Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΥΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ζευγάρια χωρίς παιδιά, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβασιούχοι, άνεργοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από 550 ευρώ που δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ, διεκδικούν από χθες μέσω Διαδικτύου μια θέση στον κατάλογο των δικαιούχων του...
επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση, πάντως, διά του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή, μπροστά στο κύμα των διεκδικήσεων, δεν απέκλεισε χθες αλλαγές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των δικαιούχων ορισμένοι από τους «αποκλεισμένους».
Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγάλες επιχειρήσεις γνώρισε από την αρχή μεγάλη ανταπόκριση. Εκατοντάδες ήταν οι φορολογούμενοι, κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο της διαβούλευσης, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζητούσαν μερίδιο επιδόματος και διευκρινίσεις.
Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες παιδιά (οι δεύτεροι αποκλείονται του επιδόματος με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια), αλλά και ο αποκλεισμός των ελευθέρων επαγγελματιών, κλέβουν την παράσταση με τις περισσότερες καταχωρήσεις, ενώ παράλληλα εκπρόσωποι της γενιάς των 700 ευρώ και των συμβασιούχων με stage καταγράφουν στο Διαδίκτυο την απογοήτευσή τους.
Και μηνύματα ικανοποίησης
Αρκετά ήταν τα μηνύματα ικανοποίησης για τη νέα κυβερνητική φιλοσοφία, ορισμένοι θεωρούσαν το μέτρο καλό, αλλά λίγο. «Είμαι νεοδημοκράτης, παρ΄ όλα αυτά, μπράβο, συγχαρητήρια», γράφει ο κ. Λάζαρος Φ., για να προκαλέσει λίγο αργότερα τον κ. Σπύρο Α. να γράψει: «Κύριοι, αυτά είναι παραμύθια. Τι να την κάνουμε τη διαβούλευση για το επίδομα. Κάνουμε διαβούλευση για το αν θα πρέπει να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι; Αυτά είναι αυτονόητα...». Το πρώτο μήνυμα που καταχωρήθηκε πάντως αφορούσε τον νομοθέτη και τον τρόπο που... γράφει.
«Θα ήθελα κάποια στιγμή να δω τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, ειδικά τώρα που υποβάλλονται για διαβούλευση, να είναι κωδικοποιημένα, ώστε να μπορούν να είναι κατανοητά στους πολίτες και να μη χρειάζεται κάποιος να ξοδέψει ώρες, ώστε να ανατρέξει στα σχετικά άρθρα παλαιότερων νόμων, όπου αυτοί αναφέρονται. Μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο, υπάρχουν αναφορές σε 7 διαφορετικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που φθάνουν χρονολογικά μέχρι το 1960», έγραφε ο κ. Γιώργος Π. Περιθώρια για αλλαγές
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας των δικαιούχων επιδόματος, αν και οι διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνουν περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών. «Ο καθένας είναι σε θέση να υποβάλει προτάσεις, οι οποίες όμως δεν θα έχουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Το νομοσχέδιο θα παραμείνει υπό διαβούλευση στην ιστοσελίδα www. opengov. gr έως το Σάββατο, προκειμένου τη Δευτέρα να κατατεθεί στη Βουλή.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: