Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Νόμος το "πάγωμα" μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Κατά την σημερινή διαδικασία, υπερψηφίστηκε επίσης από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς οι σχετικές συμφωνίες να περνούν από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης και η ρύθμιση για αποζημίωση των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής με ομόλογα του Δημοσίου και για αναβολή για τον Οκτώβριο, της είσπραξης του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ευρύτερης αποδοχής έτυχε τροπολογία με την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθίσταται αρμόδιο και υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού - την οποία καταψήφισαν μονάχα τα κόμματα της Αριστεράς.

Την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία με την οποία παγώνουν οι αυξήσεις μέσω διαιτησίας, προκάλεσε με αίτημά του το ΚΚΕ. Υπέρ της ρύθμισης, ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς, ενώ εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Απέναντι στις βολές περί «κατάργησης της διαιτησίας», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η τροπολογία, «κατά κανέναν τρόπο δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βεβαίως τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά λέει πως, όταν η χώρα είναι σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει απ’ αυτές».

«Το 1,2% των αυξήσεων θα καταβαραθρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;», ρώτησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ), εκτιμώντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής αυξήσεων, σε αντιστάθμισμα για τους έμμεσους φόρους και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλαν.

«Το νομοθέτημα μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου», σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Εδώ αποφασίζουμε, διατάσσουμε και απαγορεύουμε να υπάρχουν αυξήσεις για την εργατική τάξη, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 6%. Πόση είναι η διαφορά των απαγορεύσεων;».

«Δεν έχουμε πειστεί για την τροπολογία αναφορικά με τον ΟΜΕΔ», σημείωσε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Δεν καταργείτε τοις πράγμασι την διαιτητική διαδικασία, όταν νομοθετείτε για το πώς θα βγαίνουν οι διαιτητικές αποφάσεις; Ας πούμε καλύτερα, ότι καταργείται η διαδικασία», σημείωσε ο κος Πλεύρης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «Δημοκρατία χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει και με την τροπολογία, πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία».

Αντιπαράθεση και για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής

Άλλη τροπολογία που προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης, υπήρξε αυτή που δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών, να αποζημιώσει τους απολυμένους της παλιάς «Ολυμπιακής», με ομόλογα του Δημοσίου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην ομιλία του πως για την κυβέρνηση, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής υπήρξε «σκάνδαλο», μία από τις πτυχές του οποίου υπήρξε και ο διακανονισμός με τους εργαζόμενους. «Έχουμε όμως, έναν νόμο του κράτους, τον οποίον εμείς θα τηρήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει υπάρξει εκταμίευση 62 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους της τέως Ολυμπιακής. «Με βάση αυτά, έχουν εξοφληθεί από τον συνολικό αριθμό, περί τους 800 εργαζόμενους και προχωρήσαμε στη συνέχεια σε διακανονισμό: Το 2011 θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ μετρητά για να κλείσουν εκκρεμότητες με όσους έχουν να λαμβάνουν χαμηλά χρηματικά ποσά, ενώ το 2012 και το 2013, θα δοθούν κάθε χρόνο ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ, λήξης τέλους 2012 και 2013 αντίστοιχα, με επιτόκιο 1%, κυρίως για όσους έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά».

«Αν δεν δεσμευθείτε γραπτώς, σημαίνει πως δεν το εννοείτε, είτε πως λέτε τη μισή αλήθεια. Δεν θα σας στηρίξουμε λοιπόν», ανέφερε ο Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ), ενώ ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) αναρωτήθηκε γιατί η Βουλή θα πρέπει να ψηφίζει μια ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό, αντί για ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης μιας σαφούς δέσμευσης.

«Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητά σας, αλλά μεθαύριο μπορείτε να πείτε πως οι περιστάσεις άλλαξαν»,συμπλήρωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης.

«Η τροπολογία δίνει στον υπουργό το δικαίωμα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εργαζόμενους», επέμεινε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

Ζήτημα συνταγματικότητας για την παράκαμψη του Ελεγκτικού

Θέμα συνταγματικότητας για την τροπολογία που αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έθεσαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε κατ’ αρχήν, πως η τροπολογία αποσκοπεί να δώσει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, την δυνατότητα αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων, που η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έδινε - όπως επί παραδείγματι, στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες.

Από κει και πέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως ο νόμος που επιβάλλει τον προσυμβατικό έλεγχο, συμφωνιών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνει τις συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

Την θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών, απέκρουσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος και αναρωτήθηκε για την πραγματική αιτία της ρύθμισης.

«Το Σύνταγμα το βλέπουν όλες οι κυβερνήσεις κατά το δοκούν. Από τη μια το κάνετε σημαία και από την άλλη το κουρελιάζετε», σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αστειότητες» και «δικαιολογίες του υπουργού», υπενθυμίζοντας πως και ο σύλλογος των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει καταγγείλει τη ρύθμιση.

«Αν δεχόμασταν την λογική αυτή, τότε θα έπρεπε να θέσουμε σε αμφισβήτηση όλες τις αποκρατικοποιήσεις από το 2002 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων καμία δεν πήγε στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ανταπάντησε ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης.

Τέλος, σημειώνεται και η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ενάντια στη ρύθμιση με την οποία αναβάλλεται για τον Οκτώβριο, η είσπραξη του τηλεοπτικού φόρου για τις διαφημίσεις. «Όταν πρόκειται για φόρους που λεηλατούν εισοδήματα εργαζομένων τους εισπράττετε αμέσως. Εδώ απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κινηθήκατε για να εισπράξετε το φόρο που έπρεπε να καταβάλλεται μηνιαίως (σ.σ. ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Μαΐου). Μήπως οδηγούμεθα στην αναβολή - κι από κει τελικά, στην κατάργηση;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον φόρο τον επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε κάτι το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως. Το μόνο που κάνουμε, είναι η μετάθεση της είσπραξης του φόρου», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: