Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

"Είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα 100 ημερών"

"Από τις πρώτες μέρες δώσαμε το στίγμα μας, σπάσαμε το μύθο ότι τίποτα δεν αλλάζει στη χώρα μας": Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπ. Οικονομικών παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

"Ο προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, με εξορθολογισμό δαπανών και διασφαλίζοντας σε συνεργασία με τους εταίρους μας τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας σε εύλογο χρόνο" είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι "πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που θα κάνει τη χώρα να ξαναπιστέψει στις δυνάμεις της", υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης "να νοικοκυρέψει το κράτος, να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, να αλλάξει το πρότυπο διακυβέρνησης της χώρας".

"Το προσχέδιο του προϋπολογισμού", είπε πρωθυπουργός, "έχει στόχευση στην ενίσχυση των ασθενέστερων, την τόνωση μεσαίων στρωμάτων, τον περιορισμό σπατάλης και στην κατάκτηση της επιστημοσύνης των ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών".

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "η κατάσταση που παραλάβαμε είναι χειρότερη από αυτή που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση", διευκρίνισε ωστόσο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπαναχωρήσουμε από την πολιτική δικαιοσύνης και αναδιανομής που έχουμε υποσχεθεί".

"Πολλοί είχαν προεξοφλήσει ότι θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Τους διαψεύσαμε- είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών. Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνη" τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "η δημιουργία μίας κοινωνίας αρχών και δικαίου". "Δεν κυβερνάμε για μας αλλά για τους πολίτες, με τους πολίτες", είπε.

Γ. Παπακωνσταντίνου

"Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας", είπε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι είναι "ένας μεταβατικός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους υπουργούς". "Υλοποιεί τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και πρόκειται για το πρώτο σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών" πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εξαγωγών. "Με το νέο προϋπολογισμό", υπογράμμισε, "μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και οι επιχορηγήσεις φορέων, καταργείται η απόσυρση, και μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες".

Συνέχισε λέγοντας ότι "ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας". Αναφέρθηκε, επίσης, στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010.

"Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπενθύμισε ότι "το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: