Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ'


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει για την ώρα την επιβολή πρόσθετων μέτρων, κυρίως αυτών που η Ε.Ε. θέλει να επιβάλει, και όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δεν έχει λάβει καμιά τέτοια απόφαση «προς το παρόν»... Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με ορόσημο τη 16η Μαρτίου. Με αυτή την εντύπωση έμειναν οι περισσότεροι υπουργοί στην...
προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επί της ουσίας προϊδέασε για τη λήψη συμπληρωματικού πακέτου μέτρων χωρίς να πει τι αυτό θα περιέχει. «Δεν μπορεί να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να πάρεις πρόσθετα μετρα...», είπε.
Ωστόσο το μεγάλο δίλημμα το οποιο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το εξης: το πρόγραμμα που εφαρμόζει θα αποτρέψει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ή, τουλάχιστον, θα της επιτρέψει να αποφασίσει μόνη της ποια θα είναι αυτά, ή στο τέλος θα αναγκασθεί να πάρει εκείνα που οι Βρυξέλλες θα της υπαγορεύσουν; Για να απαντήσει στο δίλημμα θα πρέπει να πείσει την Κομισιόν τον Μάρτιο ότι οι προσπάθειές της αποδίδουν. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου:
* Εδωσε εντολή προχθές στους υπουργούς να ενεργοποιήσουν άμεσα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ακόμη δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται, ούτως ώστε όταν θα γίνει η αξιολόγηση να υπάρχουν θετικά και μετρήσιμα μεγέθη.
* Εχει στείλει ήδη από το Σαββατοκύριακο επιστολή στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -ως συνέχεια των όσων είπε στη σύνοδο κορυφής- με την οποία διατυπώνει συνολικά τις θέσεις της χώρας για την έξοδο της από την κρίση, το πρόγραμμά της και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ε.Ε. Τους ευχαριστεί για την πολιτική στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, υπενθυμίζοντάς τους ταυτόχρονα τη συνεχή ανάγκη πολιτικής στήριξης που έχει ανάγκη η χώρα. Σήμερα στο Λονδίνο συναντάται με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν και τον Ισπανό Λ. Θαπατέρο.
Η γενική τάση που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση ήταν ότι τα πρόσθετα μέτρα, εφόσον είναι αναγκαία, να τα καθορίσει η Ελλάδα και όχι οι Βρυξέλλες που ζητάνε ακόμη και περικοπή του 14ου μισθού που είναι για την ελληνική κυβέρνηση απαγορευτική. Αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι αφού τα μέτρα θα ληφθούν, δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικά και μονοδιάστατα. Ο παράλληλος στόχος που τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο είναι η επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δράσεις άμεσης απόδοσης στον τουρισμό, στην οικοδομή, στην ανάπτυξη, για να αποφευχθεί η ύφεση, και να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομία.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απορρίφθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή στο ΔΝΤ και υποστηρίχθηκε από υπουργούς ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στην ευρωζώνη με χτίσιμο συμμαχιών και με το να πειστούν οι μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία) να κρατήσουν πιο αποφασιστική στάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε ότι τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν όλα μαζί και η χώρα μας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες πριν η Ε.Ε. πάρει αποφάσεις και μας καλέσει να τις εφαρμόσουμε. Πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να στείλει επιστολή στους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. με την οποία να τους υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά πρέπει να σταματήσει η διαφορετική τακτική, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να διασφαλίζονται ανταλλάγματα όχι μόνο υποχρεώσεις. Υποστήριξε ότι θα είναι τραγικό να καταφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τόνισε ότι η πολιτική στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, που εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, εξανεμίστηκε στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν του ECOFIN, του Γιούρογκρουπ και της Κομισιόν. Ο Δημ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αδιανόητο χώρα-μέλος της ευρωζώνης να πάει στο ΔΝΤ γιατί, αν αυτό γενικευτεί και σε άλλες χώρες με πρόβλημα, τότε παύει να υφίσταται η ευρωζώνη. Υποστήριξε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη δράσεων άμεσης απόδοσης στον τουρισμό, την ανάπτυξη, στην οικοδομή, στην προσέλκυση κεφαλαίων, π.χ. από τον εφοπλιστικό κόσμο. Η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι πρέπει με τα όποια μέτρα ληφθούν να αποφευχθεί η ύφεση και ο Γ. Ραγκούσης τάχθηκε κατά της περικοπής του 14ου μισθού.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: