Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Διαδηλώσεις και αντιπαραθέσεις για τα stage

"Παράθυρο" για συμμετοχή εργαζομένων Stage σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ανοίγει η κυβέρνηση. Απεργούν μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα stage, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Αντιπαράθεση στη Βουλή


"Τέλος στο καθεστώς των stage και στον εργασιακό μεσαίωνα, τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων για προσλήψεις στο δημόσιο, είτε έχουν δουλέψει με καθεστώς μαθητείας στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηθικό δικαίωμα να πετάξει χιλιάδες νέους στο δρόμο" και ο κ. Κοντογιάννης έκανε λόγο για "ανάλγητη απόφαση".

Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε ηθικό έρεισμα, να συνεχιστεί το καθεστώς των stage για όσους προσλήφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί ρύθμιση, που θα αφορά όσους έχουν καλύψει το 24μηνο σε σχέση με προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

"Για όσους έχουν ένα, δύο και παραπάνω χρόνια στο δημόσιο με τη μορφή αυτής της αιχμαλωσίας, η κυβερνητική απόφαση πρέπει να προσεχθεί σε όλα της τα μέρη. Γι' αυτό τον κόσμο έχει μέριμνα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει προκηρύξεις, όπου υπάρχουν κενά, μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο μας διαβεβαιώνει ότι μπορούμε να τις καλύψουμε σε 20-25 μέρες για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου", διευκρίνισε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: "Για τους σταζιέρ ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις μαθητείας δίνουν μόρια. Δηλαδή, αποτελούν προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται να τονωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε ένα βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει μια εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως. Χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει αυτή η ρύθμιση ενόψει των διαγωνισμών ορισμένου χρόνου".

"Οι ορισμένου χρόνου έχουν μια νομοθετική ρύθμιση, που καθορίζει το πώς προσλαμβάνονται και βάσει της οποίας, πρώτοι έρχονται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μια μαθητεία. Ενδεχομένως, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό θα μπορούν οι σταζιέρ να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο, που προέβλεπε η ρύθμιση της ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο, όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους έχουν τα σχετικά προσόντα, θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς, που η πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ" συμπλήρωσε.

Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε πως "όσοι υπαινίσσονται, μοριοδότηση και μεταφορά των εργαζομένων αυτών στις σχέσεις αορίστου χρόνου, αυτό είναι διατήρηση της ουράς του μεσαίωνα, ανεπίτρεπτη για τον κόσμο που δεν είχε μπάρμπα στη Κορώνη για να έχει stage το δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για "εργασιακή ζούγκλα, αναξιοκρατία και για στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων".

"Το ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση του αυτή, δημιουργεί στρατιά ανέργων και αποκαλύπτει το πραγματικό, ανάλγητο πρόσωπο του", υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιάννης.

Διαδήλωση και πορεία


Απεργούν μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Stage, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας: Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Στους απεργούς μίλησε η γ.γ του ΚΚΕ, η οποία ζήτησε "μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς προϋποθέσεις". Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρέστη ο Δ. Στρατούλης. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Π. Ψωμιάδης

Στο πλευρό των συμβασιούχων και των εργαζομένων σε καθεστώς Stage της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος παρέστη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Συμβασιούχων Έργου της ΝΑΘ, στην είσοδο του νομαρχιακού μεγάρου. Διευκρίνισε ότι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 65% των οργανικών θέσεων είναι κενές, καθώς από 2.500 οργανικές θέσεις εργάζονται μόνο 850 άτομα.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: