Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μπελάδες για 40.000 καταναλωτές ρεύματος

Εγκαταλείπει την ελληνική αγορά η Verbund


http://img.protothema.gr/
Και “ξαφνικά” – θα φανεί πιο κάτω προς τι τα εισαγωγικά - περί τις 35.000 με 40.000 καταναλωτές της ΔΕΗ βρίσκονται σε μπελάδες, καθώς η Verbund, αυστριακή εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού αποφάσισε να μεταβιβάσει στους Έλληνες εταίρους της το πλειοψηφικό ποσοστό της άδειας προμήθειας ηλεκτρισμού που έχει πάρει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οι Αυστριακοί ενημέρωσαν την ΡΑΕ ότι παραχωρούν σε μια ΕΠΕ, την Herimor Holdings LTD, το 55% της άδειας προμήθειας ηλεκτρισμού που κατέχουν μέσω της Verbund Apt Energa, το 45% της οποίας ελέγχεται από την οικογένεια Φλώρου, στην οποία εκτιμάται ότι ανήκει και η αγνώστων λοιπών στοιχείων ΕΠΕ, στην οποία προαναφερθήκαμε.

Οι λόγοι της αποχώρησης δεν έχουν γίνει γνωστό, ωστόσο εικάζεται ότι σχετίζονται και με τις στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και οι οποίες, κατά τους ιδιώτες προμηθευτές, λειτουργούν υπέρ της ΔΕΗ, αλλά και με την τακτική της έντονης αντιπαράθεσης προς κρατική επιχείρηση που φαίνεται ότι επέλεξαν οι Έλληνες συνεργάτες της στο θέμα της καταβολής των λεγόμενων Υποχρεώσεων Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Η ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει και Αυστριακό αλλά και Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλος, παρόλο που εισέπραττε, μέσω των λογαριασμών των πελατών της, τα ποσά που αντιστοιχούν στις ΥΚΩ, δεν τα απέδιδε, όπως ήταν υποχρεωμένη, στον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού.

Η εξέλιξη προξένησε, έπειτα από καταγγελία του ΔΕΣΜΗΕ, την παρέμβαση της ΡΑΕ και προ της απειλής για επιβολή μεγάλων προστίμων ή και ανάκλησης της αδείας της, η Verbund Apt Energa αναγκάστηκε να εξοφλήσει προ ημερών την οφειλή που είχε φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτός ο “τσαμπουκάς” φέρεται να μην άρεσε στους Αυστριακούς, οι οποίοι ενδέχεται να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, μέσω 2ης άδειας που κατέχουν, στην ελληνική αγορά, αλλά μάλλον μόνο στην χονδρική, μέσω εισαγωγών ηλεκτρισμού.

Πελάτες της Verbund Apt Energa είναι πολύ γνωστά επαγγελματικά ονόματα της αγοράς, όπως τα σούπερ μάρκετ Carrefour, Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Metro, Lidl, το Καζίνο Πάρνηθας, καταστήματα τραπεζών όπως η Alpha Bank, η Attica Bank, εμπορικές επιχειρήσεις όπως ο Σφακιανάκης, η Notos Com, η Sato, η Media Markt, ξενοδοχεία όπως ο όμιλος Aquis, αλυσίδες όπως η Alex Pack κ.α.

Η ιδιωτική εταιρεία έχει παρουσιάσει σημαντικά εκπτωτικά πακέτα, σε σχέση προς τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα έχει προμοτάρει με έμφαση τα πράσινα πιστοποιητικά που διαθέτει, λόγω του ότι η Verbund έχει μεγάλη παραγωγή από υδροηλεκτρικά έργα.

Ο ανταγωνισμός στους εμπορικούς πελάτες είναι ιδιαίτερα έντονος και είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ έχει χάσει μερίδιο αγοράς περί το 13% από εταιρείες όπως η Verbund Apt Energa αλλά και οι Aegean Power, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, Elpedison (Ελληνικα Πετρέλαια και Edison) κ.α.

Μάλιστα στην αγορά βλέπουν come back της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, λόγω των μειώσεων που δρομολογεί από τη νέα χρονιά η αναδιάρθρωση τιμολογίων ρεύματος που αποφασίστηκε προσφάτως από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: