΠΑ, απαλλαγή φόρων) όχι όμως στην τριετία όπως ζητά ο κλάδος, αλλά σε βάθος χρόνου έως και δέκα χρόνια.

Υπάρχουν και άλλα σημεία τριβής, όπως είναι η εξίσωση των συντάξεων με τους πρώην ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ αλλά και η ένταξη των οδικών μεταφορών στον αναπτυξιακό νόμο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν ότι στον αναπτυξιακό νόμο που σήμερα παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντικατάσταση οχημάτων.

Διαφωνίες διατυπώνονται και ως προς το μεταβατικό στάδιο του επικείμενου νόμου, καθώς αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε ισχύ μετά από ένα έως δύο χρόνια από την ψήφισή του.

Η κυβέρνηση επέλεξε την λύση της επίταξης για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά αλλά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανέτοιμος να ενεργοποιήσει γρήγορα τις διαδικασίες επίδοσης των φύλλων επίταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, θα έπρεπε να μοιραστούν 66.000 κλήσεις επίταξης από τις οποίες μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν επιδοθεί ελάχιστες.
Read more...

Στην Κρήτη ο πρωθυπουργός


Την Επίσημη έναρξη του Συνεδρίου «Των Κρητών οι Κοινότητες: Όραμα και Δράση» θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός στις 7 το απόγευμα. Το Συνέδριο με τίτλο , διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και η ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, η αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενσωμάτωση της Οδηγίας Inspire και η άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την τελευταία πριν τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων εξήγησε πως αυτό δεν είναι θέμα του Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί πως το άνοιγμά τους "βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη".

i-reportergr
Read more...

"ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Με την επιβολή “λουκέτου” είναι αντιμέτωπες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ που δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τον Οκτώβριο, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην ακρόαση του νέου διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλου. «Εξαντλήσαμε κάθε...
περιθώριο με το ασφαλιστικό νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα μειώνοντας κατά 80% τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Για όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση ως τις αρχές Οκτωβρίου θα εφαρμόσουμε το νόμο χωρίς εξαιρέσεις και θα κλείσουμε εταιρίες. Και αν με ρωτάτε τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ που χρωστούν, η απάντηση είναι ότι θα κλείσουν και αυτές» ανέφερε ο Α. Λοβέρδος. Από τη μεριά του ο νέος διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε πως τα ακίνητα που έχει ο οργανισμός (αξίας 2,2 δισ.) του αποφέρουν έσοδα 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ με μια ορθολογικότερη διαχείριση υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν 200 εκατομμύρια. Ενδεικτικά ανέφερε πως το ΙΚΑ εισπράττει για ακίνητο – φιλέτο στην Πανεπιστημίου τρία ευρώ ανά τ.μ. ενοίκιο όταν την ίδια ώρα πληρώνει σε υποβαθμισμένες περιοχές 11 ευρώ ανά τ.μ.. Όσον αφορά το ζήτημα των παράνομων συντάξεων που λαμβάνουν συγγενείς ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει ο Ρ Σπυρόπουλος τόνισε πως έχει ξεκινήσει έρευνα καθώς το μητρώο του Ιδρύματος δείχνει πως καταβάλ

Read more...

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Προσάρτημα στο μνημόνιο με ρητά χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον Μάρτιο του 2011 φέρεται να έχει έτοιμο η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά γραμμές άμυνας απέναντι σε τέτοιες ακραίες λύσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ...
κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγής μιλώντας στα «ΝΕΑ» δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη του προσαρτήματος. Σε κάθε περίπτωση σημείωναν πως η πώληση μονάδων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και πως όλοι οι υπουργοί είναι κάθετα αντίθετοι με αυτό το σενάριο. Παρ΄ όλα αυτά οι πληροφορίες επιμένουν. Σύμφωνα με αυτές, το προσάρτημα (Αnnex) θέτει τελεσίγραφο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης του 40% των λιγνιτικών της, μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν. Η διαδικασία εκποίησης, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο (!), χρονοδιάγραμμα- εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα. Το προσάρτημα αναφέρεται και στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής). Διαγωνισμοί ενέργειας αντί για πώληση μονάδων Στην πίεση που ασκείται κυρίως από τις Βρυξέλλες για πώληση μονάδων, η πολιτική ηγεσία καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους ελεγκτές τη δική της εναλλακτική πρόταση πείθοντάς τους ότι μπορεί να ανοίξει την αγορά χωρίς προσφυγή σε βίαια μέσα. Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησης που θα έχει με κλιμάκιο της τρόικας ο γ. γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης, έγινε χθες στο υπουργείο ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων του επικεφαλής της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκου και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού, ο οποίος και παρουσίασε- σύμφωνα με τις πληροφορίες- ένα πακέτο 5 εναλλακτικών προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων μέχρι και πριν από μερικούς μήνες η επιχείρηση αρνούνταν ακόμη και να συζητήσει. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την πώληση, μέσω πλειστηριασμών, προς τους ιδιώτες παραγωγούς, της παραγόμενης φθηνής ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων (που μόνο εκείνη διαθέτει), ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν τα κόστη τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Η υπουργός φέρεται να υιοθετεί το μέτρο ως το έσχατο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, εφόσον τεθεί. Το συγκεκριμένο μοντέλο, όμως, έχει απορριφθεί σε πρώτη φάση από τους ελεγκτές της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Λιγνίτης, ιδιώτες επενδυτές, ανταλλαγή μονάδων Εχοντας στο μυαλό της πώς θα αποφύγει τα χειρότερα, η διοίκηση τής ΔΕΗ πρότεινε επίσης τη μετοχική συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που έχει δρομολογήσει να κάνει, την ανταλλαγή μονάδων της με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Βεύης, Ελασσόνας και Βεγόρας) αποκλειστικά σε ιδιώτες. Την τελευταία αυτή πρόταση λέγεται ότι η υπουργός την απέρριψε λόγω της απόφασής της για τον περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Ενα μείγμα από τις παραπάνω προτάσεις, μαζί με τη δέσμευση για αναδιαρθρώσεις των τιμολογίων στη λιανική (αυξήσεις στα οικιακά- αγροτικά, μειώσεις στα εμπορικά) εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σήμερα στους κοινοτικούς ο γ. γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης. Στο μεταξύ, χθες το βράδυ η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαπακωσταντίνου διαμηνύοντάς του ότι θέμα πώλησης μονάδων συνεπάγεται πολυήμερο μπλακάουτ σε όλη τη χώρα. Προτάσεις ΡΑΕ Να σημειωθεί πως το μέτρο των δημοπρασιών ενέργειας περιλαμβάνεται και στο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρέωση που απαιτεί το μνημόνιο και πρέπει να έχουν δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο πακέτο αλλαγών, η ΡΑΕ μιλάει για πιο αυστηρή διαχείριση των φθηνών υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά και για άρση των στρεβλώσεων των τιμολογίων λιανικής, με άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Read more...

ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΕΣΤ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δείγματα συνέπειας και σοβαρότητας ζήτησε από τους υπουργούς που θα τον ακολουθήσουν στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι θα πρέπει να μπει τέλος στις «φανφάρες του παρελθόντος». Στην πράξη, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη πιο ουσιαστική και...
ποιοτική με την αποφυγή βαρύγδουπων δηλώσεων και εξαγγελιών και με την προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, που θα αναδείξουν τις δυνατότητες του συνόλου του βορειοελλαδικού χώρου με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη της χώρας. «Να μην έχουμε τις φανφάρες που βλέπαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός, επικρίνοντας εμμέσως την εικόνα που έδινε η Ν.Δ. του κ. Καραμανλή και εν δεχομένως σύμφωνα με ορισμένους και οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σημίτη. Αλλωστε ο στόχος του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ- όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες- δεν είναι άλλος από το να πείσει την ελληνική κοινωνία πως η κυβέρνησή του έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση και παράλληλα να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της χώρας. «Η Διεθνής Εκθεση είναι ένας σημαντικός σταθμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με την παρουσία του να αλλάξει εμμέσως και τον χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθεσης δίνοντάς του πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. 3 Σεπτεμβρίου και περιφερειάρχες Σε σύσκεψη του διαθεσμικού οργάνου της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή με αντικείμενο τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος, τονίστηκε ότι η κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και στην επετειακή εκδήλωση για την 3η Σεπτεμβρίου. Φέτος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνδυάσει την επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης του Κινήματος με την περιγραφή του κοινωνικού προγράμματός του. Παράλληλα, στις 3 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει σε πανηγυρικό κλίμα τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες, καθώς και τους υποψήφιους δημάρχους στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Νωρίτερα βεβαίως θα έχουν δοθεί σταδιακά στη δημοσιότητα και άλλα ονόματα, αρχής γενομένης την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή παρουσία του κ. Παπανδρέου και των κ.κ. Τσούρα και Ξυνίδη που ανήκουν στην επιτροπή αξιολόγησης και ο Πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για αρκετές υποψηφιότητες. Κρίσιμος σταθμός θεωρείται και η Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, που συμπίπτει με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα δυσλειτουργίας, καθώς φέτος το υπουργείο Παιδείας περιόρισε δραστικά τις αποσπάσεις τουλάχιστον κατά 6.000. Η επέτειος από την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις 4 Οκτωβρίου θα συμπέσει πιθανότατα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο (σχετική σύσκεψη έγινε χθες στο Μαξίμου). Πιθανότατα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση και ο νέος εκλογικός νόμος. Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι και οι εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου όπου ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ θα μετρήσει για πρώτη φορά τις αντοχές του απέναντι στις αντιδράσεις της κοινωνίας για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει τους προηγούμενους μήνες. Πριν από τα Χριστούγεννα θα γίνει και η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011, χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία- όπως άλλωστε είπε χθες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός-, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου θα κριθεί το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την τήρηση του μνημονίου. Ενδεχομένως ανάμεσα σε όλα αυτά τα γεγονότα να προστεθεί και κάποιος κυβερνητικός ανασχηματισμός ή αλλαγές στο σύστημα διεύθυνσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Read more...

35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ


Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Σύνταξη σε ηλικία 60 ετών ή έπειτα από 40 χρόνια υπηρεσίας (35 πραγματική και πέντε πλασματική) θα παίρνουν από το 2015 οι στρατιωτικοί, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για την ιεραρχία και τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλα θεσπίζεται η διπλή επετηρίδα και μειώνεται σε 15 από 18 μήνες η...
θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης, ενώ εκτός από τις βασικές διατάξεις για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ΕΔ, ανακοινώθηκε η νέα δομή διοίκησης του Στρατεύματος. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι οι ένστολοι, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 35 έτη υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία. Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στον βαθμό του συνταγματάρχη 35 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται η έξοδος των ενστόλων από την υπηρεσία σε ηλικία 48 και 50 ετών, αφού πλέον η παραμονή τους στην εργασία αυξάνεται ως και 10 επιπλέον χρόνια. Επίσης τα στελέχη των ΕΔ δεν θα υποστούν μισθολογική μείωση, είτε βρίσκονται εντός οργανικών θέσεων είτε τίθενται στην «παράλληλη επετηρίδα» και διασφαλίζονται και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώνουν οι στρατιωτικοί ως την 31η Δεκεμβρίου 2010. Εκτός από τις ρυθμίσεις για το Συνταξιοδοτικό, προωθείται η νέα δομή διοίκησης που επιβάλλει τη διακλαδική οργάνωση των ΕΔ αυξάνοντας τον συντελεστή ασφάλειας της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «παράλληλη επετηρίδα», αφού τυποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών, καθώς και η διαδικασία κρίσης για προαγωγή. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται ο θεσμός της κρίσης, κατ΄ απόλυτη εκλογή, στους βαθμούς του αντισυνταγματάρχη και του συνταγματάρχη, ενώ θα υπάρχει μια μορφή «παράλληλης επετηρίδας» για όσους τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, ώσπου να συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Η παράλληλη επετηρίδα θεωρείται ο μόνος τρόπος για να προωθηθούν σε επιτελικές και κρίσιμες θέσεις άτομα που το αξίζουν και να σπάσουν τα στεγανά στην προαγωγή υπαξιωματικών και αξιωματικών. Για τον λόγο αυτόν θα προβλέπονται προαγωγές «κατ΄ απόλυτη εκλογή», είτε σε τακτικές είτε σε έκτακτες κρίσεις. Με την προαγωγή κατ΄ απόλυτη εκλογή θα επιλέγονται για την πλήρωση κενών θέσεων αυτοί που έχουν τα ουσιαστικά προσόντα και θα προάγονται προσπερνώντας τους αρχαιοτέρους τους. Ακόμη, τυποποιούνται με σαφήνεια οι κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών, ρυθμίζεται ο τρόπος εισαγωγής στο σώμα των αξιωματικών και οριοθετείται το καθεστώς των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματικών οπλιτών. Στις Ενοπλες Δυνάμεις εισάγεται πλέον το πλήρες σχήμα της κάθετης δομής διοίκησης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν μας επιβλήθηκε από το ΝΑΤΟ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον Αύγουστο και πως δεν θα αλλάξει τίποτε στις κρίσεις των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

Read more...

ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Έκλεισε πριν από λίγο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η Φώφη Γεννηματά θα είναι η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο της Αθήνας. Βαρύ όνομα. Λίγα πράγματα όμως έκανε ως...
υφυπουργός υγείας. Θα κριθεί και θα δώσει μεγάλη μάχη. Ο Κακλαμάνης δεν έκανε τίποτε για την Αθήνα. Η Φώφη θα πείσει ότι έχει πρόταση διαχείρισης των προβλημάτων...
fimotro

Read more...