Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Πατριώτες είναι όσοι αμαυρώνουν μία εθνική επέτειο;"

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τα επεισόδια που οδήγησαν στην αποχώρησή του από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Παρέμβαση Παπανδρέου (Vids)


Η αγανάκτηση του Παπούλια by fon1972Την απάντησή του στις αποδοκιμασίες μερίδας πολιτών, που συγκεντρώθηκαν και κατέκλεισαν τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η στρατιωτική παρέλαση, έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;

Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια; Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο.

Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας, ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική", τόνισε.

Γ. Παπανδρέου: Αυταρχισμός η διακοπή των παρελάσεων

Σαφές μήνυμα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε από τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου ο Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

"Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις", ανέφερε, ενώ κατηγόρησε "αυτούς που διαιρούν τον ελληνικό λαό", λέγοντας ότι τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: