Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση Βενιζέλου για τα σημερινά γεγονότα

Ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση.

Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας

papaioannou


Read more...

Έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου Ρώσων στρατιωτών


mnhmeio

Τιμή στους στρατιώτες που πολέμησαν κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και σχεδίασαν τη ρυμοτομία της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι πέθαναν από τύφο, αποτελεί το μνημείο στο χώρο δίπλα από το εκκλησιαστικό μουσείο της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου δήμου Σοσνόβι Μπόρ και στρατιωτικών από το αποβατικό πλοίο Τσεζάρ Κουνικόφ που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο Ρώσος πρόξενος χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή μέρα τονίζοντας ότι θα υπάρχει σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.thrakinet.tv


Read more...

Παρέλασαν οι ρώσοι στην Αλεξανδρούπολη.


Το κλίμα στην Αλεξανδρούπολη ήταν τελείως διαφορετικό από τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μπορεί κι εδώ να μην έλειψαν οι αποδοκιμασίες των κυβερνητικών, αλλά η παρουσία των Ρώσων πεζοναυτών λειτούργησε κατευναστικά και όλοι περίμεναν να δουν την γαλάζια «χιαστί» σημαία του ρωσικού Ναυτικού να παρελαύνει στους δρόμους της πόλης. Με εντυπωσιακό βηματισμό και τα ΑΚ-74 χιαστί, το τμήμα των Ρώσων πεζοναυτών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ανατολή. Οι πεζοναύτες ανήκουν στο αποβατικό σκάφος (LST) Tsesar Kunikof. το οποίο έχει δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως προπομπός της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» .Με δύναμη 150 Ρώσων πεζοναυτών και...... δεκάδες τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-80 διαφόρων εκδόσεων, μεταξύ των οποίων και στην σπάνια έκδοση SHORAD με βλήματα SA-16, BRDM κλπ, το Tsesar Kunikof, αποτελεί ένα σχετικό σύγχρονο αποβατικό σκάφος. Φυσικά και εδώ δεν λείψανε οι αγανακτισμένοι πολίτες που ειρηνικά φώναξαν συνθήματα κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
"Όχι λέει ο λαός πάρτε την τρόικα και μπρος"
"Λαέ πεινάς γιατί χειροκροτάς"
"Εμπρός λαέ ή τώρα ή ποτέ"
"Ψωμί παιδεία ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73"

Read more...

Επεισόδια και στην Κρήτη με φόντο τη Σοσιαλιστική Διεθνή

Διαδηλωτές «πολιορκούν» το ξενοδοχείο- τα ΜΑΤ τους απωθούν!


http://img.protothema.gr/25F694574AC4A36110BF946D71C6BF30.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο στην περιοχή "Βαθύ" στον Αγιο Νικόλαο με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο που γίνεται η Σύνοδος.

Παρών είναι φυσικά ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής,κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 15.00 στο χώρο της Συνόδου.

Πολίτες απο ολόκληρο το Νομό Λασιθίου και την υπόλοιπη Κρήτη έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα λίγα μέτρα μακριά απο το ξενοδοχείο "φρούριο", έχουν αναρτήσει πανό και διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική.

Οι διαδηλωτές συγκρούονται με τα ΜΑΤ έξω από το ξενοδοχείο «Μελιά». Από τη μια η αστυνομία προσπαθεί να τους κρατήσει μακριά και από την άλλη να ανοίξει το δρόμο που είχαν καταλάβει. Μάλιστα η ομάδα των διαδηλωτών απέκλεισε την είσοδο και δεν άφηνε κανένα επίσημο να περάσει! Οι μόνοι που πρόλαβαν να μπουν είναι ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης, ο κ.Καρούντζος, ο δήμαρχος Μινώα κ.Καλογεράκης, ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου κ.Παπαδάκης....Βουλευτές όπως η κ.Σκραφνάκη ή και δήμαρχοι όπως οι κ.Μαρινάκης, Κουράκης δεν μπόρεσαν να περάσουν και ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν πίσω!

Διαβάστε αναλυτικά τι συμβαίνει αυτή την ώρα στην Κρήτη από το www.cretalive.gr και από το www.flashnews.gr
Read more...

36,9% έχουν μαζί ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ...


Το 54,2% ζητάει επικύρωση της συμφωνίας με δημοψήφισμα...
Η διαφορά που έχουν τα δύο κόμματα στην πρόθεση ψήφου, δεν έχει (στο 7,5 είναι) πλέον καμιά σημασία, καθώς και τα δυο μαζί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,9% , αποτελούν πια μειοψηφία στο λαό. Η δημοσκόπηση της...

ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής, δίνει 22,2% στη Ν.Δ. και 14,7% στο ΠΑΣΟΚ.
Και ακολουθούν:

ΚΚΕ (9,1% )
ΛΑΟΣ (6,3% )
ΣΥΡΙΖΑ (5,1% )
Δημοκρατική Αριστερά (4,2% )
Οικολόγοι Πράσινοι (3,4% )
Δημοκρατική Συμμαχία (2,6% )
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (1,8% )

Στο ερώτημα, "πως πρέπει να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση; " , το 54,2% απαντά με δημοψήφισμα και το 40% με επικύρωση από τη Βουλή...



Read more...

600 Κρητικοί "την πεσαν" στο Γιώργο...


Ένταση σημειώθηκε στο ξενοδοχείο όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Περίπου 600 με 700 άτομα βρέθηκαν έξω από το...

ξενοδοχείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν μπλόκα προκειμένου να μην προσεγγίσουν τον χώρο του συνεδρίου.

Μεταξύ άλλων στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αγρότες, ιδιοκτήτες φορτηγών, μέλη των κινήσεων "Πολίτες κατά του χρέους" και "Δεν πληρώνω" , εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αλλά και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου. Οι διαδηλωτές προχώρησαν μάλιστα σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για 3 ώρες σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Άγιο Νικόλαο όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της σοσιαλιστικής διεθνούς, με τον Γιώργο Παπανδρέου να προεδρεύει.


apospasma.gr



Read more...

Οι αποφάσεις για το χρέος δεν θίγουν συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία, τονίζει ο Ευ. Βενιζέλος

Όχημα ειδικού σκοπού για τα ταμεία

«Η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών
«Η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος δεν θίγουν συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία, τονίζει σε δήλωσή του την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η στήριξη των ταμείων μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε αυτά, χωρίς αυτή η κίνηση να επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους, σημειώνει.

Η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες, προσέθεσε.

«Γίνεται δυστυχώς μια συστηματική προσπάθεια να αποκρυβεί από την κοινή γνώμη το μέγεθος της σημασίας που έχει η μείωση κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους, εφόσον εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό επιχειρείται να γίνει με τη συνεχή ανακύκλωση του ζητήματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, παρότι για το θέμα αυτό η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή μου, ήδη από την περασμένη Τρίτη, πριν δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

«Χθες, στη συνέντευξη τύπου τόνισα πως σε κάθε περίπτωση ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής, το οποίο μας επιτρέπει ως κράτος να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και να ενισχύσουμε την περιουσία των ταμείων» συμπλήρωσε.

«Είχα δε την ευκαιρία, σε όσους πολιτικούς αρχηγούς μου έθεσαν το ζήτημα αυτό, να τους πω ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Τους είπα ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών» υπογράμμισε.

«Επίσης, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι ούτως ή άλλως η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου το 50% της συνολικής τους περιουσίας, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το κράτος καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της περιουσίας τους ως επιχορήγηση.»

» Τόνισα, επίσης, ότι τίποτα που σχετίζεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγει το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους. Με το ύψος των συντάξεων και τη δυνατότητα καταβολής τους παίζουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα το 2009 και τις σωστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να υπάρχουν ταμεία και συντάξεις.»

» Ας σταματήσουν, λοιπόν, ορισμένοι να κρύβουν πίσω από την δήθεν αγωνία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία είτε το γεγονός ότι θίγονται ιδιωτικά συμφέροντα από τη μείωση του δημοσίου χρέους που γίνεται προς όφελος του ελληνικού λαού και του Έθνους, είτε το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική μικροψυχία δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το μέλλον του τόπου, άρα και για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως και για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και κυρίως για τα παιδιά μας.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πολιορκήθηκε ο Παπαϊωάννου στην Τρίπολη

Σε φυγή αναγκάστηκε να τραπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε μαθητική παρέλαση στην Τρίπολη. Φραστική επίθεση και μικροεπεισόδια (Vid)


Επίθεση στον Μ. Παπαϊωάννου by News247Μία μόνο φράση είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 71η Επέτειο του "Όχι" στην Τρίπολη.

Στην παρέλαση σημειώθηκαν επεισόδια με φραστική επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ οι μαθητές παρήλασαν στρέφοντας το κεφάλι προς τη Φιλαρμονική και όχι προς τους επισήμους όπως συνηθίζεται.

Παράλληλα, με πανό που έγραφαν "Ντροπή" κοντά στην εξέδρα των επισήμων, μέλη από Κινήσεις Πολιτών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας.

Ο υπουργός εν μέσω γιουχαΐσματος, ανέφερε: "Ο ελληνικός λαός μεγαλούργησε όταν υπήρχε εθνική ομοψυχία στη βάση. Δυστυχώς τα 40 παλικάρια, από ό,τι πληροφορούμαι, της ΔΕΗ θέλησαν να αμαυρώσουν αυτήν την ξεχωριστή ημέρα για το έθνος και το λαό μας. Εμείς όμως όλοι και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και αυτό θα κάνουμε".

Κατά τη διάρκεια της δήλωσης του κ. Παπαϊωάννου τα άτομα που προκάλεσαν επεισόδια φώναζαν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και της Τρόικας, με αποτέλεσμα ο υπουργός να φυγαδευτεί από τις αστυνομικές δυνάμεις πίσω από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.

Τα πνεύματα μάλιστα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερα, όταν ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα।

news247.gr
Read more...

"Πατριώτες είναι όσοι αμαυρώνουν μία εθνική επέτειο;"

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τα επεισόδια που οδήγησαν στην αποχώρησή του από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Παρέμβαση Παπανδρέου (Vids)


Η αγανάκτηση του Παπούλια by fon1972Την απάντησή του στις αποδοκιμασίες μερίδας πολιτών, που συγκεντρώθηκαν και κατέκλεισαν τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η στρατιωτική παρέλαση, έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;

Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια; Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο.

Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας, ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική", τόνισε.

Γ. Παπανδρέου: Αυταρχισμός η διακοπή των παρελάσεων

Σαφές μήνυμα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε από τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου ο Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

"Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις", ανέφερε, ενώ κατηγόρησε "αυτούς που διαιρούν τον ελληνικό λαό", λέγοντας ότι τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.


Read more...

Παπουτσής: «Αποφύγαμε αιματοκύλισμα σήμερα»









Παπουτσής: «Αποφύγαμε αιματοκύλισμα σήμερα»

Για «αποφυγή αιματοκυλίσματος» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη.


«Την ημέρα μνήμης και σεβασμού των ηρώων που έπεσαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ορισμένοι, ελάχιστοι, με μειωμένη κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, επέλεξαν να οργανώσουν τη δράση και τις πράξεις τους επιχειρώντας την ταπείνωση των θεσμών, του Έθνους και του λαού» αναφέρει ο κ. Παπουτσής.

«Φασίζουσες μειοψηφίες επέλεξαν τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ στο φασισμό, να επιβάλλουν με τη βία την παρουσία τους. Επέλεξαν να σπείρουν το διχασμό σε μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ η ενότητα του λαού. Επέλεξαν να προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας , κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος.

Τον Κάρολο Παπούλια, μία προσωπικότητα, που σε ολόκληρη τη ζωή του ταυτίστηκε πάντοτε με τους αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.


Και, κάποιοι εξ αυτών τελικά, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί απεφεύχθη η γενικευμένη σύγκρουση και το αιματοκύλισμα από την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δυνάμεων। Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα, έχουν βαρύτατες ευθύνες. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους» υπογραμμίζει υπουργός.

newpost.gr

Read more...

Για «δειλό ναι» του πρωθυπουργού μιλά ο Γ.Καρατζαφέρης, μπροστά στο σπίτι του Μεταξά

«71 χρόνια μετά το "Όχι"»

Ο Γ.Καρατζαφέρης
Ο Γ.Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μιλώντας έξω από την οικία του Ιωάννη Μεταξά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «δειλό "ναι"» του Γιώργου Παπανδρέου, 71 χρόνια μετά το «Όχι» του τότε πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, στο μήνυμά του για την επέτειο του «ΟΧΙ», προέβη στην ακόλουθη δήλωση, μπροστά από την οικία του τότε πρωθυπουργού Ι. Μεταξά:

«Σε αυτό το σπίτι, πριν 71 χρόνια, η Ελλάδα βροντοφώναξε το γενναίο και ένδοξο «ΟΧΙ» διά στόματος Ιωάννη Μεταξά. "ΟΧΙ" στην ταπείνωση, "ΟΧΙ" στην κατοχή. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ένα δειλό "ναι".

» Η Ελλάδα δεν μπορεί να το συνυπογράψει. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων πρέπει να το αποκρούσει.
Χρόνια πολλά».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Χρεοκοπία" το κούρεμα 50% λέει η Fitch !

Πώς αξιολογεί το haircut ο διεθνής οίκος


http://img.protothema.gr/573879EF141A5D4FEA40A09B28752461.jpg
H επιβολή haircut 50% στο ελληνικό χρέος συνιστά πιστωτικό γεγονός!

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Το πλέον παράδοξο στην έκθεση του οίκου είναι ότι χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους ως «ένα απαραίτητο βήμα για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά η οικονομία της Ελλάδας», ωστόσο διευκρινίζει πως εάν τελικώς η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων καταλήξει σε haircut 50%, τότε αυτό συνιστά για τον οίκο χρεοκοπία (default event) και θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στην αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας μετά το haircut 50% (post-default) θα κυμανθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ( ‘Β’ ή και πιο κάτω).

Σε κάθε περίπτωση ο οίκος τονίζει πως και μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα «θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι χαμηλές ενώ η προθυμία για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να εξασθενίσει».

Ακριβώς αυτή η τελευταία παράμετρος προβληματίζει τους αναλυτές της Fitch που θεωρούν πως έτσι «θα υπονομευθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους»!

Και πάντως, κατά τη Fitch, το ακριβές ύψος του χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της αναδιάταξης, την τελική συμμετοχή των ιδιωτών και τις «ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου». Το πόσα θα χρειαστούν δηλαδή για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Read more...

«Όχι» στη συμφωνία της Συνόδου, «όχι» και στην πολιτική ηγεσία λένε οι πολίτες

Δημοσκόπηση-σοκ στο Βήμα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αρνητικά αξιολογεί η κοινή γνώμη τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αποκαλυπτική δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής την επόμενη της Συνόδου.

Η πλειοψηφία του δείγματος της έρευνας (58,9%) αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους και το νέο δάνειο, εκτιμώντας ότι το «αντάλλαγμα» που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Έλληνες θα είναι πολύ ακριβό και μάλιστα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά εξακολουθεί επίσης να απορρίπτει σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και για τα πολιτικά κόμματα με τους πολίτες να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά να παρουσιάζουν έντονες αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα την αποτελούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνουν για τη σύνθεσή της πρόσωπα, τα οποία σε άλλη ερώτηση της έρευνας κρίνουν ως ακατάλληλα να κυβερνήσουν!

Σε χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να κινούνται τα μεγάλα κόμματα, με τη ΝΔ όμως να προηγείται πλέον και με οκτώ κόμματα να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ειδικότερα στην δημοσκόπηση για λογαριασμό του Βήματος, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα όπως: πώς κρίνουν την εποπτεία από τους εταίρους, αν επιθυμούν δημοψήφισμα πριν τη υιοθέτησή της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και με τι πλειοψηφία θα ήθελαν αυτή να ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή.

Ακόμη, απαντούν σε πολιτικά ερωτήματα όπως αν επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, τι θα ψήφιζαν αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, «βαθμολογούν» πρόσωπα της δημόσιας πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, προτείνουν τον καταλληλότερο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αλλά και την σύνθεση αυτής.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λέμε ένα μεγάλο «όχι» στις εξαρτήσεις, δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου

«Να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις»

Φωτογραφία από τη δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου
Φωτογραφία από τη δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Σήμερα, παίρνουμε και πάλι τη μεγάλη απόφαση να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, λέγοντας ένα μεγάλο "όχι"» στις εξαρτήσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στη Δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στην Αθήνα.

«Γιορτάζουμε το θάρρος του ελληνικού λαού, το μεγάλο "όχι", τη μεγάλη απόφαση του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία, μια μεγάλη πορεία του έθνους μας και του Ελληνισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε:

«Και σήμερα, παίρνουμε και πάλι τη μεγάλη απόφαση: να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, λέγοντας ένα μεγάλο "όχι" στις εξαρτήσεις».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας:

«Μια απόφαση να καλλιεργήσουμε ό,τι καλύτερο έχει η χώρα μας. Μια χώρα ξεχωριστή, με τεράστιες δυνατότητες, με ένα λαό περήφανο. Να αναπτύξουμε τις δικές μας δυνάμεις, τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, που ξέρουμε ότι είναι πολλά. Και αυτή η πορεία χρειάζεται τη συμμετοχή όλων. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά σε όλους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Α. Σαμαράς: Να μην μπερδεύουμε τα εθνικά μας σύμβολα με την καταστροφική κυβέρνηση









Α. Σαμαράς: Να μην μπερδεύουμε τα εθνικά μας σύμβολα με την καταστροφική κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα επεισόδια στις μαθητικές παρελάσεις όλης της χώρας και την εσπευσμένη αναβολή της στρατιωτικής παρέλασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε» εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

«Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.

Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. φανερά αντίθετος με τα επεισόδια στις παρελάσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
newpost.gr
Read more...

Καρατζαφέρης: Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ. για την αναβολή της στρατιωτικής παρέλασης









Καρατζαφέρης: Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ. για την αναβολή της στρατιωτικής παρέλασης
Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ζητάει με ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την ματαίωση της παρέλασης, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των "γνωστών αριστεριστών" τους οποίους κατηγορεί για προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

"Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στο έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων" τονίζει ο ΛΑΟΣ και προσθέτει:

"Η λοιδορία προς το πρόσωπο του ΠτΔ από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος। Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα, από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος".
newpost.gr

Read more...

Τα μυστικά ραντεβού που οδήγησαν στο "κούρεμα"

Ποιοι συμμετείχαν στις άγνωστες διαπραγματεύσεις


http://img.protothema.gr/45578AD6BA48BB0E3E1E8DB6BC574FA1.jpg
Οι συζητήσεις για τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους έχουν αρχίσει εδώ και «πάρα πολύ καιρό». Το παραδέχεται η κυβέρνηση, δίνοντας μέσω non paper στιγμιότυπα από το παρασκήνιο της προχθεσινής συμφωνίας. Η ουσία είναι ότι όσο καιρό η κυβέρνηση ζητούσε να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, διαπραγματευόταν την αλλαγή της. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, πέραν του ήδη συμφωνηθέντος PSI, ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το σημείο που τα χαρτιά έπεσαν ανοιχτά στο τραπέζι είναι η συνάντηση που έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου και ετέθησαν οι βάσεις για το νέο αυτό σχήμα. Αντίστοιχες συζητήσεις είχε ο κ. Βενιζέλος και με το Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος επέμενε πάρα πολύ στον εθελοντικό χαρακτήρα της παρέμβασης αυτής.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Γ. Ζανιάς, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Μόνιμη Ελληνική Αντπροσωπεία Βρυξελλών κ. Μαρία Ασημακοπούλου. Μετείχαν, επίσης, οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής Kυβέρνησης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι η Lazard που εδώ και μήνες προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα. Παρόντες στη φάση αυτή ήταν ο γνωστός Γάλλος καθηγητής και οικονομολόγος της École normale supérieure Ντανιέλ Κοέν και ο Αμερικανός δικηγόρος κ. Μαρκ Γουώκερ. Λι Μπουχάιτ, Cleary Gottlieb και Άντιου Σούτερ ασχολήθηκαν ειδικότερα με τα θέματα της αναδιάρθρωσης και του reprofiling του δημοσίου χρέους.

Καθοριστική ήταν η συνάντηση που έγινε ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΙΙF και την ελληνική Κυβέρνηση υπό τον κ. Βενιζέλο στο ξενοδοχείο Conrad. Βέβαια, η συνάντηση και η σύνοδος θα είχαν λήξει άδοξα, αν δεν παρενέβαιναν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ. Ήταν το δικό τους τελεσίγραφο για υποχρεωτική χρεοκοπία που έκαμψε τις ενστάσεις του Τσαρλς Νταλάρα.

Read more...

Χαμός στις παρελάσεις ολόκληρης της χώρας

Συμπλοκές, ύβρεις και ματαιώσεις


http://img.protothema.gr/4E23B7856CC9EA0F700BAEC7E5810CE2.jpg

Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Πύργο Ηλείας και το Ηράκλειο Κρήτης και τη Ρόδο, οι φετινές παρελάσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» στιγματίστηκαν από πρωτοφανή επεισόδια και αποδοκιμασίες αριστερών ομάδων και «αγανακτισμένων» πολιτών.

Στην πρωτεύουσα σημειώθηκε ένταση όταν ομάδα πολιτών ανήρτησε πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία». Στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα έγιναν ανεξέλεγκτα όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου θα διεξαγόταν η στρατιωτική παρέλαση, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών επισήμων. Ο κ. Παπούλιας αποχώρησε και η στρατιωτική παρέλαση ματαιώθηκε.

Στην Πάτρα απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην Αγίου Ανδρέου, ένα γκρουπ διαδηλωτών κρατώντας μαύρες σημαίες φώναζε συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και στη συνέχεια κινήθηκαν στην εξέδρα των επισήμων στην οποία δεν είχαν ανέβει ακόμα.

Διαδηλωτές κατέλαβαν το δρόμο, η παρέλαση διαλύεται πριν καν αρχίσει και αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση χωρίς να μπορούν.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 1973. Μάλιστα έκαψαν στη μέση του δρόμου και μια Γερμανική σημαία.

Μεγάλα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο.
Αμέσως μόλις τελείωσε η μαθητική παρέλαση και πριν ξεκινήσουν την παρέλαση τους τα Σώματα Ασφάλειας πάνω από 200 άτομα προερχόμενοι από των χώρο των Αγανακτισμένων και της Αριστεράς διέκοψαν την παρέλαση και κρατώντας πανό κατευθύνθηκαν μπροστά από τους επισήμους αρχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και υπήρχαν αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Ο μητροπολίτης κ.κ Γερμανός αποχώρησε από την παρέλαση με το που ξεκίνησαν τα επεισόδια ενώ οι υπόλοιποι επίσημοι παρέμειναν στο χώρο παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του κόσμου. Οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό μέχρι και πάνω στην εξέδρα των επισήμων

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ρόδο από ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών που επιτέθηκαν με υβριστικά συνθήματα κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, καθώς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που βρίσκονατν στην εξέδρα των επισήμων.

Παρουσία μόνο πολιτών και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Ηράκλειο

Ειδικότερα κι έπειτα από έντονες αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους πολίτες σε βάρος των βουλευτών Ηρακλείου, , κκ Μ. Στρατάκη, Μ. Κεφαλογιάννη και Μ. Σκραφνακη, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αποχώρησαν, ενώ στις εξέδρες των επισήμων έμειναν μόνο πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ εδώ: patrisnews.com, thebest.gr, www.flashnews.gr
Read more...

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο Πρόεδρος μετά τα επεισόδια στην παρέλαση

Πρωτοφανείς εικόνες στη Θεσσαλονίκη

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δεν παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση μετά τα όσα συνέβησαν.

«Οφείλουμε συγγνώμη στον Πρόεδρο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Απ.Τζιτζικώστας μίλησε για μειοψηφίες που ήθελαν να αμαυρώσουν την επέτειο.

Έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα. «Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι στο έθνος. Η διασάλευση του Νόμου και της Τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

» Προφανώς, ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων.

» Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

To ΛΑΟΣ βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για το δικτάτορα Μεταξά...



Υπαινιγμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ...
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης χαρακτήρισε το δικτάτορα Μεταξά εθνικό κυβερνήτη που είπε το ΟΧΙ την 28η Οκτωβρίου. Κατηγόρησε τη κυβέρνηση , ότι δεν μπορεί να διοργανώσει μια στρατιωτική παρέλαση.
Και... άφησε υπαινιγμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως "αυτοί που ενήργησαν σήμερα είναι κάποιοι που εδώ και πολλά χρόνια έχουν ταχθεί εναντίον των στρατιωτικών παρελάσεων"...



Read more...

Μανώλης Γλέζος: Αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου...



Ο Μανώλης Γλέζος είπε μπράβο στο λαό της Θεσσαλονίκης που αποκατέστησε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου.
Ο λαός είπε ΟΧΙ σε μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο και... ανάγκασε τη κυβέρνηση να αποσυρθεί και να αποσύρει και το πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο λαός παρελαύνει τώρα μόνος του...



Read more...

Στην Κρήτη το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...



Στο Καλό Χωριό Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθεί, σήμερα 28 και αύριο 29 Οκτωβρίου, το διήμερο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Στην Κρήτη το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Στο συνέδριο θα δώσουν το παρόν ο...

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα όπως η ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, οι εκλογές σε Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά και η επόμενη μέρα στη Λιβύη μετά τη δολοφονία Καντάφι.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες κλάδοι εργαζομένων από την Κρήτη, ετοιμάζουν θερμή «υποδοχή» στον πρωθυπουργό.
newsbomb.gr



Read more...

Οι γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής (Μέρος 4ο)

Το NEWS 247 εξασφάλισε και δημοσιεύει το τέταρτο μέρος του αφιερώματος της εφημερίδας "Δημοκρατία" στις συνέπειες της γερμανικής κατοχής. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η χώρα, οι σφαγές, οι εκτελέσεις και η αναγνώριση που έμεινε στα λόγια (Vids+Pics)


Η Ελλάδα υπό γερμανική κατοχή (Α) by fon1972Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η εφημερίδα "Δημοκρατία" , δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή συγκλονιστικά στοιχεία των ολέθριων συνεπειών της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Η Ελλάδα υπό γερμανική κατοχή (B) by fon1972Πρόκειται για μια έρευνα, που παρουσιάστηκε το 1945, στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο (Σαν Φρανσίσκο) και απαριθμεί αναλυτικά τις απώλειες της Ελλάδας, σε πληθυσμό, περιουσία και υποδομές.

Οι ανθρώπινες απώλειες, οι σφαγές, η οικονομική καταστροφή και η καταστροφή των υποδομών, παρουσιάζονται με φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα, όπως καταγράφηκαν στο λεύκωμα "Αι Θυσίαι της Ελλάδος εις τον Β' Παγκόσμιον Πόλεμον"*, που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση.


Η Ελλάδα υπό Το NEWS 247 εξασφάλισε και σήμερα θα δημοσιεύσει το τελευταίο απόσπασμα του μεγάλου αφιερώματος της "

Δημοκρατίας".

Την Τρίτη, σας παρουσιάσαμε ένα μέρος από τα στοιχεία για την οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη, επικεντρωθήκαμε στην καταστροφή των υποδομών και την Πέμπτη στο 3ο μέρος του αφιερώματος εξετάσαμε τις τραγικές συνέπειες του "οικονομικού πολέμου" των Γερμανών στη διατροφή του ελληνικού πληθυσμού, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από ασιτία.

Σήμερα Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011, θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα με τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της βαρβαρότητας των κατακτητών, αλλά και της θαρραλέας αντίστασης των Ελλήνων.

Εκτελέσεις, σφαγές και ομαδικοί τάφοι

O πληθυσμός της Ελλάδας μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής είχε μειωθεί δραστικά. Εκτός από την πείνα, οι διωγμοί, οι σφαγές και οι εκτελέσεις προκάλεσαν χιλιάδες θύματα σε όλη τη χώρα.

Υπολογίζεται ότι από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, στον ελληνογερμανικό πόλεμο 8.000, στον ανταρτοπόλεμο 50.000, οι εκτελέσεις από Γερμανούς και Ιταλούς ξεπέρασαν τις 30.000 και οι απώλειες του εμπορικού ναυτικού σε 3.500.

Αν συνυπολογίσουμε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (15.700 νεκροί), τις βουλγαρικές σφαγές (40.000 νεκροί) και τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς (4.000νεκροί), γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η μικρή Ελλάδα πλήρωσε πολύ βαρύ φόρο αίματος σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί σκότωσαν όλους τους άνδρες από 15 ετών και πάνω, δηλαδή επί συνόλου 2035 ανδρών εκτελέστηκαν 1.436 (70,5%).

Στο Δίστομο σκότωσαν αδιακρίτως 218 άνδρες, γυναίκες, μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους.

Σε όλα τα μέρη της χώρας συναντούσε κανείς ομαδικούς τάφους, αποτέλεσμα των μαζικών εκτελέσεων από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.

Εκτός από τους Γερμανούς, μεγάλες απώλειες στον ελληνικό πληθυσμό προκάλεσαν και οι σύμμαχοί τους Βούλγαροι. Με συστηματικές σφαγές, πυροπολήσεις και δολοφονίες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξοντώσουν τους Έλληνες, σκηνοθετώντας ακόμη και "επαναστάσεις", τις οποίες έπνιγαν στο αίμα σκοτώνοντας άμαχους.

Οι Γερμανοί, όπως και οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι εξόντωναν συστηματικά και με κάθε τρόπο όχι μόνο όσους αντιστέκονταν, αλλά και τους άμαχους ως αντίποινα, με κρεμάλες, σφαγές, τουφεκισμούς.

Γεννήσεις και θάνατοι 1936-1943

Με την αποχώρηση των κατακτητών, η Ελλάδα πέρα από την οικονομική καταστροφή, θρηνούσε τον θάνατο χιλιάδων πολιτών της που είτε εκτελέστηκαν, είτε μεταφέρθηκαν ως όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εκτός της χώρας ή στο εσωτερικό της για να γλυτώσουν από Γερμανούς, Βούλγαρους, Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η Ελλάδα στο τέλος του πολέμου είχε χάσει το 10% του πληθυσμού της, είχε κατεστραμμένη οικονομία και οι υποδομές της ήταν ανύπαρκτες.

Για την προσφορά της στη μάχη κατά του Άξονα, η αναγνώριση στα λόγια (θυμηθείτε τον θαυμασμό του Τσόρτσιλ) ήταν μεγάλη. Στην πράξη όμως οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν δόθηκαν ποτέ και με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η διεκδίκησή τους μπορεί να εκληφθεί μόνο ως "εμπόδιο" στην αναζήτηση μια λύσης στην κρίση χρέους που ταλανίζει τη σύγχρονη Ελλάδα και που την έχει φέρει αντιμέτωπη με μια νέα "κατοχή", οικονομική αυτή τη φορά...

Ολόκληρο το αφιέρωμα για τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, μπορείτε να το διαβάσετε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

*Τα στοιχεία που περιέχει το λεύκωμα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής από το Γραφείο Χωροταξικών και Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες της εποχής. Το κείμενο του λευκώματος γράφτηκε από τον Αρχιτέκτονα κ. Κ.Α. Δοξιάδη.

Η εργασία άρχισε τον Μάιο του 1941 και δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1944 όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα. Το 1945, παρουσιάσθηκε στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο.


Read more...

H πείνα την περίοδο της γερμανικής κατοχής (Μέρος 3ο)

Το NEWS 247 εξασφάλισε και προδημοσιεύει το τρίτο μέρος του αφιερώματος της εφημερίδας "Δημοκρατία". Πώς οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν την πείνα ως όπλο κατά του ελληνικού λαού (Pics)

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η εφημερίδα "Δημοκρατία" , θα δημοσιεύσει την Παρασκευή συγκλονιστικά στοιχεία των ολέθριων συνεπειών της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια έρευνα, που παρουσιάστηκε το 1945, στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο (Σαν Φρανσίσκο) και απαριθμεί αναλυτικά τις απώλειες της Ελλάδας, σε πληθυσμό, περιουσία και υποδομές.

Οι ανθρώπινες απώλειες, οι σφαγές, η οικονομική καταστροφή και η καταστροφή των υποδομών, θα παρουσιαστούν με φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα, όπως καταγράφηκαν στο λεύκωμα "Αι Θυσίαι της Ελλάδος εις τον Β' Παγκόσμιον Πόλεμον"*, που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Το NEWS 247 εξασφάλισε και μέχρι και την Παρασκευή θα προδημοσιεύει αποσπάσματα του μεγάλου αφιερώματος της "Δημοκρατίας".

Την Τρίτη, σας παρουσιάσαμε ένα μέρος από τα στοιχεία για την οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη, επικεντρωθήκαμε στην καταστροφή των υποδομών, ενώ σήμερα Πέμπτη στο 3ο μέρος του αφιερώματος θα εξετάσουμε τις τραγικές συνέπειες του "οικονομικού πολέμου" των Γερμανών στη διατροφή του ελληνικού πληθυσμού, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από ασιτία.

Οι άνθρωποι πέθαιναν στους δρόμους

Εκτός από τις μαζικές εκτελέσεις και τις καταστροφές κτιρίων και υποδομών, οι Γερμανοί στη διάρκεια της κατοχής, χρησιμοποίησαν κατά του ελληνικού λαού ακόμα ένα πολύ ισχυρό "όπλο". Την πείνα.

Χιλιάδες Έλληνες έχασαν τη ζωή τους, λόγω της έλλειψης τροφίμων. Οι στρατιώτες του χίτλερ, άρπαζαν τρόφιμα, πρώτες ύλες και καύσιμα, ενώ η καταστροφή του οδικού δικτύου, εμπόδιζε τα προϊόντα της (μειωμένης) αγροτικής παραγωγής να φτάσουν στις πόλεις.

Σύγκριση τιμάριθμου ζωής και μισθών

Παράλληλα, με την εκτόξευση του πληθωρισμού, τα χρήματα έχασαν την αξία τους, με αποτέλεσμα μόνο όσοι παρήγαγαν προϊόντα να μπορούν να τα ανταλάσσουν με άλλα προϊόντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθωρισμός, γρήγορα έφτασε σε όρια που καμία χώρα δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε. Ο τιμάριθμος εκτοξεύθηκε και για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 1944 για να αγοράσει κάποιος μία οκά ψωμί (περίπου 1,3 κιλά), χρειαζόταν να πληρώσει... 153.000.000 δραχμές!

Ο τιμάριθμος ανέβαινε, αλλά οι κατακτητές κρατούσαν χαμηλά τους μισθούς των εργατών, με αποτέλεσμα να αγοράζουν αυτοί όσα δεν μπορούσαν να αποκτήσουν οι Έλληνες, που λιμοκτονούσαν.

Διατροφή της μέσης εργατικής οικογένειας στην Αθήνα

Ο συνδυασμός της μικρής ποσότητας των τροφίμων, των μεγάλων τιμών και των χαμηλών μισθών ήταν καταδικαστικός για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού.

Οι κάτοικοι των πόλεων και των αποκομμένων, λόγω του ναυτικού αποκλεισμού νησιών υπέφεραν και το επίπεδο διατροφής, έπεσε πολύ χαμηλά.

Τα συσσίτια ήταν καθημερινό φαινόμενο, ενώ το χειμώνα του 1941, οι άνθρωποι στις πόλεις πέθαιναν στους δρόμους, ψάχνοντας για τροφή.

Η πείνα έπληξε κυρίως τα παιδιά, που υπέφεραν από τον υποσιτισμό, την ελονοσία και τη φυματίωση.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι νεκροί λόγω της πείνας και των κακουχιών την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ανήλθαν στους 260.000 και στο τρομακτικό αυτό νούμερο δεν υπολογίζονται οι σφαγές, οι εκτελέσεις και οι θηριωδίες στις οποίες θα αναφερθούμε στο 4ο μέρος του αφιερώματος την Παρασκευή.

Ολόκληρο το αφιέρωμα για τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, μπορείτε να το διαβάσετε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" την Παρασκευή.

*Τα στοιχεία που περιέχει το λεύκωμα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής από το Γραφείο Χωροταξικών και Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες της εποχής. Το κείμενο του λευκώματος γράφτηκε από τον Αρχιτέκτονα κ. Κ.Α. Δοξιάδη.

Η εργασία άρχισε τον Μάιο του 1941 και δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1944 όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα। Το 1945, παρουσιάσθηκε στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο.

news247.gr
Read more...

Επίθεση με αυγά κατά επισήμων στην Κρήτη

Αποχώρησαν οι επίσημοι από το Ηράκλειο Κρήτης. Παρουσία μόνο του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης η παρέλαση (Vid)


Ηράκλειο επίθεση στην εξέδρα των επισήμων by fon1972Σύμφωνα με το cretalive.gr, στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγιναν πριν την έναρξη της καθιερωμένης παρέλασης, στο Ηράκλειο οι βουλευτές του Ηρακλείου, Μ. Στρατάκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σκραφνακη, καθώς και ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, που φυγαδεύτηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Μάλιστα η κ. Σκραφνάκη προπηλακίστηκε από τους συγκεντρωμένους και αποχώρησε.

Οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποχώρησαν ενώ ανακοινώθηκε ότι η παρέλαση θα γίνει , με απλούς πολίτες στην εξέδρα των επισήμων !

Παράλληλα, τη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της "Σπίθας"

Γύρισαν την πλάτη στους επίσημους στην Αλικαρνασό

Την..πλάτη γύρισαν οι μαθητές στους επισήμους φτάνοντας στην εξέδρα κατά τη σημερινή μαθητική παρέλαση στη Ν. Αλικαρνασό!

Μάλιστα, μόλις έφτασε η παρέλαση στην εξέδρα, τα τύμπανα "σίγησαν" επιδεικτικά ενώ ακολούθως, οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους βουλευτές κκ Μ. Στρατάκη και Μ. Κεφαλογιάννη και οι παραστάτες δεν..χαιρέτισαν!

Όπως γίνεται αντιληπτό, επικράτησε μεγάλη αμηχανία ενώ δύο πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους βουλευτές αλλά χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό!


Read more...

ΟΧΙ!









ΟΧΙ!
Δείτε το βίντεο:




Read more...

Παπούλιας: Δεν δέχομαι να με λένε προδότη - Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση (vid)









Παπούλιας: Δεν δέχομαι να με λένε προδότη - Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση (vid)
Μείζον θέμα για την λειτουργία της δημοκρατίας δημιουργείται μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, από την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Οι συνεχείς αποδοκιμασίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από το βάθρο των επισήμων δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του σε όσα το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν. Μάλιστα συνομιλώντας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι: «Δεν δέχομαι να με λένε προδότη!»

Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.

Έκρυθμη πάντως παραμένει η κατάσταση μέχρι αυτήν την ώρα στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η στρατιωτική παρέλαση.

Προτού ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαντην έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.
Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Δεν θα έχουν πρόβλημα τράπεζες και ταμεία»

Μήνυμα συσπείρωσης προς τον ελληνικό λαό


http://img.protothema.gr/91FDB51DCC5FEA02A27D6F34ACB4DE9C.jpg

Με εμφανής καθησυχαστική πρόθεση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε την χθεσινή Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ως μια επανεκκίνηση στο πρόβλημα αντιμετώπισης του χρέους ούτως ώστε «να δημιουργήσουμε μαζί την παραγωγική Ελλάδα της δικαιοσύνης και της δημιουργίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «αυτή η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα ή για τις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι αντ’ αυτού «δημιουργεί νέες δυνατότητες από την ανάπτυξη, την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, μέχρι την στήριξη στην κοινωνική πρόνοια και την εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα».

Στάθηκε με έμφαση στο γεγονός του «κουρέματος», το οποίο ελάφρυνε την χώρα από το υπέρογκο χρέος. Μάλιστα επεσήμανε ότι το κόστος αυτής της επιλογής θα βαρύνει τις τράπεζες και όχι τον ελληνικό λαό. «Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης προσπάθησε να συσπειρώσει τους Έλληνες και να απαντήσει στις κατηγορίες περί μόνιμης επιτροπείας στην Ελλάδα, η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά την πορεία του προϋπολογισμού και του έργου των υπουργών. Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι τελικές αποφάσεις θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία των υπουργών. Ανέφερε σε αυτό το σημείο πως «εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά». Συμπλήρωσε πιο συγκεκριμένα ότι «για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω. Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις».

Τέλος έστειλε ένα μήνυμα στους υπουργούς πως η δουλειά τους πρέπει να συνεχιστεί εντατικά, ενώ ζήτησε να μην «αναμασάμε την ίδια κριτική».

Νωρίτερα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιδίωξε να αποκρούσει τα επιχειρήματα για περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Η εφαρμογή ανήκει στην Ελλάδα, δεν φοβόμαστε το πρόγραμμα ούτε τους κακούς ξένους. Εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε δουλειά από τους υπουργούς του προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.

Επίσης περιέγραψε μια σειρά από βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία είναι:

- Άμεσες ενέργειες για εκταμίευση της 6ης δόσης
- Εκταμίευση της 6ης δόσης
- Πλήρης εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου
- Το PSI plus να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη
- Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα

Ο κ. Παπανδρέου επίσης, για άλλη μια φορά, απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Η κυβέρνηση προσδοκά με την εφαρμογή του προγράμματος να κερδίσει 4,5 δις το χρόνο, ενώ κυβερνητική πηγή επεσήμανε ως η επιτυχία της συμφωνίας έγκειται στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 90 δις χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Όταν πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που κόπτονται για τους τραπεζίτες, ότι κάποια ΜΜΕ επιχειρούν την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση του κόσμου χωρίς να τον αφήνουν να σκεφτεί ψύχραιμα και τέλος σημείωσε πως ορισμένα προοδευτικά κόμματα υιοθετούν την επιχειρηματολογία των τραπεζών.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζελος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς για την χθεσινή Συμφωνία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος πήρε κατ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και ρώτησε τον κ. Σαμαρά αν έχει απορίες σε σχέση με την συμφωνία που επετεύχθη στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι έχει δύο τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις. Η πρώτη πως θα γίνει και θα καταγραφεί λογιστικά η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δεύτερη πως θα γίνει η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε τεχνικού χαρακτήρα εξηγήσειας αλλά πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί.

Read more...

Κουρεύονται... και οι συντάξεις μετά το «κούρεμα» των ομολόγων

Παρασκευή, 28 Οκτώβριος 2011 09:37:29 | Εκτύπωση | E-mail






0
Κουρεύονται... και οι συντάξεις μετά το «κούρεμα» των ομολόγων
«Κούρεμα» συντάξεων θα φέρουν η μείωση της αξίας των ομολόγων και η κατακόρυφη πτώση των εσόδων των Ταμείων λόγω της κρίσης.

Υπολογίζεται πως από έντεκα έως δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το "κούρεμα" στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα δουν την αξία των ομολόγων τους να μειώνεται κατά 50%.

Την ίδια στιγμή, άλλα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν τα ταμεία από τη μείωση των εσόδων τους λόγω της κρίσης τη διετία 2011-2012.

Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πλέον εκρηκτική και το "κούρεμα" των ομολόγων αναμένεται να επιταχύνει τη λήψη μέτρων-φωτιά στο συνταξιοδοτικό.

Στο θέμα των ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στους ασφαλιστικούς φορείς το "κούρεμα". Μεταξύ άλλων συζητείται το ενδεχόμενο να καλυφθεί το ποσό αυτό από το όφελος που θα έχει το κράτος από τη διαφορά των τόκων.

Με το κούρεμα το Δημόσιο θα πληρώνει κάθε χρόνο 4,5 δισεκατομμύρια λιγότερα για την εξυπηρέτηση των τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως μέρος αυτής της διαφοράς θα μπορεί να πηγαίνει για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων.

Αναφερόμενος στο θέμα των ταμείων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι "ενδέχεται να υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, η οποία θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα αξία". Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισήμανε πως οι απώλειες από τα ομόλογα θα καλυφθούν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μάλιστα, τόνισε ότι μόνο το 2,5% με 3% των χρημάτων που χρειάζονται κάθε χρόνο για την πληρωμή των συντάξεων προέρχεται από ομόλογα και το 97% από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα των ταμείων (π.χ. από εισφορές).

Μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, επισήμανε πως "δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων" και προσέθεσε ότι "η αναπλήρωση που θα γίνει στη μείωση, που θα υπάρχει στο απόθεμα των ασφαλιστικών ταμείων, θα είναι άμεση από την κυβέρνηση".

Σημειώνεται πως τα επόμενα 15 χρόνια για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα διατεθούν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να δίνονται 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα.


Πηγή: Έθνος
newpost.gr
Read more...

Διαπραγματεύονταν επί μήνες το κούρεμα με στρατιά ξένων συμβούλων









Διαπραγματεύονταν επί μήνες το κούρεμα με στρατιά ξένων συμβούλων
Δεν ξέρουμε αν μπορεί να πουλήσει ψυγεία σε Εσκιμώους και άμμο σε Βεδουίνους, αλλά σίγουρα νομίζει πως μιλά σε ιθαγενείς. Παρουσιάζει τη συνέπεια της αποτυχίας επιτυχία και την εύκολη επιλογή πόλεμο! Αναφερόμαστε φυσικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο με έμπνευση τα όσα φέρεται να του είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τα όσα είπε ο ίδιος για το κούρεμα. Το σχόλιό μας, όμως, πηγαίνει και στους συντάκτες του πρωθυπουργικού διαγγέλματος. Που έβαλαν τον Γιώργο Παπανδρέου να πανηγυρίζει γιατί χρεοκοπήσαμε!

  • Αυτοί δεν ήταν που έβαζαν στο στόμα του πρωθυπουργό της φράση «θα επιστρέψουμε και το τελευταίο ευρώ»; Προφανώς εννοούσαν μείον 50%...

Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα της κυβέρνησης λιγότερα βάρη για τους έλληνες περισσότερα για τις τράπεζες είναι διάτρητο και αποπροσανατολιστικό. Δεν εξηγούν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος πως θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά όταν οι μισθοί πιέζονται συνεχώς και η ανεργία ανεβαίνει καθημερινά. Οι τράπεζες που θα χάσουν λεφτά πως θα δώσουν δάνεια στους φτωχότερους έλληνες; Και αν δώσουν δάνεια, σε ποιον λέτε να μετακυλήσουν το κόστος των απωλειών τους;

Αφήστε το ενημερωτικό σημείωμα που μοίρασαν για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Μια στρατιά ξένων συμβούλων για να χρεοκοπήσουμε! Ξημερώματα Πέμπτης. Ούτε καν με… «αξιοπρέπεια» εντός ωραρίου. Προφανώς για να πειστούν οι ιθαγενείς ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες. Και, επιπλέον, η ομολογία ότι οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μήνες.

  • Μα η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν που έλεγε ότι δε συζητά τίποτα άλλο πέραν της 21ης Ιουλίου;

Και ένα τελευταίο ερώτημα: Πόσα πήραν οι Λαγκάρντ και οι ξένοι δικηγόροι;

Για να δούμε βρε παιδί μου αν μας συμφέρει να τους προσλάβουμε και εμείς να μας ρυθμίσουν τα χρέη μας…

ΥΓ. Πραγματικά είναι πολύ στενάχωρο να γράφει κανείς για αυτά στην επέτειο του ΟΧΙ. Και να ακούει τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται πως η Ελλάδα δεν επέλεξε ούτε τότε, ούτε τώρα τον εύκολο δρόμο. Ατυχής η σύνδεση.
Τότε είπαμε όχι στην παράδοση, τώρα είπαμε ναι στη χρεοκοπία και την επιτροπεία της χώρας. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά τρυκ και έχουν μικρή αξία. Και ακόμη μικρότερα, κοντά, αδύναμα ποδαράκια.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ
newpost.gr

Read more...

Απαξίωσαν την Άννα Διαμαντοπούλου οι μαθητές









Απαξίωσαν την Άννα Διαμαντοπούλου οι μαθητές
Από αποδοκιμασίες μαθητών χαρακτηρίστηκε η σημερινή μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα.

Mαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επίσημους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.

Επίσης με μαύρα περιβραχιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνόδευσε μουσικά την παρέλαση και η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων. Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρ`ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.

Καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73» και «Προδότες, Προδότες, Προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» ("Αrbeid macht frei Dachau 1933").

Προς στιγμής δημιουργήθηκε ένταση έξω από τη Μεγάλη Βρετανία όταν ομάδα πολιτών ανήρτησε πανό και άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής. Αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν, προκαλώντας την αντίδραση των παρευρισκομένων.

Η παρέλαση έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Συμπλοκές στο Περιστέρι

Επεισόδια μεταξύ μελών αριστερών οργανώσεων και δυνάμεων των ΜΑΤ στο Περιστέρι όπου η κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε καθώς ο γγ Ναυσιπλοίας, Θανάσης Χριστόπουλος, δήλωσε ασθένεια. Να σημειωθεί ότι και οι οργανώσεις ΠΑΣΟΚ δεν κατεθεσαν στεφάνι.
newpost.gr

Read more...

Ντροπή! Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη!

Πρωτοφανή σκηνικά


http://img.protothema.gr/CD115628B781661FBA3037FF939B4EB1.jpg
Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έπειτα από την εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου βρίσκονταν ήδη παρατεταγμένα μερικά πεζοπόρα τμήματα Με την εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ομάδες αριστερών, «αγανακτισμένων» και μερίδα οπαδών του «Ηρακλή» εκτόξευαν μπουκάλια, γιαούρτια και αυγά και φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά από όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αλλά και όλοι οι επίσημοι) αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος δηλώνοντας ότι είναι ντροπή να τον αποκαλούν προδότη ενώ εκείνος πολέμησε για την πατρίδα και πως είχε έρθει για να τιμήσει την πόλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση αποχωρώντας από το χώρο της παρέλασης

"Λυπάμαι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη," είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φανερά οργισμένος λίγο πριν αποχωρήσει, κάνοντας λόγο για αμαύρωση της επετείου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης μίλησε για 500 άτομα που κατόρθωσαν να σταματήσουν την παρέλαση φωνάζοντας ύβρεις ακόμα και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Read more...

Αποχώρησε ενοχλημένος ο Πρόεδρος από την παρέλαση - Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ματαιώθηκε η παρέλαση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε από τις 10 το πρωί η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με ομάδες διαδηλωτών να καταλαμβάνουν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και να φωνάζουν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν αρχικά να απομακρύνουν τον κόσμο, τοποθετώντας μάλιστα κλούβες αρκετά μέτρα μακρυά από την εξέδρα.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, οι οποίοι εισέπραξαν υβριστικά συνθήματα.

Ο κ. Παπούλιας αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από την εξέδρα. «Δεν θέλω να αποχωρήσω, Ήρθα να τιμήσω την ημέρα, όμως ορισμένοι θέλουν να ματαιωθεί» τόνισε ο Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, λέγοντας ότι περιέχει και θετικά στοιχεία, αρκεί να υπάρξει συστράτευση.

Παρά το γεγονός ότι επίσημοι αποχώρησαν, ορισμένα πεζοπόρα τμήματα (Μακεδονομάχοι και διάφορα σωματεία) παρέλασαν μπροστά από τον κόσμο.

Χιλιάδες πολίτες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο των επισήμων, φωνάζοντας συνθήματα.

Διαδηλωτές και μαύρες κορδέλες στην Αθήνα

Σε κλοιό διαδηλωτών και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με την αστυνομία να αποκλείει την πρόσβαση στο χώρο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρέλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. Πολλοί μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ δεν γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων.

Ομάδες διαδηλωτών, φώναξαν εκπαιδευτικοίωτώντης κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.

Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια.

Πάντως η υπουργός στις δηλώσεις της αμέσως μετά αγνόησε τα περιστατικά, ενώ εξήρε τους μαθητές που παρέλασαν.

«Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τα επεισόδια καταδίκασε και εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

Αβγά στο Ηράκλειο

Επεισοδιακή ήταν η παρέλαση και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άνεργοι, απλοί πολίτες και «Αγανακτισμένοι» είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο απέναντι από την εξέδρα.

Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά των επισήμων, ενώ έπεσαν και αβγά με αποτέλεσμα να αποχώρήσουν οι επίσημοι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...