Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: "ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ"


Την ταχύτερη του αναμενόμενου επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (όπως η μείωση του ελλείμματος) αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβολής νέων φόρων επισημαίνει μεταξύ άλλων στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επισημαίνεται ακόμα η κρισιμότητα της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας συνεκδοχικά το υπέρογκο χρέος το οποίο αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα...


Η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και ο περιορισμός των πιστώσεων θα επιβραδύνει την ανάκαμψη, παρά την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αναφορικά με το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου η εξωτερική δανεική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ) ξεπέρασε τα 110 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές μείωσαν κατά 100 δισ. ευρώ την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο).

Ως προς τις περικοπές των δημοσίων δαπανών διαπιστώνεται ότι παρά τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, επιδρούν θετικά στην εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο οι περικοπές των δώρων των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος.

Για την επόμενη χρονιά προβλέπεται περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 2,5% (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), εφόσον βέβαια εφαρμοστούν οι προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η συνέχιση των μέτρων περιστολής των δαπανών κρίνονται ως οι πλέον κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη των στόχων το 2012 και 2013. Ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία έναντι των διεθνών αγορών προσελκύοντας στη χώρα ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα γίνεται μνεία στην ανάγκη ολοκλήρωσης των προγραμμάτων που αφορούν τον ΟΣΕ, τη ΔΕΠΑ, τη ΛΑΡΚΟ, των καζίνο, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και της Εγνατίας Οδού, εντός του 2011. Επίσης το σχέδιο «Καλλικράτης» υπολογίζεται ότι θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως την τριετία 2011-2013.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρείται εφικτός ο στόχος για έλλειμμα κοντά στο 1,5% στο τέλος του 2013. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές ακαμψίες» που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2001-2008. Τονίζεται η χαμηλή ανταγωνιστικότητα (η χειρότερη σε σύγκριση με κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ) καθώς και η το έλλειμμα διαφάνειας στον επιχειρηματικό κόσμο και συνολικά στην οικονομία. Για το λόγο αυτό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας επισημαίνονται ως απαραίτητα βήματα για τη μείωση του εργατικού κόστους και την ανάκτηση δυναμικής έναντι των ανταγωνιστικών οικονομιών.

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες καθώς η ύφεση θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 (προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3%) ενώ το 2012 η ανάκαμψη προδιαγράφεται οριακή.

Οι συντάκτες του κειμένου, οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Τζέφρι Αντερσον και Οντρέ Σνάιντερ, εκτιμούν ότι παρά τις ανησυχίες των αγορών η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδείκνυε αποφασιστικότητά ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό, εκτιμά το ΔΝΤ, θα ήταν ένα ενθαρρυντικό σήμα προς τις αγορές.

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι (…) θα χρειαστούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου να διατηρηθεί το σημερινό ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς» αναφέρει συμπερασματικά η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: