Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τα μυστικά ραντεβού που οδήγησαν στο "κούρεμα"

Ποιοι συμμετείχαν στις άγνωστες διαπραγματεύσεις


http://img.protothema.gr/45578AD6BA48BB0E3E1E8DB6BC574FA1.jpg
Οι συζητήσεις για τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους έχουν αρχίσει εδώ και «πάρα πολύ καιρό». Το παραδέχεται η κυβέρνηση, δίνοντας μέσω non paper στιγμιότυπα από το παρασκήνιο της προχθεσινής συμφωνίας. Η ουσία είναι ότι όσο καιρό η κυβέρνηση ζητούσε να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, διαπραγματευόταν την αλλαγή της. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, πέραν του ήδη συμφωνηθέντος PSI, ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το σημείο που τα χαρτιά έπεσαν ανοιχτά στο τραπέζι είναι η συνάντηση που έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου και ετέθησαν οι βάσεις για το νέο αυτό σχήμα. Αντίστοιχες συζητήσεις είχε ο κ. Βενιζέλος και με το Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος επέμενε πάρα πολύ στον εθελοντικό χαρακτήρα της παρέμβασης αυτής.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Γ. Ζανιάς, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Μόνιμη Ελληνική Αντπροσωπεία Βρυξελλών κ. Μαρία Ασημακοπούλου. Μετείχαν, επίσης, οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής Kυβέρνησης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι η Lazard που εδώ και μήνες προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα. Παρόντες στη φάση αυτή ήταν ο γνωστός Γάλλος καθηγητής και οικονομολόγος της École normale supérieure Ντανιέλ Κοέν και ο Αμερικανός δικηγόρος κ. Μαρκ Γουώκερ. Λι Μπουχάιτ, Cleary Gottlieb και Άντιου Σούτερ ασχολήθηκαν ειδικότερα με τα θέματα της αναδιάρθρωσης και του reprofiling του δημοσίου χρέους.

Καθοριστική ήταν η συνάντηση που έγινε ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΙΙF και την ελληνική Κυβέρνηση υπό τον κ. Βενιζέλο στο ξενοδοχείο Conrad. Βέβαια, η συνάντηση και η σύνοδος θα είχαν λήξει άδοξα, αν δεν παρενέβαιναν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ. Ήταν το δικό τους τελεσίγραφο για υποχρεωτική χρεοκοπία που έκαμψε τις ενστάσεις του Τσαρλς Νταλάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: