Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο Όλι Ρεν προαναγγέλλει περισσότερο αυστηρά τεστ αντοχής


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει άλλο ένα γύρο από τεστ αντοχής για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τον Φεβρουάριο, όπως δήλωσε ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για την οικονομία, Όλι Ρεν, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα είναι "πιο αυστηρά" από τα τεστ που έγιναν το καλοκαίρι.

Τα λεγόμενα τεστ αντοχής έχουν σχεδιαστεί με στόχο να διαπιστωθεί η έκταση της έκθεσης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε τοξικά χρέη και η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε ακραία χρηματοπιστωτικά σοκ, όπως η χρεοκοπία μίας κυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Ωστόσο τα τεστ αντοχής που έγιναν τον Ιούλιο επικρίθηκαν ως ανεπαρκή, αφού απέτυχαν μόλις επτά από τις 91 τράπεζες που ελέχθηκαν και μάλιστα πέρασαν επιτυχώς τα τεστ όλες οι ιρλανδικές τράπεζες.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ιρλανδική περίπτωση είναι "πολύ ειδική, διότι η χειρότερη τράπεζα, η Anglo Irish", είχε εξαιρεθεί από τα τεστ αντοχής αφού είχε ήδη εθνικοποιηθεί και "θεωρείτο ως κακή τράπεζα".

Ο Επίτροπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι τα τεστ αντοχής "θα είναι πιο αυστηρά", διότι θα γίνουν από ένα νέο μηχανισμό ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο. "Ο νέος γύρος προετοιμάζεται και σύντομα θα έχουμε πιο εξειδικευμένη κοινή μεθοδολογία", δήλωσε ο Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι "ένα από τα μαθήματα που πήραμε είναι ότι στον επόμενο γύρο των τεστ αντοχής θα πρέπει να έχουμε εκτίμηση για τη ρευστότητα των τραπεζών".




Δεν υπάρχουν σχόλια: