Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΨΟΥΣ 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Συνθήκες ασφυξίας δημιουργούν στην κυβέρνηση τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού τα οποία οδηγούν στην ενεργοποίηση των οδηγιών της τρόικας για λήψη νέων μέτρων εντός του Απριλίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εντάσσεται στις πρόσθετες...
υποχρεώσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, η μείωση κοινωνικών επιδομάτων στους έχοντες υψηλά εισοδήματα και η εσπευσμένη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες η «μαύρη τρύπα» ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για το διάστημα αυτό.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για το 2011, λόγω αποκλίσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν αποφασισθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν το ποσό αυτό θα προέλθει από την πλευρά των δαπανών ή των εσόδων. Πάντως, ανεπίσημα στοιχεία που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγω για νέα πτώση των εσόδων το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου κατά 18%.
Από την επεξεργασία των χθεσινών στοιχείων του προϋπολογισμού, τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου παρουσίασαν υστέρηση της τάξης των 858 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο για το ανωτέρω διάστημα και μειωμένα κατά 9,1% σε σχέση με πέρυσι.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει την υστέρηση αυτή στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκατ. ευρώ στο τρέχον δίμηνο. Το περίεργο είναι, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και κατάρτισε τον προϋπολογισμό και έβαλε τους στόχους για κάθε μήνα, δεν είχε υπολογίσει τις απώλειες των εσόδων από τέλη, έκτακτες εισφορές κ. λπ. ώστε να έχει χαμηλότερους στόχους. Προφανώς έχει γίνει πρόχειρος υπολογισμός, αλλά και πηγές εσόδων στις οποίες είχε στηριχθεί το οικονομικό επιτελείο δεν αποδίδουν. Για παράδειγμα, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος παρουσιάζουν υστέρηση το πρώτο δίμηνο 381 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον φόρο στην περιουσία 89 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση στα δημόσια έσοδα θα ήταν μεγαλύτερη εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν αποφάσιζε να κλείσει τις κάνουλες και να επιστρέφει χρήματα στις επιχειρήσεις με το σταγονόμετρο (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος). Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο έχουν επιστραφεί 575 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο δίμηνο του 2010 είχαν επιστραφεί 737 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2009 είχαν επιστραφεί 1,062 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: