Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Το 2012 θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης»

«Το 2012 θα είναι το έτος που η χώρα θα έχει μπει στο δρόμο προς την ανάπτυξη και τότε θα φανεί φως στο τέλος του τούνελ», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν ενόψει μεγάλεςαλλαγές, τις οποίες πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα καιανέφερε τρεις σταθμούς για το διάστημα αυτό. Ο πρώτος, όπως ανέφερε, είναι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ενταχθείσε ένα εθνικό σχέδιο, ο δεύτερος η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τρίτο ηΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα χρονοδιαγράμματα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι πολύ σφιχτά και η δουλειάπολλή, ενώ τόνισε επίσης ότι μπροστά υπάρχουν μάχες για την κυβέρνηση μεκατεστημένα, με κεκτημένα προνόμια και ριζωμένες νοοτροπίες που «αρρώστησαν» την πατρίδα μας.

Αναφέρθηκε επίσης στις συγκεντρώσεις μικρών ομάδων πολιτών που αποδοκιμάζουνκυβερνητικά και άλλα πολιτικά στελέχη. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειταιγια προσπάθεια περιχαράκωσης και αποκοπής της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από τηνκοινωνία και την καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματά του.

Θα επιμείνουμε και θα είμαστε καθημερινά κοντά στον πολίτη με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, θα συνομιλούμε μαζί του και από κοινού θα αντιμετωπίζουμε ταπροβλήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την χαρακτήρισε κρίσιμη και κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αντίδραση των αγορών σε αυτές τις αποφάσειςαφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τον ικανοποίησαν, καθώς όπως είπε, υπάρχουν πάντακαι οι ακραίες αντιδράσεις τους ακόμα και σε καλές ειδήσεις. Και αυτό, όπωςείπε, είναι ένα μάθημα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αγορέςγενικότερα.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπανδρέου στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωσητου φόρου Τόμπιν, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μια πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η αφετηρία της προσπάθειας της κυβέρνησης ήταντο σημείο μηδέν. Και τόνισε ότι ένα από τα πρώτα μελήματα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Γι΄ αυτό τόνισε δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα.

Αναφέρθηκε και στη λειτουργία της κυβέρνησης και ειδικά στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Τόνισε ότι προτεραιότητα θα έχει μια καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας, καθώς, όπως αναγνώρισε, πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω, τόνισε, νακάνουμε μια νέα αρχή, προσθέτοντας ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης ότι πρέπει να ξεκαθαρίζονται ποιες είναι οι συναρμοδιότητες και κατά πόσον αυτές έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των υπουργείων.

Επίσης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σύντομα θα αρχίσει μια διαδικασία αξιολόγησης των νομοσχεδίων, τα οποία είναι ήδη νόμοι και έχουν τεθεί σεεφαρμογή. Ο στόχος είναι να δούμε, εξήγησε ο πρωθυπουργός, κατά πόσο οι επιπτώσεις όλων αυτών είναι θετικές ή χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις.

Και ανέφερε ως παράδειγμα τα αποτελέσματα μιας μελέτης, στην οποία καταγράφεταιπως παρ΄ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ένα σημαντικό μέρος τουμισθού ενός μισθωτού χάνεται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του κράτους,δημιουργώντας ένα κράτος "πολύ βαρύ" για τον πολίτη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις, τονίζοντας ότι ηελληνική σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά εργοστάσια είναι να υπάρχουν δοκιμές αντοχής σε όποια πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά βεβαίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη τόνισε ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση που όμως όπως είπε σημαίνει και την αποδοχή από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι των όρων του ΟΗΕ για να προστατευτεί ο πληθυσμός καινα δρομολογηθούν δημοκρατικές εξελίξεις για να μπορεί ο λαός της Λιβύης νααποφασίζει ελεύθερα και κυρίαρχα για το μέλλον του..tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: