Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Βολές Ιερωνύμου κατά όσων προσπαθούν «να προσβάλλουν το 1821»

«Σχολείο του απροσκύνητου ήθους»

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε εκδήλωση του Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε εκδήλωση του Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821 (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Βολές κατά όλων όσοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την Επανάσταση του 1821 εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι «σήμερα κάποιοι δρουν συστηματικά όχι για να προβάλλουν αλλά για να προσβάλλουν το 1821.

«Κάτι άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες. Η αθλιοποίηση της ζωής δεν περιορίζεται στον εαυτό μας, επεκτείνεται στο παρελθόν, επιχειρείται μια υπομείωση, ένα κατέβασμα του χθες για να μη φαίνεται το δικό μας νανικό ανάστημα. Χτίζουμε όχι κάτι δικό μας αλλά γκρεμίζουμε ο, τι έχτισαν με θυσίες και αίματα οι πρόγονοί μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας σε ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων δυνάμεων.

Παρουσιάζοντας την προσφορά της Εκκλησίας στην Επανάσταση και στον ρόλο που διαδραμάτισαν ο Αθανάσιος Διάκος και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Διερωτώνται πολλοί συμπολίτες μας γιατί τέτοιο μένος κατά του 1821, γιατί τέτοια μανία κατά των ηρώων και των μαρτύρων του. Είναι απλό, πρόσθεσε: το 1821 παραμένει το μεγάλο σχολείο του απροσκύνητου ήθους. Και η νέα τάξη πραγμάτων μας θέλει προσκυνημένους και υποταγμένους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από την Αντιπροσωπευτική Representative στο Representative… bankrasy!


Όπως γίνεται αντιληπτό το πολίτευμα της Γερμανικής Ευρώπης και της Ελλάδας δεν είναι δημοκρατικό αλλά είναι βαθιά αντιπροσωπευτικό. Επιχειρήσεις και ειδικότερα οι τράπεζες ελέγχουν πολιτικούς στην Ευρώπη με αποτελσμα ενώ στις ΗΠΑ για την ίδια κρίση έχουν κλείσει πάνω από 100 τράπεζες στις Ευρώπη δεν έχει κλείσει καμιά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε στο Γερμανικό περιοδικό Stern ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει χρεοκοπία τραπεζών προσθέτοντας Γερμανικών και Ελληνικών και αυτό για να μην έχουμε πλέον καμιά αμφιβολία για τους χρηματοδότες και υποστηρικτές του αν και κάποιοι θα πουν οτι παραπληροφορεί και κρύβει την πραγματικότητα ως συνήθως…

Ίσως στις επόμενες εκλογές να κληθούμε να ψηφίσουμε Γαλλικές και αμερικανικές τράπεζες, μα για την ώρα ας εντοπίσουμε απλώς ότι το πολίτευμα έχει αλλάξει.

Αγγλιστί θα λέγαμε ότι από την Αντιπροσωπευτική Representative Democracy έχουμε καταλήξει στο Representative… bankcrasy!

Το βάλαμε ήδη στον υπότιτλο στο blog μας।

papaioannou.
Read more...

Le Monde: " Η οικονομία της Ελλάδας...χειρότερη και του Ιράκ"


Διόλου κολακευτικά για τη χώρα μας είναι για μια ακόμα φορά τα σχόλια του ξένου Τύπου και συγκεκριμένα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde".

Ως "ηράκλειος άθλος" χαρακτηρίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Λε Μοντ ο στόχος για την Αθήνα, να επαναφέρει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2035. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει κάθε χρόνο να αποδεσμεύει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο για την Ελλάδα, συμπεραίνει η αρθρογράφος Μαρί ντε Βερζές βασιζόμενη σε εκτιμήσεις οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους "η μόνη γνωστή περίπτωση χώρας του ΟΟΣΑ με τέτοια πλεονάσματα είναι η Νορβηγία χάρη στα εισοδήματα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "η λιτότητα στην οποία έχει υποβληθεί η Αθήνα, ύστερα από τις συστάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη. Οι περικοπές των μισθών και η αύξηση των φόρων επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση πλέον να υπολογίζει ούτε στην προοπτική της υποτίμησης, ούτως ώστε να δώσει έναυσμα στις εξαγωγές της. Το ΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 4,5% το 2010 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 15%.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση φόρων". Κατά συνέπεια, ναι μεν, το έλλειμμα περιορίζεται, το χρέος ωστόσο αυξάνεται, αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ, επίπεδο-ρεκόρ στους κόλπους της ευρωζώνης. "Η Ελλάδα", συνεχίζει η συντάκτρια, "υπολογίζει να επιστρέψει στις αγορές από το 2012". Ωστόσο, το χρέος της συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επιτόκια απαγορευτικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον Ζαν Φρανσουά Ρομπέν, αναλυτή της Natixis, "στην αγορά CDS, η Ελλάδα θεωρείται πιο επικίνδυνη και από το Ιράκ! Αξιολόγηση που είναι παράλογη, ωστόσο οι επενδυτές είτε υπερβάλλουν είτε όχι, εφ' όσον τα επιτόκια παραμείνουν στις σημερινές τους τιμές, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη".

Απομένει να δούμε, κατά πόσο η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα θα καταφέρουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και να αποδείξουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο μελανή όσο φαίνεται, σχολιάζει η συντάκτρια.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις με εντυπωσιακό ρυθμό, κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες εντός ενός έτους, ενώ για να αυξήσει τα έσοδά της, η Αθήνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Ο στόχος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Ωστόσο, εάν τον πετύχει --κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν ορισμένοι αναλυτές-- η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποφύγει την επιβολή νέων φορολογικών αυξήσεων, που με τη σειρά τους θα αποδυνάμωναν επιπλέον την ανάπτυξη.

Κατά συνέπεια, "είναι επείγουσα ανάγκη για όλους, η Ελλάδα να τα καταφέρει", υπογραμμίζεται στο άρθρο. Διότι σε περίπτωση που η χώρα παραδεχόταν ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της, αυτό θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Το διακύβευμα αυτό, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τους ηγέτες των "27" κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καταλήγει η συντάκτρια।

newpost.gr

Read more...

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα του Υπουργείου Ναυτιλίας



Πολυλογία φαίνεται ότι είχαν πιάσει τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2010 οι υπάλληλοι στο τέως Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με αποτέλεσμα το ποσό του Λογαριασμού να ανεβεί στο ποσό των 327.391,50 ευρώ (τριακοσίων είκοσι επτά χιλιάδων, τριακοσίων ενενήντα ενός ευρώ και πενήντα λεπτών).

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι εφόσον οι συνδέσεις του ΟΤΕ έχουν απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά (αστικά και υπεραστικά) στο πάγιο, δίνουν και κάποιον δωρεάν χρόνο ομιλίας σε κινητά, πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο να χτυπά τέτοια νούμερα;

newpost.gr

Read more...

"Βαθιά μαχαιριά" στους αγροτικούς συνεταιρισμούς


Εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει τίτλο “θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου- Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους” περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια.

Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η δομή και η λειτουργία των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, ενώ οργανώνεται η κρατική εποπτεία, μέσω του εθνικού μητρώου και περιοδικής αξιολόγησης.

Στο δεύτερο κεφάλαιο , οργανώνεται θεσμικά η σχέση των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων με την αγορά των αγροτικών προϊόντων.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιτευχθεί σταθερότητα των τιμών, αλλά και εξυγίανση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας.

Προτείνεται η παρέμβαση αυτή να γίνει μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων σε κάθε Περιφέρεια, της Συμβολαιακής Γεωργίας και των Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων.

Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται η χρηματοδότηση, τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα υπέρ των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων διευρύνοντας τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις και ενισχύοντας την πρωτοβουλία τους.

Στο τέταρτο οριοθετείται η προσαρμογή του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες ρυθμίσεις με τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του ν. 2810/2000. Στο ίδιο κεφάλαιο προτείνονται νέες διατάξεις για τον αγροτικό συνδικαλισμό και τους αγροτικούς συλλόγους. Προτείνονται πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, με κλαδικό αντικείμενο - ζωικής, φυτικής ή και αλιευτικής παραγωγής - στα εδαφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου. Αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των συλλόγων που ιδρύουν Ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας και ο αριθμός Ομοσπονδιών που ιδρύουν Συνομοσπονδίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι “με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τοποθετούμε την αιχμή μιας μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο.

Δεν αρκούμαστε σε απλές βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων συνεταιρισμών. Εντατικοποιούμε τη συνταγματική επιταγή περί εποπτείας για να εξυγιάνουμε τους συνεταιρισμούς και να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Παρεμβαίνουμε συντονισμένα για να απαλλαγεί η ύπαιθρος από συνεταιρισμούς - σφραγίδες, υπερχρεωμένους και ανυπόληπτους συνεταιρισμούς και να αναδειχθούν οι πρωτοπόρες οργανώσεις του χώρου που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή την πορεία η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι μαζί μας। Πρώτοι αυτοί επιζητούν μια σοβαρή και οριοθετημένη παρέμβαση του Κράτους. Με το νομοσχέδιο διευκρινίζουμε την ακλόνητη προγραμματική μας αφετηρία: να στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη και το εισόδημα του".

newpost.gr

Read more...

Κανονικά η κατασκευή των χωματερών στην Αττική

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές


http://img.protothema.gr/9BC27FFC5619BFF472A6D8069439415D.jpg
Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της δημιουργίας χωματερών στην Αττική. Ετσι, τα συγκεκριμένα έργα συνεχίζονται κανονικά, χωρίς νομικά εμπόδια.

Ακολουθώντας τη νομολογία, όπως είχε διαμορφωθεί από το 2007 όταν είχε κριθεί νόμιμη η προέγκριση κατασκευής ΧΥΤΑ σε Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή, το ΣτΕ απέρριψε τις τέσσερις προσφυγές που είχαν κατατεθεί για ακύρωση των αποφάσεων του περιφερειάρχη Αττικής του 2006.

Με τις αποφάσεις αυτές εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής και κυρίως η χωροθέτηση εγκατάστασης ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ).

Τις αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ είχαν καταθέσει ο Δήμος Κερατέας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και ο ιδιώτης Σ. Ιατρού.

Με τέσσερις αποφάσεις του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλλαν οι προσφεύγοντες, ότι δηλαδή οι αποφάσεις του περιφερειάρχη Αττικής είναι αντισυνταγματικές και ότι τα έργα πρόκειται να κατασκευαστούν σε δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, σε περιοχές φυσικού κάλλους, κ.λπ.

Στις αποφάσεις τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας απορρίπτουν μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι η δημιουργία ΟΕΔΑ στην περιοχή της Κερατέας θα προκαλέσει κινδύνους στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με το σκεπτικό ότι στην πράξη του περιφερειάρχη υπάρχει πρόβλεψη όχι απλής υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, αλλά η διάθεση μετά την προηγούμενη ειδική επεξεργασία τους.
Read more...

Κανόνες, στόχοι, διαβεβαιώσεις αλλά από “δια ταύτα” ουδέν!

Στο κλίμα της Συνόδου Κορυφής η Ευρώπη


http://img.protothema.gr/E29D3ACA403122AA692C800A3128AF57.jpg
Στο κλίμα της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες κινείται, πλέον, η Ευρώπη, με τους ηγέτες να έχουν την πρόθεση να διαβεβαιώσουν τις αγορές για το ότι είναι αποφασισμένοι να διαχειριστούν την κρίση χρέους και να στηρίξουν το ευρώ.

Στη Σύνοδο αναμένεται να επικυρωθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου για την υιοθέτηση ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρέους για τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται με ποιον τρόπο θα αυξηθούν τα κονδύλια από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς στήριξης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι «27» ηγέτες θα τονίζουν ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα. «Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης» αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες με στόχο ως το 2015 κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.

Σε ό, τι αφορά, ειδικότερα, τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία που επέτυχαν οι υπουργοί οικονομικών για την σκλήρυνση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, την αυστηρή επιτήρηση, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υπερβολικών ανισορροπιών.

Το Σύμφωνο για το ευρώ
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν Γερμανία και Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.

Επί της ουσίας, οι χώρες του ευρώ και οποιαδήποτε άλλη εκτός ευρωζώνης επιθυμεί να ακολουθήσει συμφωνούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς.

Επιπλέον, οι «μη-ανταγωνιστικές χώρες» θα πρέπει να αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ που θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος προς τη Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δημιούργησε εντάσεις με την Ιρλανδία η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 12,5%.
Το Παρίσι και το Βερολίνο αντίθετα ζητούν από την Ιρλανδία να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να εγκρίνουν ελαφρύνσεις στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας.

Σε ό, τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), στα συμπεράσματά τους οι «27», αφού τονίζουν ότι προέχει «η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», καλούν για την «ταχεία έναρξη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης με στόχο την έναρξη ισχύος του ΕΜΣ από την 1η Ιανουαρίου 2013».

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Νέα Συνθήκη
«Η προετοιμασία για τη Συνθήκη που θα διέπει τον ΕΜΣ και οι τροποποιήσεις επί της συμφωνίας για το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διασφαλίζεται η δανειοδοτική του δυνατότητα στα 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έτσι ώστε οι εθνικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω για την υπογραφή και των δύο συμφωνιών συγχρόνως, πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2011», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.

Στις 21 Μαρτίου το Συμβούλιο Eurogroup συμφώνησε ότι ο ΕΜΣ θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα μπορεί να δανείζει, χωρίς να διακυβεύεται η πιστοληπτική του ικανότητα (ΑΑΑ), έως και 500 δισ. ευρώ. Από τα 700 δισ. ευρώ, τα 620 δισ. θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη και τα 80 δισ. θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη μέλη. Το κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης συν 2% για τα δάνεια ως τριετούς διάρκειας και συν 3% για τα δάνεια με διάρκεια πέραν της τριετίας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που θα καταφεύγουν στο Μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η δανειοδοτική δυνατότητα του σημερινού Μηχανισμού (EFSF) από τα 250 δισ. ευρώ στα 450 δισ. ευρώ και του μελλοντικού (ΕΜΣ) στα 500 δισ. ευρώ

Τέλος, οι «27», αναμένεται να αποφασίσουν την εφαρμογή αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες καθώς και «φιλόδοξα και εξειδικευμένα» σχέδια, τα οποία θα προβλέπουν το ενδεχόμενο ανακεφαλαίωσης, αν εντοπιστούν νέες «μαύρες τρύπες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Read more...

«Τουρκική» η υφαλοκρηπίδα νοτίως της Καρπάθου, λέει η Άγκυρα

Νέο γύρο έντασης προκαλεί το ιταλικό πλοίο «Explora»


http://img.protothema.gr/BAD4C35B2613F5BA507C83CDDE514351.jpg
Ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των διεκδικήσεών της έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έβαλε σήμερα η Άγκυρα. Με απόλυτη καθαρότητα, η τουρκική κυβέρνηση αξιώνει να καρπωθεί την υφαλοκρηπίδα που ανήκει στην Ελλάδα επεκτείνοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας στα ανατολικά της Κρήτης!

Οι εργασίες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Explora» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν μόνο η αφορμή που επιζητούσε η τουρκική ηγεσία για να ξεδιπλώσει εκ νέου τις επεκτατικές της ορέξεις έναντι αδιαπραγμάτευτης ελληνικής κυριαρχίας.

Από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης και μέχρι την Πέμπτη, το «Explora» θα πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες με σκοπό μελλοντικά να ποντιστεί οπτική ίνα που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Η Τουρκία, παρατύπως και μονομερώς σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) γνωστοποιώντας ότι το ιταλικό πλοίο θα κάνει έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δήθεν βρίσκεται άνωθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου, προτού κοινοποιηθεί ελληνική αγγελία η οποία θα γνωστοποιούσε στα παραπλέοντα πλοία την πορεία του ιταλικού ερευνητικού.

Η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε κατά πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης και αφού προηγουμένως η τουρκική αγγελία είχε ήδη διανεμηθεί.

Αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια μόνον από τις ελληνικές αρχές και επισημαίνουν υπαινικτικά ότι από ενημέρωση των ιταλικών αρχών έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες του «Explora» δεν ζήτησαν άδεια διενέργειας εργασιών και από την τουρκική πλευρά.

«Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή» επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ο κ. Δελαβέκουρας προσθέτει ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το περιστατικό που έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές διπλωματικές αρχές δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 12 Μαρτίου κι ενώ το ιταλικό πλοίο «Explora» έπλεε στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» προσέγγισε το ερευνητικό πλοίο και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο εξεδίωξε το «Explora», το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε.

Η ελληνική πλευρά, με καθυστέρηση τριών 24ώρων (δηλαδή την Τρίτη 15 Μαρτίου) έκανε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της Άγκυρας. Όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων η τουρκική διπλωματία δεν πτοήθηκε από την ελληνική διαμαρτυρία. Είναι άλλωστε προφανές ότι η Τουρκία δεν ήθελε απλώς να καταγραφεί η διαφωνία της με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, εν προκειμένω την Ιταλία, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο).

Οι νέες έρευνες του ιταλικού «Explora» το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη 24 Μαρτίου αναμένεται να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τα όρια της ελληνικής ανεκτικότητας.
Read more...

Διαμαρτυρίες καταναλωτών για τη στέρηση ενημερότητας λόγω χρεών σε δήμους Ειδικά για τις κλήσεις στάθμευσης

Έντονες διαμαρτυρίες δηλώνει ότι δέχεται η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος από μέλη της για το σχεδιαζόμενο νομοθέτημα περί στέρησης φορολογικής ενημερότητας, αν χρωστά ο πολίτης χρήματα από κλήσεις στον δήμο του.

«Η στέρηση ενημερότητας για οφειλή στο δήμο από κλήσεις στάθμευσης, είναι αντισυνταγματική πράξη. Είναι πταίσμα που ισοσκελίζεται με στέρηση για κακούργημα» τονίζει η Ομοσπονδία και ζητά να αποσυρθεί κάθε τέτοια νομοθετική σκέψη.
Read more...

«Το 2012 θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης»

«Το 2012 θα είναι το έτος που η χώρα θα έχει μπει στο δρόμο προς την ανάπτυξη και τότε θα φανεί φως στο τέλος του τούνελ», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν ενόψει μεγάλεςαλλαγές, τις οποίες πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα καιανέφερε τρεις σταθμούς για το διάστημα αυτό. Ο πρώτος, όπως ανέφερε, είναι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ενταχθείσε ένα εθνικό σχέδιο, ο δεύτερος η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τρίτο ηΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα χρονοδιαγράμματα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι πολύ σφιχτά και η δουλειάπολλή, ενώ τόνισε επίσης ότι μπροστά υπάρχουν μάχες για την κυβέρνηση μεκατεστημένα, με κεκτημένα προνόμια και ριζωμένες νοοτροπίες που «αρρώστησαν» την πατρίδα μας.

Αναφέρθηκε επίσης στις συγκεντρώσεις μικρών ομάδων πολιτών που αποδοκιμάζουνκυβερνητικά και άλλα πολιτικά στελέχη. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειταιγια προσπάθεια περιχαράκωσης και αποκοπής της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από τηνκοινωνία και την καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματά του.

Θα επιμείνουμε και θα είμαστε καθημερινά κοντά στον πολίτη με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, θα συνομιλούμε μαζί του και από κοινού θα αντιμετωπίζουμε ταπροβλήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την χαρακτήρισε κρίσιμη και κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αντίδραση των αγορών σε αυτές τις αποφάσειςαφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τον ικανοποίησαν, καθώς όπως είπε, υπάρχουν πάντακαι οι ακραίες αντιδράσεις τους ακόμα και σε καλές ειδήσεις. Και αυτό, όπωςείπε, είναι ένα μάθημα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αγορέςγενικότερα.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπανδρέου στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωσητου φόρου Τόμπιν, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μια πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η αφετηρία της προσπάθειας της κυβέρνησης ήταντο σημείο μηδέν. Και τόνισε ότι ένα από τα πρώτα μελήματα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Γι΄ αυτό τόνισε δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα.

Αναφέρθηκε και στη λειτουργία της κυβέρνησης και ειδικά στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Τόνισε ότι προτεραιότητα θα έχει μια καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας, καθώς, όπως αναγνώρισε, πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω, τόνισε, νακάνουμε μια νέα αρχή, προσθέτοντας ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης ότι πρέπει να ξεκαθαρίζονται ποιες είναι οι συναρμοδιότητες και κατά πόσον αυτές έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των υπουργείων.

Επίσης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σύντομα θα αρχίσει μια διαδικασία αξιολόγησης των νομοσχεδίων, τα οποία είναι ήδη νόμοι και έχουν τεθεί σεεφαρμογή. Ο στόχος είναι να δούμε, εξήγησε ο πρωθυπουργός, κατά πόσο οι επιπτώσεις όλων αυτών είναι θετικές ή χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις.

Και ανέφερε ως παράδειγμα τα αποτελέσματα μιας μελέτης, στην οποία καταγράφεταιπως παρ΄ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ένα σημαντικό μέρος τουμισθού ενός μισθωτού χάνεται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του κράτους,δημιουργώντας ένα κράτος "πολύ βαρύ" για τον πολίτη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις, τονίζοντας ότι ηελληνική σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά εργοστάσια είναι να υπάρχουν δοκιμές αντοχής σε όποια πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά βεβαίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη τόνισε ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση που όμως όπως είπε σημαίνει και την αποδοχή από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι των όρων του ΟΗΕ για να προστατευτεί ο πληθυσμός καινα δρομολογηθούν δημοκρατικές εξελίξεις για να μπορεί ο λαός της Λιβύης νααποφασίζει ελεύθερα και κυρίαρχα για το μέλλον του..tanea.gr

Read more...

Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ από τα φαρμακεία του ΙΚΑ

Σε ισχύ από την Πέμπτη

Στα φαρμακεία του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ
Στα φαρμακεία του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Από φαρμακεία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να εξυπηρετούνται από την Πέμπτη οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, λόγω της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά.

Οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους δωρεάν από τα εξής φαρμακεία:

  • Κεντρικό Φαρμακείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Κ.Φ.) Αγίου Κωνσταντίνου 16, 10841 Αθήνα (210-5200022) 210-5200021
  • Φαρμακείο του Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας, (6ο ) Παράσχου 23, 11 473 Γκύζη (210-6495246) 210-6495281
  • Φαρμακείο του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας, (7ο ), Αγίου Λουκά 53, 11 144 Αθήνα (210-2282325) 210-2282325
  • Φαρμακείο του 3ου Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας, (3ο), Καποδιστρίου 4, 10 682, Πλ. Κάνιγγος Αθήνα (210-3899135) 210-3808457
  • Φαρμακείο του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, (1ο) Τέρμα Ζαΐμη, 15 127 - Μελίσσια Αττικής (210-8042322) 210-8042459
  • Παράρτημα Κεντρικού Φαρμακείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Κ.Φ. Παράρτημα) Πειραιώς 167, 18233 Ρέντης (210-4815417) 210-4838008
Επισημαίνεται ότι η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται καθημερινά 11 π.μ. - 2 μ.μ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λιβύη: «Ηττήθηκε η αεροπορία του Καντάφι»

Από την κηδεία θυμάτων επιθέσεων του Καντάφι
«Δεν υφίσταται ως μάχιμη δύναμη η αεροπορία του Μουαμάρ Καντάφι» τόνισε σήμερα ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη, αντιπτέραρχος Γκρεγκ Μπάγκγουελ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τώρα οι συμμαχικές δυνάμεις θα επιχειρούν σχεδόν ανενόχλητες στον ουρανό της Λιβύης, εντείνοντας την πίεση στις ένοπλες δυνάμεις της. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής για την απομάκρυνση του λίβυου ηγέτη από την εξουσία.

Η μάχη της Μισράτα

Κατά τις νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τις τελευταίες ώρες οι χώρες που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης, πλήττουν στόχους κοντά στην πόλη Μισράτα, τον έλεγχο της οποίας διατηρούν οι αντικαθεστωτικοί.

Αρχικά, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έκαναν πίσω ωστόσο στη συνέχεια, κάτοικοι της πόλης είπαν ότι ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να σημαδεύουν πολίτες από τις στέγες των σπιτιών.

Για νεκρούς και τραυματίες κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής.

Οι δυνάμεις του Καντάφι επίσης έπληξαν την πόλη Ζιντάν, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Οι τελευταίες συγκρούσεις γίνονται την ώρα που οι ηγέτες της Δύσης συζητούν το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της εκστρατείας, αφού αποχωρήσουν από το τιμόνι οι Ηνωμένες Πολιτείες-σύντομα όπως ελπίζει η Ουάσιγκτον.

Σε ρόλο συντονιστή το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, το ΝΑΤΟ θα έχει συντονιστικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης και θα συγκροτηθεί μια «ομάδα επαφής», που θα αποτελείται από αντιπροσώπους κρατών που συμμετέχουν στην εκστρατεία καθώς και από την Αφρικανική Ενωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Το ΝΑΤΟ θα έχει την ευθύνη της στρατηγικής», δήλωσε ο Ζιπέ. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα σχεδιάσει την επιχείρηση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι την πολιτική ευθύνη για τις επιχειρήσεις στο εξής δεν θα την έχει το ΝΑΤΟ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα ότι την Τρίτη θα συναντηθούν στο Λονδίνο εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Η συνάντηση αυτή θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Αν και η Τουρκία εξέφρασε αρχικά την αντίθεσή της στην ανάληψη ηγετικού ρόλου από το ΝΑΤΟ, όπως και η Γαλλία, φοβούμενη τις αντιδράσεις των αράβων, αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως οι αντιστάσεις των δύο χωρών έχουν καμφθεί τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, νατοϊκές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία συμφώνησε να στείλει στα ανοιχτά της Λιβύης πέντε πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο για την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων προς τη χώρα του Μουαμάρ Καντάφι, συμμετέχοντας έτσι σε άλλη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Read more...

Ισχυρό “μήνυμα” των τρομοκρατών



Ισχυρό "μήνυμα" έστειλαν ασύλληπτοι τρομοκράτες με την τοποθέτηση αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού έξω από την εφορία του Νέου Κόσμου επί των οδών Πυθέως και Νεοκλέους...Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε καλάθι απορριμμάτων στο ισόγειο του κτηρίου.
Η βόμβα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιτρομοκρατικής περιείχε δυο κιλά ζελατοδυναμίτιδας ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχε πρόβλημα στην συνδεσμολογία και γι' αυτό δεν εξερράγη.
Πάντως οι αρχές είχαν προλάβει να εκκενώσουν το κτήριο.
Προηγήθηκαν στις 2 το μεσημέρι τηλεφωνήματα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για την τοποθέτηση της βόμβας.
Ο άγνωστος είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη στις 2:25 λέγοντας ότι, δεν "πρόκειται για πλάκα".
newsbomb.gr



Read more...

Η ΛΑΜΨΑ ΤΑ ΚΑΡΦΩΝΕ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΚΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ!


Βαθύ -και επικίνδυνο- λαρύγγι
Φως σε ένα «βαθύ λαρύγγι» που λειτουργούσε δίπλα στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, εκθέτοντας τον ίδιο και την κυβέρνηση, αλλά και δημιουργώντας προβλήματα στη σχέση της Αθήνας με την κυβέρνηση της Κύπρου, έπεσε χθες με τη δημοσιοποίηση ενός αμερικανικού εγγράφου από το Wikileaks. Το δημοσίευμα (από την «Καθημερινή», η οποία έχει προμηθευτεί το πακέτο των έγγραφων που αφορούν την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) δημιουργεί μείζον ζήτημα για την Πωλίνα Λάμψα, στενή σύμβουλο του πρωθυπουργού, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και αρμόδια για τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αποκαλύψεις
Eχοντας προφανώς μεγάλη εκτίμηση για τον εαυτό της, η Π. Λάμψα, σε συνάντησή της με τους δυο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας, στις 3 Δεκεμβρίου 2009, δηλώνει ότι η ίδια προτίμησε να κρατήσει άλλο ρόλο και να μη γίνει υφυπουργός, «ώστε να μην αναφέρεται σε κάποιο υπουργό»!

Καρφώνει επίσης τον Aλεξ Ρόντο, λέγοντας ότι λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού μακριά από το προσκήνιο, αναλαμβάνοντας «ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου» και εξηγεί στους Αμερικανούς ότι «υπάρχει πολλή μυστική διπλωματία σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση»!

  • Η Π. Λάμψα, που έχει διατελέσει και δημοσιογράφος, είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου από την εποχή ακόμη της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Και για την Κύπρο
Αναλαμβάνει μάλιστα η Π. Λάμψα, όπως αναφέρει ο τότε πρέσβης Ν. Σπέκχαρντ, να εξηγήσει στους Αμερικανούς και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι ο «πρόεδρος Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών του…».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=58956978

papaioannou.
Read more...

Τα πιο όμορφα μάτια... «Έφυγε» στα 79 της η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: το κορίτσι με τα βιολετιά μάτια και την αγάπη στα διαμάντια
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: το κορίτσι με τα βιολετιά μάτια και την αγάπη στα διαμάντια
Λος Αντζελες
Πέθανε την Τετάρτη η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε ηλικία 79 ετών. Διάσημη για την αγάπη της για τα διαμάντια και για τους οκτώ γάμους της, η Τέιλορ, η γυναίκα με τα ωραιότερα μάτια της μεγάλης οθόνης, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο ατζέντης της, ο οποίος είπε ότι τα τέσσερα παιδιά της ηθοποιού βρίσκονταν μαζί της στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες τη στιγμή του θανάτου της.Ήταν «μια εκπληκτική γυναίκα που ζούσε τη ζωή στο έπακρο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο γιος της Μάικλ Γουίλντινγκ.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ -οι φίλοι της την φώναζαν Λιζ- είχε πρωταγωνιστήσει σε πολύ γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ, όπως η Κλεοπάτρα, το Λυσσασμένη Γάτα και το Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;Είχε παντρευτεί επτά άνδρες, ενώ από τους πιο διάσημους γάμους της ήταν εκείνος με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον οποίο είχε παντρευτεί δύο φορές.

Η Τέιλορ γεννήθηκε στο Χάμπσεντ της Βρετανίας από Αμερικανούς γονείς και από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο.

Η πρώτη της εμφάνιση στο σινεμά ήταν το 1943 με την ταινία Σιωπηλός κατήγορος.

Τη δεκαετία του 1950 αναδείχθηκε σε μεγάλη σταρ, με τη συμμετοχή της σε πλήθος ταινιών. Προτάθηκε για Όσκαρ πέντε φορές και κέρδισε το βραβείο δύο από αυτές -για το Butterfiled 8 το 1960 και για το Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ το 1966.

Άλλες γνωστές ταινίες της είναι: Μια θέση στον ήλιο, Ο Γίγας, Όσα δε σβήνει ο χρόνος, Λυσσασμένη γάτα και Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι.

Το ειδύλλιό της με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1963 στα γυρίσματα της ταινίας Κλεοπάτρα, μια από τις πιο ακριβές παραγωγές του Χόλιγουντ.

Όταν γνώρισε τον Ρ.Μπάρτον είχε ήδη παντρευτεί τέσσερις φορές (τους Κόνραντ Χίλτον, Μάικλ Γουίλντινγκ, Μάικλ Τοντ και Έντι Φίσερ).

Η σχέση τους χαρακτηριζόταν από έντονες εξάρσεις και τους οδήγησε να χωρίσουν και να ξαναπαντρευτούν το 1975. Αργότερα, παντρεύτηκε τους Τζον Γουόρνερ και Λάρι Φορτένσκι.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Τα προβλήματα υγείας

Τα προβλήματα υγείας για την Τέιλορ ξεκίνησαν πολύ νωρίς, στα γυρίσματα της ταινίας National Velvet, γεγονός που οδήγησε σε χρόνιο πρόβλημα με την πλάτη της.

Παρ'ολίγον να χάσει τη ζωή της από πνευμονία το 1961, ενώ συχνά πάλευε με τον εθισμό της από το αλκοόλ και τα παυσίπονα.

Τη δεκαετία του 1990 έκανε δύο εγχειρήσεις στον γοφό, ενώ άλλη μια πνευμονία και μια εγχείρηση καλοήθη όγκου στον εγκέφαλο επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας της.

Το 2004 αποκάλυψε ότι έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και μάλιστα υποβλήθηκε σε εγχείρηση για να αντικαταστήσει μια κατεστραμμένη βαλβίδα.

Εκείνη συνέχιζε πάντα να χαμογελάει και να ασχολείται με το ίδρυμα για το AIDS, το οποίο δημιούργησε το 1991, μετά τον θάνατο του καλού της φίλου Ροκ Χάντσον.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Γκρίνια» στο Υπουργικό για την απροθυμία των τραπεζών να ενισχύσουν την αγορά

Αποδέκτης ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Υπουργικού
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Υπουργικού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τα πυρά αρκετών συναδέλφων του δέχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, λόγω της άρνησης των τραπεζών να παράσχουν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ιδιαίτερη κριτική άσκησαν οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Αιχμή όλων, το γεγονός ότι το Κράτος έχει φροντίσει για την ρευστότητα των τραπεζών, ωστόσο, η ρευστότητα αυτή δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

Μάλιστα ο Ευ.Βενιζέλος πρότεινε να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες με κάθε τράπεζα χωριστά, ώστε να ενισχυθεί η αγορά.

Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφώνησε και ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια του Υπουργικού τέθηκε ξανά το θέμα της συγχώνευσης τραπεζών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έλθει νομοσχέδιο που θα προωθεί νέα εγγυοδοσία προς τις τράπεζες, ώστε να αντλήσουν 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, θα ορίζονται κυβερνητικοί επίτροποι σε κάθε τράπεζα με στόχο να «παρακολουθείται» η σχέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εν μέσω συνθημάτων οι επαφές της Λ.Κατσέλη στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας

Συναντήσεις με φορείς

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού με αντιπροσωπεία των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού με αντιπροσωπεία των εργαζομένων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Μέσα σε συνθήματα και αποδοκιμασίες από απολυμένους εργαζόμενους στην εταιρεία «Φίλκεραμ Johnson» πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι εργαζόμενοι κρατώντας πανό επιτέθηκαν φραστικά στην υπουργό.

Στη συνέχεια μια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την κ. Κατσέλη, η οποία τους ζήτησε να έχουν συνάντηση την Πέμπτη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Kατά τα άλλα, η υπουργός εκτίμησε ότι προς το τέλος του 2011 θα υπάρξει μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας της οικονομίας και σταθεροποίηση και το 2012 θα επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και μικρούς.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην οικονομία διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις αποφάσεις της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία είπε ότι είναι δύσκολο να κάνει πρόβλεψη, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από επιχειρήσεις που κλείνουν και μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να αυξηθεί κατά 1, 2 ή και 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη σύσκεψη με τους δημάρχους και εκπροσώπους φορέων η υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα δύο προγράμματα ύψους 52 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρώτο -ύψους 30 εκατ. ευρώ- προβλέπει την απορρόφηση 9.500 ανέργων (οι 5.500 στο νομό Θεσσαλονίκης) σε μικρά έργα κοινωνικής εργασίας μέχρι 5 μήνες, με επιδότηση του ημερομισθίου των 625 ευρώ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Το δεύτερο -ύψους 22 εκατ. ευρώ- και αφορά στην προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει επενδυτικές δράσεις και υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τις προσλήψεις των ανέργων θα τις κάνει ένας ενδιάμεσος φορέας, που δεν μπορεί να είναι Δήμος και δεν υπόκειται σε διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή του πρώτου προγράμματος θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες και του δευτέρου τον Σεπτέμβριο.

Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν το πρόβλημα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και η υπουργός είπε ότι τις νέες θέσεις εργασίας τις φέρνει η ανάπτυξη που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Κρήτη το «Σαρλ ντε Γκωλ», ξεκινά η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Έντονη κινητικότητα...


http://img.protothema.gr/5F0BD4EBDE8212C69A8878BCA5468968.jpg
Σε διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης αναμένεται ότι θα βρίσκεται τις βραδινές ώρες της Τετάρτης το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ». Στις 19:00 ξεκινάει επισήμως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη.

Το καμάρι του γαλλικού στόλου μεταφέρει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα απονηώνται, για να εκτελέσουν αποστολές στη Λιβύη. Δεδομένου ότι το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα πλέει μεν σε διεθνή ύδατα, αλλά θα βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Αθηνών, οι γαλλικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν διπλωματική άδεια και άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να γίνονται απονηώσεις και προσνηώσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Στο κρηπίδωμα Κ-14 στη Σούδα αναμένεται επίσης να καταπλεύσει στις 25 Μαρτίου το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "Scranton" για ανεφοδιασμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υποβρύχιο του αμερικανικού στόλου θα παραμείνει για δύο μέρες στο Μαράθι και έπειτα θα αναλάβει αποστολή στο πλαίσιο της επίβολης εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Στην ίδια επιχείρηση αναμένεται να αποσταλεί και η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», που σήμερα έχει δέσει για ανεφοδιασμό στο ναύσταθμο Κρήτης. Στα ανοιχτά της Λιβύης πλέει η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Στις 19:00 ξεκινάει επισήμως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη.

Στην αεροπορική βάση της Σούδας θα σταθμεύουν δύο αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, τύπου KC-135, δύο αεροσκάφη ηλεκτονικού πολέμου RC-135 και δύο μετασγωγικά αεροσκάφη. θα βρίκονται επίσης έξι νορβηγικά F-16, ενώ το μεσημέρι προσγειώθηκαν και δύο Mirage-2000 από το Κατάρ.

Στον Άραξο παραμένουν επτά F-16 από το Βέλγιο.

Read more...

Κυβερνητική κάλυψη στη σκευωρία κατά του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει»ο Αλ.Τσίπρας

Συγκενρώσεις σε όλη τη χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η βία αποτελούσε ανέκαθεν καταφύγιο των πιο σκοτεινών κύκλων της εξουσίας
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η βία αποτελούσε ανέκαθεν καταφύγιο των πιο σκοτεινών κύκλων της εξουσίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πολιτική σκευωρία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, «με κυβερνητική κάλυψη», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις συνεχείς επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις κατηγορίες περί υποκινητών επεισοδίων.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αποφασίστηκε η πραγματοποίησε συγκέντρωσης στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, την 1η Απριλίου και ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στις έδρες των άλλων δώδεκα περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση στην ΕΓ εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση κινείται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος αποσκοπεί στην ενοχοποίηση του κόμματος σχετικά με κοινωνικές αντιδράσεις και παράλληλα στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την κυβερνητική πολιτική.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι όσο αυξάνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση θα επιχειρεί να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και να αναζητά άλλοθι.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε δηλώσεις μετάνοιας για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις του λαού».

Παράλληλα αποστασιοποιήθηκε από φαινόμενα βίας δηλώνοντας ότι «αποτελούσε πάντοτε το καταφύγιο των πιο σκοτεινών κύκλων εξουσίας, όταν αισθάνονται ότι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καμία αποδοκιμασία δεν θα μας κλείσει στα γραφεία, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός

Εντολές για παρουσία στις εκδηλώσεις

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Θα είμαστε κοντά στον λαό. Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλείσει στα γραφεία μας. Δεν μας ψήφισαν για αυτό οι πολίτες». Με αυτές τις φράσεις στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ.Παπανδρέου προέτρεψε τα στελέχη να παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Ήδη, οι βουλευτές και οι υπουργοί έλαβαν εντολή να παραστούν σε όλες τις παρελάσεις και κάθε πόλη της Ελλάδας, με οποιοδήποτε κόστος ακόμα και να γίνουν δεκτοί με συνθήματα αποδοκιμασίας.

Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχει εξόρμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και περιοδείες του κ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να «σπάσει» το κλίμα πρόκλησης επεισοδίων σε βάρος κυβερνητικών παραγόντων, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι πολιτικά υποκινούμενο.

Τα πρόσφατα παραδείγματα αντιδράσεων εναντίον πολιτικών, με κορυφαίο την επίθεση με γιαούρτια εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην Κερατέα, προβληματίζουν τους πολιτικούς.

Την Τετάρτη σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό -έστω και περιορισμένης έκτασης- με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Στη διάρκεια των επαφών της στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός αποδοκιμάστηκε από ανέργους μεγάλης εταιρείας.

Τελικά, αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση την Πέμπτη.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άρχισε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Πέντε νομοσχέδια στο προσκήνιο


http://img.protothema.gr/3D05F456BDDE109B2A20213F5B5BD617.jpg
Ξεκίνησε, πριν λίγο, στη Βουλή η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Στη συνεδρίαση εχει προγραμματισθεί να συζητηθούν πέντε νομοσχέδια και συγκεκριμένα:

- Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.

- Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά την διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις.

- Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τα απόβλητα και πιο συγκεκριμένα την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 "για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών".

- Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις.

- Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που αφορά την "Καλή Νομοθέτηση".

Τέλος, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, θα έχουν την Τετάρτη στο γραφείο του στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Αλέξης Λυκουργιώτης, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για το πόρισμα του ΕΣΥΠ που αφορά τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Πέρασε το φορολογικό με 31 απουσίες

Βουλή

http://img.protothema.gr/96AA5611F3BFAA59F7729FA91310E474.jpg
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία των άρθρων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αρκετές απουσίες. Συνολικά 31 βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία ενός σημαντικού νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπει ποινές φυλάκισης ακόμα και για οφειλές λίγων ευρώ.

Τα επτά άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία ύστερα από πρόταση του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκαν παρά το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου είχαν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τις αυστηρές ποινές αλλά και για την αποπληρωμή του δανείου του Μεγάρου Μουσικής ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο.

Αναλυτικά τα άρθρα 3,20,21,43,45 και 47 έλαβαν 154 ψήφους Υπέρ και 115 Κατά, ενώ το άρθρο 44 έλαβε 154 Υπέρ, 111 Κατά ενώ 4 βουλευτές δήλωσαν παρόντες.

Read more...

Θα επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις σχολείων

«Στροφή» από το υπουργείο Παιδείας

http://img.protothema.gr/5827AA80AE8FB0199FE6BFB29CF418AC.jpg
Στροφή κάνει του υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τις συγχωνεύσεις σχολείων, μετά το πλήθος αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μετά τη σύσκεψη που είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας, 'Αννας Διαμαντοπούλου, με 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν περιπτώσεις συγχωνεύσεων. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπάρχει σοβαρή και οργανωμένη δουλειά σε κάθε περιφέρεια. Οπου υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις και όπου τα επιχειρήματα είναι παιδαγωγικά, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζονται. Οχι όμως με βία ούτε με απειλές. Ούτε με τρόπο που δεν συνάδει με την σχολική κοινότητα».

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, με νέο σχολικό χάρτη που προέκυψε από τις συνενώσεις των σχολείων, ενώ εξετάστηκαν και επιμέρους θέματα, όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό, τα προγράμματα σπουδών και οι υποδομές.

Read more...

Άγγλοι ανέλαβαν να «πουλήσουν» Ελλάδα για τα 50 δισ.



Μία αγγλική εταιρεία στο Λονδίνο που συστάθηκε τρεις μήνες πριν, πήρε την εντολή από την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τα ελληνικά «φιλέτα» για να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ...Με απόφασή της η διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία CC&C Advisors Ltd με έδρα το Λονδίνο για «την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σχετικά με το σχεδιασμό, παρακολούθηση, συντονισμό και υλοποίηση του προγράμματος αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης».
Να σημειωθεί ότι η ανάθεση αυτής της τεράστιας σύμβασης έγινε χωρίς διαγωνισμό στην αγγλική εταιρεία και δεν υπάρχει πουθενά στον διαδικτυακό τόπο της Κυβέρνησης ούτε το σχέδιο σύμβασης με τους Άγγλους, ούτε και η εξήγηση γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία του Λονδίνου.
Έχει σημασία επίσης ότι αυτή η εταιρεία που αναλαμβάνει το μεγάλο πρόγραμμα της πώλησης του ελληνικού πλούτου για να συγκεντρωθούν τα 50 δισ. συστάθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι τώρα δεν έχει να παρουσιάσει σχετικό έργο.
Για το θέμα έχει καταθέσει σχετική ερώτηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοϊδη και Λ. Κατσέλη.

Newsbomb


Read more...

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ 2009


Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ΕΤΑΚ 2009 μέσα στους ερχόμενους τρεις μήνες προανήγγειλε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών...


Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως από τον Ιούνιο 2010 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών πέντε κύκλοι εκκαθαρίσεων μέσω των οποίων έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη το 74% των εκτιμώμενων εσόδων.

Συγκεκριμένα, έχουν εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί 278.972.961 ευρώ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ακόμη απομένουν προς εκκαθάριση 1.280.000 δηλώσεις περίπου, ο οποίες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μεταβολές περιουσιακής κατάστασης. Από τις δηλώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα βεβαιωθούν 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης απομένουν προς εκκαθάριση άλλες 400.000 δηλώσεις περίπου, οι οποίες όμως είναι μηδενικές. Τα στοιχεία των δηλώσεων που απομένουν προς εκκαθάριση έχουν ήδη εισαχθεί προς επεξεργασία και έλεγχο.

«Η διαδικασία της τελικής εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους ερχόμενους τρεις μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Read more...

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΜΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Άκαρπη απέβη η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη με εκπροσώπους των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι από τη Δευτέρα έχουν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς και το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων στην Ιερά Οδό, με αιτήματα τη νομιμοποίησή τους και την αφαίρεση από την ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου του θέματος πρόσληψης νέων συμβασιούχων στον δήμο...


Ο κ. Καμίνης πρότεινε να αποσύρει το θέμα πρόσληψης νέων συμβασιούχων από τη διάταξη του συμβουλίου και να λήξει η κατάληψη σε δήμο και αμαξοστάσιο, αλλά η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή.

Το συντονιστικό όργανο των σωματείων των εργαζομένων στον δήμο πρόκειται να συνεδριάσει στις 14:30, προκειμένου να καθορισθεί η περαιτέρω πορεία της διαμαρτυρίας.

Read more...

ΚΙΝΗΤΡΑ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα - σημείο αναφοράς για την καινοτομική επιχειρηματικότητα προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», ύψους 30 εκατ. ευρώ, παρέχει κίνητρα σε κάθε πολίτη άνω των 18 ετών που επιθυμεί να ιδρύσει επιχείρησή μετατρέποντας την ιδέα του σε επιχειρηματική καινοτομία και ενισχύει...

υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες κ.ά.
Με το πρόγραμμα ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 έως 300.000 ευρώ για το τομέα της μεταποίησης ή από 20.000,00 έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους
υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους.
Η δημόσια χρηματοδότηση φτάνει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ιδία συμμετοχή τουλάχιστον το 25%.
Στις επιλέξιμες δαπάνες καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, από το μηχανολογικό εξοπλισμό, ICT, διαμόρφωση εγκαταστάσεων μέχρι συμβουλευτική υποστήριξη, ανάπτυξη πρωτοτύπων, πιστοποίηση συστημάτων, προβολή κ.ά.

Το νέο πρόγραμμα έχει το ίδιο «καινοτομικά» χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτει μεγάλο εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων της μεταποίησης, της πράσινης οικονομίας, των υπηρεσιών που δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δίνει
έμφαση στα ποιοτικά και καινοτομικά χαρακτηριστικά κάθε επιχειρηματικού σχεδίου και στα προσόντα του υποψήφιου επιχειρηματία.
Ευρεία είναι και η έννοια της καινοτομίας, καθώς σε αυτήν περιλαμβάνεται και επιβραβεύεται και η μη τεχνολογική και η οικολογική καινοτομία.
Είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιείται για όσο διάστημα επαρκούν οι διαθέσιμοι πόροι της δημόσιας δαπάνης, εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτομίας με βάση την αρχή «ιδέα - σχεδιασμός υλοποίησης -
υλοποίηση - αγορά», υποστηρίζει λειτουργικές δαπάνες για υπό σύσταση επιχειρήσεις, προβλέπει την παρακολούθηση του έργου και μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς και την επιβράβευση του επιχειρηματία και μειώνει ουσιαστικά την γραφειοκρατία με την απλοποίηση των επίσημων «χαρτιών»' που ζητούνται τουλάχιστον στη φάση πριν την οριστική ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα.
Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά) στις ιστοσελίδες του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ,) και των φορέων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΑΝ ΙΙ, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), στις
οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω.

Read more...

ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Πριν από μερικές μέρες, δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των μετατασσομένων της Ολυμπιακής. Ανάμεσά τους υπήρχαν δύο τρανταχτά ονόματα: του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και της αναπληρώτριας τύπου της ΝΔ Βασιλικής Τζότζολα.
Η Βασιλική Τζότζολα δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση και δεν θέλει να παίρνει μισθό από το δημόσιο.
Ο κ.Πεταλωτής, ενοχλημένος μάλλον από τη νεαρά που δίδαξε ήθος και κέρδισε τις εντυπώσεις, έκανε χθες στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών , μια από τις πιό άστοχες δηλώσεις του:

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Καρχιμάκης ήταν υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όπως όλοι οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας μετατάχθηκε σε κάποιο Ανάγνωση του υπολοίπου »

papaioannou.

Read more...

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναβάλλονται οι αποφάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού ευρω-στήριξης

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Οι κυβερνήσεις αναμένονταν να συμφωνήσουν στη χρήση εγγυήσεων για την αύξηση της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του EFSF στα 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα
Οι κυβερνήσεις αναμένονταν να συμφωνήσουν στη χρήση εγγυήσεων για την αύξηση της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του EFSF στα 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν έως τα τέλη Ιουνίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, για τον τρόπο ενίσχυσης της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα κράτη-μέλη αναμένονταν να συμφωνήσουν στη χρήση εγγυήσεων για την αύξηση της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί αργότερα φέτος, μαζί με το μόνιμο ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως επισημαίνει το Reuters.

«Η προπαρασκευή της συνθήκης του ESM [σ.σ. ο μόνιμος μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013) και οι τροποποιήσεις της συμφωνίας του EFSF, για να διασφαλιστεί η πραγματική δανειοδοτική δυνατότητα των 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθούν προκειμένου να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες στα κράτη-μέλη, για την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών πριν το τέλος του Ιουνίου του 2011», αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή, επιδρομές στη Γάζα και ρουκέτες στο Ισραήλ

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Παλαιστίνιος μεταφέρει τραυματισμένο αγόρι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινές επιδρομές
Παλαιστίνιος μεταφέρει τραυματισμένο αγόρι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινές επιδρομές (Φωτογραφία: Reuters )
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα για επίθεση με ρουκέτες και όλμους στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η Λωρίδα της Γάζας «βράζει» μετά το θάνατο τριών παιδιών στις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές. Η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα· πρόκειται για τη χειρότερη έξαρση βίας στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 2009.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη σε τέσσερις ισραηλινές πόλεις, λέγοντας ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης για το θάνατο οκτώ μαχητών της στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Η οργάνωση ανέφερε ότι στις σημερινές επιδρομές στη Γάζα σκοτώθηκε ένας μαχητής της, ενώ από ισραηλινής πλευράς ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός πολίτης από παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες στη νότια πόλη Μπιρσεβά.

Στις ισραηλινές επιδρομές της Τρίτης σκοτώθηκαν τρία παιδιά και ο θείος, γεγονός που επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση. Η Χαμάς κήρυξε εθνικό πένθος και κάλεσε όλους τους κατοίκους της Γάζας να λάβουν μέρος στις κηδείες των θυμάτων των επιδρομών, αμάχων και ενόπλων.

Δεκάδες μαυροντυμένες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην κατοικία των παιδιών που επλήγη από ισραηλινό πύραυλο. Συγγενείς πυροβολούσαν στον αέρα και θρηνούσαν τους οικείους τους. Όρκοι εκδίκησης ηχούσαν την ίδια ώρα στις κηδείες των ανδρών της Τζιχάντ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς, προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Το στάδιο σύμφωνα με το οποίο στόχος είναι οι πόλεις Σντερότ και Ασκελόν είναι ξεπερασμένο. Εφεξής δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την αντίσταση, όσο ο εχθρός δε σέβεται τις αποφάσεις και τους κανόνες του ΟΗΕ και συνεχίζει να σκοτώνει πολίτες» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη Βουλή η δικογραφία για τις υπερτιμολογημένες μισθώσεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Για τυχόν ευθύνες Μαρκογιαννάκη

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στη Βουλή διαβίβασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθ.Κατσιρώδης, τη δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες για υπερτιμολογημένη μίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τού τέως αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιρώδης διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα αντίγραφα των υπομνημάτων του κ. Μαρκογιαννάκη, στα οποία αναφέρει τους ισχυρισμούς του επί του επίμαχου ζητήματος της μίσθωσης των ελικοπτέρων.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2010), ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούγιας, το 2009 η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εξάλλου, έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορά την υπερτιμολόγηση συντήρησης πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά του σημερινού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα, για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί ακόμη κατά αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για άμεση συνέργεια στην απιστία και κατά υπάλληλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για απλή συνέργεια στην απιστία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα χέρια του πρωθυπουργού το πόρισμα για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια

Στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία

Ο πρωθυπουργός με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Ο πρωθυπουργός με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
α αποτελέσματα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) παρέδωσαν στον πρωθυπουργό η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής Αλέξανδρος Λυκουριώτης.

Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα προκρίνεται η εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές και όχι σε τμήματα, ενώ υπήρξαν αρκετές ενστάσεις των συμμετεχόντων στο διάλογο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου του νέου συστήματος.

Η Αννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ιδρύθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Παιδείας.

Η υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική βοήθεια» το πόρισμα του ΕΣΥΠ, προσθέτοντας ότι «θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα πορίσματα ενός οργάνου το οποίο μετά από πολλές συνεδριάσεις και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και τεκμηρίωση καταθέτει σήμερα τις προτάσεις του».

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η υπουργός Παιδείας είπε ότι «είμαστε στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λαμβάνουμε τα τελευταία κείμενα και πορίσματα της διαβούλευσης και όταν θα είναι έτοιμο θα παρουσιαστεί».

Από την μεριά του ο κ. Λυκουργιώτης είπε ότι παρέδωσε στον πρωθυπουργό «τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΕΣΥΠ, τις ηχογραφημένες συζητήσεις και ένα συνοπτικό δικό μου κείμενο στο οποίο προσπαθώ να σκιαγραφήσω τις τάσεις που δημιουργήθηκαν και τις απόψεις που εκφράστηκαν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η αναδιάρθρωση του χρέους ίσως οδηγήσει τράπεζες σε κατάρρευση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Stern

Απάντηση σε φωνές εκ Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Stern, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Stern, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Απάντηση σε φωνές που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και μετά τη συμφωνία - ανάσα των Βρυξελλών, έδωσε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου την Τετάρτη. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern, υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες, ενδεχομένως και γερμανικές.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου και μετά τις σχετικές παροτρύνσεις ακόμη και από το περιβάλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών».

Σύμφωνα με το Reuters, που μεταδίδει απόσπασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο Stern, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αυτό ισχύει ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δανειακής στήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα υπάρξει όφελος από τη διαδικασία αυτή και για τους Γερμανούς φορολογουμένους, τους οποίους διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι θα λάβουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκο.

Οι αγορές τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, παρατήρησε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πραγματική τρομοκρατία από τις αγορές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...