"Το 2010 κάναμε πολλές θεσμικές διαρθρωτικές αλλαγές και το 2011 θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά για μια Ελλάδα που αισιοδοξεί, δεν φοβάται και αντιμετωπίζει το μέλλον χωρίς δάνεια και επιτηρήσεις", σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε εκ νέου τη στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη, την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και τον τουρισμό
''Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους που είναι το βασικό αίτημα των επιχειρηματιών, αλλά προϋπόθεση είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τότε θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη καθώς η πολιτεία φέρει ευθύνη σε αυτό το θέμα της σωστής διαχείρισης'' είπε.
Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν μπήκαμε σε κρίση επειδή δεν μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη χώρα, αλλά μπήκαμε σε κρίση διότι είχαμε τις δυνατότητες και δεν τις αξιοποιήσαμε ή μάλλον τις απαξιώσαμε και αυτό μας προσθέτει ευθύνες για το μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα και να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και θαύματα, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων και αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας".
"Πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες αναφέροντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει το κράτος με την εξάλειψη χρόνιων προβλημάτων ''χωρίς φέουδα και χωρίς γραφειοκρατία και θα αντιστρέψει την εκτίμηση ότι ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος''.
"Σε αυτή την κατεύθυνση πάμε προς το 2011 με στόχευση ένα φάσμα αλλαγών στη γραφειοκρατία, στην απονομή της δικαιοσύνης, με τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της χώρας μας και στον προσανατολισμό σε ένα νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Β. Τσιάρας διευθύνων σύμβουλος στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΕΞΑΛΚΟ και μιας εταιρείας πληροφορικής ανέφερε ότι ξεκίνησε από την εξαγωγή φλοκάτης προχώρησε στην εξαγωγή ταπήτων και στη συνέχεια εξαγόρασαν την ΕΞΑΛΚΟ που με τις επενδύσεις που έγιναν οι εξαγωγές είναι το 60% της παραγωγής. Η επιτυχία στις εξαγωγές είναι αποτέλεσμα της ποιότητας, δημόσιες σχέσεις, εξυπηρέτηση και κόστος παραγωγής όπως είπε. Σημείωσε ότι η μισθοδοσία συνδυάστηκε με το κόστος παραγωγής, προσθέτοντας ότι τώρα στη μεγάλη κρίση το έμψυχο υλικό είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια. Πολιτική της εταιρείας ήταν να μην γίνει μείωση προσωπικού, αλλά μείωση κερδών και σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν συμπαραστάτης, ενώ η πολιτεία όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά ήταν και απέναντι στους εξαγωγές σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Ο κ. Μ. Βερέμης της εταιρείας UPSTREAM (παραγωγής λογισμικού) ανέφερε ότι επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας αν και θα μπορούσε να μείνει στην Αμερική αξιοποιώντας το έμψυχο υλικό της χώρας και τώρα το 97% του κύκλου εργασιών είναι από εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει γραφεία σε πολλές χώρες και όμως παραμένει μια ελληνική εταιρεία με το 80% των υπαλλήλων να είναι έλληνες. Είναι θέμα βούλησης να είσαι εξωστρεφής τόνισε και πρόσθεσε ότι η εξειδίκευση είναι σημαντική στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλα πλεονεκτήματα στο φθηνότερο κόστος αλλά στο καλύτερο προϊόν και σε αυτό πρέπει να εστιαστούν οι εταιρείες αξιοποιώντας τους νέους ανθρώπους.
Ο κ. Ι. Χρονάκης γενικός διευθυντής της ΠΑΓΚΑΙΑ ΕΠΕ ανέφερε ότι αντί για χύμα εξαγωγές προχώρησε στην τυποποίηση προϊόντων που σήμερα είναι γνωστά στις διεθνείς αγορές. Μια καλαίσθητη συσκευασία δίνει ώθηση στο προϊόν, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία επεκτάθηκε σε ξύδι, βότανα και στόχος είναι πλέον το βιολογικό και ΠΟΠ ελαιόλαδο, ενώ το προϊόν ΜΥΘΙΑ της εταιρείας έχει λάβει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Read more...