Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΥΡΕΜΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

«Ολοι σε ένα, νοικοκυρεμένα»! Το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν θυμίζει η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργείο Εσωτερικών και την εκτέλεση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών από έναν και μόνο έναν κωδικό! «Θα μάθουμε έτσι πόσοι είμαστε και πόσο κοστίζουμε», επισήμανε στο «Εθνος» ανώτερος κρατικός λειτουργός, που συμμετέχει στις σχετικές προετοιμασίες. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας...
Χ. Παμπούκη, προτίθεται να καλέσει σύντομα σε διάλογο την ΑΔΕΔΥ, με στόχο τις αλλαγές που απαιτούνται για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα.
Οδηγός της όλης προσπάθειας είναι μία φράση του Γ. Παπανδρέου από την ομιλία του στη ΔΕΘ: «Κάθε μας πράξη στο Δημόσιο και στην πολιτική, κάθε μας μέτρο, κάθε μας πρόγραμμα θα πρέπει να υπηρετεί τις εξής απλές, αυτονόητες αρχές: διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση και πιστοποίηση, συμμετοχή και διαβούλευση, έλεγχος, λογοδοσία και διάκριση εξουσιών, ποιότητα και αλληλεγγύη, ανθρωπιά».
Στο πλαίσιο αυτό, πέντε είναι οι βασικές αλλαγές που θα «ανέβουν», από τα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εσωτερικών, στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου:
- ΑΣΕΠ πριν και μετά την είσοδο στο Δημόσιο. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού θα καταστεί η μοναδική πύλη εισόδου στο Δημόσιο και ο βασικός μηχανισμός για την αξιολόγηση και τις προαγωγές των υπαλλήλων. Για «αξιοκρατία από την πρόσληψη έως την εξέλιξη στην κορυφή της ιεραρχίας» είχε μιλήσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Γ. Ραγκούσης.
- Ειδικά για τις θέσεις γενικών διευθυντών θα γίνονται δημόσιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος με κριτήρια που θα παγιοποιηθούν.
- «Κόκκινη κάρτα» στους... πολίτες. Οσοι έχουν κάποια υπόθεση θα υποβάλουν το αίτημά τους σε ειδικό γραφείο κάθε υπηρεσίας, το όνομά τους θα σφραγίζεται και θα παίρνουν τις απαντήσεις με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Προφανής στόχος της ρύθμισης είναι να σπάσει η διαμεσολάβηση και η συναλλαγή. Για τον ίδιο λόγο θα απλοποιηθούν και όλες οι διαδικασίες έκδοσης αδειών από κρατικές υπηρεσίες.
- Μεταθέσεις και μετατάξεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ και κοινωνικά κριτήρια.
- Κατάρτιση προσοντολογίου για όλες τις θέσεις. Θα γίνει περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης και των προσόντων που απαιτούνται γι αυτήν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού.
Προτεραιότητες
Θα προετοιμαστεί έτσι η στελέχωση των περιφερειών και των καποδιστριακών δήμων, που αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τρέχει να προλάβει τις τοπικές εκλογές του 2010.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, «το κράτος - στρατηγείο προϋποθέτει υπουργεία που θα ασχολούνται κυρίως με τη χάραξη του συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου, ενώ η υλοποίηση της πολιτικής τους θα γίνεται από τις αποκεντρωμένες -καθ ύλην ή κατά τόπον- δημόσιες υπηρεσίες και την αυτοδιοίκηση, με παράλληλη θέσπιση κατάλληλων εποπτικών μηχανισμών». Παράλληλα, προβλέπεται η αναβάθμιση των ΚΕΠ σε κέντρα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης.
Ο πολίτης για οποιαδήποτε δοσοληψία με το Δημόσιο θα απευθύνεται σε ένα μόνο γραφείο της Διοίκησης (γραφείο μίας στάσης), το οποίο θα λειτουργεί ως επικοινωνιακός κόμβος, συνδεδεμένος με όλες τις υπηρεσίες σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας. Το γραφείο αυτό θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλα τα σχετικά έγγραφά του, χωρίς να χρειαστεί η μετακίνηση του πολίτη σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
«Ενα αίτημα, ένα υπάλληλος, μία διαδικασία» είναι το σύνθημα που συνοδεύει τη συγκεκριμένη πρόταση. Η αλλαγή αυτή διευκολύνει την αντιμετώπιση του προσωπικού με ενιαίες αρχές, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, την ορθολογική κατανομή του και την καθιέρωση ενός νέου - ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων «μετά από διαβούλευση, με ενιαίες αρχές και διαφάνεια, σταδιακή ενσωμάτωση στον βασικό μισθό όλων των επιδομάτων και αποκατάσταση των ανισοτήτων και αδικιών».
Το έργο της αξιολόγησης, πέραν του εποπτικού ρόλου του ΑΣΕΠ, θα ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που αναβαθμίζεται για τον μείζονα αυτό σκοπό και συμπεριλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές του Δημοσίου.
ΜΑΞΙΜΟΥ
Ποντάρει στις θεσμικές αλλαγές
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συγκεκριμένες αλλαγές άφησε να διαφανεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Προωθούμε ένα σχέδιο αλλαγής του κράτους και μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, γίνεται μια τόσο εκτεταμένη επέμβαση εξορθολογισμού στη δομή της κυβέρνησης», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, κρατώντας την υπόθεση των αλλαγών στο κράτος στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, μαζί με την οικονομία.
«Μια τέτοια επέμβαση χρειάζεται φυσικά χρόνο και θα συνεχιστεί με ανασυγκρότηση ανά υπουργείο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στις θεσμικές αλλαγές, καθώς, όπως κατ επανάληψη έχει επισημάνει ο Γ. Παπανδρέου, «είναι σημαντικές για τους πολίτες, συμβάλλουν στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος και, το κυριότερο, δεν κοστίζουν»!
Τα ονόματα των πρώτων γενικών γραμματέων
«Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, και του αρμόδιου υπουργού αντιστοίχως, ορίζονται οι ακόλουθοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς». Η φράση αυτή, σε συνδυασμό με το ότι η ανακοίνωση έγινε από τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης, αποκαλύπτει τα νέα «ήθη», που επέβαλε ο Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, από την πρώτη ομάδα ονομάτων προκύπτει ότι «δεν χάλασε το χατίρι στους υπουργούς του». Οσοι ανακοινώθηκαν χθες ήταν στις προτάσεις που είχαν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Η. Πλασκοβίτης αναλαμβάνει τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών και ο Δ. Σπινέλης τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στο υπουργείο Οικονομίας τη γενική γραμματεία Εμπορίου ανέλαβε ο Στ. Κομνηνός και τη γενική γραμματεία Καταναλωτή ο Δ. Σπυράκος. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος η γενική γραμματεία Ενέργειας ανατέθηκε στον Κ. Μαθιουδάκη, η γενική γραμματεία Χωροταξίας στη Μ. Καλτσά, η ειδική γραμματεία Υδάτων στον Α. Ανδρεαδάκη και ειδική γραμματεία Περιβάλλοντος στη Μ. Καραβασίλη, που ήταν υποψήφια με τους Οικολόγους-Πράσινους στη Β Αθηνών.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: