Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΡΑ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πακέτο -ανάσα τεσσάρων µέτρων για τους ανέργους εντάσσεται στο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι : 1 Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ανέργων: Βελτιώνονταιοι ισχύουσες ρυθµίσεις έτσι ώστε όσοι δεν έχουν συµπληρώσει τις...
ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραµµα του ΟΑΕ∆,αφού συµπληρώσουν τρεις µήνες ανεργίας (αντί ενός έτους που απαιτείται σήµερα). Παράλληλα επαναδιατυπώνεται η ρύθµιση µε την οποία καλύπτονται από τον ΟΑΕ∆ και τουςεργοδότες για συνέχιση της ασφάλισης ύστερα από απόλυση και εφόσον έχουν συµπληρώσει το 55ο έτος τηςηλικίας τους:
n Εργαζόµενοι, ασφαλισµένοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύµβασηεξαρτηµένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή µερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για οµαδικές ή µεµονωµένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ηµέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραµένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωµα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. n Οσοι απολυθέντες δεν άσκησαν το δικαίωµα αυτό εντός του προβλεπόµενου διµήνου µετά τη δηµοσίευση του Ν. 3863/2010 έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν εντός 60 ηµερών από τη δηµοσίευση της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου. Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθµίσεις της παραγράφου αυτής και των επόµενων παραγράφων 5 και 6 του άρθρου αυτού λήγει στις 31/12/2012.
2 Κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη. Καλύπτονται για ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι καθώς και οι εργαζόµενοι που συµπλήρωσαν το 2010 πενήντα τουλάχιστον ένσηµα. Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ καθώς και τα µέλη της οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2011 έως28/2/2012, καλύπτονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος,εφόσον έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 50 ηµέρες ασφάλισης είτε το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος είτε κατά τοτελευταίο δεκαπεντάµηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ηµέρες που πραγµατοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ηµερολογιακό τρίµηνο του δεκαπενταµήνου. Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, για την περίοδο από 1/3/2011 έως 28/2/2012, δικαιούνται επιδόµατος ασθενείας από το Ιδρυµα, εφόσον εκτός των άλλων προϋποθέσεων έχουν πραγµατοποιήσει τουλά χιστον εκατό ηµέρες ασφάλισης είτε κατά το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάµηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ηµέρες που πραγµατοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ηµερολογιακό τρίµηνο του δεκαπενταµήνου. 3 Μετατροπή του επιδόµατος ανεργίας σε επίδοµα εργασίας: ∆ίνεται η δυνατότητα στον εργαζόµενο να αξιοποιήσει το επίδοµα ανεργίας για να προσληφθεί σε επιχείρηση µε µείωση του µισθολογικού κόστους. Ο ΟΑΕ∆ θα καθορίσει κάθε πότε θα πρέπεινα εµφανίζεταιο άνεργος για «εξακρίβωση».

4 Συνεχίζεται το πάγιο προγραµµα του ΟΑΕ∆ για κάλυψηµέχρι τη συνταξιοδότηση σε όσους έχουν 3.000 ένσηµα και µέχρι τα 4.500 ένσηµα για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, ώστε να λάβουν τα κατώτατα όρια σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: