Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Νερού «Διαχείριση της ζήτησης για εξοικονόμηση νερού» ζήτησε η Τίνα Μπιρμπίλη

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη
Αθήνα
Από τη διαχείριση της προσφοράς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, πρέπει να περάσουμε στη διαχείριση της ζήτησης, προκειμένου να εξοικονομηθούν ζωτικοί υδάτινοι πόροι τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Στις αρχές Απριλίου προβλέπεται η προκήρυξη έργων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων πρόσθεσε η υπουργός επιβεβαιώνοντας ότι -επιτέλους- η ακολουθούμενη πολιτική για το νερό μετά από δεκαετίες αλλάζει.

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ τάχθηκε η υπουργός.

Όπως επεσήμανε η Τ.Μπιρμπίλη, ξεκινώντας από το γεγονός ότι το νερό δεν είναι απεριόριστο και το υδατικό αποτύπωμα της Ελλάδας είναι διπλάσιο από το διεθνή μέσο όρο, με 2.390 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο το χρόνο, δηλαδή τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΚΑ θέτει νέες προοπτικές στην πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΕ αφορά την προστασία και την αναβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος σ’ έναν κόσμο κλιματικής αλλαγής, εξήγησε ακόμη.

Στις αρχές Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσει η προκήρυξη έργων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων στην Ψυττάλεια και σε άλλα μέρη. Στην αρχή θα παράγονται 20 με 30.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα με προοπτική να φτάσουν τα 100.000 κμ.

Το νερό που θα προέρχεται από βιολογικό καθαρισμό θα πηγαίνει, εκτός άλλων χρήσεων, για τον καθαρισμό της θάλασσας, για άρδευση στα πάρκα του παραλιακού μετώπου και ίσως στο Αιγάλεω και το Ποικίλον Όρος, αν βρεθούν λύσεις για την ανοδική κλίση του βουνού.

Όπως συμπλήρωσε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης «απουσιάζει η διαχειριστική μελέτη του έργου, δηλαδή ποιοι θα είναι οι χρήστες, τα έξοδα του έργου κλπ. Περιμένουμε μια ολοκληρωμένη λύση από τους δικαιούχους για το πού θα χρησιμοποιούν το νερό».

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μέχρι το 2014 κανένας οικισμός να μη μείνει χωρίς βιολογικό καθαρισμό.

Άλλο μέτρο αποτελεί το «πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θυμίζει το αντίστοιχο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μελέτη του προγράμματος ξεκινάει τώρα και ως το 2012 θα έχει εφαρμοστεί. Προβλέπονται κίνητρα και επιδοτήσεις για οικιακές συσκευές οικονομίας νερού, χρησιμοποίηση βρόχινου, ενώ στις νέες κατασκευές το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να εισάγει διπλό δίκτυο νερού, ένα με πόσιμο και ένα για τις υπόλοιπες χρήσεις.

Ερωτηθείσα η κ. Μπιρμπίλη για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ότι αρμόδιοι είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, ενώ η ίδια είπε ότι τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ πρέπει να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο.

Αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα μόλυνσης του Ασωπού και της Μεσσαπίας. Συγκεκριμένα για τη Μεσσαπία μελετώνται λύσεις με γεωτρήσεις και πηγές καθαρού νερού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος άνοιξε την ημερίδα, σχολίασε ότι η «κοινωνία κατατρέχεται από δεισιδαιμονίες, επειδή κανείς δεν θέλει τους αγωγούς βιολογικού καθαρισμού να καταλήγουν στον τόπο του».

Αναφέρθηκε στους δυο αγωγούς, έναν προς βορρά που προβλέπεται να καταλήγει στη Ραφήνα ή στη Λούτσα κι έναν προς νότο στον άξονα Βούλα-Φώκαια.

Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ακόμη ότι η σπατάλη του νερού που γίνεται στη χώρα μας είναι τεράστια και τόνισε ότι ακόμη και η αύξηση των τιμολογίων επέφερε μικρή επιρροή στην κατανάλωση. Επίσης, μίλησε για εξάντληση και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην Αττική, χαρακτηρίζοντας βόμβα για τη δημόσια υγεία την ποιότητα του ύδατος στην Δυτική σε Ασπρόπυργο και Θριάσιο.

Επίσης, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην αδράνεια των τελευταίων ετών για την εφαρμογή του νόμου του 2003 για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, καθώς, όπως είπε, η αρμόδια επιτροπή που προβλεπόταν δημιουργήθηκε επτά χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2010.

Μιλώντας στην ημερίδα ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Θεμ.Λέκκας επισήμανε ότι οι γνώριμοι ταμιευτήρες δεν βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των υδάτων και μίλησε για την ανάγκη καθαρισμού των υγρών αποβλήτων και εκ νέου χρήσης τους, θέτοντας ως παράδειγμα την Ψυττάλεια, όπου κάποιες ποσότητες θα διοχετευθούν υπέρ της άρδευσης χώρων πρασίνου.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΥΔΑΠ θα αντικαταστήσει το φίλτρο άμμου με φίλτρο ενεργού άνθρακα στις εγκαταστάσεις της στο Πολυδένδρι, με στόχο τη μείωση των δόσεων χλωρίου, καθώς ο άνθρακας έχει την ικανότητα να απομακρύνει διάφορα επικίνδυνα υλικά, όπως τα ραδιενεργά.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νίκος Μπάρδης αφού μίλησε για το επίπεδο των υποδομών και του προσωπικού της εταιρίας, σημείωσε ότι «στην ΕΥΔΑΠ βλέπουμε το θέμα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την κοινωνική πλευρά του».

Επισήμανε ακόμη ότι «δεν είναι καιρός για μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ» και μίλησε για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ.

Ακόμη τόνισε την ανάγκη η εταιρεία να ακολουθήσει πολιτική εξωστρέφειας, τονίζοντας πως «η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν».

* Η κυρία Μπιρμπίλη τοποθετήθηκε και για τους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι «όλα είναι έτοιμα για τις περιοχές Παλιάς και Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα και θα κατατεθούν μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: