Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Δεν θα έχουν πρόβλημα τράπεζες και ταμεία»

Μήνυμα συσπείρωσης προς τον ελληνικό λαό


http://img.protothema.gr/91FDB51DCC5FEA02A27D6F34ACB4DE9C.jpg

Με εμφανής καθησυχαστική πρόθεση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε την χθεσινή Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ως μια επανεκκίνηση στο πρόβλημα αντιμετώπισης του χρέους ούτως ώστε «να δημιουργήσουμε μαζί την παραγωγική Ελλάδα της δικαιοσύνης και της δημιουργίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «αυτή η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα ή για τις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι αντ’ αυτού «δημιουργεί νέες δυνατότητες από την ανάπτυξη, την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, μέχρι την στήριξη στην κοινωνική πρόνοια και την εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα».

Στάθηκε με έμφαση στο γεγονός του «κουρέματος», το οποίο ελάφρυνε την χώρα από το υπέρογκο χρέος. Μάλιστα επεσήμανε ότι το κόστος αυτής της επιλογής θα βαρύνει τις τράπεζες και όχι τον ελληνικό λαό. «Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης προσπάθησε να συσπειρώσει τους Έλληνες και να απαντήσει στις κατηγορίες περί μόνιμης επιτροπείας στην Ελλάδα, η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά την πορεία του προϋπολογισμού και του έργου των υπουργών. Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι τελικές αποφάσεις θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία των υπουργών. Ανέφερε σε αυτό το σημείο πως «εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά». Συμπλήρωσε πιο συγκεκριμένα ότι «για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω. Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις».

Τέλος έστειλε ένα μήνυμα στους υπουργούς πως η δουλειά τους πρέπει να συνεχιστεί εντατικά, ενώ ζήτησε να μην «αναμασάμε την ίδια κριτική».

Νωρίτερα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιδίωξε να αποκρούσει τα επιχειρήματα για περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Η εφαρμογή ανήκει στην Ελλάδα, δεν φοβόμαστε το πρόγραμμα ούτε τους κακούς ξένους. Εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε δουλειά από τους υπουργούς του προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.

Επίσης περιέγραψε μια σειρά από βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία είναι:

- Άμεσες ενέργειες για εκταμίευση της 6ης δόσης
- Εκταμίευση της 6ης δόσης
- Πλήρης εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου
- Το PSI plus να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη
- Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα

Ο κ. Παπανδρέου επίσης, για άλλη μια φορά, απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Η κυβέρνηση προσδοκά με την εφαρμογή του προγράμματος να κερδίσει 4,5 δις το χρόνο, ενώ κυβερνητική πηγή επεσήμανε ως η επιτυχία της συμφωνίας έγκειται στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 90 δις χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Όταν πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που κόπτονται για τους τραπεζίτες, ότι κάποια ΜΜΕ επιχειρούν την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση του κόσμου χωρίς να τον αφήνουν να σκεφτεί ψύχραιμα και τέλος σημείωσε πως ορισμένα προοδευτικά κόμματα υιοθετούν την επιχειρηματολογία των τραπεζών.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζελος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς για την χθεσινή Συμφωνία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος πήρε κατ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και ρώτησε τον κ. Σαμαρά αν έχει απορίες σε σχέση με την συμφωνία που επετεύχθη στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι έχει δύο τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις. Η πρώτη πως θα γίνει και θα καταγραφεί λογιστικά η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δεύτερη πως θα γίνει η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε τεχνικού χαρακτήρα εξηγήσειας αλλά πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: