Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Πλαφόν 50.000 ευρώ για τις ετήσιες αποδοχές στις ΔΕΚΟ...



Tου Γιάννη Αντύπα
Μάχη, μέχρι την τελευταία ώρα, θα δίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ύψος του πλαφόν στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν 45.000 ευρώ το χρόνο, χθες «ανέβηκε» άλλες 5.000 ευρώ, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται. Το ...
μέλλον όλων των επιπλέον αμοιβών, επιδομάτων, υπερωριών κ.λπ., είναι άδηλο με το κυρίαρχο σενάριο να κινείται από τη συρρίκνωση μέχρι την κατάργησή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε χθες όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς (τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Δ. Ρέππα, την Τ. Μπιρμπίλη, τον Π. Γερουλάνο κ.ά.) συνυπεύθυνους για να περάσει η μεταρρύθμιση.

Την εντολή του πρωθυπουργού θα κληθούν να υλοποιήσουν σήμερα οι προαναφερθέντες, καθώς θα πρέπει να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Τους ζήτησε να κάνουν όλες τις αναγκαίες κινήσεις προετοιμασίας, ώστε το νομοσχέδιο-«σκούπα», που αποκάλυψε χθες η «Ημερησία», να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο αύριο.

Στην ίδια ημερήσια διάταξη θα μπουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ο επενδυτικός νόμος. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να εγκρίνει και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Τα νομοσχέδια
Τη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών των ΔΕΚΟ ακολούθησε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Εκεί οριστικοποιήθηκε η σειρά των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή και επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει όλες τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφής: «Στις Βρυξέλλες πρέπει να πάω πάνοπλος»!

Ο πρωθυπουργός θέλει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Είναι το επιχείρημα που χρειάζεται για να μην περάσει η αυστηρή γερμανική γραμμή για τις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και ο επικοινωνιακός χειρισμός.

Εξορθολογισμός
Αποφασίστηκε να τονιστεί ότι «η κυβέρνηση προχωρεί σε εξορθολογισμό παράλογων και χαριστικών αμοιβών και όχι σε περικοπές μισθών». «Γιατί δεν γίνεται άλλοι να παίρνουν 10.000 ευρώ και άλλοι 1.000 και να κάνουν αντίστοιχη δουλειά», σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Επισημάνθηκε, ακόμη, η ανάγκη οι υπουργοί να είναι προσεχτικοί στις δηλώσεις τους και να μη δημιουργούν σύγχυση. «Δεν γίνεται ούτε να εμφανιζόμαστε πιο φανατικοί από την τρόικα και τους εργοδότες, ούτε άλλοι το παίζουν καλοί και άλλοι κακοί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από συνεργάτη του πρωθυπουργού.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: