Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Στην πρώτη -μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη- μετωπική σύγκρουση, οδηγούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αιχμή την πορεία της οικονομίας, αλλά και την εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες παραποίησης των στατιστικών στοιχείων που έχουν «φέρει» την Ελλάδα στη θέση του απολογούμενου. Με βάση τις τοποθετήσεις στελεχών και των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι βέβαιο πλέον ότι η συναίνεση, την οποία προέβαλλε ως στάση υπευθυνότητας η ΝΔ, αποτέλεσε μια μικρή παρένθεση και από σήμερα αρχίζει...
μια μεγάλη πολιτική μάχη εντός και εντός Βουλής, που κανείς δεν γνωρίζει ούτε πού θα καταλήξει ούτε το ποια θα είναι τα «θύματα». Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσιάζει η χώρα στο εξωτερικό και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η επιλογή της να προχωρήσει στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής δεν αποτελεί «ρεβανσισμό». Η ΝΔ, από την πλευρά της, κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της προσωπικά με τον κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγορεί για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Η Ρηγίλλης λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά σημειώνει ότι η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει από το 1981 και περιλαμβάνει στη θέση της και τη συζήτηση για την περίοδο της προετοιμασίας της χώρας μας για την είσοδο στην ΟΝΕ. «Να τα ψάξουμε όλα, ακόμα και το... Τσοβόλα δώστα όλα» λένε χαρακτηριστικά απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση θα συμπαρασύρει και την ίδια την πορεία της οικονομίας, και αυτό ήδη φάνηκε από την αυστηρή κριτική που -για πρώτη φορά- από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ άσκησε ο κ. Σαμαράς προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Απόλυτα χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί αυτή την ώρα είναι οι παρεμβάσεις που έκαναν χθες, 24 ώρες μετά τη συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στις κυβερνήσεις Καραμανλή. «Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα», τόνισε, «οφείλεται στη συγκάλυψη του ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή ακριβώς η ενέργεια ενεργοποίησε και το ντόμινο των εξελίξεων και δημιούργησε βαθύτατο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα στη χώρα».
Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, αφού τόνισε ότι συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη νέα ουσιαστικά, αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ:
«Ο κ. Σαμαράς ασκεί δυναμική αντιπολίτευση, ασκεί κριτική και υποδεικνύει στην κυβέρνηση να διορθώσει την πορεία της. Αυτό έκανε χθες (σ.σ. στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό). Αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: