Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οι διακοπές του Πρωθυπουργού...


Του Δημήτρη Ψυχογιού
Δεν υπήρχε καμιά αναφορά στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στην Christian Science Μonitor μίλησε περισσότερο ως πρόεδρός της παρά ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι πλανητικής εμβέλειας αναφορές ήσαν συνεχείς, ακόμα και τα καθαρά ελληνικά θέματα ο Πρωθυπουργός τα ενέτασσε στις...

...παγκοσμιοποιημένες τους διαστάσεις. Οι τοποθετήσεις του ήσαν πραγματικά στον αντίποδα του συνεχώς περί τα ίδια και τα ίδια αναμηρυκαζόμενου εγχώριου πολιτικού λόγου, στον οποίο διαπρέπουν οι εξ αριστερών και δεξιών αντίπαλοί του αρχηγοί κομμάτων.

Μάλλον τέτοιου τύπου διεθνείς δραστηριότητες, η ενασχόλησή του με τα παγκόσμια δηλαδή, αποτελούν την πραγματική του φυγή από την καθημερινότητα, τις πραγματικές διακοπές του κ. Παπανδρέου, παρά αυτές στην Πάρο όπου βρίσκεται τώρα και καταγίνεται με την ψυχοφθόρα εσωτερική «σκληρή πολιτική»: τον πιθανό ανασχηματισμό, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τι θα πει στις 3 Σεπτεμβρίου, τι θα εξαγγείλει μια εβδομάδα μετά στη Θεσσαλονίκη.

Ονόματα κυκλοφορούν και πολλοί ευέλπιδες υπουργοί ή περιφερειάρχες κάνουν ό,τι μπορούν να θυμίσουν την ύπαρξή τους, περιφέροντας την πολύλογη παρουσία τους στα μέντια· κυκλοφορούν και ιδέες για το τι θα πρέπει να πει στις 3 και στις 10 Σεπτεμβρίου, ποια θα είναι «η νέα αφήγηση» που θα παρουσιάσει για την κατάσταση της χώρας. Η προηγούμενη, για την «πράσινη οικονομία» που θα δημιουργούσε τη «Δανία της Νότιας Ευρώπης», θα μείνει ημιτελής.

Οταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση, ο Πρωθυπουργός έδωσε κλώτσο στην ανέμη νέας αφήγησης αναφερόμενος επανειλημμένα στη «διαφθορά» που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση- όμως η κόκκινη κλωστή της κόπηκε: μπορεί επιτροπές της Βουλής να ερευνούν σκάνδαλα επί σκανδάλων αλλά δεν γίνεται τίποτα που να βεβαιώνει ότι τα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Η διαφθορά έχει οδηγήσει σε κρίση αξιοπιστίας το πολιτικό σύστημα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση νομιμοποίησης. Αλλά ούτε για το «πόθεν έσχες» ούτε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουμε κάποιες πρωτοβουλίες- χωρίς την προώθηση τέτοιων αλλαγών καμιά «αφήγηση» δεν θα είναι πειστική, θα θεωρηθεί απατηλό παραμύθι.

Ας θυμηθεί ο Πρωθυπουργός ότι οι υπεύθυνοι της Διεθνούς Διαφάνειας, σε αντίθεση με τους οργανικούς διανοούμενους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λένε εξαιρετικά άσχημα λόγια για τη χώρα. Ισως οι πρώτοι είναι καλή συντροφιά για τις διακοπές, όμως οι δεύτεροι είναι μάλλον καλύτεροι σύμβουλοι για τον εργάσιμο χρόνο του.
Βήμα


Read more...

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό...


Κλήθηκε στην Πάρο και ο Γ. Αθανασάκης

Εντείνονται οι φήμες. παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Τις σχετικές ζυμώσεις πυροδότησε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι κλήθηκε σήμερα στην Πάρο από τον Γ. Παπανδρέου και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Νίκος Αθανασάκης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την...
Δευτέρα θα αρχίσει να κυλά αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό.
Ο Τρυποκάρυδος

Read more...

TH METATAΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ 11% ΣΤΟ 23% ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η υστέρηση των δημοσίων εσόδων φέρνει πιο κοντά και ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν τη μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 11%, στο 23%...


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, η μετάταξη θα αφορά περίπου το 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 11%. Τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιτελείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς, εξετάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν από τον συντελεστή του 11% στο 23%. Θέλοντας να περιορίσουν το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων, φαίνεται ότι τα προϊόντα που συνιστούν τον «σκληρό πυρήνα» της διατροφής θα παραμείνουν στο 11%, ενώ αντιθέτως, μάλλον, θα «την πληρώσουν» αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών και κυρίως η ομάδα επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής.

Οι σχεδιαζόμενες μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών τουλάχιστον κατά 12%, η οποία θα πυροδοτήσει ένα νέο σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια των καταναλωτών, θα απογειώσει τον πληθωρισμό κατά 1-2 μονάδες, σε επίπεδα προφανώς υψηλότερα του 7%, και θα δώσει ένα καίριο πλήγμα στην πιο σημαντική περίοδο για την αγορά.

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ "ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ" ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα τόσο οι καταναλωτές να έχουν «στεγνώσει», όσο και ο εμπορικός κόσμος να μην έχει άλλα περιθώρια μείωσης των τιμών. Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε για έναν ακόμα μήνα ανοδικά, δείχνοντας νέα...
αύξηση του πληθωρισμού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, με αφορμή την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούλιο, δήλωσε ότι η «φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του Ελληνικού Εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά». Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, δηλαδή το τι πληρώνουν οι βιομηχανίες για τα προϊόντα που εισάγουν, αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2010 κατά 6,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός καταγράφει αλλεπάλληλες αυξήσεις από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα. Η πρόβλεψη για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό αναθεωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την τρόικα στο 4,75% από 1,9% που ήταν η αρχική πρόβλεψη για φέτος. Δεδομένου ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,3%, τους πέντε τελευταίους μήνες του έτους ο τιμάριθμος θα κινείται στην περιοχή του 6%. «Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και συμπλήρωσε πως «τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν δυστυχώς την κοινωνικά υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς φορολογικής ακρίβειας». Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι «η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της τρόικας» και σημείωσε ότι η απότομη αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί πέντε παρενέργειες: 1. Ακυρώνει τη μείωση των τιμών βασικών αγαθών. 2. Παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα. 3. Επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. 4. Στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή. 5. Απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η άνοδός του οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που έχει προέλθει και από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και την άνοδο των συντελεστών του ΦΠΑ. Τον Ιούνιο του 2010, ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,2% εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών των εισαγωγών από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης (11,2%). Ο δείκτης τιμών εισαγωγών από τις χώρες εντός Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,3%. Η αύξηση κατά 6,2% προήλθε από την αύξηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών (23%) και συγκεκριμένα στα προϊόντα που προέρχονται από την άντληση πετρελαίου και το φυσικό αέριο (24,6%).

Read more...

ΒΟΥΤΙΑ 9% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Σε «αγώνα δρόμου» για την είσπραξη 26,4 δισ. ευρώ στους τελευταίους πέντε μήνες του έτους καλείται να αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο, όταν στους πρώτους επτά μήνες του 2010 συγκέντρωσε 28,6 δισ. ευρώ. Η αφετηρία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι κακή, καθώς τον Ιούλιο τα έσοδα υποχώρησαν κατά 9%, ενώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, έναντι του...
στόχου που υπάρχει βάσει του Μνημονίου, ανέρχεται στα 772 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν υπολογιστεί βάσει του ετήσιου στόχου αύξησης των εσόδων, τότε η «μαύρη τρύπα» ξεπερνάει τα 2,6 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να συγκεντρώσει 26,4 δισ. ευρώ σε πέντε μήνες, ή κατά μέσο όρο 5,3 δισ. ευρώ ανά μήνα. Μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο το κράτος είχε έσοδα της τάξης των 4,1 δισ. ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των εσόδων. Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο ασφαλείας για τον προϋπολογισμό εξαιτίας της συγκράτησης των δαπανών και σημείωσε ότι σε δημοσιονομική βάση επιτυγχάνεται η συγκράτηση του ελλείμματος κατά 40%. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2010 αυξήθηκε κατά 7,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων κατά 9% και στην αύξηση των δαπανών κατά 1,7%. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2009 (παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 772 εκατ. ευρώ όπως προαναφέραμε). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες κατά 4,1% σε σχέση με πέρυσι. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο απ’ ό,τι ήταν στο πρώτο εξάμηνο, γεγονός το οποίο δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε να πραγματοποιεί επιστροφές. Στο παραπάνω επτάμηνο οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 10% δημιουργώντας έτσι θετικό αποτέλεσμα στο έλλειμμα, αφού ήταν χαμηλότερες κατά 618 εκατ. ευρώ από τον στόχο που υπάρχει στο Μνημόνιο. Επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν κατά 12,6%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι να μειωθούν κατά 5,8%. Στη μείωση του ελλείμματος κατά 39,7% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 έναντι της ίδιας περιόδου του 2009, συνέβαλαν και οι εξελίξεις στα έσοδα και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα μεν έσοδα αυξήθηκαν κατά 23,5% στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 σε σύγκριση με το ίδιο επτάμηνο του 2009, όταν στο πρώτο εξάμηνο ήταν μειωμένα κατά 40%. Οι δε δαπάνες περιορίστηκαν κατά 36,3% στο παραπάνω επτάμηνο. Σε ό,τι αφορά την υστέρηση των εσόδων, αυτή αποδίδεται στο ότι δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης, δεν έχουν καταβληθεί ούτε το ΕΤΑΚ του 2009, ούτε ο ΦΜΑΠ του 2010, ενώ οι εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων ήταν λιγότερες κατά 700.000 με ένα εκατομμύριο στα τέλη του φετινού Ιουλίου έναντι του περυσινού. Μάλιστα, ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι η υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση στα έσοδα του ΠΔΕ. Επίσης, για το υπόλοιπο του έτους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει: -Την πλήρη απόδοση από την τρίτη αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. -Την απόδοση της επέκτασης του λογιστικού προσδιορισμού σε μία σειρά από επαγγέλματα, και -Την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Για την είσπραξη των 26,4 δισ. ευρώ στους επόμενους πέντε μήνες ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών φτάνουν διάφορες εισηγήσεις για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, όπως το να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση περαίωσης για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις (πιθανότατα για τις χρήσεις 2007-2009). Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομάδες δράσης Αντιθέτως, εμμένουν στον σχεδιασμό τους για την πλήρη αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, που θα επέλθει με νέο νομοσχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Στις δράσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση πέντε ειδικών ομάδων δράσης, το έργο των οποίων θα επικεντρωθεί: -Στην εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου. -Στη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτιμάται ότι αν εισπραχθεί το 25% από τα 2,5 δισ. ευρώ βεβαιωθέντων προστίμων, τότε θα περιοριστεί η απόκλιση στα έσοδα. -Στη δημιουργία μονάδας για τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. -Στην ενίσχυση των ελέγχων σε άτομα με μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα. -Στην ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.
Read more...

ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 2011...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Επισπεύδονται κατά ένα χρόνο τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, καθώς ασκείται πίεση από την απόκλιση 3,02 δισ. ευρώ του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την ύφεση 3,5% και τους 602.185 ανέργους. Η αρνητική πορεία των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα έχει θορυβήσει το οικονομικό...
επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο επαναπροσδιορίζει την πολιτική του ενισχύοντας τα υπάρχοντα μέτρα ή φέρνοντας πιο κοντά μέτρα που ήταν για το επόμενο έτος. «Και μέτρα του 2011 θα έρθουν πιο πριν», δήλωνε χθες στην «Ε» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως δεν μιλάμε για δημοσιονομικά, αλλά για διαρθρωτικά μέτρα. Τα στοιχεία που προκαλούν την αλλαγή πλεύσης εντοπίζονται σε «3» καίριους τομείς: 1 Προϋπολογισμός. Τα περιορισμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες ανέκοψαν την πορεία μείωσης του ελλείμματος, το οποίο διαμορφώνεται στα 12.097 εκατ. ευρώ τέλη Ιουλίου, εμφανίζοντας απόκλιση 3.019 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 15.116 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Τα έσοδα υστερούν κατά 1.346 εκατ. ευρώ στα 28.667 εκατ. έναντι στόχου 30.013 εκατ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 37.837 εκατ. ευρώ και υστερούν κατά 3.602 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 41.439 εκατ. ευρώ, καθώς τον Ιούλιο πληρώθηκε το 25% των συνολικών τόκων της χρονιάς, ήτοι 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 13 δισ. ευρώ. Για -4% πάει το ΑΕΠ 2 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ ή ύφεση 3,5% (44,02 δισ. ευρώ) για το δεύτερο τρίμηνο έναντι μείωσης 2,3% (44,69 δισ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο, ήτοι 2,9% κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο. Προβλέψεις κάνουν λόγο για δυσμενέστερες εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για ύφεση 4% στο σύνολο του έτους. Ανεργία: στο 12% από 8,5% 3 Η ανεργία αυξήθηκε στο 12% τον περασμένο Μάιο έναντι 8,5% τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 11,9% ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο του 2010. Οι άνεργοι φτάνουν πλέον τους 602.185, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 άτομα. Οπως είναι φυσικό, το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του, καθώς βασικές παράμετροι του Μνημονίου παρουσιάζουν αποκλίσεις. Το βάρος πέφτει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαπιστώνεται πλέον πως πρέπει να επισπευσθούν μέτρα, διαρθρωτικά, από το 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο. Η έξοδος από τον νέο σκόπελο της οικονομίας, όπως τονίζει στην «Ε» ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας, θα επέλθει μέσω πολιτικών: Α. Την επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων. Εκτός των φετινών (κλειστά επαγγέλματα, υπηρεσίες, απελευθέρωση ενέργειας κ.λπ.), που αποφασίστηκαν να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην εξέταση των διαρθρωτικών μέτρων του 2011, που θα φέρει εντός των προσεχών τεσσεράμισι μηνών μέχρι τη λήξη του έτους. Αφορούν μεταξύ άλλων την άρση των εμποδίων και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση των επενδύσεων, την απελευθέρωση δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τη μείωση 20% διοικητικού βάρους βάσει δαπανών 2008 κ.λπ. (βλ. πίνακα). Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση της οικονομίας και δη των επενδύσεων. Κυνήγι φοροδιαφυγής Β. Την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η οικονομία συνεχίζει να έχει αυξημένη φοροδοτική ικανότητα. Το κυνήγι των πολυτελών σκαφών, των ακινήτων των off shore, των εταιρικών αυτοκινήτων κ.ά. έχει αρχίσει να αποδίδει. Στο πρώτο εξάμηνο έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν προσφύγουν ορισμένοι αμφισβητώντας το πρόστιμο, πρέπει να πληρώσουν το 25%, οπότε θα εισρεύσουν 625 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ανάλογο και πιθανότατα ακόμη πιο έντονο θα είναι το κυνήγι στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς αναζητούνται άλλα πλέον των 600 εκατ. ευρώ. Μόνο από τη φοροδιαφυγή καλύπτεται πλέον του 1 δισ. ευρώ από την υστέρηση των εσόδων. Γ. Την περαιτέρω μείωση των δαπανών. Οι περιορισμένες εκταμιεύσεις κονδυλίων έχουν δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέο περιορισμό (πλην μισθών και συντάξεων) του ποσοστού μηνιαίας εκταμίευσης από το 8% στο 7%. Κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετο μαξιλάρι περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένουν τις αποδόσεις από επιδόματα - δώρα, που θα φανούν κυρίως τον Δεκέμβριο με την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, καθώς είναι ένας μισθός. Δ. Την εγρήγορση στην είσπραξη των εσόδων. Κρίνεται πλέον αναγκαίο να επισπεύσουν σε όλους τους τομείς την είσπραξη των εσόδων. Εκτός του 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, εντείνουν τις διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έναντι φοροφυγάδων. Εκκαθαριστικά για ακίνητα Παράλληλα, επισπεύδουν την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων τόσο από το εισόδημα όσο και από τα ακίνητα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ταχυδρόμησε χθες την τρίτη παρτίδα των εκκαθαριστικών για τα ακίνητα, εκ των οποίων προκύπτει πληρωμή 26,86 εκατ. ευρώ για 53.035 ιδιοκτήτες (606.560 παίρνουν μηδενικό σημείωμα). Οι 8.446 πληρώνουν έκτακτη εισφορά 15,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 2,06 εκατ. εκκαθαριστικά για πληρωμή φόρων 185,6 εκατ. ευρώ από 1,14 εκατ. επί συνόλου 1,65 εκατ. ιδιοκτητών, σχεδόν 1 στους 2 ή 41%. Στο μεταξύ, ξεκινάει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011. Από τις 20-25 Αυγούστου θα αρχίσουν οι επιτελικές συναντήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία, ώστε στις 20 Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στο κείμενο του προσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου και το οποίο θα εμπεριέχει και τα πρόσθετα δημοσιονομικά (έσοδα και δαπάνες) μέτρα 9,65 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ του επόμενου έτους, και για τα οποία δεν τίθεται θέμα υλοποίησής τους μέσα στο τρέχον έτος.
Read more...

1Ο ΚΙΝΗΣΕΙΣ SOS ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Τσεκ-απ» 10 σημείων στα οικονομικά τους μπορούν να κάνουν δανειολήπτες και επενδυτές εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη με μια σειρά από έξυπνες κινήσεις. Καθώς το τραπεζικό τοπίο αλλάζει ραγδαία, νέα προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες για επικερδείς συναλλαγές. Περισσότερες δυνατότητες αναχρηματοδότησης αλλά και ευκαιρίες...
πληρωμής στα δάνεια και στις κάρτες, υψηλές αποδόσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις και ομόλογα, καθώς και ένα μίνι ράλι τις τελευταίες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο συνθέτουν ένα νέο παζλ με αρκετές ευκαιρίες, αλλά και παγίδες. Δάνεια 1 Μεταφορά οφειλών με χαμηλότερα επιτόκια Κλασική αλλά πάντα επικερδής κίνηση για όσους έχουν χρέη σε καταναλωτικά ή και στεγαστικά δάνεια είναι η αναχρηματοδότηση των οφειλών τους με χαμηλότερο επιτόκιο. Είτε στην ίδια τράπεζα είτε σε άλλη, οι συνεπείς πελάτες μπορούν (και τους συμφέρει) να διαπραγματευθούν καλύτερους όρους αποπληρωμής. Δεδομένου μάλιστα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θέλουν να «γράψουν» επισφάλειες, η διαπραγμάτευση, αν ο πελάτης πληροί τις προϋποθέσεις, συμφέρει και τις δύο πλευρές. Με τα τρέχοντα δεδομένα στα προγράμματα μεταφοράς οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, το μέσο επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 7% και το 8%, σχεδόν το μισό δηλαδή από αυτό των κλασικών καταναλωτικών δανείων. Αντίστοιχα, η μεταφορά στεγαστικών δανείων γίνεται με κυμαινόμενα επιτόκια κοντά στο 3,5% με 4%. 2 Αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής Ακόμα μεγαλύτερο μαχαίρι στη μηνιαία δόση- σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων- φέρνει η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής. Ανάλογα με τον επιπλέον χρόνο, η μείωση στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50% της αρχικής καταβολής, αν και συνολικά ο δανειολήπτης πληρώνει περισσότερους τόκους. Στα στεγαστικά δάνεια η μέγιστη διάρκεια μπορεί να φτάσει τα 40 χρόνια, αρκεί βέβαια ο δανειολήπτης να πληροί τα ηλικιακά όρια που θέτει η κάθε τράπεζα. Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά χωρίς εξασφάλιση φτάνει τα 10 χρόνια, ενώ αν γίνει προσημείωση περιουσιακού στοιχείου μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 30. 3 Συμμάζεμα καταναλωτικών με προσημείωση Ειδικά για εκείνους που έχουν μεγάλα χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες (άνω των 15.000 ευρώ) ουσιαστικά μονόδρομος είναι τα προγράμματα αναχρηματοδότησης, στα οποία πραγματοποιείται προσημείωση περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό γιατί, μόνο υπ΄ αυτή την προϋπόθεση δέχονται οι τράπεζες να εκταμιεύσουν το δάνειο, καθώς εξασφαλίζονται σε περίπτωση που ο πελάτης δεν πληρώσει τη δόση του. Ως αντιστάθμισμα πάντως, ο δανειολήπτης απολαμβάνει μικρότερο επιτόκιο, χαμηλότερη δόση, αλλά και τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διάρκεια του δανείου. Το επιτόκιο γι΄ αυτού του τύπου τα δάνεια μειώνεται ακόμα και στο 5% με 6%, δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο σε σχέση με τις πιστωτικές. Αν όμως καθυστερήσει την αποπληρωμή, κινδυνεύει να χάσει άμεσα το περιουσιακό στοιχείο που προσημείωσε. 4 Ευκολίες πληρωμής για όσους έχουν δυσκολίες Νέα μόδα στα καταναλωτικά αλλά και στα στεγαστικά δάνεια είναι μια σειρά από ευκολίες πληρωμής που επιτρέπουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Προκειμένου να μην «γράψουν» το δάνειο ως επισφαλές, δίνουν επιπλέον δυνατότητες και διευκολύνσεις σε εκείνους που το ζητήσουν αν βρεθούν σε δύσκολη συγκυρία. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, η δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης κάποιου ποσοστού του χρέους στο τέλος του δανείου, ακόμα και οι πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα. Παράλληλα, ιδιαίτερα ωφέλιμη- αν και με κόστος- είναι η δυνατότητα που έχει ο δανειολήπτης να ζητήσει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή στεγαστικών ή και καταναλωτικών δανείων. Ανάλογα με την τράπεζα και τον τύπο του δανείου, αυτή μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Εντούτοις, τα χρήματα που «πάγωσαν», με τόκο ή χωρίς, πρέπει να καταβληθούν κανονικά στη συνέχεια και ουσιαστικά επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου. Κάρτες 5 Μεταφορά σε άλλη κάρτα με χαμηλότερο επιτόκιο Οσο για τους κατόχους πιστωτικών καρτών, υπάρχουν και σε αυτή την κατηγορία μια σειρά από δυνατότητες για να ξεφύγουν από τη μάστιγα της υπερχρέωσης. Η πιο απλή κίνηση που μειώνει σημαντικά το κόστος του πλαστικού χρήματος είναι η μεταφορά παλαιών οφειλών σε άλλη κάρτα. Συγκεκριμένα, ενώ ένα μέσο επιτόκιο είναι κοντά στο 16%, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου με επιτόκιο 6,75%, για όλη τη διάρκεια της αποπληρωμής. Αντίστοιχα, σε κάποιες περιπτώσεις, αν ο πελάτης μεταφέρει χρήματα από άλλη τράπεζα, μπορεί ταυτόχρονα να αναχρηματοδοτήσει και οφειλές που έχει στην ίδια τράπεζα. Από την άλλη, οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να λάβουν υπ΄ όψιν τους ότι το προνομιακό επιτόκιο αφορά μόνο το ποσό που μεταφέρεται και όχι καινούργιες αγορές, οι οποίες επιβαρύνονται κανονικά, με κόστος χρήματος άνω του 15%. 6 Μεταφορά με άτοκη περίοδο χάριτος Ακόμη πιο βαθιά ανάσα, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να δώσει στους κατόχους πιστωτικών καρτών η μεταφορά από μια κάρτα στην άλλη με παράλληλη χρήση της ατόκου περιόδου χάριτος έως 12 μηνών. Ατοκη περίοδο χάριτος, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, προσφέρουν μια σειρά από τράπεζες, επιτρέποντας στους δανειολήπτες ουσιαστικά να «ξεχάσουν» τα χρέη τους για το διάστημα της προνομιακής περιόδου. Εντούτοις, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος, το επιτόκιο ανεβαίνει ξανά. Ετσι, για να αποφύγουν την παγίδα, οι πελάτες της τράπεζας θα πρέπει είτε να αποπληρώσουν ολόκλη ρο το χρέος πριν λήξει η άτοκη περίοδος είτε να μεταφέρουν ξανά τα χρήματα αναζητώντας νέα άτοκη περίοδο. 7 Συγκέντρωση οφειλών σε καταναλωτικό δάνειο Μεγαλύτερο ψαλίδι στο επιτόκιο αλλά και στη μηνιαία δόση δίνει το συμμάζεμα και η μεταφορά των οφειλών σε ένα καταναλωτικό δάνειο με μειωμένο επιτόκιο. Μάλιστα, στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεγάλες- άνω των 5.000 ευρώ- η κίνηση αυτή είναι μονόδρομος, καθώς πολύ δύσκολα οι τράπεζες θα εγκρίνουν την έκδοση νέας πιστωτικής κάρτας με όριο άνω των 3.000 ή 5.000 ευρώ, ώστε να γίνει η μεταφορά από κάρτα σε κάρτα. Το επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση πέφτει ακόμα και κάτω από το 7%, ενώ ο πελάτης γνωρίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να απαλλαγεί οριστικά από το χρέος του. Επενδύσεις 8 Υψηλά επιτόκια και κλιμακωτές καταθέσεις Επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 5% σε προθεσμιακές καταθέσεις έως 12 μηνών προσφέρουν πλέον οι τράπεζες, προσπαθώντας να αναζητήσουν ρευστότητα, αλλά και να ανασχέσουν τη φυγή των καταθετών. Κατά κανόνα, όσο μικρότερη η τράπεζα τόσο υψηλότερο είναι και το προσφερόμενο επιτόκιο, ενώ σημαντική διαπραγματευτική ικανότητα προσφέρει το «γεμάτο πορτοφόλι». Βέβαια, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εποχή των υψηλών επιτοκίων δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ και όσοι κλειδώσουν σήμερα αποδόσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Παράλληλα, το νέο όπλο στη φαρέτρα των τραπεζών είναι οι λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις. Τα προϊόντα αυτά βασίζονται στην κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μένουν πιστοί στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 24 μήνες. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία οι τράπεζες πολύ συχνά διαθέτουν προϊόντα- κράχτες στα οποία τα επιτόκια για κάποιους μήνες φτάνουν ακόμα και το 10%. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα παραμείνει την τράπεζα, χωρίς να σηκώσει μέρος ή το σύνολο των χρημάτων του. 9 Διψήφιες αποδόσεις για όσους ρισκάρουν Διψήφιες αποδόσεις αλλά με ρίσκο προσφέρουν μια σειρά από ομόλογα, κρατικά, τραπεζικά αλλά και εταιρικά. Μάλιστα, αρκετοί χρηματιστές προτείνουν στους πελάτες τους να επενδύσουν σε ομόλογα του Δημοσίου ή μεγάλων τραπεζών, τα οποία λήγουν μέσα στο 2010 ή τους πρώτους μήνες του 2011 και οι αποδόσεις τους σε ετήσια βάση ξεπερνούν το 10%. Η κίνηση αυτή όμως συνεπάγεται ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων σημειώνονται τους τελευταίους μήνες σημαντικότατες μεταβολές, καθώς τα spread των ομολόγων του Δημοσίου έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας στις αγορές, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις τόσο των τραπεζικών όσο και των εταιρικών τίτλων. Σημειώνεται πάντως ότι διαβατήριο για να τοποθετηθεί κανείς σε αυτής της κατηγορίας τα ομόλογα είναι να διαθέτει κατά κανόνα τουλάχιστον 50.000 ευρώ. 10 Ράλι μετοχών αλλά και επιφυλάξεις Μίνι ράλι με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο έχει σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα κάποιοι επενδυτές να επιστρέφουν στον κόσμο των μετοχών. Μετά και την πρόταση της Πειραιώς για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπήρξαν τραπεζικές μετοχές που διπλασίασαν την αξία τους σε λίγες μόνο ημέρες προσφέροντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη σε όσους τοποθετήθηκαν έγκαιρα. Εντούτοις, όπως προειδοποιούν οι χρηματιστές, τα δεδομένα στην αγορά είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα και κανείς δεν διακινδυνεύει προβλέψεις για την πορεία των μετοχών τους επόμενους μήνες.

Read more...

387 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΗΝ ΕΞΑΕΤΙΑ 2010-2015


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σοκ και δέος προκαλούν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανεβάζουν τις δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για την εξαετία 2010-2015 στο αστρονομικό ποσό των 387 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των 110 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.- ΔΝΤ (και τα οποία η χώρα θα πρέπει να...
αρχίσει να ξεχρεώνει από το 2013), η ελληνική οικονομία θα πρέπει να διεκδικήσει από τις αγορές τα εναπομείναντα 277 δισ. ευρώ, όταν το ετήσιο ΑΕΠ της μετά βίας ξεπερνά τα 230 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαστικό το «θαύμα» της εξυγίανσης σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε το Δημόσιο να μπορέσει να αντλήσει τα δανειακά από τις αγορές σε κόστος τέτοιο που δεν θα οδηγεί στις πύλες της χρεοκοπίας. Για φέτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενσωματώνονται στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, οι απαιτήσεις δανειακών κεφαλαίων διαμορφώνονται φέτος σε 73,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, 27,6 δισ. ευρώ θα εισφέρει η Ε.Ε., 10,4 δισ. ευρώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 31,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη αντληθεί από τις αγορές και έως το τέλος του έτους το Δημόσιο θα εκδώσει νέα σειρά εντόκων γραμματίων για επιπλέον 4 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια φέτος, εφόσον τηρηθούν κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου, πρόβλημα κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου δεν υπάρχει. Από το 2011 όμως, τα πράγματα ζορίζουν. Η τρόικα υπαγορεύει έξοδο του Δημοσίου στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό σε αντιδιαστολή με τις φετινές επιταγές αναχρηματοδότησης των λήξεων εντόκων γραμματίων με εκδόσεις έως έξι μηνών. Σύμφωνα με τον πίνακα κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου που έχει καταρτίσει, το επόμενο έτος το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί με μεσομακροχρόνιους τίτλους (3ετή, 5ετή ή και 10ετή ομόλογα) 4,8 δισ. ευρώ, πέραν των 8 δισ. ευρώ που πρέπει να αναζητήσει μέσω εντόκων γραμματίων. Να πειστούν οι αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως τα μέσα του επομένου έτους η πρόοδος που θα έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία θα είναι τέτοια που θα πείθει τις αγορές να κατεβάσουν τις απαιτήσεις τους σε επίπεδο κόστους δανεισμού (τα περίφημα spreads προς το παρόν παραμένουν στην περιοχή των 800 μονάδων κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και για έναν χρόνο να ήθελε να δανειστεί το Δημόσιο, θα πλήρωνε επιτόκιο πάνω από 7% και για δέκα χρόνια θα ξεπερνούσε το 10%).
Read more...

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...


Ρεπορτάζ : Σεραφείμ Πολίτης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η ελληνική οικονομία «προσεύχεται» στη Μεγαλόχαρη ελπίζοντας σε ένα θαύμα που θα τη βγάλει από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Τα ελληνικά νοικοκυριά, που...
ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, βιώνουν τη σκληρότερη λιτότητα από τη μεταπολίτευση έχοντας μπροστά τους, τουλάχιστον, τρία ακόμη δύσκολα χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα κριθεί αν θα πιάσουν τόπο οι πρωτοφανείς θυσίες στις οποίες υποβάλλονται σήμερα. Αν δηλαδή, θα επιτευχθούν η μείωση του ελλείμματος και η σταθεροποίηση του χρέους, αν η οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση και αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές χωρίς «κηδεμόνες» αφήνοντας πίσω της τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας. Το «πράσινο φως» που άναψε η τρόικα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, όπως τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είναι ένα μόνο θετικό βήμα. Σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφει ότι η χώρα θα κερδίσει το στοίχημα. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και με αριθμούς: η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 3,5% με οδηγούς τη βουτιά της κατανάλωσης και των επενδύσεων με άμεσο αντίκτυπο στην ανεργία που χτύπησε κόκκινο τον Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 12% από 8,5% έναν χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 600.000 με έναν στους τρεις νέους να είναι άνεργος. Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να εξοικονομήσει έως το 2014, από τους νέους φόρους που έχει ανακοινώσει και τις περικοπές δαπανών, επιπλέον 30 δισ. ευρώ προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ωστόσο ότι σε τρία καυτά μέτωπα θα κριθούν όλα: στη φοροδιαφυγή και στα έσοδα, στη μείωση των δαπανών και της σπατάλης σε Δημόσιο- ΔΕΚΟ και στην τόνωση της ανάπτυξης - όπως και στη μείωση των τιμών αγοράς που εξακολουθούν να είναι υψηλές «ροκανίζοντας» κατανάλωση και ανταγωνιστικότητα. Γι΄ αυτό και από τη Δευτέρα που επιστρέφει στο γραφείο θα έχει σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες και συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις πολιτικές που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Στα μέτωπα αυτά θα δοθεί όλο το βάρος της οικονομικής πολιτικής στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. Αν υπάρξουν ισχυρά αποτελέσματα η ελληνική οικονομία θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, ένα άλμα, ώστε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, σταδιακά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Και μόνο τότε, θα αρχίσει να βλέπει ξεκάθαρα την έξοδο από την κρίση. 1 Εσοδα και φοροδιαφυγή: στο πεντάμηνο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2010 θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 26,4 δισ. ευρώ. Μόνο τότε θα έχει εκπληρωθεί ο φετινός στόχος των εσόδων, ο νέος προϋπολογισμός δεν θα κληρονομήσει «μαύρη τρύπα» και δεν θα χρειασθεί να επιβληθούν νέοι φόροι το φθινόπωρο (εκτός από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών και τη μετάταξη πολλών εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που προβλέπονται ήδη από το Μνημόνιο), οι οποίοι θα έσφιγγαν και άλλο τη «θηλιά» στην οικονομία. Πρόκειται όμως για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και αβέβαιο στόχο, αφού στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν σε 28,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα υστέρηση ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί όπως η αύξηση του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, ενώ θα εισπραχθούν το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Δεδομένων όμως των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί η ύφεση της οικονομίας, ο στόχος των εσόδων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα περιστολής της φοροδιαφυγής. Γι΄ αυτό και από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν μπαράζ νέων ελέγχων σε κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, τους οποίους το ΣΔΟΕ κατατάσσει υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες κ.ά.), σε φορολογουμένους με μεγάλα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία, όπως και στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων. 2 Δαπάνες και σπατάλη: Η κυβέρνηση παρ΄ ότι εμφανίζει στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% (ποσοστό που υπερβαίνει στον ετήσιο στόχο του 5,5%), το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο και στις συντάξεις, αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σπάταλο κράτος δεν έχουν γίνει. Τα ελλείμματα σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτα. Μάλιστα τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθούν τα αιτήματα υπουργείων και επιχορηγούμενων φορέων για καταβολή επιχορηγήσεων και για την κάλυψη ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ξεφύγει από τους στόχους. Στις συνθήκες αυτές το υπουργείο Οικονομικών καλείται για περιορίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για το διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2010 σε 30 δισ. ευρώ, όταν στο επτάμηνο το ύψος των δαπανών ανήλθε στα 37,8 δισ. ευρώ. Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τις δαπάνες θα είναι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει αυτό για τις αστικές συγκοινωνίες. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τα μέτρα που ετοιμάζονται για τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, φορείς στους οποίους αναμένεται να τοποθετηθούν ιδιώτες ελεγκτές από τον Σεπτέμβριο. 3 Ανάπτυξη: Οσοι φόροι και να μπουν, χωρίς ανάπτυξη δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος και η ελληνική οικονομία δεν θα βγουν από την «επικίνδυνη ζώνη». Σ΄ αυτό συμφωνούν όλοι: κυβέρνηση, τρόικα, διεθνείς οικονομικοί αναλυτές. Φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει βουτιά ελαφρώς μικρότερη από 4%, όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΔΝΤ, ενώ για το 2011 αναμένουν πτώση 2,5%. Στην πραγματικότητα όμως, οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης κάποια στιγμή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε ό,τι αφορά τις τιμές αναμένονται παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων, στις συναλλαγές σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών, ρυθμίσεις για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, καθώς και ο νέος τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων.
Read more...

Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα)
Με εμμονή στην ανανέωση προχωρεί ο πρόεδρος της ΝΔ στις αλλαγές στο κόμμα και εμφανίζεται αποφασισμένος το επόμενο διάστημα να δώσει ρόλους και σε άλλα νέα πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ, κυρίως της «παλαιάς φρουράς», παρακολουθούν τις διεργασίες της ανανέωσης με αυστηρή ουδετερότητα και διατηρούν τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον, ο κ. Σαμαράς επιμένει στην ανάγκη ενεργοποίησης...
νέων προσώπων. Μάλιστα αρκετοί επιφανέστεροι εκ των ιστορικών στελεχών δεν κρύβουν την καχυποψία τους όποτε γίνεται λόγος για «ανανέωση προσώπων». Ωστόσο ο κ. Σαμαράς έχει άλλη άποψη. Η πρόσφατη τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Τζότζολα , μόλις 33 ετών, στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, ήταν μια σαφής ένδειξη, όπως λένε συνεργάτες του, ότι θα γίνουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις. Παράλληλα, προτάσσουν και άλλα νέα πρόσωπα που ήδη αρχίζουν και αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο είτε στο παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο. Μερικά από αυτά είναι ο νέος γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Αθ. Σκορδάς και ο νέος αναπληρωτής Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιπολιτευτική κριτική, σε συνδυασμό με ένα ακόμη νέο στέλεχος που έχει αυξημένες αρμοδιότητες, τον έτερο αναπληρωτή Οικονομίας, βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρ.Σταϊκούρα. Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να δώσει πολλές ευκαιρίες σε νεότερα στελέχη του κόμματός του με αφορμή και τον ανασχηματισμό των τομεαρχών, που οριοθετείται πιθανότατα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη υπάρχει θετική εικόνα για νέους βουλευτές που είναι τομεάρχες, όπως ο κ. Γ. Κασαπίδης, η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Ι. Βρούτσης, καθώς και άλλοι που είναι εκτός και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν, παρά το γεγονός ότι δεν τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά θεωρούνται χρήσιμοι, όπως οι κκ. Κ. Μουσουρούλης, Ελ. Αυγενάκης κ.ά.

Read more...

"ONLINE" ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από το Βήμα)
Στον... μεγεθυντικό φακό του Διαδικτύου και σε ειδική βάση δεδομένων που θα σχηματιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών θα αναρτώνται οι εκλογικές δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι...
υποψήφιοι στις επερχόμενες κάλπες του Νοεμβρίου στις 13 περιφέρειες και στους 335 δήμους. Παράλληλα όλοι οι συνδυασμοί θα περάσουν από την εφορία για να λάβουν ειδικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) με τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης να ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ που θα διακινηθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να περιοριστεί στο ελάχιστο το «μαύρο» πολιτικό χρήμα. Οι προβλέψεις αυτές περιέχονται στον προσφάτως ψηφισθέντα«δρακόντειο», κατά πολλούς- νόμο του υπουργείου Εσωτερικών (3870/2010) για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές. Παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με το ΚΚΕ, το οποίο έχει διακηρύξει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης επέμεινε μέχρι τέλους και η Βουλή υπερψήφισε τις ρυθμίσεις για την πλήρη «ονομαστικοποίηση» των εισφορών προς τους υποψηφίους και την κατάργηση των ανωνύμων κουπονιών. «Τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και των δημοτικών συνδυασμών διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα» ορίζεται στον νόμο. Ετσι οι κάθε είδους «χορηγοί»- φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες, για τις οποίες ισχύει απαγόρευση χρηματοδότησης- που θέλουν να ενισχύσουν έναν συνδυασμό υποψηφίων ή έναν μεμονωμένο υποψήφιο υποχρεώνονται να πηγαίνουν στα γκισέ των τραπεζών και καταθέτοντας τον... οβολό τους να δίνουν τα πλήρη στοιχεία τους. Σημαντικοί περιορισμοί καθιερώνονται και ως προς τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια των ενισχύσεων αφού η χρηματοδότηση συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανώτατο όριο για μεμονωμένο υποψήφιο περιορίζεται στα 500 ευρώ. Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί επίσης να ελέγξει και τη «φάμπρικα» που στήνεται στις προεκλογικές περιόδους με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες- υποτίθεται ότιπληρώνουν εισιτήρια, ενισχύοντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τους υποψηφίους. Στο εξής οι συνδυασμοί- οι οποίοι θα έχουν τον δικό τους ειδικό ΑΦΜ- υποχρεούνται πριν από την εκδήλωση να θεωρούν διπλότυπα εισιτηρίων και στο στέλεχος να γράφουν τα πλήρη στοιχεία των εισερχομένων στην εκδήλωση. Αυστηροί έλεγχοι όμως, όπως και «πλαφόν», τίθενται και ως προς το ύψος των δαπανών που μπορεί να κάνουν οι συνδυασμοί στις περιφέρειες που ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας αλλά και στους δήμους που τα ανώτατα όρια συναρτώνται με τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!...


Ρεπορτάζ : Αργύρης Παπαστάθης
(από το Βήμα)
Στο στόχαστρο των ειδικών ελέγχων του ΣΔΟΕ μπαίνουν οι έχοντες και κατέχοντες οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα την ώρα που χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι υφίστανται οδυνηρές περικοπές στα εισοδήματά τους. Κατόπιν των πιέσεων της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) κατά τον...
έλεγχο προόδου του Ιουλίου συγκροτείται ειδική ομάδα με «ράμπο» του ΣΔΟΕ, με στόχο να εισρεύσουν σημαντικά ποσά από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα έναντι του στόχου που κα ταγράφεται από την αρχή του χρόνου (αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ). Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη να ολοκληρώσει μέσα στον Αύγουστο τη συγκρότηση ειδικών ομάδων. Η νέα ad hoc δομή του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες δράσεις: «Ομάδα κρούσης» για offshore Στη φοροδιαφυγή των επωνύμων που διαθέτουν offshore εταιρείες επικεντρώνεται η ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ. Τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι 3.800 πολίτες διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία είναι καταχωρισμένη σε offshore εταιρείες, ενώ έχουν εντοπισθεί σκάφη μεγάλης αξίας σε περίπου 3.000 υπεράκτιες εταιρείες. Διασταυρώσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κολωνάκι Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Σε εξέλιξη «νέο κύμα» για οφειλέτες με καταστήματα σε Κολωνάκι, Σύνταγμα και Μοναστηράκι. Απειλή πλειστηριασμού για όσους δεν ρυθμίσουν ή δεν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών «Αν εισπραχθεί έστω και το 25% από βεβαιωθέντα πρόστιμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα βρεθούν πολύ κοντά στον στόχο». Ιδρύονται επιχειρησιακά κέντρα ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποκλειστική αρμοδιότητα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. «Ράμπο» για κατέχοντες που δηλώνουν... ψίχουλα Ανδρες του ΣΔΟΕ θα χτυπούν από το τέλος Αυγούστου την πόρτα πολιτών που κατέχουν μεγάλη ακίνητη και ακίνητη περιουσία και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στόχος η βεβαίωση παραβάσεων και η είσπραξη προστίμων «εδώ και τώρα». Γενικευμένες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων «Κάθε μέρα γίνονται κατασχέσεις» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Διορία για «επαναπατρισμό» καταθέσεων Το ΣΔΟΕ εισέρχεται και σε αυτό το μέτωπο προχωρώντας σε διασταυρώσεις με στοιχεία τραπεζών από Ελβετία, Βρετανία και Κύπρο. Δίνεται διορία σε όσους μετέφεραν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού τους μήνες της κρίσης χρέους που έπληξε την ελληνική οικονομία να τα «επαναπατρίσουν» ως το τέλος Οκτωβρίου, πληρώνοντας εφάπαξ φόρο 5%. Οσοι δεν το πράξουν, θα αντιμετωπίσουν έλεγχο «πόθεν έσχες» και «κοσκίνισμα» των φορολογικών τους δηλώσεων. Σκάφη αναψυχής με επαγγελματικές άδειες-«μαϊμούδες» Τα 10 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα έσοδα του Δημοσίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες από εύπορους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι είχαν «βαφτίσει» τα σκάφη τους επαγγελματικά ή αθλητικά για την αποφυγή της φορολογίας. Προχωρούν τώρα σε δήλωση της πραγματικής τους χρήσης καταβάλλοντας τα αναλογούντα ποσά φόρου για να αποφύγουν υψηλά πρόστιμα και να νομιμοποιήσουν τη χρήση τους. Στόχος η αύξηση κατά 13,7% Ως το τέλος του έτους ζητούνται επειγόντως έσοδα 26,4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για αύξηση εσόδων κατά 13,7% το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία και τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάζονται. Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο εφέτος έναντι πτώσης 2,3% το α΄ τρίμηνο. Παράλληλα η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12% τον Μάιο έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και 11,9% που ήταν εφέτος τον Απρίλιο. (Σχετικό ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελίδα 3) Δήλωναν €100.000 τον χρόνο, «έβγαζαν» 1 εκατ.! Στη δέσμευση καταθέσεων 15 γιατρών του ΕΣΥ που εμπλέκονται στην υπόθεση της εταιρείας ορθοπαιδικού υλικού Depuy Ηellas προχώρησε η Δικαιοσύνη έπειτα από ελέγχους του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών της οποίας προΐσταται ο κ. Ε. Καραμάνος. Για τους εν λόγω γιατρούς βρέθηκαν αποκλίσεις-σοκ ανάμεσα στα εισοδήματα που δήλωναν και στα κεφάλαια που αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναλογία φθάνει το 1 προς 10. Υπάρχουν δηλαδή γιατροί οι οποίοι δήλωσαν σε διάστημα 10 ετών συνολικά εισοδήματα 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν να έχουν καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ! Αν υπάρξει καταδίκη των γιατρών που υφίστανται τους ελέγχους, τα κεφάλαια που βρέθηκαν στους λογαριασμούς θα κατασχεθούν και θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για «μαύρο χρήμα» αλλά για «βρώμικο χρήμα», δηλαδή προϊόν εγκλήματος. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ασφαλώς η Δικαιοσύνη.
Read more...