Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν μία κι έξω να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος δείχνοντας προς την κατεύθυνση της έμμεσης φορολογίας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνεντευξή του στο Ρόιτερς Απορρίπτει μεν την προσφυγή στο διεθνές νομισματικό ταμείο επισημαίνει ωστόσο ότι είναι μία πιθανότητα.
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας θα έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλουν εκθέσεις αξιολόγησης ανά υπουργείο έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την ύλη για τη συνολική έκθεση που θα υποβάλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δύο μέτρα δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το προσεχές 15ημερο, προτού λήξει η προθεσμία της 15ης Μαρτίου που έχει η Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων, στην οποία θα καλείται να αποδείξει ότι υπάρχει βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος.
Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η τριμερής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία θα συζητηθεί το ίδιο θέμα.
Έσοδα 2 δισ. ευρώ
Αν αποφασισθεί, όπως προβλέπει ένα σενάριο, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 21%, τα έσοδα θα έπρεπε λογικά να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύφεση και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ίσως περιορίσουν το μέγεθος αυτό.
Όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, σύμφωνα με Τα Νέα, αυτή θα οδηγήσει στην προσέγγιση του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο χαμηλά. Από την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους κατά 15 λεπτά, τα πρόσθετα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.
Ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί θα είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε μετά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.
Συνολικά, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων ώς 20%. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενιαίο ποσοστό μείωσης 10% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αλλαγές στο καθεστώς των κλιμακίων και των αποδείξεων, επίσης έχουν τεθεί στο τραπέζι
Τάιμς Νέας Υόρκης: "Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα"
"Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα"γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και προσθέτουν ότι "η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".
Στο άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα επανακάμπτει",οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι "μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: "Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα".
" Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κληρονόμησε αυτή την κρίση του χρέους,καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση επέκτεινε με ριψοκίνδυνο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες .Το γεγονός αυτό μπορεί να διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία ,αλλά κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά ,με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερο για να πληρώσει το αυξανόμενο κόστος των μισθών και των συντάξεων".
" Η κοινή γνώμη",γράφουν οι Τάιμς, "έχει σε μεγάλο βαθμό συμπαραταχθεί με τον κ. Παπανδρέου καθώς αυτός ζητεί θυσίες. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει βέβαια να αποδείξει ότι τα επώδυνα μέτρα θα μοιραστούν δίκαια".
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών,οι φορολογικές αρχές να πατάξουν την φοροδιαφυγή ,να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αρθούν άσκοπες ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
"Οι Βρυξέλλες είναι σωστό να ενισχύσουν το σύστημα εποπτείας και να επιμένουν ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.Αλλά το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν τα ελλείμματα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδόσεις της οικονομίας. Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και καταλήγει:" Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί ,έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άοχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου