Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

O OIKONOMIKOΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...



fimotro

Read more...

Αλμούνια: Ειχα προειδοποιήσει την προηγούμενη κυβέρνηση για διψήφιο έλλειμμα

Δήλωση σοκ από τον Χοακιν Αλμούνια. Ο επίτροπος αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει απο τα μέσα του 2009 την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αν δεν έπαιρνε μέτρα το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο. Κυβερνητικές πηγές ρωτούν με νόημα γιατι ο επίτροπος δεν τα έλεγε αυτά δημοσίως πριν από 6 μήνες και τονίζουν ότι ενισχύεται η θέση, που διατύπωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι κάποιοι κοινοτικοί έκαναν τα στραβά μάτια.

Κατά τα άλλα, ο ισπανός αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι "η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι "τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν μόνο από την ίδια". Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι η χώρα μας "αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο από την Ελλάδα". "Αν αυτή η ευθύνη αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές, ως μέλος της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα αξίζει στήριξη και αλληλεγγύη", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, κάλεσε την ΕΕ να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.

nooz.gr

Read more...

Φοροδιαφυγή άνω των 400 εκ. αποκάλυψε το υπ. Οικονομικών

Σε διασταύρωση φορολογικών στοιχείων επιχειρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν απόκρυψη εικονικών τιμολογίων ή εισοδήματος προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εντόπισε επιχειρήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τη χρήση 2007 ενώ ήταν υπόχρεες.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτές για την ίδια χρήση είχαν δηλωθεί ως προμηθεύτριες από άλλες επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι:

- 706 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που ενώ δεν δηλώνονται ως πελάτες από άλλες επιχειρήσεις δηλώνονται προμηθευτές για συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα 131 εκατομμύρια ευρώ.

- 1528 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δηλώθηκαν από άλλες επιχειρήσεις ως πελάτες και ως προμηθευτές για ποσό που ξεπερνάει τα 283 εκατομμύρια ευρώ.
nooz.gr

Read more...

Μήνυμα Παπανδρέου από το Λονδίνο

"Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, δεν χρειαζόμαστε διάσωση, αλλά υποστήριξη", επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη "Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση", στο Λονδίνο.

"Δεν ζητάμε διάσωση, δεν ζητάμε βοήθεια. Έχουμε πρόγραμμα αλλαγής και χρειαζόμαστε υποστήριξη για να το κάνουμε αποτελεσματικό", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την "απερίσκεπτη" και λέγοντας ότι κατά τη διάρκειά της αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και η διαφθορά.

"Η άνοδος των επιτοκίων για εμάς σημαίνει άνοδο των επιτοκίων για αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη", επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι "η Ελλάδα δεν αναζητά ένα σχέδιο διάσωσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε για τις τράπεζες". "Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που το κάνουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη", πρόσθεσε.

"Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές", τόνισε και συμπλήρωσε πως "παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια".

Επιπλέον, ανέφερε ότι "οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης". Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία".

"Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις", κατέληξε.

Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον βρετανό ομόλογο του Γκόρντον Μπράουν σε θερμό κλίμα. Στη συνέχεια είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο συνέδριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο. "Η πλειονότητα δεν ευθύνεται για αυτό που έχει γίνει και πολύ λιγότερο η κυβέρνηση Παπανδρέου που είναι άξια εμπιστοσύνης για τα μέτρα που έχει λάβει και την αξιοπιστία που έχει δείξει", είπε ο ισπανός ηγέτης, συμπληρώνοντας ότι "τόσο η Ισπανία, όσο και άλλες χώρες με υπερβολικό χρέος θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη".

Το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC και θα έχει συνάντηση και με τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας Economist.
nooz.gr

Read more...

New York Times: Η Ελλάδα επανακάμπτει

Φιλελληνικό άρθρο κατά των πρόσθετων μέτρων

"Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα" γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και προσθέτουν ότι "η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".

Στο άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα επανακάμπτει", οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι "μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: "Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα".

"Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κληρονόμησε αυτή την κρίση του χρέους, καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση επέκτεινε με ριψοκίνδυνο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες. Το γεγονός αυτό μπορεί να διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία, αλλά κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερο για να πληρώσει το αυξανόμενο κόστος των μισθών και των συντάξεων".

"Η κοινή γνώμη", γράφουν οι Τάιμς, "έχει σε μεγάλο βαθμό συμπαραταχθεί με τον κ. Παπανδρέου καθώς αυτός ζητεί θυσίες. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει βέβαια να αποδείξει ότι τα επώδυνα μέτρα θα μοιραστούν δίκαια".

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών, οι φορολογικές αρχές να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αρθούν άσκοπες ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

"Οι Βρυξέλλες είναι σωστό να ενισχύσουν το σύστημα εποπτείας και να επιμένουν ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.Αλλά το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν τα ελλείμματα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδόσεις της οικονομίας. Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και καταλήγει: "Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί, έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άοχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".

protothema.gr


Read more...

Tι έχουμε δανειστεί, τι θα δανειστούμε

Ήδη το ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί 13,6 δισ. ευρώ από 1/1/2010 προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου μέχρι και το Μάρτιο. Ωστόσο, εκτός από το δανεισμό για τα «τρέχοντα» των επόμενων μηνών, πρέπει να δανειστούμε εντός του διμήνου Απριλίου – Μαϊου περί τα 25 δισ., για να καλύψουμε την «λήξη» παλαιότερων δανείων και ομολόγων.

Πάντως, εντείνεται η αγωνία του υπουργείου Οικονομικών καθώς πλησιάζει ο χρόνος έκδοσης νέου ομολόγου, πιθανότατα δεκαετούς, με το οποίο θα δοκιμαστούν για δεύτερη φορά από τις αρχές του 2010 οι διαθέσεις των αγορών επί πραγματικών δεδομένων. Επίσης διότι το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πήρε την ανιούσα, εν ονόματι της φημολογίας που έκανε χθες το γύρω των… δημοσιευμάτων, για επικείμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου. Το σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου χθες Πέμπτη κινήθηκε προς τις 333 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού.


Αυτό σημαίνει ότι αν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προβεί στην έκδοση δεκαετών ομολόγων, είναι ορατός ο κίνδυνος το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 6,50% - 6,60%, που θα είναι το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού με δεκαετή ομόλογα, στη μετά ΟΝΕ εποχή.


Έρχεται το κλιμάκιο


Τις επόμενες ημέρες καταφτάνει μεικτό κλιμάκιο στην Αθήνα στο οποίο θα εκπροσωπείται η Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε μετά τη λήξη του Ecofin στους δημοσιογράφους ο νέος επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και ότι η Κομισιόν θα προτείνει νέα μέτρα μόνο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ecofin Έλενα Σαλγκάδο, επανέλαβε τη δέσμευση και του Ecofin ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί χρηματική στήριξη.



Παπακωσταντίνου στο πρακτορείο Ρόιτερς

Να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να προσφέρει στην Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί απίθανο να στραφεί η χώρα για βοήθεια στο ΔΝΤ προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να απορριφθεί πλήρως η ιδέα.
nooz.gr

Read more...

Όλα όσα έχουν «κλειδώσει» μέχρι τις 8/3

Κλειδώνουν όπως όλα δείχνουν τα έκτακτα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις 15 Μαρτίου οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας από τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες με άνοδο και στον ειδικό φόρο καυσίμων, ενώ εξετάζεται το σενάριο είτε περικοπής του 14ου μισθού είτε περαιτέρω μείωσης των επιδομάτων. Oι ανακοινώσεις, μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν μία κι έξω να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος δείχνοντας προς την κατεύθυνση της έμμεσης φορολογίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνεντευξή του στο Ρόιτερς Απορρίπτει μεν την προσφυγή στο διεθνές νομισματικό ταμείο επισημαίνει ωστόσο ότι είναι μία πιθανότητα.

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας θα έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλουν εκθέσεις αξιολόγησης ανά υπουργείο έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την ύλη για τη συνολική έκθεση που θα υποβάλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο μέτρα δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το προσεχές 15ημερο, προτού λήξει η προθεσμία της 15ης Μαρτίου που έχει η Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων, στην οποία θα καλείται να αποδείξει ότι υπάρχει βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η τριμερής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία θα συζητηθεί το ίδιο θέμα.



Έσοδα 2 δισ. ευρώ


Αν αποφασισθεί, όπως προβλέπει ένα σενάριο, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 21%, τα έσοδα θα έπρεπε λογικά να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύφεση και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ίσως περιορίσουν το μέγεθος αυτό.

Όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, σύμφωνα με Τα Νέα, αυτή θα οδηγήσει στην προσέγγιση του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο χαμηλά. Από την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους κατά 15 λεπτά, τα πρόσθετα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί θα είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε μετά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.

Συνολικά, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων ώς 20%. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενιαίο ποσοστό μείωσης 10% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.


Αλλαγές στο καθεστώς των κλιμακίων και των αποδείξεων, επίσης έχουν τεθεί στο τραπέζι




Τάιμς Νέας Υόρκης: "Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα"


"Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα"γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και προσθέτουν ότι "η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".

Στο άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα επανακάμπτει",οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι "μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: "Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα".

" Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κληρονόμησε αυτή την κρίση του χρέους,καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση επέκτεινε με ριψοκίνδυνο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες .Το γεγονός αυτό μπορεί να διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία ,αλλά κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά ,με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερο για να πληρώσει το αυξανόμενο κόστος των μισθών και των συντάξεων".

" Η κοινή γνώμη",γράφουν οι Τάιμς, "έχει σε μεγάλο βαθμό συμπαραταχθεί με τον κ. Παπανδρέου καθώς αυτός ζητεί θυσίες. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει βέβαια να αποδείξει ότι τα επώδυνα μέτρα θα μοιραστούν δίκαια".

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών,οι φορολογικές αρχές να πατάξουν την φοροδιαφυγή ,να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αρθούν άσκοπες ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

"Οι Βρυξέλλες είναι σωστό να ενισχύσουν το σύστημα εποπτείας και να επιμένουν ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.Αλλά το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν τα ελλείμματα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδόσεις της οικονομίας. Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και καταλήγει:" Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί ,έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άοχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".
nooz.gr

Read more...

Η ΤΙΝΑ "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ


AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ...

Η είδηση της ημέρας που μαθαίνετε πρώτοι από το Fimotro, είναι η αποπομπή (με εντολή της Τίνας Μπιρμπίλη) του Διευθυντή Επικοινωνίας της Κτηματολόγιο Α.Ε. και τέως Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Γ. Σουφλιά, του Νίκου Σιγάλα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα του στην... Κτηματολόγιο Α.Ε. της τελευταίας τετραετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Νίκος Σιγάλας έχει να πατήσει σχεδόν ένα μήνα στην εταιρία και προσπαθεί απεγνωσμένα να προσληφθεί στο Γραφείο του τέως Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίον γνωρίζει σχεδόν είκοσι χρόνια από την εποχή που ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Έτσι, ίσως θα εισπράττει και τον ...16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής (εάν προσληφθεί στο γραφείο του). Εκείνο που έχουμε να πούμε, επειδή έρχεται...τσουνάμι αποκαλύψεων για το πρόσωπό του, είναι πως περιμένουμε μία επιβεβαίωση ή διάψευση από τον Κωστή Χατζηδάκη περί της (εργασιακής) σχέσης που έχει με τον Νίκο Σιγάλα. Και επειδή o Σιγάλας, έχει απαντήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, θα αναμένουμε και τις απαντήσεις του και στις επόμενες.
Με αγάπη, Fimotro...
Υ.Γ. Εάν τον "προσλάβει" ο Κωστής Χατζηδάκης, αυτό σημαίνει πως "πολιτικά" θα σηκώσει και στην πλάτη του, τις πράξεις του. Για να μη λέει, πως δεν τον προειδοποιήσαμε. Θα επανέλθουμε...

fimotro

Read more...

ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Διορθώσεις στη σύνδεση του αφορολογήτου των €12.000 με αποδείξεις, με καθιέρωση περισσότερων συντελεστών και κλιμακίων απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν αναρτήσει το φορολογικό νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Υπέρ της κλιμάκωσης των απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τάχθηκε χθες μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων του υπουργείου...
Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας πως «θα πρέπει να ξεκινά με συντελεστές από το 15% και να φθάνει στο 40% και οι κλίμακες να μην είναι τρεις αλλά επτά».
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι φορείς που μετέχουν πρότειναν την καθιέρωση «κλίμακας αποδείξεων», σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν αποδείξεις ίσες:
●Με το 10% του εισοδήματος εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Έτσι, σε αυτή την κατηγορία οι απαιτούμενες αποδείξεις δεν θα ξεπερνούν σε αξία τα 1.200 ευρώ.
●Με το 20% του εισοδήματος για το τμήμα εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Σε αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος η αξία των απαιτούμενων αποδείξεων αυξάνεται σε 20% ή σε 1.600 ευρώ.
●Με το 30% του εισοδήματος για το κλιμάκιο εισοδήματος από 20.001 έως 40.000 ευρώ (απαιτούμενες αποδείξεις 6.000 ευρώ).
Με αυτόν τον τρόπο φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.800 ευρώ (1.200 ευρώ έως τα 12.000 ευρώ, 1.600 ευρώ για το επόμενο κλιμάκιο έως τα 20.000 και 3.000 ευρώ αποδείξεων για το τμήμα εισοδήματος από 20.000 έως 30.000 ευρώ).
Με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης για συγκέντρωση αποδείξεων 10% για εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ και 30% εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, οι αποδείξεις που θα έπρεπε να συγκεντρωθούν για εισόδημα 30.000 ευρώ θα ήταν 9.000 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική μορφή της «κλίμακας αποδείξεων» αλλά, όπως δεσμεύτηκαν χθες τόσο ο κ. Γεωργακόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, «θα υπάρξουν αλλαγές».
Αλλαγές στη φορολόγηση μερισμάτων
Αλλαγές προωθούνται και στο θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων. Αρχικά ανακοινώθηκε πως θα φορολογούνται τα μερίσματα στην πηγήσε επίπεδο επιχείρησης- με 40% και στη συνέχεια τα μερίσματα θα φορολογούνται για τα φυσικά πρόσωπα, ως εισόδημα με βάση την ενιαία κλίμακα. Επειδή προβλέπεται ότι θα γίνεται συμψηφισμός φόρου, ώστε η μέγιστη επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 40%, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές θα αναρτηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας όταν θα τεθεί σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, προκειμένου στη συνέχεια το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.

fimotro.

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε πράσινες επενδύσεις, όπως μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, βιολογικού καθαρισμού, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, προβλέπει το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών της χώρας που ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομίας και η Τράπεζα Πειραιώς, διά της ΕΤΒΑ. Το σχέδιο της πράσινης αυτής συνεργασίας των
δύο υπουργείων με την τράπεζα έχει τετραετή ορίζοντα και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΒΑ (με δάνεια της Πειραιώς που ελέγχει το 65% της ΕΤΒΑ, με το Δημόσιο να κατέχει το άλλο 35%) όσο και από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας και να βάλει τάξη στις ΒΙΠΕ, όπου φιλοξενούνται σήμερα μόνο 2.500 από το σύνολο των 200.0000 ελληνικών επιχειρήσεων, κατά δήλωση της κ. Κατσέλη. Το συγκεκριμένο σχέδιο σπάει σε πέντε άξονες: στην αναβάθμιση των υπαρχουσών ΒΙΠΕ (70 εκατ. ευρώ), σε ενεργειακές επενδύσεις με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (350 εκατ. ευρώ), στη δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης και κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (80 εκατ. ευρώ), στην ανάπτυξη των τριών πρώτων στην Ελλάδα αποκλειστικά πράσινων ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης στη δημιουργία των 10 πρώτων ολοκληρωμένων περιβαλλοντικά επιχειρηματικά πάρκων σε νησιά (560 εκατ. ευρώ). 10 πάρκα σε νησιά
Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά πάρκα στα νησιά, η κ. Μπιρμπίλη δεν αποσαφήνισε ποια θα είναι, αλλά είπε ότι η δημιουργία τους θα συμβάλει στην ευρύτερη κάλυψη των αναγκών τους σε ενέργεια και νερό (με έργα αφαλάτωσης και ανακύκλωσης) καθώς και στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που διογκώνεται κάθε καλοκαίρι κατά την τουριστική περίοδο.
Κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ
Για αλλαγές στο καθεστώς ίδρυσης επιχειρήσεων (που από 35 ημέρες και 15 βήματα που χρειάζονται σήμερα, θα περιοριστούν σε μία ημέρα και δύο κινήσεις), για κίνητρα μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις) και για επικουρικά προγράμματα προς επιχειρήσεις ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο φιλικές μίλησε η κ. Κατσέλη. Σε 50 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη ώς το 2022, εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα πρόσθετα μέτρα στην οικονομία πριν από τις 15 Μαρτίου, είπε ότι «χρέος και καθήκον όλων μας είναι να ανοίξουμε τα πανιά μας, να επενδύσουμε, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να πάρουμε τα ρίσκα μας όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και να βάλουμε τον τόπο πάνω από το συμφέρον και την τσέπη μας».
fimotro.


Read more...

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΑΡΑΤΣΙ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μόνιμη σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την ηλικία των Ι.Χ. αυτοκινήτων προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός έδωσε τέλος στα σενάρια περί απόσυρσης, τα οποία αναζωπυρώθηκαν από τις αρχικές δηλώσεις της, με διευκρινιστική ανακοίνωση...
που εκδόθηκε αργά το απόγευμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή, από το 2011 τα οχήματα που θα ταξινομούνται θα έχουν τα στοιχεία των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και ο προσδιορισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται πλέον με βάση αυτό το περιβαλλοντικό κριτήριο. Παράλληλα διευκρίνισε ότι επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς βάσεις δεδομένων για όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όσον αφορά τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι του 2008 και μετά - για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- θα μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός τεχνολογίας και κυβισμού για τον καθορισμό των τελών. Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από το καλοκαίρι του 2008 τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση ένα σύστημα που κατά κύριο λόγο θα στηρίζεται στον κυβισμό και σε ένα συμβολικό ποσοστό που θα λαμβάνει υπόψη την ηλικία και την τεχνολογία. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι η κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να καταθέσει την τελική πρότασή της για τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το 2011 μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Μαύρη τρύπα
Η απόσυρση «έπεσε» στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο, και πλέον από το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ- που θα ήταν το ετήσιο κόστος της απόσυρσης- να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο.
Τυχεροί στάθηκαν μόνο 73.000 ιδιοκτήτες- σε σύνολο 730.000 που επρόκειτο να οδηγήσουν τα αυτοκίνητά τους σε κάποιον από τους σταθμούς ανακύκλωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «δημιουργηθούν» στην πράξη δύο κατηγορίες ιδιοκτητών. Αυτοί που πρόλαβαν και αυτοί που... πιάστηκαν στον ύπνο.
Θέμα αξιοπιστίας των τεχνικών ελέγχων θέτει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ανδρέας Ανδρικόπουλος. «Το μέτρο “ο ρυπαίνων πληρώνει” είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως αν δεν γίνονται σωστά οι τεχνικοί έλεγχοι τότε έχουμε πρόβλημα αφού όλο το οικοδόμημα καταρρέει».

fimotro

Read more...

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΓΙΑ ΦΠΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και της φορολογίας των καυσίμων φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες να λάβει έως τις 15 Μαρτίου, για να διασφαλισθεί η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ. Το θέμα των νέων μέτρων συζητήθηκε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ομόθυμη απόφαση να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ανακοινωθούν πριν από...
τις 15 Μαρτίου. Είναι καλύτερα, συμφώνησαν οι υπουργοί, να πάρουμε μόνοι μας τις αποφάσεις παρά να μας τις επιβάλουν οι Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα χαρακτήρισε «αναπόφευκτα» τα πρόσθετα μέτρα, ζήτησε όμως να υπάρξει ένταση των προσπαθειών των υπουργών του ώστε στις 8 Μαρτίου η έκθεση αξιολόγησης να είναι θετική για την Ελλάδα από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Πριν μας επιβληθούν
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη λήψη των πρόσθετων μέτρων ότι τελεί υπό την αίρεση της καλής πορείας εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι τα πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν και μάλιστα προτού τα επιβάλλει στη χώρα το ΕCΟFΙΝ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλουν εκθέσεις αξιολόγησης ανά υπουργείο έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την ύλη για τη συνολική έκθεση που θα υποβάλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δύο μέτρα δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το προσεχές 15ημερο, προτού λήξει η προθεσμία της 15ης Μαρτίου που έχει η Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων, στην οποία θα καλείται να αποδείξει ότι υπάρχει βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος.
Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η τριμερής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία θα συζητηθεί το ίδιο θέμα.
Έσοδα 2 δισ. ευρώ
Αν αποφασισθεί, όπως προβλέπει ένα σενάριο, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 21%, τα έσοδα θα έπρεπε λογικά να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύφεση και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ίσως περιορίσουν το μέγεθος αυτό.
Όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, αυτή θα οδηγήσει στην προσέγγιση του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο χαμηλά. Από την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους κατά 15 λεπτά, τα πρόσθετα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.
Ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί θα είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε μετά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.
Συνολικά, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων ώς 20%. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενιαίο ποσοστό μείωσης 10% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

fimotro

Read more...

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ...


Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως, διαδηλωτές, πρώην υπάλληλοι της καταργηθείσης Ολυμπιακής Αεροπορίας, έχουν κυκλώσει το υπουργείο Οικονομικών προσφέροντας μια πολλά σημαίνουσα ατραξιόν στους λιγοστούς ξένους επιβάτες τουριστικού λεωφορείου... Ασφυξία προκαλεί στην αγορά η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, που θα συνεχιστεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Οι πρώτες σημαντικές επιπτώσεις εντοπίζονται στην αγορά καυσίμων... όπου εκτιμάται ότι το 40% των πρατηρίων στα αστικά κέντρα και το 70% στην υπόλοιπη χώρα δεν έχουν πλέον αμόλυβδη βενζίνη. Ισχυρό είναι το πλήγμα που υφίστανται οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στις εισόδους και τις εξόδους της χώρας μπλοκάρονται καθημερινά 2.000 κοντέινερς. Στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης έχουν ακινητοποιηθεί έξι εμπορικές αμαξοστοιχίες, που δεν μπορούν να εκτελωνίσουν το φορτίο τους. Οι εξαγωγείς κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τους πελάτες τους στο εξωτερικό, ενώ οι εγχώριες επιχειρήσεις απειλούνται με περιορισμό της δραστηριότητάς τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών.



Read more...

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Στην πρώτη -μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη- μετωπική σύγκρουση, οδηγούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αιχμή την πορεία της οικονομίας, αλλά και την εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες παραποίησης των στατιστικών στοιχείων που έχουν «φέρει» την Ελλάδα στη θέση του απολογούμενου. Με βάση τις τοποθετήσεις στελεχών και των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι βέβαιο πλέον ότι η συναίνεση, την οποία προέβαλλε ως στάση υπευθυνότητας η ΝΔ, αποτέλεσε μια μικρή παρένθεση και από σήμερα αρχίζει...
μια μεγάλη πολιτική μάχη εντός και εντός Βουλής, που κανείς δεν γνωρίζει ούτε πού θα καταλήξει ούτε το ποια θα είναι τα «θύματα». Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσιάζει η χώρα στο εξωτερικό και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η επιλογή της να προχωρήσει στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής δεν αποτελεί «ρεβανσισμό». Η ΝΔ, από την πλευρά της, κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της προσωπικά με τον κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγορεί για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Η Ρηγίλλης λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά σημειώνει ότι η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει από το 1981 και περιλαμβάνει στη θέση της και τη συζήτηση για την περίοδο της προετοιμασίας της χώρας μας για την είσοδο στην ΟΝΕ. «Να τα ψάξουμε όλα, ακόμα και το... Τσοβόλα δώστα όλα» λένε χαρακτηριστικά απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση θα συμπαρασύρει και την ίδια την πορεία της οικονομίας, και αυτό ήδη φάνηκε από την αυστηρή κριτική που -για πρώτη φορά- από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ άσκησε ο κ. Σαμαράς προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Απόλυτα χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί αυτή την ώρα είναι οι παρεμβάσεις που έκαναν χθες, 24 ώρες μετά τη συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στις κυβερνήσεις Καραμανλή. «Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα», τόνισε, «οφείλεται στη συγκάλυψη του ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή ακριβώς η ενέργεια ενεργοποίησε και το ντόμινο των εξελίξεων και δημιούργησε βαθύτατο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα στη χώρα».
Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, αφού τόνισε ότι συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη νέα ουσιαστικά, αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ:
«Ο κ. Σαμαράς ασκεί δυναμική αντιπολίτευση, ασκεί κριτική και υποδεικνύει στην κυβέρνηση να διορθώσει την πορεία της. Αυτό έκανε χθες (σ.σ. στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό). Αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

fimotro

Read more...

Η ΕΥΠ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ


Ρεπορτάζ : Β. Χιώτης - Ν. Χασαπόπουλος

Μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία που ανακοίνωσαν και επισήμως ότι ξεκινούν πόλεμο κατά των κερδοσκόπων, αντίστοιχες προσπάθειες εξουδετέρωσης ή τουλάχιστον εντοπισμού των συμφερόντων που επιτίθενται στην ελληνική οικονομία ξεκίνησε και η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η ΕΥΠ έχει ήδη κατορθώσει να βρει «την άκρη του νήματος» στο κουβάρι της κερδοσκοπίας που χτυπάει τη χώρα, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο που της διασφαλίζει ο νέος νόμος 3649/2008, αλλά και το δίκτυο πληροφοριών που έχει...
στήσει διεθνώς η υπηρεσία, για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του οικονομικού εγκλήματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες έρευνες που πραγματοποίησε η ΕΥΠ σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντοπίστηκαν ήδη τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Αμερική και οι οποίες από τον περασμένο Δεκέμβριο καθημερινά πωλούσαν μαζικά ομόλογα, αγοράζοντας εν συνεχεία στα χαμηλά της ημέρας. Με τον τρόπο αυτόν, και υπό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία από τα συνεχή δημοσιεύματα και τις εκθέσεις για την ικανότητά της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, οι εταιρείες αυτές πέτυχαν υψηλότατα κέρδη και δημιούργησαν με τη βοήθεια ξένων οίκων τη μόδα «τρέξτε όλοι και σορτάρετε στην Ελλάδα».
Είναι προφανές ότι για την επιχείρηση του εντοπισμού των κερδοσκόπων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες δοκιμάζονται συνεργάζονται οι κρατικές και οι μυστικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ η ΕΥΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) της Ισπανίας, αλλά και με υπηρεσίες στη Γαλλία και στη Βρετανία.
Oπως λοιπόν έχει ήδη τεκμηριωθεί με αδιάσειστα στοιχεία, η εταιρεία που «σορτάρισε» περισσότερο από κάθε άλλη σε ελληνικά ομόλογα είναι η βρετανική Βrevan Ηoward, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης. Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Βrevan Ηoward διατηρούσε ως πρόσφατα τις μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από την εκτίναξη των spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Η εταιρεία αυτή άλλωστε θεωρείται ειδικευμένη σε τοποθετήσεις στο δημόσιο χρέος και στην περίπτωση της Ελλάδας δανείστηκε ομόλογα κυρίως από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες που λόγω της θέσης τους διατηρούν πρόσβαση σε ελληνικούς τίτλους.
Η έρευνα των ελληνικών αρχών κατέληξε και στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity Ιnternational, παρ΄ ότι δεν ειδικεύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούν τα hedge funds. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 220 δισ. δολάρια για ιδιώτες και ιδρύματα, ενώ οι εκτιμήσεις από τα dealing rooms συγκλίνουν ότι τα funds της Fidelity κατείχαν κάποια στιγμή μετά τις εκλογές το 4,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Μία ακόμη εταιρεία που έχει εντοπιστεί ότι επί εβδομάδες «πυροβολούσε» με τις κινήσεις και τις διασυνδέσεις της την Ελλάδα είναι η Μoore Capital, η οποία ανήκει στην κατηγορία των hedge funds. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της είχαν ζητήσει να συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έναν μήνα μετά τις εκλογές και αφού πληροφορήθηκαν την κατάσταση της οικονομίας από πρώτο χέρι άρχισαν να «σορτάρουν» σε ελληνικά ομόλογα.
Η έρευνα των ελληνικών αρχών επιβεβαίωσε τέλος το παιχνίδι που έπαιξε ο περίφημος κ. Τζον Πόλσον, τον ρόλο του οποίου είχε αποκαλύψει από πολύ νωρίς «Το Βήμα» με την επένδυση ενός ποσού περίπου 3,5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας έτσι από την εκτόξευση του spread.
fimotro


Read more...

ΕΤΟΙΜΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ'


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει για την ώρα την επιβολή πρόσθετων μέτρων, κυρίως αυτών που η Ε.Ε. θέλει να επιβάλει, και όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δεν έχει λάβει καμιά τέτοια απόφαση «προς το παρόν»... Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με ορόσημο τη 16η Μαρτίου. Με αυτή την εντύπωση έμειναν οι περισσότεροι υπουργοί στην...
προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επί της ουσίας προϊδέασε για τη λήψη συμπληρωματικού πακέτου μέτρων χωρίς να πει τι αυτό θα περιέχει. «Δεν μπορεί να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να πάρεις πρόσθετα μετρα...», είπε.
Ωστόσο το μεγάλο δίλημμα το οποιο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το εξης: το πρόγραμμα που εφαρμόζει θα αποτρέψει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ή, τουλάχιστον, θα της επιτρέψει να αποφασίσει μόνη της ποια θα είναι αυτά, ή στο τέλος θα αναγκασθεί να πάρει εκείνα που οι Βρυξέλλες θα της υπαγορεύσουν; Για να απαντήσει στο δίλημμα θα πρέπει να πείσει την Κομισιόν τον Μάρτιο ότι οι προσπάθειές της αποδίδουν. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου:
* Εδωσε εντολή προχθές στους υπουργούς να ενεργοποιήσουν άμεσα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ακόμη δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται, ούτως ώστε όταν θα γίνει η αξιολόγηση να υπάρχουν θετικά και μετρήσιμα μεγέθη.
* Εχει στείλει ήδη από το Σαββατοκύριακο επιστολή στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -ως συνέχεια των όσων είπε στη σύνοδο κορυφής- με την οποία διατυπώνει συνολικά τις θέσεις της χώρας για την έξοδο της από την κρίση, το πρόγραμμά της και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ε.Ε. Τους ευχαριστεί για την πολιτική στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, υπενθυμίζοντάς τους ταυτόχρονα τη συνεχή ανάγκη πολιτικής στήριξης που έχει ανάγκη η χώρα. Σήμερα στο Λονδίνο συναντάται με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν και τον Ισπανό Λ. Θαπατέρο.
Η γενική τάση που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση ήταν ότι τα πρόσθετα μέτρα, εφόσον είναι αναγκαία, να τα καθορίσει η Ελλάδα και όχι οι Βρυξέλλες που ζητάνε ακόμη και περικοπή του 14ου μισθού που είναι για την ελληνική κυβέρνηση απαγορευτική. Αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι αφού τα μέτρα θα ληφθούν, δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικά και μονοδιάστατα. Ο παράλληλος στόχος που τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο είναι η επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δράσεις άμεσης απόδοσης στον τουρισμό, στην οικοδομή, στην ανάπτυξη, για να αποφευχθεί η ύφεση, και να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομία.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απορρίφθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή στο ΔΝΤ και υποστηρίχθηκε από υπουργούς ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στην ευρωζώνη με χτίσιμο συμμαχιών και με το να πειστούν οι μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία) να κρατήσουν πιο αποφασιστική στάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε ότι τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν όλα μαζί και η χώρα μας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες πριν η Ε.Ε. πάρει αποφάσεις και μας καλέσει να τις εφαρμόσουμε. Πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να στείλει επιστολή στους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. με την οποία να τους υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά πρέπει να σταματήσει η διαφορετική τακτική, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να διασφαλίζονται ανταλλάγματα όχι μόνο υποχρεώσεις. Υποστήριξε ότι θα είναι τραγικό να καταφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τόνισε ότι η πολιτική στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, που εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, εξανεμίστηκε στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν του ECOFIN, του Γιούρογκρουπ και της Κομισιόν. Ο Δημ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αδιανόητο χώρα-μέλος της ευρωζώνης να πάει στο ΔΝΤ γιατί, αν αυτό γενικευτεί και σε άλλες χώρες με πρόβλημα, τότε παύει να υφίσταται η ευρωζώνη. Υποστήριξε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη δράσεων άμεσης απόδοσης στον τουρισμό, την ανάπτυξη, στην οικοδομή, στην προσέλκυση κεφαλαίων, π.χ. από τον εφοπλιστικό κόσμο. Η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι πρέπει με τα όποια μέτρα ληφθούν να αποφευχθεί η ύφεση και ο Γ. Ραγκούσης τάχθηκε κατά της περικοπής του 14ου μισθού.

fimotro.

Read more...