Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνήσουμε, δεν συμφωνήσουμε, το νομοσχέδιο έρχεται...

Ενημέρωση της υπουργού Εργασίας σε Παπούλια


http://img.protothema.gr/
Συγκρατημένα αισιοδοξη για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και, κυρίως, για την έγκριση της διάταξης που προβλέπει εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς «υπό προϋπόθεσεις» εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας, στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Η κα. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τα μέτρα συγκράτησης της ανεργίας, ενώ για τις διαπραγματεύσεις είπε: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, για να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βάλουν πλάτη. Ο διάλογος είναι συνεχής και με τους εσωτερικούς και με τους διεθνείς εταίρους. Είμαστε σε καλό δρόμο, θα τα καταφέρουμε».

Πάντως, αν δεν καταλήξουν υπουργείο και Τρόικα στα κρίσιμα θέματα τις επόμενες δύο μέρες, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κα. Κατσέλη δεν αμφισβήτησε ότι το Μνημόνιο ειναι νόμος του κράτους, είπε όμως ότι υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η Τρόικα θα εγκρίνει το «φλέγον» ζήτημα της επέκτασης των συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου, ακόμα και αν δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά. Η υπουργός επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και την ανάγκη να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί και αναταράξεις στην αγορά.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που έχει ήδη στα χέρια της η Τρόικα, προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αν και δεν θα τίθεται συγκεκριμένο πλαφόν στη μείωση των αμοιβών.

Πάντως, δεν θα υποχωρούν κάτω από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Οι ειδικές συμβάσεις θα υπογράφονται σε επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί σωματεία. Όπου δεν υπάρχει σωματείο, ο εργοδότης θα διαπραγματεύεται με την κλαδική ομοσπονδία. Σε περίπτωση που αυτή η προϋπόθεση δεν υπαγορεύεται ρητά στο σχέδιο νόμου, θα ανοίξει ο δρόμος για τις ατομικές συμβάσεις με επαχθείς όρους. Η διάρκεια των επιχειερησιακών συμβάσεων θα είναι 1+1 έτος, ενώ την ίδια περίοδο θα απαγορεύονται οι ομαδικές απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: