Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΓΙΑ ΦΠΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και της φορολογίας των καυσίμων φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες να λάβει έως τις 15 Μαρτίου, για να διασφαλισθεί η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ. Το θέμα των νέων μέτρων συζητήθηκε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ομόθυμη απόφαση να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ανακοινωθούν πριν από...
τις 15 Μαρτίου. Είναι καλύτερα, συμφώνησαν οι υπουργοί, να πάρουμε μόνοι μας τις αποφάσεις παρά να μας τις επιβάλουν οι Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα χαρακτήρισε «αναπόφευκτα» τα πρόσθετα μέτρα, ζήτησε όμως να υπάρξει ένταση των προσπαθειών των υπουργών του ώστε στις 8 Μαρτίου η έκθεση αξιολόγησης να είναι θετική για την Ελλάδα από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Πριν μας επιβληθούν
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη λήψη των πρόσθετων μέτρων ότι τελεί υπό την αίρεση της καλής πορείας εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι τα πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν και μάλιστα προτού τα επιβάλλει στη χώρα το ΕCΟFΙΝ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλουν εκθέσεις αξιολόγησης ανά υπουργείο έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την ύλη για τη συνολική έκθεση που θα υποβάλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δύο μέτρα δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το προσεχές 15ημερο, προτού λήξει η προθεσμία της 15ης Μαρτίου που έχει η Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων, στην οποία θα καλείται να αποδείξει ότι υπάρχει βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος.
Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η τριμερής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία θα συζητηθεί το ίδιο θέμα.
Έσοδα 2 δισ. ευρώ
Αν αποφασισθεί, όπως προβλέπει ένα σενάριο, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 21%, τα έσοδα θα έπρεπε λογικά να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύφεση και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ίσως περιορίσουν το μέγεθος αυτό.
Όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, αυτή θα οδηγήσει στην προσέγγιση του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο χαμηλά. Από την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους κατά 15 λεπτά, τα πρόσθετα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.
Ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί θα είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε μετά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.
Συνολικά, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων ώς 20%. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενιαίο ποσοστό μείωσης 10% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: