Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΩΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ... ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ!

Print this post Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έκκληση κάνουν οι ειδικοί στους πολίτες να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο, εν όψει της εξάπλωσης της νέας γρίπης. Μάλιστα, σύμφωνα και με νέα έρευνα, δεν είναι μόνον οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται το νέο εμβόλιο αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο στην πλειονότητά του δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...
Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, θα είναι από τις πρώτες που θα εμβολιαστεί, στέλνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το μήνυμα πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το πανδημικό εμβόλιο.
Τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης ο παθολόγοςλοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Μάριος Λαζανάς φαίνεται πως έχουν αναζωπυρώσει τον προβληματισμό των επιστημόνων για μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα: οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού σε ποσοστό 58% απάντησαν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, ενώ ένας στους δέκα απάντησε πως «πιθανόν» και να το κάνει- δεν έχει ωστόσο «κλειδώσει» την απόφασή του.
Οι νοσηλευτές
Ακόμη πιο σθεναρή είναι η αντίσταση των νοσηλευτών: μόλις το 7% δήλωσε πως θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 89% απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη «όχι». Επιπλέον, αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει στον γενικό πληθυσμό δείχνουν πως περίπου έξι στους δέκα πολίτες σκέφτονται να απέχουν από το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.
Θετικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί πως το προσωπικό του νοσοκομείου εμφανίζεται τουλάχιστον διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου: το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών έδωσε θετική απάντηση, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που τα έχουν κάνει ήδη. Όμως, και παρά την ανησυχία που εκφράζουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής, τονίζουν πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. «Δεν μπορεί να αναγκάσει κανείς το προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο. Παρ΄ όλα αυτά, είναι σημαντικό να οχυρώσουν την υγεία τους, καθώς οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά την έξαρση της νέας γρίπης. Επιπλέον, μόνον κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προφυλάξουν τους ασθενείς τους από πιθανή μόλυνση- δεδομένου μάλιστα πως οι χρόνια πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λαζανάς.
Στο μεταξύ, 170 έως 470 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, πέραν αυτών που λειτουργούν, θα χρειαστούν σε περίπτωση που επαληθευτούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών. Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν αμέσως οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν αναξιοποίητες. Είναι ενδεικτικό πως μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, είναι να επιστρατευθούν και οι κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: