Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Παπανδρέου: "Nα κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

nooz.gr/"Νέες βάσεις με νέους ανθρώπους και επιχειρήσεις που να μην αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, αλλά τον κανόνα σε μια δυναμική αναπτυξιακή προσπάθεια, είναι αυτό που επιδιώκουμε", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το σχέδιο εξωστρέφειας της χώρας.

"Το 2010 κάναμε πολλές θεσμικές διαρθρωτικές αλλαγές και το 2011 θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά για μια Ελλάδα που αισιοδοξεί, δεν φοβάται και αντιμετωπίζει το μέλλον χωρίς δάνεια και επιτηρήσεις", σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε εκ νέου τη στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη, την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και τον τουρισμό

''Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους που είναι το βασικό αίτημα των επιχειρηματιών, αλλά προϋπόθεση είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τότε θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη καθώς η πολιτεία φέρει ευθύνη σε αυτό το θέμα της σωστής διαχείρισης'' είπε.

Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν μπήκαμε σε κρίση επειδή δεν μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη χώρα, αλλά μπήκαμε σε κρίση διότι είχαμε τις δυνατότητες και δεν τις αξιοποιήσαμε ή μάλλον τις απαξιώσαμε και αυτό μας προσθέτει ευθύνες για το μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα και να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και θαύματα, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων και αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας".

"Πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες αναφέροντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει το κράτος με την εξάλειψη χρόνιων προβλημάτων ''χωρίς φέουδα και χωρίς γραφειοκρατία και θα αντιστρέψει την εκτίμηση ότι ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος''.

"Σε αυτή την κατεύθυνση πάμε προς το 2011 με στόχευση ένα φάσμα αλλαγών στη γραφειοκρατία, στην απονομή της δικαιοσύνης, με τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της χώρας μας και στον προσανατολισμό σε ένα νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης, τρεις επιχειρηματίες με εξαγωγική δραστηριότητα, από διαφορετική γενιά και αφετηρία μίλησαν στην εκδήλωση για την εμπειρία τους.

Ο κ. Β. Τσιάρας
διευθύνων σύμβουλος στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΕΞΑΛΚΟ και μιας εταιρείας πληροφορικής ανέφερε ότι ξεκίνησε από την εξαγωγή φλοκάτης προχώρησε στην εξαγωγή ταπήτων και στη συνέχεια εξαγόρασαν την ΕΞΑΛΚΟ που με τις επενδύσεις που έγιναν οι εξαγωγές είναι το 60% της παραγωγής. Η επιτυχία στις εξαγωγές είναι αποτέλεσμα της ποιότητας, δημόσιες σχέσεις, εξυπηρέτηση και κόστος παραγωγής όπως είπε. Σημείωσε ότι η μισθοδοσία συνδυάστηκε με το κόστος παραγωγής, προσθέτοντας ότι τώρα στη μεγάλη κρίση το έμψυχο υλικό είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια. Πολιτική της εταιρείας ήταν να μην γίνει μείωση προσωπικού, αλλά μείωση κερδών και σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν συμπαραστάτης, ενώ η πολιτεία όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά ήταν και απέναντι στους εξαγωγές σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ο κ. Μ. Βερέμης της εταιρείας UPSTREAM
(παραγωγής λογισμικού) ανέφερε ότι επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας αν και θα μπορούσε να μείνει στην Αμερική αξιοποιώντας το έμψυχο υλικό της χώρας και τώρα το 97% του κύκλου εργασιών είναι από εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει γραφεία σε πολλές χώρες και όμως παραμένει μια ελληνική εταιρεία με το 80% των υπαλλήλων να είναι έλληνες. Είναι θέμα βούλησης να είσαι εξωστρεφής τόνισε και πρόσθεσε ότι η εξειδίκευση είναι σημαντική στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλα πλεονεκτήματα στο φθηνότερο κόστος αλλά στο καλύτερο προϊόν και σε αυτό πρέπει να εστιαστούν οι εταιρείες αξιοποιώντας τους νέους ανθρώπους.

Ο κ. Ι. Χρονάκης γενικός διευθυντής της ΠΑΓΚΑΙΑ ΕΠΕ
ανέφερε ότι αντί για χύμα εξαγωγές προχώρησε στην τυποποίηση προϊόντων που σήμερα είναι γνωστά στις διεθνείς αγορές. Μια καλαίσθητη συσκευασία δίνει ώθηση στο προϊόν, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία επεκτάθηκε σε ξύδι, βότανα και στόχος είναι πλέον το βιολογικό και ΠΟΠ ελαιόλαδο, ενώ το προϊόν ΜΥΘΙΑ της εταιρείας έχει λάβει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Read more...

Υπόθεση Siemens: Παράταση έως τις 16/12 για εξέταση νέου υλικού


ΣΤΗΝ αποκρυπτογράφηση των «σκληρών δίσκων» της Siemens Ελλάς, που κατασχέθηκαν από το γραφείο της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου, αλλά και του υλικού από δεδομένα που ελήφθησαν από τον κεντρικό επεξεργαστή κατά την πρόσφατη έφοδο της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ στα γραφεία της
εταιρίας, θα αφιερώσει το έργο της η Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή παίρνει μία ακόμη παράταση ως τις 16 του μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Η επιτροπή ασχολήθηκε με τα κεφάλαια: «συγκάλυψη από πλευράς Δικαιοσύνης του σκανδάλου» και «συστήματος ασφαλείας των Oλυμπιακών Aγώνων C4I».


Σήμερα και αύριο θα ολοκληρωθεί το κείμενο των πραγματικών περιστατικών με τις διορθώσεις που έχουν υποδείξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση για τα πρόσωπα στα οποία θα αποδοθούν πολιτικές και ενδεχομένως και ενδείξεις ποινικών ευθυνών, προκειμένου να ζητηθεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι οπωσδήποτε ελεγχόμενοι είναι πρώην υπουργοί που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη Siemens, θέση με την οποία φέρεται να συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να προβαίνουν ακόμη σε αποκαλύψεις ονομάτων.
express





Read more...

ΤΑ 5 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ


Από το newpost.gr
Μετά την κοινή συνέντευξη, Παπανδρέου και Στρος Καν, πέρασαν στη διπλανή αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου, όλοι οι προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού όπου ο κ. Βασίλης ( προσωπικός σεφ του Γιώργου ) είχε φτιάξει γαστρονομικές λιχουδιές για να δελεάσει τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ μήπως και δεν μας βάλει νέα μέτρα.
Γοητευμένος από το πρωθυπουργικό γεύμα, και πίνοντας λευκό κρασί Μαντινεία από τη κάβα του Μαξίμου ο Στρος Καν κάποια στιγμή θέλησε να βγάλει το κινητό του τηλέφωνο , από την εσωτερική τσέπη του κοστουμιού του και να το αφήσει πάνω στο τραπέζι. Μαζί με αυτό, του έπεσε από τη τσέπη και το μοναδικό χαρτονόμισμα που είχε πάνω του. 5 ευρώ όλα κι' όλα όπως παρατήρησαν οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού και όση ώρα μιλούσε ο ίδιος επειδή προφανώς ντρεπόταν να το πιάσει και να το ξανά βάλει στη θέση του, ήταν πάνω στα πόδια του , μέχρι που σηκώθηκε από το τραπέζι για να αναχωρήσει από το Μαξίμου για τις άλλες συναντήσεις του. 5 ευρώ, μήπως ήθελε να τον δανείσουμε κιόλας!

Read more...

ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: "ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ"


Την ταχύτερη του αναμενόμενου επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (όπως η μείωση του ελλείμματος) αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβολής νέων φόρων επισημαίνει μεταξύ άλλων στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επισημαίνεται ακόμα η κρισιμότητα της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας συνεκδοχικά το υπέρογκο χρέος το οποίο αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα...


Η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και ο περιορισμός των πιστώσεων θα επιβραδύνει την ανάκαμψη, παρά την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αναφορικά με το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου η εξωτερική δανεική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ) ξεπέρασε τα 110 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές μείωσαν κατά 100 δισ. ευρώ την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο).

Ως προς τις περικοπές των δημοσίων δαπανών διαπιστώνεται ότι παρά τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, επιδρούν θετικά στην εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο οι περικοπές των δώρων των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος.

Για την επόμενη χρονιά προβλέπεται περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 2,5% (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), εφόσον βέβαια εφαρμοστούν οι προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η συνέχιση των μέτρων περιστολής των δαπανών κρίνονται ως οι πλέον κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη των στόχων το 2012 και 2013. Ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία έναντι των διεθνών αγορών προσελκύοντας στη χώρα ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα γίνεται μνεία στην ανάγκη ολοκλήρωσης των προγραμμάτων που αφορούν τον ΟΣΕ, τη ΔΕΠΑ, τη ΛΑΡΚΟ, των καζίνο, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και της Εγνατίας Οδού, εντός του 2011. Επίσης το σχέδιο «Καλλικράτης» υπολογίζεται ότι θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως την τριετία 2011-2013.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρείται εφικτός ο στόχος για έλλειμμα κοντά στο 1,5% στο τέλος του 2013. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές ακαμψίες» που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2001-2008. Τονίζεται η χαμηλή ανταγωνιστικότητα (η χειρότερη σε σύγκριση με κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ) καθώς και η το έλλειμμα διαφάνειας στον επιχειρηματικό κόσμο και συνολικά στην οικονομία. Για το λόγο αυτό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας επισημαίνονται ως απαραίτητα βήματα για τη μείωση του εργατικού κόστους και την ανάκτηση δυναμικής έναντι των ανταγωνιστικών οικονομιών.

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες καθώς η ύφεση θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 (προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3%) ενώ το 2012 η ανάκαμψη προδιαγράφεται οριακή.

Οι συντάκτες του κειμένου, οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Τζέφρι Αντερσον και Οντρέ Σνάιντερ, εκτιμούν ότι παρά τις ανησυχίες των αγορών η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδείκνυε αποφασιστικότητά ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό, εκτιμά το ΔΝΤ, θα ήταν ένα ενθαρρυντικό σήμα προς τις αγορές.

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι (…) θα χρειαστούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου να διατηρηθεί το σημερινό ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς» αναφέρει συμπερασματικά η έκθεση.

Read more...

''Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ''


Τη διάθεση της Ελλάδας να συνεισφέρει στη λύση του Μεσανατολικού εξέφρασε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε ένα ανεξάρτητο βιώσιμο και ενιαίο παλαιστινιακό κράτος»...

Τόνισε ότι αν υπήρχε αναγνωρισμένο κράτος, θα ήταν εγγύηση για την ασφάλεια όχι μόνο των παλαιστίνιων αλλά και του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παραμένει για τη διεθνή κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία και τώρα και στο μέλλον».
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι, σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία να οργανωθεί μια περιφερειακή δύναμη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ανέφερε ότι για την πρωτοβουλία αυτή θα προσκληθούν οι αρμόδιες αρχές -πέρα από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ- της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Την απόλυτη και πλήρη στήριξη του, προς αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εξέφρασε ο κ. Αμπάς.
«Είμαστε σίγουροι ότι καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού με τρόπο δίκαιο», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, η οποία όπως σημείωσε «παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».
Είπε ακόμα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Η μια είναι η πολιτική διαδικασία και η δεύτερη είναι η εθνική συμφιλίωση, «διότι οποιαδήποτε λύση προκύψει στο μέλλον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχει συνεννόηση και συμφιλίωση».
«Πρέπει να οδηγηθούμε σε λύση για το καλό της περιοχής», ανέφερε ο κ. Αμπάς και υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παίξει πολύ βασικό ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Παπούλιας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Μαχμούντ Αμπάς.


Read more...

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΤΟΡΑ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ!


ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΟ 4,1% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
ΣΤΟ 2,8% ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο η εγκυρότερη λόγω μεθοδολογίας (κάλπη) και συμμετοχής (2.100 άτομα) δημοσκόπηση (κλικ) που διεξάγεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την συνδρομητική δημοσκόπηση "Eξαμηνιαίες Tάσεις" της MRB. Στην μέτρηση το...
ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. αλλά με εμφανώς μειωμένη τη διαφορά. Σε σχέση με την ίδια μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από έξι μήνες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μείωσε την διαφορά από το 8% στο 4,1% αλλά το κυβερνών κόμμα έχει ασφαλές προβάδισμα παρά τα σκληρά μέτρα και το μνημόνιο. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη μένει εκτός Βουλής (η μέτρηση έχει συμπεριλάβει και την Κρήτη). Εκτός βουλής μένει και η Αριστερή Συμμαχία του Φώτη Κουβέλη. Η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 23,3%.
Σ.Σ. Το γράφημα το πήραμε από την real.gr...
Read more...

Πλαφόν 50.000 ευρώ για τις ετήσιες αποδοχές στις ΔΕΚΟ...



Tου Γιάννη Αντύπα
Μάχη, μέχρι την τελευταία ώρα, θα δίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ύψος του πλαφόν στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν 45.000 ευρώ το χρόνο, χθες «ανέβηκε» άλλες 5.000 ευρώ, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται. Το ...
μέλλον όλων των επιπλέον αμοιβών, επιδομάτων, υπερωριών κ.λπ., είναι άδηλο με το κυρίαρχο σενάριο να κινείται από τη συρρίκνωση μέχρι την κατάργησή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε χθες όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς (τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Δ. Ρέππα, την Τ. Μπιρμπίλη, τον Π. Γερουλάνο κ.ά.) συνυπεύθυνους για να περάσει η μεταρρύθμιση.

Την εντολή του πρωθυπουργού θα κληθούν να υλοποιήσουν σήμερα οι προαναφερθέντες, καθώς θα πρέπει να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Τους ζήτησε να κάνουν όλες τις αναγκαίες κινήσεις προετοιμασίας, ώστε το νομοσχέδιο-«σκούπα», που αποκάλυψε χθες η «Ημερησία», να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο αύριο.

Στην ίδια ημερήσια διάταξη θα μπουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ο επενδυτικός νόμος. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να εγκρίνει και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Τα νομοσχέδια
Τη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών των ΔΕΚΟ ακολούθησε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Εκεί οριστικοποιήθηκε η σειρά των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή και επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει όλες τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφής: «Στις Βρυξέλλες πρέπει να πάω πάνοπλος»!

Ο πρωθυπουργός θέλει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Είναι το επιχείρημα που χρειάζεται για να μην περάσει η αυστηρή γερμανική γραμμή για τις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και ο επικοινωνιακός χειρισμός.

Εξορθολογισμός
Αποφασίστηκε να τονιστεί ότι «η κυβέρνηση προχωρεί σε εξορθολογισμό παράλογων και χαριστικών αμοιβών και όχι σε περικοπές μισθών». «Γιατί δεν γίνεται άλλοι να παίρνουν 10.000 ευρώ και άλλοι 1.000 και να κάνουν αντίστοιχη δουλειά», σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Επισημάνθηκε, ακόμη, η ανάγκη οι υπουργοί να είναι προσεχτικοί στις δηλώσεις τους και να μη δημιουργούν σύγχυση. «Δεν γίνεται ούτε να εμφανιζόμαστε πιο φανατικοί από την τρόικα και τους εργοδότες, ούτε άλλοι το παίζουν καλοί και άλλοι κακοί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από συνεργάτη του πρωθυπουργού.
imerisia.gr


Read more...

Η Μέρκελ «ετοιμάζει» την ελληνική χρεοκοπία...


Από το http://www.sofokleous10.gr/

Συνθήκες μόνιμου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές δημιουργεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – Έρχονται νέα «χτυπήματα» από τους οίκους αξιολόγησης, λόγω του αυξημένου ρίσκου αναδιάρθρωσης χρέους: πρώτο μήνυμα από την S&P – Αρχίζουν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις Παπανδρέου με Στρος Καν και Μπαρόζο για νέο δάνειο (και μνημόνιο…) στην Ελλάδα.
Οι ελπίδες ομαλής εφαρμογής του μνημονίου, με επιστροφή στις αγορές από το 2012 και βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2013, χωρίς τη «βόμβα» χρεολυσίων για τα 110 δις. ευρώ του διεθνούς δανείου, εξανεμίζονται από τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας, που «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσα από...
τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι συνθήκες μακροχρόνιου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές που διαμορφώνονται επισφραγίζονται από τα «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, ενώ η κυβέρνηση στο προσκήνιο δηλώνει «έκπληξη», αλλά στο παρασκήνιο αρχίζει διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Κομισιόν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του «εμπάργκο» των αγορών.
Έχει ενδιαφέρον, ότι ο Πρωθυπουργός τροποποίησε το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα: ενώ αναμενόταν να φθάσει στην Αθήνα την Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα έλθει τελικά την Τρίτη, ενώ την Δευτέρα προγραμματίσθηκε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.
Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να δημιουργήσει συμμαχίες, με την πρότασή του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης και ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους: ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιπροτείνει εκδόσεις ευρωομολόγων και πανευρωπαϊκό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, από τον οποίο θα αντλούνται περίπου 200 δις. ευρώ το χρόνο, έσοδα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ασθενών οικονομιών.
Όμως, πέρα από τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, οι οποίες φαίνεται εκ προοιμίου απίθανο να επηρεάσουν αποφασιστικά την έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αρχίζει ήδη, σε πολύ υψηλό επίπεδο, να αναζητεί λύσεις για το πρόβλημα αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές το 2012, όταν θα είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου, ακόμη και αν εγκριθεί η επιμήκυνση του δανείου, να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών από τις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί να διαμορφώσει έγκαιρα μια συναίνεση στους κόλπους της τρόικας, ώστε να προστατευθεί η χώρα από τις «ορέξεις» των αγορών, σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, το spread παραμείνει και το 2011 σε επίπεδα απαγορευτικά για δανεισμό από το 2012. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η λύση που φέρεται να συζητείται, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι να εγκριθεί ένα πρόσθετο δάνειο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας χωρίς προσφυγή στις αγορές, το οποίο θα πρέπει να προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και, μετά το 2013, να μεταβιβασθεί στο μόνιμο μηχανισμό (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – European Stability Mechanism, ESM).
Η επιμήκυνση δεν σώζει…
Η κυβέρνηση διαπιστώνει, ότι παρά την επιμήκυνση του δανείου, ο μηχανισμός που δημιουργείται στην Ευρωζώνη μετά το 2013, βάσει των γερμανικών προτάσεων, «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την αγορά ομολόγων. Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από το Eurogroup, το νέο πλαίσιο θα έχει τα ακόλουθα, εξαιρετικά «εχθρικά» για την Ελλάδα, χαρακτηριστικά:
- Από το 2013, ενσωματώνονται σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης οι ρήτρες συλλογικής δράσεις, που θα καθορίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους (με «κούρεμα» επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας, ή ακόμη και «κούρεμα» ονομαστικής αξίας χρέους). Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι στη σειρά προτεραιότητας των πιστωτών θα προηγούνται το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και θα έπονται οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου των ομολόγων χωρών που λαμβάνουν επίσημη βοήθεια, όπως η Ελλάδα.
- Επιπλέον, η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, που συνοδεύει τη δημιουργία του ESM, διαμορφώνει αρνητικά δεδομένα για την Ελλάδα: προβλέπεται ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη θα εξετάζονται ξεχωριστά (με «ενδελεχείς ελέγχους φερεγγυότητας από την Κομισιόν και το ΔΝΤ») για να διαπιστώνεται αν έχουν δυνατότητα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους τους. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι αυτό είναι αδύνατο (πράγμα πολύ πιθανό για την Ελλάδα, με το χρέος να ξεφεύγει από το 150% του ΑΕΠ το 2011 και τα κόστη δανεισμού από τις αγορές να είναι απαγορευτικά υψηλά), η χώρα θα χρηματοδοτείται μεν από τον ESM, αλλά θα αρχίσει και η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Κλείνει ο δρόμος προς την αγορά
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, αν επιβεβαιωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και στις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τον Μάρτιο, αποτρέπουν κάθε σκέψη ομαλής επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2012, όπως ισχυριζόταν αρχικά, μόλις ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών.
Η Standard & Poor’s, ο μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων, έγινε ο πρώτος που συνέδεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, εντάσσοντας ήδη από την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση με προοπτική υποβάθμισης (“negative credit watch”) από την ήδη χαμηλή κατηγορία όπου βρίσκεται (ΒΒΒ+, δηλαδή κατηγορία “junk”, που αποκλείει κάθε δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από συντηρητικά χαρτοφυλάκια).
Με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα, τονίζει η S&P, επιβεβαιώνοντας τις καταστροφικές παρενέργειες των γερμανικών προτάσεων: "Πιστεύουμε ότι μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο αν οι ιδιώτες κάτοχοι κρατικού χρέους θα πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως", δήλωσε ο αναλυτής της S&P, Μορίτς Κρέμερ. Ο οίκος αξιολόγησης ανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει στους επόμενους τρεις μήνες αν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση, όταν οι νέοι κανόνες θα έχουν αποσαφηνιστεί.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει έκπληκτος από την ενέργεια της S&P, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να υπαγορεύεται από ύποπτες σκοπιμότητες, αφού, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών, αγνοούνται οι «επιτυχίες στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων», αλλά και το «θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας», που θα έχει η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Όμως, ανεξάρτητα από υπαρκτές ή όχι σκοπιμότητες, γεγονός είναι ότι η S&P απλώς διαπιστώνει το αυτονόητο: η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές μόνο προς το χειρότερο μπορεί να μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όταν θα υπάρχει θεσμική δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Το πρόσθετο ρίσκο δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί αρνητικά από τους οίκους αξιολόγησης και, όπως όλα δείχνουν, στην ίδια κατεύθυνση με την S&P θα υποχρεωθούν να κινηθούν η Moody’s και η Fitch, ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις επί των γερμανικών προτάσεων…

Read more...

Νέα «επίθεση» Γιούνκερ στη Γερμανία

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Zeit


http://img.protothema.gr/
Νέα «επίθεση» στη Γερμανία για την στάση που κρατά απέναντι στις διαδοχικές «προσπάθειες» των εταίρων της για αντιμετώπιση της κρίσης, με τελευταίο το «βέτο» της στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Γιούνκερ, ο οποίος συνυπέγραψε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι άρθρο για την αναγκαιότητα τάχιστης έκδοσης ευρωομολόγων και σύστασης νέας, πανευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης χρέους, για πολλοστή φορά έρχεται σε ευθεία ρήξη με το Βερολίνο καθώς ο ίδιος είναι υπέρμαχος της συλλογικής δράσης στην Ευρωζώνη και κατηγορεί – πλέον και δημοσίως – την Άγκελα Μέρκελ για εμφανή αντιευρωπαϊκή στάση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Zeit που θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη, ο κύριος Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως η «Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων χωρίς να εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση».

Την ίδια ώρα κατηγορεί και τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων που κερδοσκοπούν ασύστολα επί της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στρέφοντας ευθέως τα πυρά του κατά των κορυφαίων επενδυτών, όπως ο Τζιμ Ρότζερς, του Quantum Fund, του Τζορτζ Σόρος ή ο Μοχάμεντ ελ Εριάν της PIMCO, που «ποντάρουν» πια ανοικτά είτε σε διάλυση της ευρωζώνης, είτε σε αποχώρηση κρατών από το ευρώ.

Λέγοντας χαρακτηριστικά πως η στάση της Γερμανίας ρίχνει νερό στο μύλο αυτών των ... «στοιχημάτων».
Read more...

Συμφωνήσουμε, δεν συμφωνήσουμε, το νομοσχέδιο έρχεται...

Ενημέρωση της υπουργού Εργασίας σε Παπούλια


http://img.protothema.gr/
Συγκρατημένα αισιοδοξη για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και, κυρίως, για την έγκριση της διάταξης που προβλέπει εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς «υπό προϋπόθεσεις» εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας, στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Η κα. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τα μέτρα συγκράτησης της ανεργίας, ενώ για τις διαπραγματεύσεις είπε: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, για να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βάλουν πλάτη. Ο διάλογος είναι συνεχής και με τους εσωτερικούς και με τους διεθνείς εταίρους. Είμαστε σε καλό δρόμο, θα τα καταφέρουμε».

Πάντως, αν δεν καταλήξουν υπουργείο και Τρόικα στα κρίσιμα θέματα τις επόμενες δύο μέρες, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κα. Κατσέλη δεν αμφισβήτησε ότι το Μνημόνιο ειναι νόμος του κράτους, είπε όμως ότι υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η Τρόικα θα εγκρίνει το «φλέγον» ζήτημα της επέκτασης των συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου, ακόμα και αν δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά. Η υπουργός επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και την ανάγκη να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί και αναταράξεις στην αγορά.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που έχει ήδη στα χέρια της η Τρόικα, προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αν και δεν θα τίθεται συγκεκριμένο πλαφόν στη μείωση των αμοιβών.

Πάντως, δεν θα υποχωρούν κάτω από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Οι ειδικές συμβάσεις θα υπογράφονται σε επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί σωματεία. Όπου δεν υπάρχει σωματείο, ο εργοδότης θα διαπραγματεύεται με την κλαδική ομοσπονδία. Σε περίπτωση που αυτή η προϋπόθεση δεν υπαγορεύεται ρητά στο σχέδιο νόμου, θα ανοίξει ο δρόμος για τις ατομικές συμβάσεις με επαχθείς όρους. Η διάρκεια των επιχειερησιακών συμβάσεων θα είναι 1+1 έτος, ενώ την ίδια περίοδο θα απαγορεύονται οι ομαδικές απολύσεις.
Read more...

Δεν θα φύγουμε από το ευρώ, αλλά είναι γόνιμο να ακούμε που μας το προτείνουν

Η απάντηση Πεταλωτή για τη συνάντηση Παπανδρέου - Ρουμπινί


http://img.protothema.gr/
Ο Νουριέλ Ρουμπινί, επιφανής οικονομολόγος και γνωστός διεθνώς και ως Κασσάνδρα των αγορών μίλησε νωρίτερα σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο και επέμεινε στο ότι μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στην δραχμή και, αν δεν γινόταν αυτό, η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Ρουμπινί εκτίμησε, ειδικότερα, ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επεσήµανε, δε, ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%.

Οπότε η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μετά …βδελυγμίας έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιοδήποτε από τα δύο ενδεχόμενα, αναρωτηθήκαμε το πρωί τι νόημα έχει ο Ρουμπινί να συναντηθεί νωρίς το απόγευμα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό αλλά και εν συνεχεία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής είχε μια απάντηση να δώσει στο press room:

“Ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από εμάς. Ο πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις και τις προτάσεις. Είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις”.

Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση, αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται, φυσικά, να βγούμε από το ευρώ, αλλά είναι γόνιμο να ακούμε να μας το προτείνουν!

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν θα είχαν στο πρόγραμμά τους τίποτε καλύτερο να κάνουν αυτές τις ώρες…
Read more...

Χιόνια, θυελλώδεις βοριάδες και τσουχτερό κρύο από την Παρασκευή

Αγριεύει επικίνδυνα ο καιρός


http://img.protothema.gr
Σύμφωνα και με έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις βοριάδες, που θα φτάνουν στα πελάγη τα 9 και πιθανόν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και θα πέσουν χιόνια αρχικά στα βόρεια ορεινά, βαθμιαία και στα υπόλοιπα ορεινά, αλλά σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Τα παραπάνω φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής στις βόρειες και από το απόγευμα και στις δυτικές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα και το Σάββατο προβλέπονται χιονόνερο ή χιόνι, αλλά και τοπικές καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου, φαινόμενα που στη Λήμνο, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι έντονα, αλλά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα, από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται εξασθένηση και των βορείων ανέμων. Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Αττικής προς το μεσημέρι της Παρασκευής περιμένουμε βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά έντονες. Παράλληλα, θα ενισχυθούν και οι βόρειοι άνεμοι και θα φτάσουν τα 8 και πιθανόν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ, ενώ θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία και θα χιονίσει στα ορεινά.

Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα εκδηλώνονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, αλλά θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα βόρεια του νομού. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα προβλέπεται τοπικά αυξημένη συννεφιά με πρόσκαιρες βροχές στα νοτιότερα πεδινά και χιονόνερο, αλλά και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα πελάγη 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδικά τη Δευτέρα σε δυτικούς, ενώ η θερμοκρασία, παρά τη μικρή άνοδο τη Δευτέρα, θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε παγετό, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.
Read more...

ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑΤΑ


Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό σήμερα ενώ ήδη τα προβλήματα στους δρόμους του λεκανοπεδίου είναι έντονα σύμφωνα με την Τροχαία Αθηνών εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακινητοποιημένα...
θα παραμείνουν λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) και τις υπόλοιπες συγκοινωνιακές εταιρείες.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με αποτέλεσμα να αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στους βασικότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, όπως ενημερώνει η Τροχαία Αθηνών, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην κάθοδο της Μεσογείων από το ύψους του Χολαργού, τη Λεωφόρο Κηφισίας, την άνοδο της Λεωφόρου Συγγρού από τη Λαγουμιντζή και τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Με μεγάλη δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Κηφισού, στην Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, στην Αλεξάνδρας, την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρο Ηλιουπόλεως και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος από την Αλίμου έως το στάδιο Καραϊσκάκη στο ρεύμα προς Πειραιά. Προβλήματα σηναντώνται επίσης στην Κατεχάκη και στο Λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν ισχύει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.
Read more...

Ο Όλι Ρεν προαναγγέλλει περισσότερο αυστηρά τεστ αντοχής


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει άλλο ένα γύρο από τεστ αντοχής για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τον Φεβρουάριο, όπως δήλωσε ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για την οικονομία, Όλι Ρεν, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα είναι "πιο αυστηρά" από τα τεστ που έγιναν το καλοκαίρι.

Τα λεγόμενα τεστ αντοχής έχουν σχεδιαστεί με στόχο να διαπιστωθεί η έκταση της έκθεσης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε τοξικά χρέη και η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε ακραία χρηματοπιστωτικά σοκ, όπως η χρεοκοπία μίας κυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Ωστόσο τα τεστ αντοχής που έγιναν τον Ιούλιο επικρίθηκαν ως ανεπαρκή, αφού απέτυχαν μόλις επτά από τις 91 τράπεζες που ελέχθηκαν και μάλιστα πέρασαν επιτυχώς τα τεστ όλες οι ιρλανδικές τράπεζες.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ιρλανδική περίπτωση είναι "πολύ ειδική, διότι η χειρότερη τράπεζα, η Anglo Irish", είχε εξαιρεθεί από τα τεστ αντοχής αφού είχε ήδη εθνικοποιηθεί και "θεωρείτο ως κακή τράπεζα".

Ο Επίτροπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι τα τεστ αντοχής "θα είναι πιο αυστηρά", διότι θα γίνουν από ένα νέο μηχανισμό ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο. "Ο νέος γύρος προετοιμάζεται και σύντομα θα έχουμε πιο εξειδικευμένη κοινή μεθοδολογία", δήλωσε ο Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι "ένα από τα μαθήματα που πήραμε είναι ότι στον επόμενο γύρο των τεστ αντοχής θα πρέπει να έχουμε εκτίμηση για τη ρευστότητα των τραπεζών".





Read more...

Προβληματισμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψη Στρος Καν


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , το ύφος και ο τόνος της ομιλίας και των απαντήσεων του Ντομινίκ Στρος Καν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
Ενδεικτική της δυσφορίας που προκάλεσαν οι ειρωνείες του επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν η αντίδραση του Μίμη Ανδρουλάκη , που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA δήλωσε «δεν μου άρεσε καθόλου το ύφος του».
Την ενόχληση της για τους τόνους του Ντομινίκ Στρος Καν , δεν έκρυψε και η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών , πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, που ρώτησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τι άφησε πίσω του, το Ταμείο από τις πολιτικές που εφάρμοσε σε χώρες που προσέφυγαν στη βοήθεια του.
Μετα το πέρας της συνεδρίασης διάχυτος ήταν ο προβληματισμός, στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αν η παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ, στην Αθήνα έκανε τελικα ζημιά στην κυβέρνηση, παρα την πρόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν , να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική και, να επιχειρήσει να πείσει για τις «αγαθές προθέσεις» του Ταμείου του.

Read more...

ΓΣΣΕ, Κυβέρνηση, ΣΕΒ και ΔΝΤ έκαψαν οι διαδηλωτές...


Κάψιμο 4 ομοιωμάτων έξω από τη βουλή

Διαδηλωτές έκαψαν σήμερα έξω από τη βουλή 4 ομοιώματα, της ΓΣΣΕ, Κυβέρνησης, ΣΕΒ και ΔΝΤ.
http://greki-gr.blogspot.com/, μέσω "Παπατζήδες"
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Read more...

ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟ "ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ"


Σε κλείσιμο οδηγείται η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ»!Με σειρά εγγράφων προς τη διοίκηση, ο διευθυντής της κλινικής κ. Ευάγγελος Αναγνώστου προειδοποιεί ότι η λειτουργία της είναι επικίνδυνη, λόγω έλλειψης γιατρών και πως θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο, εάν δεν ενισχυθεί με προσωπικό...
Το χειρουργικό τμήμα λειτουργεί τους τελευταίους μήνες με αποσπάσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Οι αποσπάσεις, όμως, έχουν ήδη λήξει και είναι θέμα ημερών η αναστολή της λειτουργίας της! Αποκαλυπτική είναι και επιστολή του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου κ. Ηλία Ρεντούκα προς τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος:«...Το χειρουργικό τμήμα, με την παρούσα ιατρική σύνθεση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς οριστική παύση της λειτουργίας του. Μία τέτοια συνέπεια θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της υψηλής ποιότητας υπηρεσίας που προσφέρει το τμήμα, την απαξίωση ολόκληρου του νοσοκομείου, αλλά και του συνόλου των ιατρών που υπηρετούν σε αυτό, καθόσον θα ελλείπει μία βασική ειδικότητα αιχμής για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου...».Αναφερόμενος στις ελλείψεις, ο κ. Αναγνώστου είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» το πρόγραμμα εφημεριών που είχε κατατεθεί τους προηγούμενους μήνες.
Read more...

Περί δανείων και ΔΝΤ...


Από το http://epirus-ellas.blogspot.com/

Γράφει ο Δημήτρης

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.
Έχουμε και λέμε:
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε...
υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.
(Μας θυμίζει τίποτα;)
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)
Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να ...συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις...)
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)
Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν...)
Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου.
Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. (όπα...)
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν...)
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. (και όχι τα βουνά...).
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε έ...)
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.(ΦΠΑ δεν είχε τότε...)
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα...)
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. (είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφερναν ξένους...)
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (ε, όχι, αυτό όχι...)
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. (ερχόμαστε δεύτεροι...)
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού. (αθάνατη Ελλάδα...)
(Είναι να τρελλαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;)
Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; για ποιούς;
Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ:
Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλήρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη, το 1893.
Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
Μήπως πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι εντός και εκτός αρμόδιοι, τι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το τωρινό μνημόνιο...
Έτσι για να ταιριάξει κι' αυτό με το τότε...
Δημήτριος Μπότσαρης (απόγονος)

Read more...

Προσβλητικός ο άθλιος κατακτητής...‏


Από το http://paideia-gr.blogspot.com/

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ εμφανίστηκε με αέρα χιλίων σουλτάνων και προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας! Ενώ ο Παπούλιας του μίλησε, όπως βεβαίως ορίζει το πρωτόκολλο, στα ελληνικά και γινόταν μετάφραση κατά την υποδοχή του, ο άθλιος αιμορουφίχτρας τον διέκοψε και του πρότεινε στα γερμανικά να του μιλάει στα γερμανικά! Και αντί ο Παπούλιας να τον επιτιμήσει, χαμογέλασε και...
το βούλωσε! Πάλι καλά που δεν υιοθέτησε την πρότασή του! Πόση ξεφτίλα πια να δεχθούμε!
Αλλά, σήμερα συνέβη και κάτι άλλο, στενά συνδεόμενο όμως με το προηγούμενο. Η γαλλίδα υπουργός οικονομικών, δημοκρατικά εκλεγμένη τουλάχιστον κατά τους τύπους, είπε απευθυνόμενη στον Καντονά, που είχε ξεκινήσει το κίνημα για απόσυρση των τραπεζικών καταθέσεων, πως ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τον τομέα του! Η ίδια ποτέ δεν θα έπαιζε ποδόσφαιρο, υπονοώντας ξεκάθαρα πως και ο Καντονά δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική!!!
Πλέον δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα! Η ευρω-δικτατορία είναι πλήρης! Η πολιτική είναι δουλειά των πολιτικών! Γιατί λοιπόν να μην μέναμε στους βασιλείς να τελειώναμε; Μιλάμε για στυγνή δικτατορία των τραπεζών πλέον! Όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ να υποστηρίζουν τις τράπεζες!
Είναι καλοί τους υπάλληλοι! Λες και οι τράπεζες δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις! Τους επιτίθεται ο Καντονά ή ο οποιοσδήποτε και οι ευρωλακέδες τους σπεύδουν να τις υπερασπιστούν!

Read more...

Ψαλίδι 40% σε µισθούς των ∆ΕΚΟ...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος.
∆εν θα πειραχτούν οι µισθοί κάτω από τα 1.800 ευρώ τον µήνα...
Σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία µετείχαν οι υπουργοί Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδοµών και ∆ικτύων ∆. Ρέππας και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη (φωτογραφία αρχείου), αποφασίστηκε το νοµοσχέδιο για τη δραστική µείωση των αµοιβών των...
εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονοµικών και στις διατάξεις του να περιληφθούν και οι 52 δηµόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
Ηλεκτροσόκ για τους εργαζοµένους των ∆ΕΚΟ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε άµεση µείωση των αµοιβών τους, µείωση που µπορεί να φτάσει έως και το 40% των συνολικών αποδοχών τους, σε µια προσπάθεια να περικόψει τα ελλείµµατα των ∆ΕΚΟ.

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να εξισορροπήσει έως έναν βαθµό µε τις περικοπές αυτές, τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι υπόλοιποι δηµόσιοι υπάλληλοι. Επιβάλλεται πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών τους, µε αποτέλεσµα κανείς να µην αµείβεται µε περισσότερα από 4.000 ευρώ µηνιαίως, αλλά δεν θα πειραχτούν καθόλου οι µισθοί κάτω από τα 1.800 ευρώ τον µήνα. Οπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα «κουρέψει» άµεσα τις αµοιβές των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, δείχνοντας µε τον τρόπο αυτό την πρόθεσή της να προχωρήσει εδώ και τώρα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα. Παράλληλα προωθεί άµεσα νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές αλλαγές που αφορούν όχι µόνο τον ιδιωτικό τοµέα, αλλά και τις ∆ΕΚΟ. Σεσυνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου αύριο Πέµπτη, θα συζητηθεί και ο νέος αναπτυξιακός νόµος, µε εισήγηση του αρµόδιου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειµένου να συµπληρωθεί το τρίπτυχο των παρεµβάσεων που επιχειρούνται έτσι ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του Μνηµονίου.

Πρόβληµα στις εισηγµένες
Στην ίδια σύσκεψη(στην οποία µετείχαν οι υπουργοί ΟικονοµικώνΓ. Παπακωνσταντίνου, Υποδοµών και ∆ικτύων ∆. Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη, και η κ. Ρ. Βάρτζελη) αποφασίστηκε το νοµοσχέδιο για τη δραστική µείωση των αµοιβών των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονοµικών και στις διατάξεις του να περιληφθούν και οι 52 δηµόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Εκτιµήθηκε ότι θα δηµιουργηθεί ένα µικρό ίσως πρόβληµα µε επιχειρήσεις όπως η ∆ΕΗ, η ΕΥ∆ΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κ.λπ. πουείναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, αλλά όπως αναφέρθηκε, η συµπερίληψή τους θα επιτευχθεί µε άµεση σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των µετόχων και πρόταση (για το «κούρεµα») του βασικού µετόχου που είναι το ∆ηµόσιο.Αν και στη συζήτηση τέθηκε θέµα για το αν θα έπρεπε σε ορισµένες ∆ΕΚΟ να υπάρξει λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, µια διαφορετικού χαρακτήρα αντιµετώπιση (όπως για παράδειγµα στα µέσα µαζικής µεταφοράς), η απόφαση ήταν να υπάρξει «οριζόντια» µείωση, ώστε να µη δηµιουργηθεί η εικόνα ότι εφαρµόζεται πολιτική δυο µέτρων και δυο σταθµών.

Οπλο της κυβέρνησης γιατη δραστική µείωση των αµοιβών, όπωςαναφέρθηκε από κυβερνητική πηγή, είναι το γεγονός ότι σε αλλεπάλληλες µετρήσεις της κοινής γνώµης έχει καταγραφεί έντονη δυσφορία των ερωτηθέντων για τις υψηλές αµοιβές των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, καθώς και για τα εργασιακά προνόµια που απολαµβάνουν. Η κυβέρνηση όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού, που συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου αµέσως µετά, θα αντιµετωπίσει µε επιχειρήµατα στην κοινωνία τις όποιες αντιδράσεις των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ. Εξορθολογισµός του προσωπικού
Θα τονιστεί επίσης ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όσων εκτων υπάλληλωνστις ∆ΕΚΟ εργάζονται σ’ αυτές µε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ θα υπάρξει εξορθολογισµός του προσωπικού, έτσι ώστε όσοι εξ αυτών κριθεί ότι δεν προσφέρουν έργοανάλογο των αµοιβών που εισπράττουν, να µεταταγούν σε άλλες θέσεις του ∆ηµοσίου για την κάλυψηκενών που θα δηµιουργηθούν από το πάγωµα των προσλήψεων.

Στη σύσκεψη της Οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού τονίστηκε από τον Πρωθυπουργόότι το επόµενο διάστηµα είναι πολύ κρίσιµο για την υλοποίηση των δεσµεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι τηςτρόικας και πως πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα των αλλαγών.

Αναµένουν αντιδράσεις
Εκτιµήθηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, ότιοι αλλαγές θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις µεταξύ των εργαζοµένων στις∆ΕΚΟ, µε επιπτώσεις στο κοινωνικόσύνολο, παραµονές εορτών, και ότι η κυβέρνηση θα πρέπεινα δείξει αποφασιστικότητα έναντι των πιέσεων πουφυσιολογικά θα δεχτεί.

Αυτό το κλίµα προκύπτει από τις επαφές που είχαν κοµµατικάστελέχη µε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονταιστις ∆ΕΚΟ, επαφέςαπό τις οποίες προέκυψε ότι πολλάσυνδικαλιστικά στελέχη εµφανίζονταιανένδοτα να δεχθούντις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση. Μάλιστα ορισµένα από τα στελέχη αυτά φέρεται να έχουν διαµηνύσει ότι δεν έχουν πρόβληµα ακόµη και να τεθεί υπό αµφισβήτηση η κοµµατική τους ιδιότητα, αν είναι να δοθεί στους εργασιακούς τους χώρους η εντύπωση ότι «συµβιβάστηκαν» ή ότι «υπακούουν στην κοµµατική γραµµή»!

Στη σύσκεψητης οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού ο Πρωθυπουργός ζήτησε, σύµφωναµε πληροφορίες, να οργανωθεί όσο γίνεταικαλύτερα η παρουσία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ στη συζήτησηεπί του προϋπολογισµού του 2011, συζήτηση την οποία χαρακτήρισε κρίσιµη για τη συνέχεια.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ «ΚΟΥΡΕΨΕΙ»

άµεσα τις αµοιβές στις ∆ΕΚΟ, δείχνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει εδώ και τώρα στις διαρθρωτικές αλλαγές

Πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων των ∆ΕΚΟ, µε αποτέλεσµα κανείς να µην αµείβεται µε περισσότερα από 4.000
ευρώ µηνιαίως

∆ιασφάλιση των θέσεων εργασίας όσων εκ των υπαλλήλων στις ∆ΕΚΟ εργάζονται σ’ αυτές µε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου

Οπλο της κυβέρνησης για τη δραστική µείωση των αµοιβών, όπως αναφέρθηκε από κυβερνητική πηγή, είναι το γεγονός ότι σε αλλεπάλληλες µετρήσεις της κοινής γνώµης έχει καταγραφεί έντονη δυσφορία των ερωτηθέντων για τις υψηλές αµοιβές στις ∆ΕΚΟ
ΝΕΑ.


Read more...

ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 740 ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Για τις εξελίξεις στο καυτό θέµα των συµβάσεων εργασίας ενηµερώνει σήµερα η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια µετά και την προχτεσινή της συνάντηση µε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής...
Επιτροπής στην τρόικα, Σερβάζ Ντερουζ, στον οποίοεπέδωσε το σχέδιο νόµου για τα εργασιακά. Σήµερα αναµένεται η απάντηση της τρόικας στο σχέδιο Κατσέλη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών σε ζηµιογόνεςεπιχειρήσεις, ώστε το νοµοσχέδιο να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο Κατσέλη προβλέπει τα εξής:

n Παραµένει η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συµβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε µη µέλη των οργανώσεων. Για το θέµα αυτό υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

n Θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός µισθόςασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (σήµερα κινείται στα 740 ευρώ).

n Θα υπερισχύουν οι συµφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συµφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελµατικό επίπεδο χωρίςκανέναν αδικαιολόγητο περιορισµό. Πάντως αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισµοί που προβλέπονταν όπωςτο όριο 12% για την απόκλιση - µείωση των µισθών, η υποχρεωτική συµφωνία των 2/3 των εργαζοµένων για µείωση µισθούσε επιχειρήσεις κάτωτων 20 ατόµων (σε αυτέςτις επιχειρήσεις τη συµφωνία θα καλείται να υπογράψει η οµοσπονδία του κλάδου) και να µην υπάρχει καµία εµπλοκή του κράτους (το Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ απλώς θα γνωµοδοτεί χωρίς να µπορεί να απορρίψει επιχειρησιακέςσυµφωνίες). Τονίζεται ότι η απάλειψη του 12% ως πλαφόν στη µείωση των µισθών κατά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσει πρόσθετα προβλήµατα. Για παράδειγµα, ο µισθός ενός νέου εργαζοµένου σε τράπεζα που δεν είναι µέλος εργοδοτικής οργάνωσης και δεν δεσµεύεται από κλαδική σύµβαση θα µπορεί να µειωθεί στα 740 ευρώ από 1.000

που είναι σήµερα (-26%). Εφόσον όµως είναι σε ισχύκλαδική σύµβαση, τα όρια ακόµη καιγια την ατοµική συµφωνία θα είναι εκείνα της κλαδικής και όχι της ΕΓΣΣΕ. n Εως 2 χρόνια θαεκτείνεται χρονικά η ισχύς των συµβάσεων ειδικών συνθηκών.

n Προβλέπεται ειδική ρήτρα γιατην αποφυγή οµαδικών απολύσεων n Επέρχονται αλλαγές στη µερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία, καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.

Η ΟΤΟΕ
Tρίωρη προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας (12.00 - 15.15) τωντραπεζοϋπαλλήλων οργανώνει σήµερα η ΟΤΟΕ, απαιτώντας να σταµατήσουν οι επιθέσειςστις συλλογικές συµβάσεις και τα δικαιώµατα των εργαζοµένων.

Σήµερα γίνεται και η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του Συλλόγου των Εργαζοµένων της Αγροτικής Τράπεζας. Κατά την ανώτατη τραπεζοϋπαλληλική οργάνωση, η απαίτηση της τρόικας και της κυβέρνησης για µείωση των αποδοχών κατά 10% των εργαζοµένων στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) αποτελεί επίθεση στις συλλογικές συµβάσεις που καταστρατηγούνται βάναυσα αλλά και στο σύνολο των εργαζοµένων στις τράπεζες.
Read more...

Ν.ΡΟΥΜΠΙΝΙ: "ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


«Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία». Αυτό επισήμανε ο Νούριελ Ρουμπίνι μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Better Business Bureau με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο...


Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν την εκδήλωση ο διάσημος οικονομολόγος, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλέψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.

Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης. Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ πριν σταθεροποιηθεί και αρχίσει να μειώνεται όπως προβλέπει το ΔΝΤ και η ΕΕ, ο Νουριέλ Ρουμπίνι θεωρεί ότι είναι αδύνατη η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η χρηματοδότησή της με χαμηλά επιτόκια. Οπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η επιμήκυνση της διάρκεια αποπληρωμής κάτι που όπως είπε γίνεται όσον αφορά το δάνειο της τρόικας των 110 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το χρόνο που θα συμβεί κάτι τέτοιο, είπε πως δεν θα γίνει αμέσως αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν τα μέτρα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και πραγματική οικονομία πληγεί όσο έχει προβλεφθεί τότε μπορεί αν καθυστερήσει. Σε αντίθετη περίπτωση αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα και χρειαστούν πρόσθετα μέτρα η αναδιάρθρωση εκτίμησε ότι θα επισπευσθεί.

Read more...

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011


Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται από τις αρχές του επόμενου έτους η καταγραφή των αποδείξεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την χρήση της φοροκάρτας.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», την τρέχουσα περίοδο υπουργείο Οικονοµικών και Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτοµέρειες για την έκδοση και τα κίνητρα χρήσης της φοροκάρτας, ώστε να κάνει πρεµιέρα από τις αρχές του έτους...

Η φοροκάρτα θα απαλλάξει τους καταναλωτές από το «χαρτοβασίλειο» της συλλογής αποδείξεων και θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς µηχανισµούς να έχουν άµεση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν.Από απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών που εκδόθηκε χθες, πάντως, προκύπτουν µε σαφήνεια τόσο τα χαρακτηριστικά ανωνυµίας της φοροκάρτας όσο και οι εναλλακτικές επιλογές ενεργοποίησής της.
Μετά τις ενστάσεις που προκάλεσαν οι αρχικές σκέψεις του υπουργείου Οικονοµικών για αναγραφή του ονοµατεπώνυµου του φορολογουµένου και του Αριθµού Φορολογικού Μητρώου στην επιφάνεια της φοροκάρτας, τελικά δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδοµένο. Στην µπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας που την εκδίδει αλλά και έναν κωδικό µε 19 ψηφία. Στην πίσω όψη της θα φέρει µια µαγνητική ταινία.
Μέσω της τράπεζας επιλογής του κάθε φορολογουμένου, η προµήθεια της φοροκάρτας θα είναι χωρίς κόστος. Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητο. Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Εναλλακτικά θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί.
Το υπουργείο Οικονοµικών ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία το έργο της αντιστοίχισης κάρτας και ΑΦΜ. Το κόστος ανά SMS για τον φορολογούµενο θα είναι 9 λεπτά συν ΦΠΑ. Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούµενος µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα – όπως απορρέει από τη σύµβαση – θα έχει λάβει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας. Η εταιρεία, από την πλευρά της, θα στείλει τα δεδοµένα στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων.Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες.Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόπο αυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τις οποίες συνεργάζονται αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε για παράδειγµα ένα προϊόν αξίας 50 ευρώ από τη συγκεκριµένη επιχείρηση.Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.
Read more...

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: "ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ"


Με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος - Καν μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...


Για το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είπε ότι βρίσκεται, σε γενικές γραμμές, σε σωστό δρόμο ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Περιορίζεται η δυνατότητα των ελέγχων»

«Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές», ανέφερε. «Τώρα, ενόψει του 2011, είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθούν οι στόχοι, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, διότι το σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει την δυνατότητα των ελέγχων», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, επισήμανε ότι είναι επαρκή, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό -θεωρητικά- να αλλάξει σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει τελικά επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Όπως είπε, «σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο μετά την εφαρμογή του προγράμματος είναι αλήθεια ότι είναι μάλλον δυσχερές να αποπληρωθεί το δάνειο, οπότε ευθύς εξαρχής είχαμε μιλήσει για ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου». «Βλέπω ή τουλάχιστον ελπίζω και θεωρώ ότι τελικώς θα υπάρξει μία διευθέτηση», συμπλήρωσε.

Read more...

Χειρόφρενο σε όλα τα μέσα μεταφοράς

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ


http://img.protothema.gr/

Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση στους οδικούς άξονες της Αττικής, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λόγω της 24ωρης απεργίας των υπαλλήλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αναλυτικότερα, σήμερα, δεν θα λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το Μετρό, σε όλες τις γραμμές και τις στάσεις, ο ΗΣΑΠ, το Τραμ, ο Προαστιακός αλλά και τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.

Σήμερα, θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα όλα τα αυτοκίνητα μέσα στο δακτύλιο.

Από την απεργία επηρεάζονται και τα δρομολόγια του Ο.Σ.Ε. με αποτέλεσμα πολλά δρομολόγια να ματαιωθούν, ενώ θα λειτουργήσουν μόνο ελάχιστα, για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Την Τετάρτη 08.12.2010:

- Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών δρομολογίων 334, 335, 336, 337, 462, 463, τα οποία στην ελληνική διαδρομή τους θα εκτελεστούν με λεωφορεία, καθώς και των 604 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη) και 605 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα), τα οποία θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Η διαδρομή του δρομολογίου 605, Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη καταργείται.

Την Πέμπτη 09.12.2010:

1. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης
- Το δρομολόγιο 613 καταργείται στη διαδρομή Δίκαια - Αλεξανδρούπολη
Τέλος, την ημέρα της 24ωρης απεργίας (08.12.2010) δε θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες ΑΜΕΛ στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τον ΟΑΣΑ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ηγετικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλειμματικών Δ.Ε.Κ.Ο., είναι οι πέντε εταιρείες - που λειτουργούν σήμερα υπό την ομπρέλα του Ο.Α.Σ.Α. - να γίνουν δύο, να υπάρξουν μετατάξεις προσωπικού, να γίνουν περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, όχι με μειώσεις μισθών, αλλά με καταργήσεις επιδομάτων, να αυξηθούν τα εισιτήρια και να μειωθεί από το 75 στο 50% η επιδότηση εισιτηρίου από το κράτος.


Read more...