Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε πράσινες επενδύσεις, όπως μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, βιολογικού καθαρισμού, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, προβλέπει το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών της χώρας που ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομίας και η Τράπεζα Πειραιώς, διά της ΕΤΒΑ. Το σχέδιο της πράσινης αυτής συνεργασίας των
δύο υπουργείων με την τράπεζα έχει τετραετή ορίζοντα και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΒΑ (με δάνεια της Πειραιώς που ελέγχει το 65% της ΕΤΒΑ, με το Δημόσιο να κατέχει το άλλο 35%) όσο και από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας και να βάλει τάξη στις ΒΙΠΕ, όπου φιλοξενούνται σήμερα μόνο 2.500 από το σύνολο των 200.0000 ελληνικών επιχειρήσεων, κατά δήλωση της κ. Κατσέλη. Το συγκεκριμένο σχέδιο σπάει σε πέντε άξονες: στην αναβάθμιση των υπαρχουσών ΒΙΠΕ (70 εκατ. ευρώ), σε ενεργειακές επενδύσεις με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (350 εκατ. ευρώ), στη δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης και κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (80 εκατ. ευρώ), στην ανάπτυξη των τριών πρώτων στην Ελλάδα αποκλειστικά πράσινων ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης στη δημιουργία των 10 πρώτων ολοκληρωμένων περιβαλλοντικά επιχειρηματικά πάρκων σε νησιά (560 εκατ. ευρώ). 10 πάρκα σε νησιά
Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά πάρκα στα νησιά, η κ. Μπιρμπίλη δεν αποσαφήνισε ποια θα είναι, αλλά είπε ότι η δημιουργία τους θα συμβάλει στην ευρύτερη κάλυψη των αναγκών τους σε ενέργεια και νερό (με έργα αφαλάτωσης και ανακύκλωσης) καθώς και στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που διογκώνεται κάθε καλοκαίρι κατά την τουριστική περίοδο.
Κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ
Για αλλαγές στο καθεστώς ίδρυσης επιχειρήσεων (που από 35 ημέρες και 15 βήματα που χρειάζονται σήμερα, θα περιοριστούν σε μία ημέρα και δύο κινήσεις), για κίνητρα μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις) και για επικουρικά προγράμματα προς επιχειρήσεις ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο φιλικές μίλησε η κ. Κατσέλη. Σε 50 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη ώς το 2022, εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα πρόσθετα μέτρα στην οικονομία πριν από τις 15 Μαρτίου, είπε ότι «χρέος και καθήκον όλων μας είναι να ανοίξουμε τα πανιά μας, να επενδύσουμε, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να πάρουμε τα ρίσκα μας όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και να βάλουμε τον τόπο πάνω από το συμφέρον και την τσέπη μας».
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: