Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εν μέσω συνθημάτων οι επαφές της Λ.Κατσέλη στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας

Συναντήσεις με φορείς

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού με αντιπροσωπεία των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού με αντιπροσωπεία των εργαζομένων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Μέσα σε συνθήματα και αποδοκιμασίες από απολυμένους εργαζόμενους στην εταιρεία «Φίλκεραμ Johnson» πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι εργαζόμενοι κρατώντας πανό επιτέθηκαν φραστικά στην υπουργό.

Στη συνέχεια μια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την κ. Κατσέλη, η οποία τους ζήτησε να έχουν συνάντηση την Πέμπτη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Kατά τα άλλα, η υπουργός εκτίμησε ότι προς το τέλος του 2011 θα υπάρξει μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας της οικονομίας και σταθεροποίηση και το 2012 θα επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και μικρούς.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην οικονομία διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις αποφάσεις της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία είπε ότι είναι δύσκολο να κάνει πρόβλεψη, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από επιχειρήσεις που κλείνουν και μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να αυξηθεί κατά 1, 2 ή και 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη σύσκεψη με τους δημάρχους και εκπροσώπους φορέων η υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα δύο προγράμματα ύψους 52 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρώτο -ύψους 30 εκατ. ευρώ- προβλέπει την απορρόφηση 9.500 ανέργων (οι 5.500 στο νομό Θεσσαλονίκης) σε μικρά έργα κοινωνικής εργασίας μέχρι 5 μήνες, με επιδότηση του ημερομισθίου των 625 ευρώ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Το δεύτερο -ύψους 22 εκατ. ευρώ- και αφορά στην προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει επενδυτικές δράσεις και υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τις προσλήψεις των ανέργων θα τις κάνει ένας ενδιάμεσος φορέας, που δεν μπορεί να είναι Δήμος και δεν υπόκειται σε διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή του πρώτου προγράμματος θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες και του δευτέρου τον Σεπτέμβριο.

Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν το πρόβλημα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και η υπουργός είπε ότι τις νέες θέσεις εργασίας τις φέρνει η ανάπτυξη που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: