Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΜΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Σε αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα από τον Ιανουάριο του 2010 προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πρέπει να μαζέψει πρόσθετους φόρους κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 να εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο, λίγο πριν από την...
κατάθεσή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα περιγράψει για άλλη μία φορά τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα στείλει το μήνυμα πως περιθώρια δεν υπάρχουν. Ενώ παράλληλα θα δώσει το στίγμα της πολιτικής του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αναμένει.
Τα μεγέθη του προσχεδίου οριστικοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε μείωση κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες του ελλείμματος του προϋπολογισμού περιορίζοντάς το στο 9,5% από 12,5% φέτος, με οριακή ύφεση 0,3% έως 0,5%. Και για να επιτευχθεί αυτό προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φόρων κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ (έναντι 7,095 δισ. που αυξήθηκαν πέρυσι) και την περικοπή των πρωτογενών δαπανών κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει από την κρίση, είναι:
1Η αναγκαστική αύξηση των φόρων σχεδόν κατά 4,5 δισ. ευρώ που ξεκινάει με την αύξηση των έμμεσων φόρων και μάλιστα από τις πρώτες εβδομάδες του επόμενου έτους. Βέβαιη θεωρείται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς υπάρχει και η δεύτερη φάση προσαρμογής σε κοινοτικό επίπεδο. Η πρώτη φάση της αύξησης 20% πέρασε στην τριετία 2006-2009 ανεβάζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα 352 ευρώ για την αμόλυβδη και στα 302 ευρώ για το πετρέλαιο. Ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος, που αφορά 21 κράτη, προβλέπει αύξηση του ελάχιστου ορίου κατά 57 ευρώ, στα 359 ευρώ μέχρι το 2010, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο μέτρο, καθώς οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και κυρίως πλήττουν τους έχοντες χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.
2Οι επεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, αφορούν τη μείωση πιθανότατα στο 15% του βασικού συντελεστή φορολόγησης, την αλλαγή του επόμενου εισοδηματικού κλιμακίου ώστε ο υψηλός συντελεστής 40% να επιβάλλεται ακόμα και σε εισοδήματα 40.000 ή 50.000 ευρώ, αλλά και τη δημιουργία μεγαλύτερων συντελεστών 45% ή 50% για υψηλότερα εισοδήματα άνω των 70.000 ή 100.000 ή 150.000 ευρώ.
Ολα στην κλίμακα πλην τόκων
3Η ένταξη όλων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων καταθέσεων) στη φορολογική κλίμακα. Εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε υψηλούς συντελεστές 35%, 40% και ακόμα μεγαλύτερους τα ειδικά επιδόματα και τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται με 15-20%.
4Η επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες επιστροφές φόρων από τις εκπτώσεις δαπανών, που φέτος αγγίζουν τα 5 δισ. έναντι αρχικού στόχου 3,3 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι μπαίνουν οι αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών που επανέφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ., οι αδικίες με τις εκπτώσεις τόκων από στεγαστικά δάνεια, τα ενοίκια κ.λπ., καθώς πρόθεση του υπουργείου είναι να επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
5Η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλότερο αφορολόγητο ενδεχομένως και 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακινήτου) και κλίμακα ανάλογη αυτής που ίσχυε μέχρι το 2007 (οι συντελεστές κυμαίνονταν από 0,354% ώς 0,944%). Σημειώνεται ότι το 2010 θα εισπραχθούν και τα περίπου 500 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, για τα οποία τα ειδοποιητήρια δεν έχουν ακόμα αποσταλεί.
6Οι περικοπές δαπανών, που ξεκινούν από κάθε κωδικό του προϋπολογισμού και υπολογίζεται να φτάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ. Αφορούν από κόψιμο πλασματικών υπερωριών μέχρι καύσιμα αυτοκινήτων και γραφική ύλη.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: