Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία Μπαν Κι-μουν στην ελληνική Βουλή

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση του Κυπριακού «από τον κυπριακό λαό και για τον κυπριακό λαό», εμφανίστηκε στην ελληνική Βουλή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη «στέρεη ελπίδα του», πως το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που βαραίνει τις σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα χώρα, θα λυθεί στο άμεσο μέλλον.

Κυπριακό- ΠΓΔΜ

Ο κ. Μπαν αναφέρθηκε σε δύο θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και τη διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με το πρώτο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη, «ενεργά υποστηρίζουν μια διευθέτηση, προάγοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, και οι συνομιλίες παρουσιάζουν σταθερή πρόοδο (…) Παρά τις πολλές δυσκολίες, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές μιας διευθέτησης. Η μοναδική και στενή σχέση της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, καθιστά τη στήριξή σας αποφασιστική. Αντιμετωπίζουμε μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε το μακροχρόνιο αυτό ζήτημα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε στο να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό, να επιτύχει τον στόχο μιας αμοιβαίας αποδεκτής και ευεργετικής διευθέτησης για μια ενιαία Κύπρο».

Τέλος, αναφερθείς στην ελληνοσκοπιανή υπόθεση, σημείωσε πως η επίλυσή του θέματος θα ανοίξει νέες προοπτικές για την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Είναι στέρεη η ελπίδα μου, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο κοντινό μέλλον. Είμαι βέβαιος πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΠΓΔΜ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαν.

Η ατζέντα του ΟΗΕ


Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν και ένα μήνα πριν τη Διάσκεψη Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη, ο κ. Μπαν Κι Μουν, επισκόπησε στην ομιλία του την ατζέντα του ΟΗΕ, στην οποία κάλεσε και την Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο.

Δεύτερος στόχος του ΟΗΕ είναι η περαιτέρω διασπορά των οικονομικών ευκαιριών, στην οποία ο κ. Μπαν ενέταξε και τη μεταναστευτική πολιτική των προηγμένων χωρών. Υπενθυμίζοντας πως στο πλανήτη, περισσότεροι από 1 δισ άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο γ.γ. του Οργανισμού αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας τις δοκιμασίες, που επέφερε στις εύρωστες οικονομίες, αλλά και υπενθυμίζοντας πως οι προηγμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν την πολιτική και ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τις υπανάπτυκτες.

Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο γ.γ. του ΟΗΕ παρατήρησε πως «τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σε υπερθετικό βαθμό από την συνεισφορά των μεταναστών. Είμαι, επίσης ενήμερος ότι καταβάλλετε προσπάθειες για να διασκεδάσετε ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών που κρατούνται στην Ελλάδα και για το πρόβλημα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών. Ειλικρινά πιστεύω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού για τους εργάτες αυτούς, θα συνεχίσει να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Ελπίζω, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σχετικά με την μεταχείριση των αιτούντων άσυλο».

Η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, αποτελεί άλλη μία πάγια προτεραιότητα του ΟΗΕ. Ο κ. Μπαν, ήδη στην αρχή της ομιλίας του, είχε εξάρει τη συμμετοχή, «με πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία», 1.000 ελλήνων στρατιωτών στον Πόλεμο της Κορέας.

«Η θυσία του ελληνικού λαού βοήθησε στην απελευθέρωση και του δικού μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συνάντησή μου με μερικούς παλαιούς βετεράνους πριν μερικά χρόνια εδώ στην Αθήνα», ανέφερε.

- Το πρωί ο γγ του ΟΗΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μπαν συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πέντε συμβούλους του.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: