Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οι διακοπές του Πρωθυπουργού...


Του Δημήτρη Ψυχογιού
Δεν υπήρχε καμιά αναφορά στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στην Christian Science Μonitor μίλησε περισσότερο ως πρόεδρός της παρά ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι πλανητικής εμβέλειας αναφορές ήσαν συνεχείς, ακόμα και τα καθαρά ελληνικά θέματα ο Πρωθυπουργός τα ενέτασσε στις...

...παγκοσμιοποιημένες τους διαστάσεις. Οι τοποθετήσεις του ήσαν πραγματικά στον αντίποδα του συνεχώς περί τα ίδια και τα ίδια αναμηρυκαζόμενου εγχώριου πολιτικού λόγου, στον οποίο διαπρέπουν οι εξ αριστερών και δεξιών αντίπαλοί του αρχηγοί κομμάτων.

Μάλλον τέτοιου τύπου διεθνείς δραστηριότητες, η ενασχόλησή του με τα παγκόσμια δηλαδή, αποτελούν την πραγματική του φυγή από την καθημερινότητα, τις πραγματικές διακοπές του κ. Παπανδρέου, παρά αυτές στην Πάρο όπου βρίσκεται τώρα και καταγίνεται με την ψυχοφθόρα εσωτερική «σκληρή πολιτική»: τον πιθανό ανασχηματισμό, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τι θα πει στις 3 Σεπτεμβρίου, τι θα εξαγγείλει μια εβδομάδα μετά στη Θεσσαλονίκη.

Ονόματα κυκλοφορούν και πολλοί ευέλπιδες υπουργοί ή περιφερειάρχες κάνουν ό,τι μπορούν να θυμίσουν την ύπαρξή τους, περιφέροντας την πολύλογη παρουσία τους στα μέντια· κυκλοφορούν και ιδέες για το τι θα πρέπει να πει στις 3 και στις 10 Σεπτεμβρίου, ποια θα είναι «η νέα αφήγηση» που θα παρουσιάσει για την κατάσταση της χώρας. Η προηγούμενη, για την «πράσινη οικονομία» που θα δημιουργούσε τη «Δανία της Νότιας Ευρώπης», θα μείνει ημιτελής.

Οταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση, ο Πρωθυπουργός έδωσε κλώτσο στην ανέμη νέας αφήγησης αναφερόμενος επανειλημμένα στη «διαφθορά» που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση- όμως η κόκκινη κλωστή της κόπηκε: μπορεί επιτροπές της Βουλής να ερευνούν σκάνδαλα επί σκανδάλων αλλά δεν γίνεται τίποτα που να βεβαιώνει ότι τα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Η διαφθορά έχει οδηγήσει σε κρίση αξιοπιστίας το πολιτικό σύστημα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση νομιμοποίησης. Αλλά ούτε για το «πόθεν έσχες» ούτε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουμε κάποιες πρωτοβουλίες- χωρίς την προώθηση τέτοιων αλλαγών καμιά «αφήγηση» δεν θα είναι πειστική, θα θεωρηθεί απατηλό παραμύθι.

Ας θυμηθεί ο Πρωθυπουργός ότι οι υπεύθυνοι της Διεθνούς Διαφάνειας, σε αντίθεση με τους οργανικούς διανοούμενους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λένε εξαιρετικά άσχημα λόγια για τη χώρα. Ισως οι πρώτοι είναι καλή συντροφιά για τις διακοπές, όμως οι δεύτεροι είναι μάλλον καλύτεροι σύμβουλοι για τον εργάσιμο χρόνο του.
Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: