Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή, επιδρομές στη Γάζα και ρουκέτες στο Ισραήλ

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Παλαιστίνιος μεταφέρει τραυματισμένο αγόρι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινές επιδρομές
Παλαιστίνιος μεταφέρει τραυματισμένο αγόρι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινές επιδρομές (Φωτογραφία: Reuters )
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα για επίθεση με ρουκέτες και όλμους στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η Λωρίδα της Γάζας «βράζει» μετά το θάνατο τριών παιδιών στις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές. Η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα· πρόκειται για τη χειρότερη έξαρση βίας στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 2009.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη σε τέσσερις ισραηλινές πόλεις, λέγοντας ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης για το θάνατο οκτώ μαχητών της στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Η οργάνωση ανέφερε ότι στις σημερινές επιδρομές στη Γάζα σκοτώθηκε ένας μαχητής της, ενώ από ισραηλινής πλευράς ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός πολίτης από παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες στη νότια πόλη Μπιρσεβά.

Στις ισραηλινές επιδρομές της Τρίτης σκοτώθηκαν τρία παιδιά και ο θείος, γεγονός που επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση. Η Χαμάς κήρυξε εθνικό πένθος και κάλεσε όλους τους κατοίκους της Γάζας να λάβουν μέρος στις κηδείες των θυμάτων των επιδρομών, αμάχων και ενόπλων.

Δεκάδες μαυροντυμένες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην κατοικία των παιδιών που επλήγη από ισραηλινό πύραυλο. Συγγενείς πυροβολούσαν στον αέρα και θρηνούσαν τους οικείους τους. Όρκοι εκδίκησης ηχούσαν την ίδια ώρα στις κηδείες των ανδρών της Τζιχάντ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς, προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Το στάδιο σύμφωνα με το οποίο στόχος είναι οι πόλεις Σντερότ και Ασκελόν είναι ξεπερασμένο. Εφεξής δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την αντίσταση, όσο ο εχθρός δε σέβεται τις αποφάσεις και τους κανόνες του ΟΗΕ και συνεχίζει να σκοτώνει πολίτες» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: