Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Λαμπρινίδης: "Κατοχυρώνεται ως θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο"

"Η μεγαλύτερη επιτυχία της σημερινής απόφασης είναι ότι η πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο κατοχυρώνεται πλέον ως "θεμελιώδες δικαίωμα", η προστασία του οποίου απαιτείται και για τη θωράκιση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, η ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης και η ελευθερία πολιτικής δράσης" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης.

"Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πει ότι ανεχόμαστε τη χρήση του διαδικτύου για παράνομες πράξεις, οι οποίες και θα πρέπει να καταπολεμούνται. Θα πει, όμως, ότι ούτε Κυβερνήσεις ούτε ιδιωτικές εταιρείες μπορούν με τυποποιημένες συνοπτικές διαδικασίες να κόβουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ή να παραβιάζουν συστηματικά την ιδιωτική ζωή όλων των πολιτών προκειμένου να εντοπίζουν κάποιους που ενδεχομένως παρανομούν" ανάφερε.

"Μαζί με τις υπόλοιπες, αναλυτικά διατυπωμένες διαδικαστικές εγγυήσεις της τροπολογίας, το Κοινοβούλιο πέτυχε να διασφαλίσει τα αυτονόητα σε μία δημοκρατική κοινωνία. Μόνον αναλογικές ως προς την παρανομία ποινές πρέπει να επιτρέπονται" τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το τελικό κείμενο του συμβιβασμού υιοθέτησε μία σειρά από τροπολογίες του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου (και μέλους της σχετικής Επιτροπής Συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο) κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, οι οποίες θωρακίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι το τελικό κείμενο προτάσσει την υποχρέωση για τη θέσπιση αυστηρότατων διαδικαστικών εγγυήσεων, στη βάση των ευρωπαϊκών νόμων και Συνθηκών για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, μια «πρότερη, δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία» για την πιθανή διακοπή της σύνδεσης όσων κατηγορούνται για παράνομες πράξεις στο Διαδίκτυο, ενώ εξασφαλίζει το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο κ. Λαμπρινίδης πέτυχε επίσης τη σημαντική προσθήκη της υποχρέωσης σεβασμού της «ιδιωτικής σφαίρας» των χρηστών, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύεται σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αυθαίρετα να εγκαθιστούν λογισμικά παρακολούθησης των κινήσεων όλων των πολιτών στο διαδίκτυο, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές παράνομες πράξεις.
nooz.gr

Read more...

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΝΕΟΣ ΑΤΤΙΚΑΡΧΗΣ!

Ο Σερέτης τοποθετήθηκε πριν από λίγο νέος Αττικάρχης. Ήταν στην Άμεση Δράση επί Πολύδωρα. Αποτελούσε το αγαπημένο παιδί του.... "Ποιητή". Ο Μπαλάκος την πάτησε και πάλι. Παραμένει Α' Αναπληρωτής ΓΑΔΑ. Τον Μάρτιο μάλλον πηγαίνει σπίτι του. Ήταν επιλογή του Χρυσοχοίδη και του Οικονόμου. Τέλος και ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής. Ο Χρυσοχοίδης θέλει να τα αλλάξει όλα. Ο Χωριανόπουλος αν και είχε συλλάβει μέρος των μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς πλήρωσε παλιές κόντρες μεταξύ των Αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής.
fimotro


Read more...

Επίκειται επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα

Επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σχεδιάζεται, δίχως να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός στη δήλωσή του, που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, μίλησε "για επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού».

Ο κ. Μπαγίς είπε: «Ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις αυτές, αυτή που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός μας των εξωτερικών στην αρχές Δεκεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα είναι σημαντικά βήματα» και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.
nooz.gr

Read more...

Εξελέγησαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή



Εξελέγησαν οι εισηγητές  του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Σε πλήρη διάταξη έχει τεθεί πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή των εισηγητών του στους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας. Πρόκειται για τους τομείς όπου συμμετέχουν οι βουλευτές του κόμματος, που μετέχουν στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές και οι οποίοι προετοιμάζουν την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις εργασίες της Βουλής, συζητούν τα νομοσχέδια και ζητούν αλλαγές, όταν το θεωρούν αναγκαίο. Υπό την προεδρία λοιπόν του Γραμματέα της Κ.Ο. Χρήστου Παπουτσή, συνεδρίασαν την Τετάρτη οι ΚΤΕ και εξέλεξαν:

Ο ΚΤΕ Οικονομικών εξέλεξε Εισηγητή τον Ανδρέα Μακρυπίδη και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Στάθη Κουτμερίδη.

Ο ΚΤΕ Υποδομών εξέλεξε Εισηγητή τον Κώστα Σπηλιόπουλο και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Χρήστο Μαγκούφη.

Ο ΚΤΕ Μεταφορών και Δικτύων εξέλεξε Εισηγητή τον Γιάννη Αμοιρίδη και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Σπύρο Μαργέλη.

Ο ΚΤΕ Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξέλεξε Εισηγήτρια την Σοφία Γιαννακά και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Άγγελο Τόλκα.

Ο ΚΤΕ Πολιτισμού εξέλεξε Εισηγήτρια την Πέμυ Ζούνη και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Γιάννη Βούρο.

Ο ΚΤΕ Τουρισμού εξέλεξε Εισηγήτρια την Μάγια Τσόκλη και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Στάθη Κουσουρνά.

Ο ΚΤΕ Αθλητισμού εξέλεξε Εισηγητή τον Γιάννη Δημαρά και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Σάββα Εμινίδη.

Ο ΚΤΕ Εξωτερικών εξέλεξε Εισηγήτρια την Άννα Νταλάρα και Αναπληρώτρια Εισηγήτρια την Εύα Καϊλή.

Ο ΚΤΕ Ελληνισμού της Διασποράς εξέλεξε Εισηγήτρια την Χρύσα Αράπογλου και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Νίκο Ζωΐδη.

Ο ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας εξέλεξε Εισηγητή τον Βασίλη Τόγια και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Βασίλη Οικονόμου.

Ο ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέλεξε Εισηγητή Μιχάλη Τιμοσίδη και Αναπληρώτρια Εισηγήτρια την Μαρία Μίχου.

Ο ΚΤΕ Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέλεξε Εισηγητή τον Μανόλη Σκουλάκη και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Παναγιώτη Αντωνακόπουλο.

Ο ΚΤΕ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξέλεξε Εισηγητή τον Παναγιώτη Ρήγα και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Γιώργο Αρβανιτίδη.

Ο ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη εξέλεξε Εισηγητή τον Δημήτρη Καρύδη και Αναπληρώτρια Εισηγήτρια την Βάσω Τσόνογλου.

Ο ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέλεξε Εισηγητή τον Δημήτρη Παπουτσή και Αναπληρώτρια Εισηγήτρια την Μαρία Σκραφνάκη.

Ο ΚΤΕ Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξέλεξε Εισηγητή τον Χρήστο Πρωτόπαπα και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Θωμά Ρομπόπουλο.

Ο ΚΤΕ Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής εξέλεξε Εισηγήτρια την Κατερίνα Φαρμάκη και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Βασίλη Γιουματζίδη.

Ο ΚΤΕ Ενέργειας εξέλεξε Εισηγητή τον Θανάση Χαντάβα και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Νίκο Τσώνη.

Ο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέλεξε Εισηγητή τον Βασίλη Κεγκέρογλου και Αναπληρωτή Εισηγητή τον Μιχάλη Τζελέπη.

.protothema.gr


Read more...

Συνάντηση του τούρκου υπουργού Μπαγίς με Παπανδρέου και Δρούτσα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών είχε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς.

Στο άτυπο γεύμα εργασίας που παρέθεσε στον κύριο διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Δρούτσας, οι δύο άνδρες συζήτησαν πάνω στις διμερείς σχέσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα, ενώ συζητήθηκαν και τυχόν περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών για τα ευρωπαϊκά θέματα δεδομένης και της σχετικής ελληνικής τεχνογνωσίας.

Από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η στήριξη της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, η οποία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της ενόψη της αξιολόγησής της από την ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Bagis, τέλος, μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τους θερμούς χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.

Αφορμή για την παρουσία του στην Ελλάδα είναι η αποψινή συμμετοχή του σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, με ομιλία υπό τον τίτλο «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη ΕΕ».

Για επίσκεψη Ερντογάν ενημέρωσε ο Μπαγίς

Επίσης ο κ. Μπαγίς ενημέρωσε μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Διαβάστε περισσότερα
nooz.gr

Read more...

Εντονη αντίδραση της Εκκλησίας για την αύξηση του ΕΤΑΚ

Την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας προκαλεί η κυβερνητική απόφαση για τριπλασιασμό του ΕΤΑΚ, του ενιαίου τέλους ακινήτων, που καλείται να καταβάλει για την περιουσία που διαθέτει. Σημειωτέον ότι η απόφαση ελήφθη δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάτι που μάλιστα σημειώνει η Ιερά Σύνοδος στη σχετική ανακοίνωσή της.

Οι Ιεράρχες τονίζουν ότι δεν υπάρχει ισονομία με τα άλλα πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και υπογραμμίζουν: "Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος και, όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εξυπακούουν προηγουμένως σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου».

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην Ιερά Σύνοδο αποφασίστηκε να συσταθεί τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Ιωαννίνων, Ελάσσονος και Ναυπάκτου, προκειμένου να συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

nooz.gr


Read more...

Ντόρα μακράν, 52%...


Πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis...
Μόνο στο Nonews-NEWS
Το πρώτο γκάλοπ μετά την αποχώρηση Αβραμόπουλου δίνει μεγάλο προβάδισμα στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο ερώτημα "Ποιόν θεωρείτε κατάλληλο για αρχηγό της Ν.Δ.;", οι υποψήφιοι λαμβάνουν...

...Ντόρα Μπακογιάννη 52%
Αντώνης Σαμαράς 25%
Παναγιώτης Ψωμιάδης 9%

Διαφορά μεγάλη, που δίνει τη νίκη στην Μπακογιάννη από τον πρώτο γύρο...

/nonews-news

Read more...

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ


ΤΟΝ ΣΕΡΕΤΗ ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΑΡΧΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Tελικά δεν πέρασε του Πάγκαλου. Έφαγε γερό χαστούκι από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο οποίος ήθελε τον Ραχωβίτσα. Του Πάγκαλου πέρασε μόνο στην Πυροσβεστική. Ο Ραχωβίτσας γίνεται από υποστράτηγος αντιστράτηγος και υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για προσωπική ήττα του Πάγκαλου. Ο Βασίλης Γκαλογιάννης που προοριζόταν για υπαρχηγός τελικά αποστρατεύτηκε. Αποτελούσε προσωπική επιλογή του Πάγκαλου τον οποίο έσπρωχνε για αρχηγό. Τελικά τον έκαψε τον άνθρωπο. Κρίμα γιατί ήταν πολύ καλός αξιωματικός. Επιτελάρχης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Χριστοφιλάκης. Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος ο Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος ο Κωνσταντίνος Κασαπάκης.
fimotro

Read more...

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Κατατέθηκε στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2010. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης -0,3% (-1,5% το 2009), επενδύσεις -2% (-20% το 2009), εξαγωγές +2,5% (-14% το 2009) και εισαγωγές +1,5% (-22% το 2009).

"Ο προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, με εξορθολογισμό δαπανών και διασφαλίζοντας σε συνεργασία με τους εταίρους μας τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας σε εύλογο χρόνο" σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

"Ο προϋπολογισμός του 2010 επιδιώκει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ και τη συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους, την περιστολή της κρατικής σπατάλης, την ενίσχυση των εσόδων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, τη στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, την αύξηση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις, για εκπαίδευση και υγεία και τη στήριξη της απασχόλησης με την ενθάρρυνση της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας", είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι "ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας". Αναφέρθηκε, επίσης, στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.510 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,5% του ΑΕΠ από το 21,4% του έτους 2009.

Εξάλλου, οι συνολικές (πλην χρεολυσίων) δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 31,1% του ΑΕΠ από το 33,7% του 2009, παρά τα σημαντικά κονδύλια, ύψους 2.120 εκατ. ευρώ, που έχουν περιληφθεί στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των μέτρων της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί την αφετηρία για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποκατάστασης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, των δημοσιονομικών στοιχείων και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες
, οι συνολικές πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 28,8% του ΑΕΠ το 2010 από το 29,7% του 2009 και αυτό παρά το γεγονός ότι στις πρωτογενείς δαπάνες περιλαμβάνονται και πιστώσεις, ύψους 2.120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους.

Τα 2.120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για:

- την αύξηση των δαπανών για την παιδεία

- την αύξηση των δαπανών για την υγεία και τις δαπάνες για το διορισμό νοσηλευτικού προσωπικού

- τη χορήγηση εισοδηματικής πολιτικής σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό

- την αύξηση των αγροτικών συντάξεων

- την α' φάση της σταδιακής αύξησης του επιδόματος ανεργίας και

- τη χορήγηση της β' δόσης του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης

Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στον περιορισμό των δαπανών (μετακινήσεις, προμήθειες, δημόσιες σχέσεις, λειτουργικές δαπάνες) και των λοιπών παροχών (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια). Οι δαπάνες αυτές είναι μειωμένες κατά 910 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2009.

Αποδοχές - Συντάξεις

Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων το 2010 θα αυξηθούν κατά 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι αποτελούν περίπου το 45,9% των πρωτογενών δαπανών. Η κατά 3,5% αύξηση των δαπανών και των συντάξεων οφείλεται:

- στην εισοδηματική πολιτική του έτους 2010, η οποία προβλέπει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό

- στη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού

- στις δαπάνες που θα προκύψουν από τις νέες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και αστυνομικών

- στην αύξηση των συντάξεων, λόγω εισοδηματικής πολιτικής των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων και των νέων συνταξιούχων

Εξάλλου, οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας αντιπροσωπεύουν το 28,7% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών, βάση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας θα καλύψουν την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ κατά 1% του ΑΕΠ, το ΕΚΑΣ, τη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες, την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, και την καταβολή της β' δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες το προσχέδιο αναφέρει ότι οι πιστώσεις της κατηγορίας αυτής είναι κατά 8,5% χαμηλότερες απ' ότι το 2009. Το συνολικό ύψος των δαπανών αυτών ανέρχεται σε 9.765 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2010 καλείται να οδηγήσει τη χώρα, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2010 στην έξοδο από την κρίση, στο πλαίσιο μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Οι δαπάνες του προγράμματος προβλέπεται να φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το 2009). Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6.950 εκατ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 3.350 εκατ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα ενισχυθούν οι τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, των μεγάλων έργων υποδομών και τα έργα υποδομών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού όλης της χώρας.

Χρέος

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300.800 εκατ. ευρώ ή 125,3% του ΑΕΠ έναντι των 262.071 εκατ. ευρώ ή 109,6% του ΑΕΠ το 2008.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2010 το ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης για το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 326.305 εκατ. ευρώ ή 133,6% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2009.

Σε ό,τι αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 294.950 εκατ. ευρώ (120,8% του ΑΕΠ) έναντι των 272.300 εκατ. ευρώ (113,4% του ΑΕΠ). Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσουν στο 5,3% έναντι του 5,1% που ήταν το 2009 και του 4,7% που ήταν το 2008.

Έσοδα

Αύξηση των τακτικών εσόδων του δημοσίου το 2010 κατά 3,82 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 56,9 δισ. ευρώ έναντι 53,08 δισ. ευρώ το 2009 και θα παρουσιάσουν αύξηση 7,2%.

Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,65 δισ. ευρώ (αύξηση 7,2%) και θα ανέλθουν στα 54,225 δισ. ευρώ από 50,570 δισ. ευρώ το 2009.

Φορολογική πολιτική


Οπως διευκρινίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η αύξηση αυτή των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το 2010 βασικές συνιστώσες της οποίας είναι:

-Η εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φυσικών προσώπων.

-Η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος καθώς και του ποσού που του αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

-Η φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων για προώθηση των επενδύσεων.

-Η φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (οφ σορ) εταιρίες φορολογικών παραδείσων.

-Η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.

-Η αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

-Η έκτακτη αύξηση του συντελεστή του ενιαίου τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το το έτος 2009 ως κοινωνική συνεισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-Η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις.

-Η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του 2008.

-Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στους αγρότες για πωλήσεις προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής από 7 σε 11% και

-Η επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης των φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο.

Επίσης όπως διευκρινίζεται στο προσχέδιο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2010 αναμένεται να συμβάλουν μια σειρά από φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του έτους φέτος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι προβλέπεται αύξηση των εσόδων από την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής από 26/6/2009 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη από την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και της επιβολής τέλους στα καρτοκινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι γενικές κατηγορίες εσόδων από τις οποίες θα προέλθει η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2010 κατά 3,7 δισ. ευρώ είναι οι ακόλουθες:

-Η ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από την οποία εκτιμάται ότι θα προέλθουν 1,2 δισ. ευρώ.

-Το νέο πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας αλλά και από τις αυξήσεις σε ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης όπως σε ποτά και τσιγάρα από τα οποία θα προέλθουν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.

-Την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία από τις οποίες θα εισπραχθεί ένα (1) δισ. ευρώ προκειμένου να καταβληθεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος Αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% και να ανέλθουν στα 23,725 δισ. ευρώ από 21,785 δισ. ευρώ φέτος.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 3,5% και θα ανέλθουν σε 17,375 δισ. ευρώ από 16,790 δισ. ευρώ φέτος.

Στα φυσικά πρόσωπα η αύξηση θα είναι 4,4% και τα έσοδα που υπολογίζεται να εισπραχθούν θα ανέλθουν στα 11,4 δισ. ευρώ από 10,920 δισ. ευρώ φέτος.

Στα νομικά πρόσωπα προβλέπεται μείωση των εσόδων κατά 7,2% τα οποία και θα ανέλθουν στα 3,525 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ φέτος.

Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 82,1% και θα ανέλθουν στα 865 εκατ. ευρώ από 475 εκατ. ευρώ φέτος.

Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών θα αυξηθούν κατά 4,8% και θα ανέλθουν σε 2,725 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ φέτος.

Οπως σημειώνεται στο προσχέδιο στην αύξηση των εσόδων από τους άμεσους φόρους κατά 8,9% αναμένεται να συμβάλουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μέσω της κατάργησης σημαντικών φοροαπαλλαγών και της ένταξης όλων των εισοδημάτων στην νέα ενιαία φορολογική κλίμακα.

Επίσης τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία λόγω της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις και της αναμόρφωσης της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Ακόμη συμβολή στην ενίσχυση των εσόδων αυτών θα έχει η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο καθώς και η έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6% και να ανέλθουν στα 30,5 δισ. ευρώ από 28,785 δισ. ευρώ φέτος.

Τα έσοδα από τους φόρους συναλλαγών θα αυξηθούν κατά 4,1% και θα ανέλθουν σε 18,472 δισ. ευρώ από 17,741 δισ. ευρώ φέτος.

Ειδικότερα τα έσοδα από ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά 5% και θα ανέλθουν στα 17,315 δισ. ευρώ από 16,446 δισ. ευρώ φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αύξηση 10,2% προβλέπεται στα έσοδα από το ΦΠΑ στον καπνό που θα προέλθει κυρίως από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.

Ετσι τα έσοδα αυτά προβλέπεται να ανέλθουν στα 755 εκατ. ευρώ από 685 εκατ. ευρώ φέτος. Αντίστοιχα αυξημένα κατά 11,5% θα είναι τα έσοδα από τους λοιπούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού όπου προβλέπεται να ανέλθουν στα 3,270 δισ. ευρώ από 2,934δισ. ευρώ φέτος.

Τα συνολικά έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8% και να ανέλθουν στα 11,066 δισ. ευρώ από 10,174 δισ. ευρώ φέτος.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4% και να ανέλθουν στα 1,6 δισ. ευρώ από 5,33 δισ. ευρώ φέτος.



Read more...

Κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών με αίτημα τον τερματισμό της απεργίας στο Λιμάνι...



Στους δρόμους του Πειραιά...
Aποκλεισμένο από νταλίκες και τους ιδιοκτήτες οδηγούς τους παραμένει από νωρίς το μεσημέρι το κτίριο του παλαιού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Λιμάνι.
Ζητούν τον άμεσο τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων των...
λιμενεργατών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά.

Νωρίτερα, οι οδηγοί είχαν πραγματοποιήσει πορεία με τις νταλίκες στους δρόμους του Πειραιά.
NEA

nonews-news


Read more...

Προϋπολογισμός υπέρ των αδυνάτων


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίασε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο υπουργικό συμβούλιο για έναν προϋπολογισμό που στόχο έχει «η Ελλάδα να πιστέψει ξανά στον εαυτό της». Δήλωσε ότι στοχεύει στην προστασία των αδυνάτων και στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων μας.

Μίλησε επίσης για πλήρη καταγραφή των στατιστικών μας στοιχείων και για το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο όπως είπε θα φέρει δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσίαζε η κυβέρνηση Καραμανλή, ωστόσο δήλωσε ότι αυτό δε σημαίνει «ότι θα υπαναχωρήσουμε από την πολιτική αναδιανομής και δικαιοσύνης».


protothema.gr

Read more...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Eξυγίανση και διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος καθώς και η εισαγωγή ουσιαστικού ελέγχου των προεκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων, θα συμβάλουν στην εξυγίανση και την εξασφάλιση διαφάνειας στην υπόθεση του πολιτικού χρήματος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, κ. Απόστολου Κακλαμάνη για προκλητικές παραβάσεις της εκλογικής και φορολογικής νομοθεσίας κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι είναι σε τέτοιο βαθμό η δυσλειτουργία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ώστε η σχετική έγγραφη καταγγελία του κ. Κακλαμάνη που έγινε στις 2 του περασμένου Οκτωβρίου, να έχει διαβιβαστεί μόλις αυτές τις ημέρες στις περιφερειακές υπηρεσίες για έλεγχο.
nooz.gr

Read more...

Επίσκεψη Χ. Καστανίδη στις φυλακές Κορυδαλλού


Την πλήρη καταγραφή των προβλημάτων του καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης από τον διευθυντή των φυλακών, Παύλο Δουλάμη.

Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις φυλακές Κορυδαλλού, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Απόστολο Κατσιφάρα και τη βοηθό του Συνήγορου του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των φυλακών από το διευθυντή τους και τους υπαλλήλους.

Παράλληλα, επισκέφθηκε και τις πτέρυγες όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κρατούμενους, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με έκπληξη, καθώς πρώτη φορά τους επισκέπτεται υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καστανίδης είπε ότι η σημερινή επίσκεψη είναι η πρώτη του στις φυλακές Κορυδαλλού, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες. Ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια σειρά από επισκέψεις σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο των υπαλλήλων, όσο και των κρατουμένων μέσα από βαθιές αλλαγές του σωφρονιστικού συστήματος.

Τα κύρια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και τα οποία ανέφερε ο διευθυντής των φυλακών είναι, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων, οι ελλείψεις, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων και η δυσκολία επαναπροώθησης των μεταναστών κρατουμένων.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας, τόνισε ότι πρέπει να δούμε από άλλη ματιά τη σωφρονιστική πολιτική, επισημαίνοντας ότι θα αλλάξουμε συνθήκες εργασίας και κράτησης και θα δοθεί απάντηση στο κενό του σωφρονιστικού συστήματος μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τέλος, η κ. Σπανού τόνισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων με τις επισημάνσεις του αλλά και με την απαιτούμενη κριτική όπου εντοπίζει ελλείψεις.-
nooz.gr


Read more...

Ομιλία Μπαν Κι-μουν στην ελληνική Βουλή

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση του Κυπριακού «από τον κυπριακό λαό και για τον κυπριακό λαό», εμφανίστηκε στην ελληνική Βουλή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη «στέρεη ελπίδα του», πως το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που βαραίνει τις σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα χώρα, θα λυθεί στο άμεσο μέλλον.

Κυπριακό- ΠΓΔΜ

Ο κ. Μπαν αναφέρθηκε σε δύο θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και τη διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με το πρώτο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη, «ενεργά υποστηρίζουν μια διευθέτηση, προάγοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, και οι συνομιλίες παρουσιάζουν σταθερή πρόοδο (…) Παρά τις πολλές δυσκολίες, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές μιας διευθέτησης. Η μοναδική και στενή σχέση της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, καθιστά τη στήριξή σας αποφασιστική. Αντιμετωπίζουμε μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε το μακροχρόνιο αυτό ζήτημα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε στο να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό, να επιτύχει τον στόχο μιας αμοιβαίας αποδεκτής και ευεργετικής διευθέτησης για μια ενιαία Κύπρο».

Τέλος, αναφερθείς στην ελληνοσκοπιανή υπόθεση, σημείωσε πως η επίλυσή του θέματος θα ανοίξει νέες προοπτικές για την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Είναι στέρεη η ελπίδα μου, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο κοντινό μέλλον. Είμαι βέβαιος πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΠΓΔΜ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαν.

Η ατζέντα του ΟΗΕ


Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν και ένα μήνα πριν τη Διάσκεψη Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη, ο κ. Μπαν Κι Μουν, επισκόπησε στην ομιλία του την ατζέντα του ΟΗΕ, στην οποία κάλεσε και την Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο.

Δεύτερος στόχος του ΟΗΕ είναι η περαιτέρω διασπορά των οικονομικών ευκαιριών, στην οποία ο κ. Μπαν ενέταξε και τη μεταναστευτική πολιτική των προηγμένων χωρών. Υπενθυμίζοντας πως στο πλανήτη, περισσότεροι από 1 δισ άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο γ.γ. του Οργανισμού αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας τις δοκιμασίες, που επέφερε στις εύρωστες οικονομίες, αλλά και υπενθυμίζοντας πως οι προηγμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν την πολιτική και ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τις υπανάπτυκτες.

Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο γ.γ. του ΟΗΕ παρατήρησε πως «τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σε υπερθετικό βαθμό από την συνεισφορά των μεταναστών. Είμαι, επίσης ενήμερος ότι καταβάλλετε προσπάθειες για να διασκεδάσετε ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών που κρατούνται στην Ελλάδα και για το πρόβλημα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών. Ειλικρινά πιστεύω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού για τους εργάτες αυτούς, θα συνεχίσει να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Ελπίζω, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σχετικά με την μεταχείριση των αιτούντων άσυλο».

Η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, αποτελεί άλλη μία πάγια προτεραιότητα του ΟΗΕ. Ο κ. Μπαν, ήδη στην αρχή της ομιλίας του, είχε εξάρει τη συμμετοχή, «με πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία», 1.000 ελλήνων στρατιωτών στον Πόλεμο της Κορέας.

«Η θυσία του ελληνικού λαού βοήθησε στην απελευθέρωση και του δικού μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συνάντησή μου με μερικούς παλαιούς βετεράνους πριν μερικά χρόνια εδώ στην Αθήνα», ανέφερε.

- Το πρωί ο γγ του ΟΗΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μπαν συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πέντε συμβούλους του.
nooz.gr


Read more...

Ξενογιαννακοπούλου: Στήριξη του ΕΣΥ με πλήρωση οργανικών θέσεων

Για τη στήριξη του ΕΣΥ με την πλήρωση των οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διαβεβαίωσε τη Βουλή η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των προσλήψεων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τασου Κουράκη.

Ενημέρωσε συγκεκριμένα ότι:

-Εγκρίθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για 671 (τελικώς) κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων σε θέσεις επιμελητών. Υπόκειται πλέον στα νοσοκομεία να κάνουν την προκήρυξη.

-Ζητήθηκε η επιτάχυνση και επεξεργασία για την σύσταση επιπλέον 1.329 θέσεων ιατρικού προσωπικού ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και έτσι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000, που απαιτείται ώστε να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα εφημεριών και να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

-Η προκήρυξη για τις 1.727 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και θα προχωρήσει αφού γίνει προσαρμογή του τεύχους της προκήρυξης βάσει της γενικής οδηγίας που θα είναι για όλες τις προκηρύξεις.

-Θα προχωρήσει εντός του έτους, η προκήρυξη 1.400 ακόμη θέσεων νοσηλευτών. Ισχύει η δέσμευση για την κάλυψη 3.000 νέων θέσεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

-Γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία όσον αφορά και τους ειδικευμένους γιατρούς αλλά πρέπει να προηγηθεί σωστή απεικόνιση αναγκών.

-Προχωρεί η αποπληρωμή των εφημεριών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η διαβεβαίωση για την πληρωμή τους για το υπόλοιπο του χρόνου.

-Σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται λύση στο νομικό πρόβλημα του πλαφόν των εφημεριών το οποίο θα τεθεί σε διάλογο κατά την αυριανή συνάντηση της υπουργού με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΙΝΓΕ).

Ο ερωτών βουλευτής αν και έκανε λόγο για κάλυψη λιγότερων οργανικών θέσεων, αναγνώρισε καλές προθέσεις και θετικά πρώτα δείγματα γραφής στη νέα υπουργό και ζήτησε να γίνουν οι προσλήψεις εντός του έτους. Ακόμη ζήτησε να οριστούν τα μέλη του υπουργείου που συμμετέχουν στην κοινή υπουργική επιτροπή ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα πρότυπα εφημέρευσης και για την κατανομή των 2.500 θέσεων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία,. Επισήμανε πάντως ότι αν προσληφθούν 1.700 νοσηλευτές και 1.400 επιπλέον, και ακόμη 3.000 το 2010, ο αριθμός των 6.000 απλώς θα καλύψει τις αποχωρήσεις από τα σταζ και άρα δεν θα υπάρξει αναβάθμιση σε επίπεδο νοσοκομείων. Πρόσθεσε ότι τα κενά νοσηλευτικού προσωπικού πλησιάζουν τις 25.000 θέσεις και είπε πως θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς πιστώσεις για τουλάχιστον 6.000 νέες θέσεις ώστε στην τετραετία να φτάσει ο αριθμός των νοσηλευτών τις 24.000.
.nooz.gr

Read more...

Μπατζελή: Συνεχής διαβούλευση με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις των αγροτών

Συνάντηση με την αρμόδια για τη γεωργία επίτροπο, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα του Οργανισμού πληρωμών γεωργικών ενισχύσεων και οι αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ

«Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση έτσι ώστε οι επιδοτήσεις τις οποίες πρέπει να πάρουν οι παραγωγοί και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και μείωσης του εισοδήματός τους να ανταποκρίνονται σε όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο», δήλωσε, μετά τη συνάντηση η κ. Μπατζελή.

Αναφερόμενη στον ΕΛΓΑ, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δώσουμε άμεσα τις απαντήσεις μας, για να αποσαφηνιστεί ο κοινωνικός και ασφαλιστικός ρόλος του ΕΛΓΑ».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη πλήρους συνάρτησης και συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των πληρωμών ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα κυρώσεων ή αδιαφανούς διαχείρισης του δημόσιου κοινοτικού ή εθνικού χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν 425 εκατ. ευρώ για το 2009 και 386 εκατ. ευρώ για το 2008 (σχετικά με τις φυσικές καταστροφές), γνωστοποιήθηκε ότι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινιστικά στοιχεία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Για τον Οργανισμό πληρωμών των γεωργικών ενισχύσεων, τέλος, η διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης και χαρτογράφησης των αγροτεμαχίων.

Μεταξύ 23 και 27 Νοεμβρίου, μάλιστα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη διενέργεια ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα για την καταβολή των πληρωμών στους αγρότες χωρίς αντιδικία με την ΕΕ.
nooz.gr

Read more...

ΟΚΕ: Υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Οι αδυναμίες και τα πάγια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και η αδυναμία προσέγγισης των στόχων της Λισαβόνας καταγράφονται στους δείκτες παρακολούθησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που παρατηρεί και διερευνά η ΟΚΕ.

Στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) που συνήλθε το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να εγκριθεί η Γνώμη Πρωτοβουλίας με θέμα «Δείκτες Παρακολούθησης του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010» υπογραμμίζεται ότι οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν συνεχή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το υψηλό επίπεδο των επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί επαρκώς για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση δυστυχώς μας προσανατόλισε και το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

- Το ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, παραμένει σταθερό και οι επιδοματικές πολιτικές δεν βελτίωσαν τα επίπεδα της φτώχειας.

- Η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών παρέμενε επισφαλής. Το δημόσιο έλλειμμα είχε σχεδόν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού του 2008. Η φοροεισπρακτική πολιτική της τότε κυβέρνησης με τη συνεχή επιβολή νέων φόρων, και μάλιστα για προηγούμενες περιόδους, κάθε άλλο αποδείχθηκε ικανή να μειώσει το έλλειμμα. Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο, η κυβέρνηση να είχε προσανατολισθεί στην ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

- Επίσης, παρά το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξακολουθούσε να παρατηρείται σημαντική υστέρηση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Το σημαντικότερο ζήτημα δε, είναι ότι δεν είχε προχωρήσει η θέσπιση και υλοποίηση μιας πολιτικής Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, ώστε τα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα να πάψουν να αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της έρευνας.

- Αναφορικά με το κομμάτι της ενέργειας διαπιστώθηκε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εθνικός στόχος είναι να φθάσει η χώρα μας στο 20,3% μέχρι το 2010 και στο 29% μέχρι το 2020, αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας. Ο στόχος αυτός, με βάση τα στοιχεία του 2006, καθώς δεν είναι διαθέσιμα νεώτερα στοιχεία, κρίνεται υπεραισιόδοξος και φυσικά μη υλοποιήσιμος. Και βέβαια δεν έχουν επιλυθεί ακόμα οι δυσλειτουργίες του θεσμικού πλαισίου, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις και απομακρύνουν κάθε σοβαρό επενδυτή.

- Τέλος, δεν διαπιστώθηκε καμία πρόοδος στην απασχόληση, ενώ η ανεργία και λόγω της κρίσης αυξήθηκε σημαντικά. Όχι μόνο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αλλά και αυτά των προηγούμενων χρόνων, ήταν εμφανής η αδυναμία της χώρας μας για προσέγγιση των στόχων της Λισαβόνας όσον αφορά τη συνολική απασχόληση. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν μείωση της συνολικής απασχόλησης για πρώτη φορά μετά το 2000, καθώς και μείωση της πλήρους και αύξηση της προσωρινής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Πολιτικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Ο.Κ.Ε. διερευνά και αξιολογεί κάθε Ιούνιο τις εξελίξεις που σημειώνονται στους δείκτες παρακολούθησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Το υλικό αυτό αποτελεί σημαντική εισροή στο έργο της ετήσιας αξιολόγησης της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί.
nooz.gr

Read more...

Διαδηλώσεις και αντιπαραθέσεις για τα stage

"Παράθυρο" για συμμετοχή εργαζομένων Stage σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ανοίγει η κυβέρνηση. Απεργούν μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα stage, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Αντιπαράθεση στη Βουλή


"Τέλος στο καθεστώς των stage και στον εργασιακό μεσαίωνα, τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων για προσλήψεις στο δημόσιο, είτε έχουν δουλέψει με καθεστώς μαθητείας στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηθικό δικαίωμα να πετάξει χιλιάδες νέους στο δρόμο" και ο κ. Κοντογιάννης έκανε λόγο για "ανάλγητη απόφαση".

Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε ηθικό έρεισμα, να συνεχιστεί το καθεστώς των stage για όσους προσλήφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί ρύθμιση, που θα αφορά όσους έχουν καλύψει το 24μηνο σε σχέση με προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

"Για όσους έχουν ένα, δύο και παραπάνω χρόνια στο δημόσιο με τη μορφή αυτής της αιχμαλωσίας, η κυβερνητική απόφαση πρέπει να προσεχθεί σε όλα της τα μέρη. Γι' αυτό τον κόσμο έχει μέριμνα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει προκηρύξεις, όπου υπάρχουν κενά, μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο μας διαβεβαιώνει ότι μπορούμε να τις καλύψουμε σε 20-25 μέρες για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου", διευκρίνισε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: "Για τους σταζιέρ ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις μαθητείας δίνουν μόρια. Δηλαδή, αποτελούν προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται να τονωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε ένα βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει μια εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως. Χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει αυτή η ρύθμιση ενόψει των διαγωνισμών ορισμένου χρόνου".

"Οι ορισμένου χρόνου έχουν μια νομοθετική ρύθμιση, που καθορίζει το πώς προσλαμβάνονται και βάσει της οποίας, πρώτοι έρχονται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μια μαθητεία. Ενδεχομένως, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό θα μπορούν οι σταζιέρ να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο, που προέβλεπε η ρύθμιση της ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο, όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους έχουν τα σχετικά προσόντα, θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς, που η πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ" συμπλήρωσε.

Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε πως "όσοι υπαινίσσονται, μοριοδότηση και μεταφορά των εργαζομένων αυτών στις σχέσεις αορίστου χρόνου, αυτό είναι διατήρηση της ουράς του μεσαίωνα, ανεπίτρεπτη για τον κόσμο που δεν είχε μπάρμπα στη Κορώνη για να έχει stage το δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για "εργασιακή ζούγκλα, αναξιοκρατία και για στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων".

"Το ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση του αυτή, δημιουργεί στρατιά ανέργων και αποκαλύπτει το πραγματικό, ανάλγητο πρόσωπο του", υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιάννης.

Διαδήλωση και πορεία


Απεργούν μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Stage, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας: Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Στους απεργούς μίλησε η γ.γ του ΚΚΕ, η οποία ζήτησε "μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς προϋποθέσεις". Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρέστη ο Δ. Στρατούλης. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Π. Ψωμιάδης

Στο πλευρό των συμβασιούχων και των εργαζομένων σε καθεστώς Stage της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος παρέστη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Συμβασιούχων Έργου της ΝΑΘ, στην είσοδο του νομαρχιακού μεγάρου. Διευκρίνισε ότι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 65% των οργανικών θέσεων είναι κενές, καθώς από 2.500 οργανικές θέσεις εργάζονται μόνο 850 άτομα.

nooz.gr


Read more...

"Δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση στις κινητοποιήσεις"

"Ειλικρινά λυπάμαι για την απόφαση της ΟΜΥΛΕ και της ΟΛΠ να συνεχίσουν την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά" δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την απόφαση του ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ να προβούν σε νέα 48ωρη απεργία.

Στη δήλωσή της η κ. Κατσέλη ανέφερε: "Δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση για αυτές τις κινητοποιήσεις. Η άμεση έναρξη του διαλόγου, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της Σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ ΑΕ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΛΠ ΑΕ αποτελούν το πλαίσιο των δεσμεύσεων, που η Κυβέρνηση είχε αναλάβει και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί ήδη από τις 16 Οκτωβρίου".

Η κ. Κατσέλη κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν το κόστος των αποφάσεών τους για την οικονομία, τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τις παραγωγικές τάξεις.

"Στην επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων, η απάντηση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο ότι ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια" δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Τη διαβεβαίωση ότι η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco θα εφαρμοστεί καθώς έχει κυρωθεί από την ελληνική πολιτεία έδωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, υπεύθυνος για το διάλογο επί του θέματος, Γιώργος Ανωμερίτης.


nooz.gr

Read more...

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Λ. Οικονόμου

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τοποθετήθηκε ο Αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου και της Πυροσβεστική ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός του Σώματος, Στ. Στεφανίδης, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Λ. Οικονόμου ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας την περίοδο της εξάρθρωσης της 17Ν.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και επέλεξε ομόφωνα τους δύο αρχηγούς.

.nooz.gr

Read more...

"Είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα 100 ημερών"

"Από τις πρώτες μέρες δώσαμε το στίγμα μας, σπάσαμε το μύθο ότι τίποτα δεν αλλάζει στη χώρα μας": Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπ. Οικονομικών παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

"Ο προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, με εξορθολογισμό δαπανών και διασφαλίζοντας σε συνεργασία με τους εταίρους μας τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας σε εύλογο χρόνο" είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι "πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που θα κάνει τη χώρα να ξαναπιστέψει στις δυνάμεις της", υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης "να νοικοκυρέψει το κράτος, να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, να αλλάξει το πρότυπο διακυβέρνησης της χώρας".

"Το προσχέδιο του προϋπολογισμού", είπε πρωθυπουργός, "έχει στόχευση στην ενίσχυση των ασθενέστερων, την τόνωση μεσαίων στρωμάτων, τον περιορισμό σπατάλης και στην κατάκτηση της επιστημοσύνης των ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών".

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "η κατάσταση που παραλάβαμε είναι χειρότερη από αυτή που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση", διευκρίνισε ωστόσο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπαναχωρήσουμε από την πολιτική δικαιοσύνης και αναδιανομής που έχουμε υποσχεθεί".

"Πολλοί είχαν προεξοφλήσει ότι θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Τους διαψεύσαμε- είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών. Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνη" τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "η δημιουργία μίας κοινωνίας αρχών και δικαίου". "Δεν κυβερνάμε για μας αλλά για τους πολίτες, με τους πολίτες", είπε.

Γ. Παπακωνσταντίνου

"Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας", είπε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι είναι "ένας μεταβατικός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους υπουργούς". "Υλοποιεί τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και πρόκειται για το πρώτο σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών" πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εξαγωγών. "Με το νέο προϋπολογισμό", υπογράμμισε, "μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και οι επιχορηγήσεις φορέων, καταργείται η απόσυρση, και μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες".

Συνέχισε λέγοντας ότι "ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας". Αναφέρθηκε, επίσης, στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010.

"Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπενθύμισε ότι "το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ".
nooz.gr


Read more...

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ...


Επιμέλεια : Γιώργος Αγγελόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τις συνομιλίες με τη ρωσική Αtomstroiexport για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της ολοκληρώνει η σεισμογενής Τουρκία, επιταχύνοντας παράλληλα τα σχέδια για την κατασκευή και άλλων. Την ίδια ώρα, ανησυχίες διατυπώνονται για την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς. Η κλιματική αλλαγή εξαιτίας των αερίων από...
τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και η ενεργειακή ανασφάλεια που οφείλεται στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου και στην ασυνέπεια στις παραδόσεις φυσικού αερίου, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον αρκετών χωρών στην πυρηνική ενέργεια. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσφορών, η οποία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2008 και στην οποία συμμετείχε μόνο μία κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας με τις τουρκικές Ιnter ΡΑΡ και Ρark Τeknik. Η διαδικασία αυτή άργησε να ολοκληρωθεί επειδή η Άγκυρα ζητεί από την κοινοπραξία να μειώσει την τιμή στην οποία θα της πωλεί την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο σταθμός.
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην πόλη Ακουγιού, στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 1960, η χώρα έχει ακυρώσει τέσσερις απόπειρες κατασκευής πυρηνικού σταθμού, εξαιτίας του υψηλού κόστους, αλλά και των έντονων περιβαλλοντικών ανησυχιών: η Τουρκία βρίσκεται πάνω σε γεωλογικά ρήγματα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, και οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι ένας πυρηνικός σταθμός θα συνιστούσε απειλή για το περιβάλλον.
Όμως η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να καλύψει με πυρηνική ενέργεια το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας ώς το 2020. Και μετά το Ακουγιού, σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς σταθμούς, πιθανόν κοντά στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. «Έχουμε σχέδια και για άλλες τοποθεσίες έπειτα απ΄ αυτές», δήλωσε χθες ο Γιλντίζ.
Οι γαλλικοί αντιδραστήρες
Στο μεταξύ, κρίση εμπιστοσύνης πλήττει τη νέα γενιά των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων ΕΡR (Εuropean Ρressurised Reactors). Τρεις οργανισμοί πυρηνικής ασφαλείας (της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Φινλανδίας) ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους να γίνουν αλλαγές στον σχεδιασμό των αντιδραστήρων αυτών (κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Αreva) ώστε τα συστήματα έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν να ανεξαρτητοποιηθούν περισσότερο από τα συστήματα της καθημερινής λειτουργίας τους. Η εξέλιξη αυτή συνιστά πλήγμα για την προσπάθεια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υποστηρίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Συνιστά πλήγμα και για την Αreva, η οποία έχει βασίσει στον ΕΡR την επέκτασή της στο εξωτερικό, όπου ελπίζει να υποσκελίσει την αμερικανική Westinghouse και να προμηθεύσει αυτή αντιδραστήρες στη νέα γενιά των πυρηνικών σταθμών.
fimotro


Read more...

ΙΣΧΥΕΙ...


Αναρωτιέται ο "Βηματοδότης" εάν ισχύει η πληροφορία που δημοσιεύει σήμερα. Δυστυχώς ισχύει. Και για να το προσδιορίσουμε καλύτερα, επισημαίνουμε ότι είναι σύζυγος γαλάζιου πρώην υπουργού που εκλεγόταν (προσέξτε : "εκλεγόταν") στην Α' Αθήνας...

fimotro

Read more...

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΥΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ζευγάρια χωρίς παιδιά, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβασιούχοι, άνεργοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από 550 ευρώ που δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ, διεκδικούν από χθες μέσω Διαδικτύου μια θέση στον κατάλογο των δικαιούχων του...
επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση, πάντως, διά του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή, μπροστά στο κύμα των διεκδικήσεων, δεν απέκλεισε χθες αλλαγές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των δικαιούχων ορισμένοι από τους «αποκλεισμένους».
Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγάλες επιχειρήσεις γνώρισε από την αρχή μεγάλη ανταπόκριση. Εκατοντάδες ήταν οι φορολογούμενοι, κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο της διαβούλευσης, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζητούσαν μερίδιο επιδόματος και διευκρινίσεις.
Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες παιδιά (οι δεύτεροι αποκλείονται του επιδόματος με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια), αλλά και ο αποκλεισμός των ελευθέρων επαγγελματιών, κλέβουν την παράσταση με τις περισσότερες καταχωρήσεις, ενώ παράλληλα εκπρόσωποι της γενιάς των 700 ευρώ και των συμβασιούχων με stage καταγράφουν στο Διαδίκτυο την απογοήτευσή τους.
Και μηνύματα ικανοποίησης
Αρκετά ήταν τα μηνύματα ικανοποίησης για τη νέα κυβερνητική φιλοσοφία, ορισμένοι θεωρούσαν το μέτρο καλό, αλλά λίγο. «Είμαι νεοδημοκράτης, παρ΄ όλα αυτά, μπράβο, συγχαρητήρια», γράφει ο κ. Λάζαρος Φ., για να προκαλέσει λίγο αργότερα τον κ. Σπύρο Α. να γράψει: «Κύριοι, αυτά είναι παραμύθια. Τι να την κάνουμε τη διαβούλευση για το επίδομα. Κάνουμε διαβούλευση για το αν θα πρέπει να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι; Αυτά είναι αυτονόητα...». Το πρώτο μήνυμα που καταχωρήθηκε πάντως αφορούσε τον νομοθέτη και τον τρόπο που... γράφει.
«Θα ήθελα κάποια στιγμή να δω τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, ειδικά τώρα που υποβάλλονται για διαβούλευση, να είναι κωδικοποιημένα, ώστε να μπορούν να είναι κατανοητά στους πολίτες και να μη χρειάζεται κάποιος να ξοδέψει ώρες, ώστε να ανατρέξει στα σχετικά άρθρα παλαιότερων νόμων, όπου αυτοί αναφέρονται. Μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο, υπάρχουν αναφορές σε 7 διαφορετικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που φθάνουν χρονολογικά μέχρι το 1960», έγραφε ο κ. Γιώργος Π. Περιθώρια για αλλαγές
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας των δικαιούχων επιδόματος, αν και οι διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνουν περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών. «Ο καθένας είναι σε θέση να υποβάλει προτάσεις, οι οποίες όμως δεν θα έχουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Το νομοσχέδιο θα παραμείνει υπό διαβούλευση στην ιστοσελίδα www. opengov. gr έως το Σάββατο, προκειμένου τη Δευτέρα να κατατεθεί στη Βουλή.

fimotro

Read more...

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ζητά το ΙΚΑ για το δώρο των Χριστουγέννων!



Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ζητά το ΙΚΑ για το δώρο των Χριστουγέννων!

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ενα βήμα πριν κηρύξει στάση πληρωμών βρίσκεται το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, καθώς ζητά κάθε μήνα έξτρα επιχορήγηση για να πληρώσει τις συντάξεις.

Η διοίκηση του ΙΚΑ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς με επιστολή της στα υπουργεία οικονομικών και απασχόλησης, ζητά επιπλέον 200 εκ ευρώ για να καταβάλει στους συνταξιούχους το δώρο των Χριστουγέννων.

Το ΙΚΑ είχε υποβάλλει αίτημα πριν ένα μήνα για έξτρα επιχορήγηση 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι περιμένει ακόμα τα ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση έναντι οφειλών του δημοσίου προς το ίδρυμα ΙΚΑ.

Ωστόσο οι οικονομικές υπηρεσίες του ταμείου διαπίστωσαν ότι είχαν κάνει ...λάθος στον υπολογισμό των εξόδων και με δεδομένη την υστέρηση εσόδων εξαιτίας της κρίσης εντόπισαν μεγαλύτερη " μαύρη τρύπα" και προχώρησαν σε νέο αίτημα προς το οικονομικό επιτελείο.

Αλλά και το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών ( ΟΑΕΕ) βρίσκεται σε δεινή κατάσταση!

Ο διοικητής του ζήτησε επιπλέον 160 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου καθώς και άλλα 232 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και για το δώρο των Χριστουγέννων.

protothema.gr


Read more...

Σήμερα οι νέοι αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει στις 12.00 το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να οριστούν οι νέοι αρχηγοί στην Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το κύριο θέμα του υπουργικού συμβουλίου είναι ο προϋπολογισμός, που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και η συνολική πορεία της οικονομίας, μετά τα συνεχή αρνητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας θα αποφασιστεί ποιοι θα τοποθετηθούν στις ηγεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσαβεστικού Σώματος.

Στις 2:15 μ.μ., ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς. Ακολούθως θα δεχθεί τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα.

protothema.gr/


Read more...

Σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Καθαρή μείωση δαπανών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και λελογισμένη αύξηση εσόδων σε περιβάλλον μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή, με στόχο μονοψήφιο ποσοστό ελλείμματος της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ.



Το ύψος της προσαρμογής αυτής αντιστοιχεί σε 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ (αύξηση 9%) και από την εξοικονόμηση των δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ (μείωση 4,5%). Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Κέρδος, που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μία περίπου ισόποση προσαρμογή μεταξύ εσόδων και δαπανών, κατ’ αρχήν διότι οι πιέσεις των Βρυξελλών για περιορισμό των δαπανών υπήρξαν αφόρητες και κατά δεύτερο λόγο διότι η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς στραγγαλισμό της αγοράς.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα έχουν αρνητικό πρόσημο και θα υποστούν καθαρή μείωση. Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται, εκτός απροόπτου σήμερα στη Βουλή, ενσωματώνονται τα μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση αλλά και ο εξευμενισμός της ΕΕ μέσω της αυστηρής περικοπής των δαπανών έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό ελλείμματος της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ.

Το ύψος της προσαρμογής αυτής αντιστοιχεί σε 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ (αύξηση 9%) και από την εξοικονόμηση των δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ (μείωση 4,5%). Είναι η πρώτη φορά που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μία περίπου ισόποση προσαρμογή μεταξύ εσόδων και δαπανών, κατ' αρχήν διότι οι πιέσεις των Βρυξελλών για περιορισμό των δαπανών υπήρξαν αφόρητες και κατά δεύτερο λόγο διότι η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς στραγγαλισμό της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στο 2009 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 12,5% όσο ακριβώς προβλεπόταν στην επιστολή της κυβέρνησης προς τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια. Το έλλειμμα «κλείνει» συγκεκριμένα στα 30 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος στα 300 δισ. ευρώ, καθώς απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι το 2009 να κλείσει από τους «λογαριασμούς» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στον τρέχοντα προϋπολογισμό θα περάσει πάντως ένα μέρος των ενισχύσεων προς τους οικονομικά ασθενέστερους, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δύο δισ. θα εγγραφούν κανονικά στον προϋπολογισμό του 2010. Στον προϋπολογισμό του 2009 άλλωστε αναμένεται να περάσει και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την τακτοποίηση των οφειλών των νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο επιβαρύνει το εφετινό έλλειμμα με προφανή σκοπό να καθίσταται ευκολότερη η αποκλιμάκωσή του το 2010.
.nooz.gr

Read more...

Στα αζήτητα το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης...


Το ιστορικό κτίριο στον Ιερό Βράχο παραμένει άδειο και ανεκμετάλλευτο καθώς ούτε σχετικές ολοκληρωμένες μελέτες ούτε χρήματα υπάρχουν.
Αυτό το μουσείο τι θ΄ απογίνει; Αδειο, άψυχο, ανεκμετάλλευτο, ένα κτίριο στα αζήτητα είναι το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης επάνω στον Ιερό Βράχο. Θύμα των εντατικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, έμεινε στα μετόπισθεν, πράγμα φυσικό για κάποιο διάστημα, το οποίο όμως καθίσταται προβληματικό αν παραμείνει έτσι για πολύ. Ωστόσο ολοκληρωμένες μελέτες δεν υπάρχουν, η επιστημονική επιτροπή που είχε αναλάβει την οργάνωσή του κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μόνο δύο συναντήσεις- εξαιτίας της...
προετοιμασίας του νέου μουσείου πάντακαι, το κυριότερο, δεν υπάρχουν χρήματα. Εγκαταλείπεται λοιπόν αυτό το μουσείο;

Πριν από έναν-ενάμιση χρόνο ουδείς έβλεπε τέτοιο μέλλον για το ιστορικό κτίριο. Αντιθέτως, διαμορφώθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση για τη χρήση του, η οποία και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού. «Το μουσείο θα παρουσιάζει την ιστορία του βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της, έτσι ώστε οι επισκέπτες να αντλούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτά και να αντιλαμβάνονται καλύτερα τη σημασία και την αξία τους» λέει ο έφορος Ακροπόλεως κ. Αλέκος Μάντης. Προς τούτο συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία, εκτός από τον ίδιο, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Χριστίνα Βλασσοπούλου, Φανή Μαλλούχου-Τufano, Μανόλης Κορρές, Αγγελος Ματθαίου, Κατερίνα Παράσχη κ.ά. Μετά τις εκλογές, όμως, η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, τυπικά άλλωστε δεν είναι καν βέβαιο το ότι υπάρχει! Ούτε είναι δυνατόν να προεξοφλήσει κανείς τις προθέσεις της νέας ηγεσίας του ΥΠΠΟ σχετικά με το μουσείοαν δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές. Εκείνο που υπάρχει είναι μια πρόταση για το κέλυφος του μουσείου και για την προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις- συμπεριλαμβανομένων των μηχανολογικών-, η οποία έγινε από τον αρχιτέκτονα του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κ. Τσαγκαράκη . Προϋπολογισμός όμως δεν υφίσταται, αφού δεν έχουν προσδιορισθεί οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να προκύψει το κοστολόγιο. Από πού και πώς λοιπόν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση; Μόνον αν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων ή αν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- παρ΄ ότι αυτή τη στιγμή είναι τελείως ανώριμο. Με λίγα λόγια, το έργο, ή έστω η ιδέα του, βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Τ ο κτίριο σήμερα είναι ένα άδειο κουφάρι, ευτυχώς καθαρό, αφού έχουν απομακρυνθεί τα μπάζα που προέκυψαν μετά την αποκόλληση των γλυπτών και την καθαίρεση των βάθρων. Ετσι πάντως αποκαλύφθηκε και η καταστροφή του δαπέδου (μωσαϊκό) στα σημεία όπου ακουμπούσαν οι βάσεις των αγαλμάτων. Τα μέλη της επιτροπής μάλιστα προβληματίζονται για τη διατήρησή του ή την επικάλυψή του με νέο, αν και στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί η αποκοπή της βάσης της θύρας εισόδου. Ολα αυτά, βεβαίως, προσεχώς.

Επί του παρόντος οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν μόνο τα σχετικά με το περιεχόμενο του μουσείου: η έκθεση θα διαφωτίζει τον επισκέπτη για την ιστορία της Ακρόπολης διά μέσου των αιώνων από την πρώτη κατοίκησή της, τη μετεξέλιξή της σε ιερό τόπο, τα μνημεία της, τις καταστροφές τους ή την αλλαγή της χρήσης τους σε διάφορες εποχές, τις πρώτες αναστηλώσεις από τον Μπαλάνο και τον Ορλάνδο, αλλά και τις σύγχρονες.

«Το μουσείο θα είναι συμπληρωματικό προς το νέο» λέει η αρχαιολόγος δρ Μαλλούχου-Τufano, η οποία έχει να καταθέσει τα αποτελέσματα της έρευνας κοινού της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, σύμφωνα με τα οποία οι επισκέπτες ζητούν περισσότερο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωσή τους. (Στην ίδια έρευνα το κοινό φαίνεται να μην ενοχλείται από τις σκαλωσιές στα μνημεία, αποδεχόμενο την αναγκαιότητα της αναστήλωσής τους.)

Σύμφωνα με τα ως τώρα ισχύοντα, η έκθεση θα περιλαμβάνει σχέδια και γκραβούρες περιηγητών, ανάμεσά τους και αυτές των Στιούαρτ και Ρέβετ, μελέτες κτλ., αλλά και αυθεντικό υλικό, δηλαδή μια επιλογή από τις διάσπαρτες στον χώρο επιγραφές (έχει γίνει από τον επιγραφικό κ. Ματθαίου, ενώ οι βυζαντινές επελέγησαν από τον πρόεδρο της ΕΣΜΑ κ. Χαράλαμπο Μπούρα), όπως και αρχιτεκτονικά μέλη της αρχαϊκής εποχής που διατηρούν τα χρώματά τους. Εξάλλου θα τοποθετηθούν ακόμη και σιδερένιοι σύνδεσμοι που είχαν χρησιμοποιηθεί στις αναστηλώσεις του Μπαλάνου, το βαρούλκο του Κλέντσε κτλ., ενώ θα υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό. Ολα αυτά εφόσον δοθεί το πράσινο φως για την εκκίνηση του έργου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ από το ΒΗΜΑ


nonews-news

Read more...