Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Τα νέα μέτρα δεν θα αφορούν μισθούς, συντάξεις και ΦΠΑ, διαβεβαίωνει ο Φ.Σαχινίδης

Που θα βρεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης
Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι τα νέα μέτρα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα, δεν θα περιλαμβάνουν περικοπή μισθών και συντάξεων ή αύξηση φορολογικών συντελεστών παρείχε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» εμφανίζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες, η μετάταξη αγαθών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά και η περικοπή δαπανών σε υπουργεία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΣΚΑΙ ο Φίλιππος Σαχινίδης εξήγησε πως η υστέρηση στα έσοδα υπάρχει, λόγω μειωμένης είσπραξης τελών κυκλοφορίας και λιγότερων εσόδων από το φόρο εισοδήματος, ενώ παρατήρησε πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση ήταν βαθύτερη από αυτήν που περίμενε η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι η λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα μπει σε νέα φάση.

Ως προς το ποιους αφορούν τα νέα μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν μπορεί να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φορολογικούς συντελεστές.

Που θα βρεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ


Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, στο τραπέζι υπάρχουν σειρά προτάσεων:

  • η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες
  • η μετάταξη αγαθών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (από το 13% στο 23%)
  • η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά
  • η περικοπή λειτουργικών δαπανών υπουργείων

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: